Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

katastrofa w Smoleńsku

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 15.04.2010 22:23

Rysio napisał(a):
Tak mów o tym głośno, oczywiście z nadzieją, że tym bezsensownym gadaniem Ty media i inni tego nie spieprzycie...

Taaaa, mam siedzieć i nic nie mówić jak sugerowano naszym ojcom w pamiętnych czasach.

W sumie to robota paru osób i GŁUPOTA oraz niewiedza kard. Dziwisza, narobiła tego "bajzlu".

Od początku byłem przeciwny nominacji Dziwisza, człowiek na pewno Wielki duchem i dla Papieża zrobił dużo dobrego, lecz czy w "nagrodę" nominować go Kardynałem, metropolitą...?
Powinien za swe zasługi dostać odpowiednią gratyfikację (duchowno-materialną) i spocząć gdzieś cicho (w razie potrzeby mógł się zawsze udzielać).

A tak... człowiek który praktycznie całe swe życie spędził w cieniu nagle dostał ogromną władzę i obowiązki.
To może przytłoczyć.

Chwila słabości, smutku,
Głupie podpowiedzi, nie wpełni mądrych osób i stało się.

Uważam iż p. Jarosław nie jest w to zaangażowany - dostał propozycję od kardynała czy chce - KTO BY NIE CHCIAŁ
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.04.2010 22:35

W całej tej sytuacji najbardziej wk.....mnie to, że Dziwisz mówi o spełnieniu woli Rodziny prezydenta, a rodzina mówi: to Dziwisz zaproponował.....czyli KTOŚ bezczelnie kłamie :evil: I tu jest pies Szarik pogrzebany....ściema maksymalna, narodowa....tzn. polska ściema właśnie.... :?
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 15.04.2010 22:51

woka napisał(a):Zawsze coś spierniczymy. Już było nieźle, już włosi postrzgali nas normalnie a teraz każdy patrzy na nas z ukosa, jak na jakieś UFO. (...)
Zaczynają nas postrzgać znowu jak "daleki wschód", ciemnogród XVIII wieczny. (...)

Pierwsi zreflektowali się Chińczycy... Na pogrzeb wysyłają ministra transportu...
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 15.04.2010 23:06

Chciałbym żeby był już poniedziałek.
Zmęczony jestem tym praniem mózgu.
Słucham RMF: i w kółko leci:
"Polska bez Prezydenta", "Tragedia w Smoleńsku", "Żałoba narodowa" itp. wypowiadane stanowczym znanym głosem.
Zmęczony jestem Wawelem.
Szkoda że nie potrafiliśmy po prostu uczcić pamięci ofiar i tyle.
Szkoda mi rodzin tych osób.
Na ekranie TV widzę hipokryzję: osoby które szydziły z Prezydenta, osób z Pisu nagle są ich przyjacielami, zwolennikami. Bardzo im ich brakuje.

Dzisiaj usłyszałem że trumnę przykryją lilią andegaweńską
(symbol Jagiellonów), trumna będzie stała w pobliżu ołtarza
koronacyjnego na Wawelu.
Może w poniedziałek się dowiem że wczoraj właśnie odbyła się ceremonia koronacji Lecha K.
Powstają mosty, szkoły, pomniki, ulice, szpitale im. Lecha K. i innych ofiar. Nikt nie będzie respektował 2-letniego okresu od śmierci do nadania imienia.
-----------------------------------------------------------------------
Szanuję Prezydenta, szanuję pozostałe ofiary.
Ale nie jest to powód do popadania w euforię.
Mam wrażenie że za chwilę wyciągną hasła "Santo Subito".

Sorry ale musiałem to powiedzieć, bo tak po prostu myślę.
Zmęczony już tym jestem.
Boję się, że po pogrzebaniu ciał wszystko wylezie z ludzi ze zdwojoną siłą.

Blokada innych informacji tez mnie przeraża.
Wulkan (dopiero dzisiaj coś zaczęli pisać) , trzęsienie w Chinach. Brrr.

PS. Jeśli kogoś uraziłem to głęboko przepraszam.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 15.04.2010 23:22

Wygląda na to, że wulkan nie jest prawdziwym patriotą.
Ale może wysłucha apeli i przestanie robić niesłuszną "zadymę".
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 15.04.2010 23:40

"Szanuję Prezydenta, szanuję pozostałe ofiary.
Ale nie jest to powód do popadania w euforię.
Mam wrażenie że za chwilę wyciągną hasła "Santo Subito".

Sorry ale musiałem to powiedzieć, bo tak po prostu myślę.
Zmęczony już tym jestem.
Boję się, że po pogrzebaniu ciał wszystko wylezie z ludzi ze zdwojoną siłą.

Wulkan (dopiero dzisiaj coś zaczęli pisać) , trzęsienie w Chinach. Brrr."

Crayfish lepiej bym tego nie ujęła,w tej chwili mam takie same odczucia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.04.2010 23:59

Mala, Fatamorgana i Crayfish szacuneczek za mądre wpisy!
moondek napisał(a):Pierwsza tura wyborów odbędzie się prawdopodobnie nie 13 czerwca, jak chciał Marszałek Komorowski, a 20 czerwca, czyli 2 dni po... dacie urodzin (18.06) zmarłego Prezydenta... Data przypadkowa?... Tak, czy owak, ale zapowida się ciekawa końcówka kampanii wyborczej...
Moondek niestety twoja teoria spiskowa bierze w łeb. Konstytucja nie pozwala inaczej, musi być 20czerwca, nawet jeśli byłyby to urodziny Tuska, Jarka, czy może Sophii Loren
Ostatnio edytowano 16.04.2010 00:29 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2010 00:12

petris napisał(a):http://www.rp.pl/artykul/461351.html

Petris................ zacząłem pisać dość duży wywód, ale sobie przypomniałem,że według Ciebie na tym forum są same półgłówki. Więc pomyślałem, że gdzie mi tam do Ciebie, i.............. skasowałem
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2010 00:34

krutom napisał(a):Wygląda na to, że wulkan nie jest prawdziwym patriotą.
Ale może wysłucha apeli i przestanie robić niesłuszną "zadymę".
To Ci dopiero szuja!
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 16.04.2010 04:46

Crayfish napisał(a):Chciałbym żeby był już poniedziałek.
.

Dokładnie tak!!!
I tylko słysze para prezydencka. A inni ktorzy zginęli?
Nieważne!!!
Choć w/g mnie człowieka można oceniać po tym jak żył a nie jak zginął.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2010 05:07

Pierwsza oznaka normalności-dzisiaj pierwszy pogrzeb,Stanisława Komorowskiego...co się dzieje ze ze zmasakrowanymi zwłokami trzymanymi w temperaturach pokojowych w pałacu prezydenckim czy w hali sportowej...strach pomyśleć.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.04.2010 06:16

slapol napisał(a):
woka napisał(a):Przed chwilą rozmawiałem z Polką pracującą we Włoszech.

Zawsze coś spierniczymy. Już było nieźle, już włosi postrzgali nas normalnie a teraz każdy patrzy na nas z ukosa, jak na jakieś UFO.
Nie mogą pojąć jak tak można ślepo uwielbiać i boga widzieć w noralnym człowieku. ...Prezydent :?: ..jak nie ten to będzie inny .....
Nie ma tam co prawda za dużo relacji z Polski ( tylko szczątkowe i to w wiadomosciach) ale trafia dyskusja słowna.
Zaczynają nas postrzgać znowu jak "daleki wschód", ciemnogród XVIII wieczny.

....a było już nieźle. ehhhh.

Pieprzyć opinię Włochów, oni akurat w ówczesnej Europie co chwilę mają nowego przywódcę, który przybywa na stanowiska w atmosferze maksymalnych kłótni.... żadna to wskazówka dla nas....i

Jakby nie patrząc ... zgadzam się z Tobą.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.04.2010 06:26

turan napisał(a):woka, człowieku, skąd u Ciebie te koszmarne kompleksy?
Gdzieś Ty sie uchował, jaką traumę w życiu musiałeś przejść?
Może jakiś psychoanalityk mógłby Cię wyrwać z tego koszmaru... wiesz, kozetka, hipnoza, może akupunktura w ciemię...

Dzięki. :D
Jakby co, to nie były moje słowa, ja tylko je przytoczyłem.
( teraz może już zrozumiesz, choć moim zdaniem napisane było jasno).
Przepraszać nie trzeba. :lol:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 16.04.2010 06:45

Na szczęście większość Polaków (nawet tych, którzy byli przeciwni śp. Prezydentowi) potrafi się zachować godnie i oddać cześć ofiarom katastrofy.

Panowie, wyluzujcie z tą wściekłością. Poczekajcie jeszcze kilka dni.
Ośmieszacie się, dając się wpuszczać aż tak bardzo w maliny...
I nie chodzi tu o odmienne poglądy, lecz o nieumiejętność zachowanie szacunku i godności ludzkiej.

I może wróćmy do tematu katastrofy, zamiast mielić poboczne tematy...?
:|

Crayfish napisał(a):...
Wulkan (dopiero dzisiaj coś zaczęli pisać) , trzęsienie w Chinach. Brrr.

PS. Jeśli kogoś uraziłem to głęboko przepraszam.

Myślę, że nikogo nie uraziłeś grzecznym i spokojnym wyrażaniem swoich obiekcji i odczuć.

Co do "blokady" informacyjnej, to myślę, że jest to tak, jak bywa w sytuacji jakiejś wielkiej traumy rodzinnej. Np. śmierci kogoś bardzo bliskiego. Wtedy inne sprawy po prostu idą na jakiś czas na bok. Tak to się zazwyczaj dzieje u ludzi.. Myślę, że po pogrzebie wszystko wróci na stare tory - show must go on.
pozdro
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.04.2010 07:14

Crayfish napisał(a):Chciałbym żeby był już poniedziałek.
Słucham RMF: i w kółko leci:
"Polska bez Prezydenta", "Tragedia w Smoleńsku", "Żałoba narodowa" itp. wypowiadane stanowczym znanym głosem.
Zmęczony jestem Wawelem.
Szkoda że nie potrafiliśmy po prostu uczcić pamięci ofiar i tyle.
Szkoda mi rodzin tych osób.
Na ekranie TV widzę hipokryzję: osoby które szydziły z Prezydenta, osób z Pisu nagle są ich przyjacielami, zwolennikami. Bardzo im ich brakuje.
.....
.....

Wyłącz TV ( ja tak zrobiłem), przecież tego nie można już znieść.
To media nakręcają tą psychozę a osoby wrażliwe nie mogą sobie z tym poradzić i ... karuzela trwa.

Uczcić pamięć ..... tak. Przecież każdy z nas (tak myślę) żałuje każdą z tych osób. Każda ważna, każda miała swoje rodziny, plany, marzenia. Każda z tych osób zgineła niewinnie, przez przypadek. Tak nie musiało być. To boli.

Awantura o Wawel. Jest i będzie. Cyrki zaczną się po wyborach - tego się najbardziej obawiam. Przecież oponenci moim zdaniem mają rację - z pełnym moim szacunkiem dla Pary Prezydenckiej jako osób prywatnych.

Stracili wielką szansę, pogrzeb np. w Licheniu był dobrym pomysłem. Byłby pierwszym, miejsce zaszczytne i honorowe, historia miejsca wspaniała. Zasługi dla światyni namacalne. Same pozytywy i nikt zdrowo myślący by tego nie podważył.

Teraz wyszło jak wyszło. Kilka osób, pod wpływem nieopanowanych emocji, umysliło sobie, to co umyśliło. Myślę, że chyba już wiedzą o swojej pomyłce ale brakło odwagi na zmianę decyzji. Teraz już za puźno, machina poszła w ruch. O zmianie nie ma mowy, za duże koszty i ośmieszenie się, przytłacza.

Ktoś napisał, że to decyzja polityczno-biznesowa. Że darmowa reklama Krakowa i pieniądze od turystów.
Ja nawet o tym nie myślę - nie wyobrażam sobie takiego myślenia, decyzji podjetej w tym duchu. Musiałby to być człowiek mocno walnięty w mózg. Brrr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone