Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

katastrofa w Smoleńsku

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ZAJEC
Koneser

Postnapisał(a) ZAJEC » 16.04.2010 21:33

Tak woka to chyba to ,biorąc pod uwagę ,ze jedną z form socjotechniki jest manipulacja
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 16.04.2010 21:48

ZAJEC napisał(a):Tak woka to chyba to ,biorąc pod uwagę ,ze jedną z form socjotechniki jest manipulacja

Proste. Widząc co się dzieje, ratując własną d..... Dziwisz poprosił kolegę o wsparcie. To taka odsiecz. Dla mnie pozostanie zwykłą szują.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2010 21:53

Ojciec Tadeusz:

"Dowiedziałem się o tym, że prawdopodobnie nie będzie trumien na placu Piłsudskiego, tylko same zdjęcia, o tym się też mówi. Myślę, że tu chodzi o pewną manipulację medialną, żeby nie pokazać tego ogromu sprawy - opowiadał. - Nad tą sprawa pewno pracuje wielu ludzi. Oczywiście za całość pogrzebu odpowiada premier, rząd. Widać, że to jest rozgrywane medialnie też."

Tak sie robi wodę z mózgu starszym ludziom,słuchaczom RM.Od trzech dni po 30 trumien na lotnisku pokazuja wszystkie tv,nawet znienawodzone tvn czyli ogrom to chyba widać?
A jutro targać na pl Piłsudskiego zmasakrowane zwłoki ,w tydzień po śmierci?
A w słońcu bedzie blisko 20 stopni...a potem z powrotem na Torwar a następnie do miejsc pochówku...litości!
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 16.04.2010 21:54

ojojoj...
Wątek poszybował w domniemanym zawczasu kierunku...

dobranoc..
może rano będzie poważniej..
jacky z DG
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky z DG » 16.04.2010 22:14

turan napisał(a):
Ja też dostrzegałem pewne "niedostatki" w zachowaniu mojego Prezydenta.
Do bólu wkurzałem się na jego potknięcia medialne, na niedostosowanie do współczesnych wymogów w swerze zachowań PRowskich, na niekiedy nadmierną małostkowość, a raczej szczerość.

a czy nie było tak, że owe "media" tylko polowały na owe potknięcia ( jak paparazzi ) a potem się ekscytowały swoim "dziełem"...
jacky z DG
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky z DG » 16.04.2010 22:19

List otwarty do Andrzeja Wajdy

Jerzy Bukowski

Poniżej publikujemy treść listu, jaki w imieniu Porozumienia Organizacji Kombatanckich i Niepodległościowych w Krakowie wystosował dr Jerzy Bukowski hm - rzecznik POKiN.
Szanowny Panie!
Zwracamy się do Pana jako do jednego z współtwórców słynnej polskiej szkoły filmowej, a zarazem mistrzów tzw. kina moralnego niepokoju, aby rozpatrzył Pan możliwość ufundowania stypendiów finansowych dla rodzin ofiar katastrofy lotniczej pod Smoleńskiem, przeznaczając na ten cel tantiemy z licznych emisji Pańskiego znakomitego filmu pt. „Katyń”, o który zabiegają obecnie kinematografie i telewizje z całego świata.
Jest rzeczą oczywistą, że Pańskie dzieło już jest i będzie jeszcze wyświetlane w wielu krajach w związku z tragedią narodową sprzed tygodnia, niosąc milionowej widowni prawdę o zbrodni katyńskiej.
Pański list otwarty do metropolity krakowskiego, księdza kardynała Stanisława Dziwisza, w którym protestuje Pan wraz z Małżonką przeciw pochowaniu prezydenckiej pary Marii i Lecha Kaczyńskich w podziemiach królewskiej katedry na Wawelu jest dla nas niemiłym zaskoczeniem, ale zarazem dowodem Pańskiego żywego zainteresowania sprawami publicznymi. Skoro tak bardzo leżą one Panu na sercu, serdecznie prosimy o kolejny, tym razem konkretny dowód Pańskiego zaangażowania w postaci pozytywnej reakcji na zgłoszoną powyżej propozycję.

Z wyrazami należnego szacunku
W imieniu Porozumienia Organizacji Kombatanckich
i Niepodległościowych w Krakowie
dr Jerzy Bukowski hm
jacky z DG
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky z DG » 16.04.2010 22:41

turan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) turan » 16.04.2010 23:01

jacky z DG napisał(a):
turan napisał(a):
Ja też dostrzegałem pewne "niedostatki" w zachowaniu mojego Prezydenta.
Do bólu wkurzałem się na jego potknięcia medialne, na niedostosowanie do współczesnych wymogów w swerze zachowań PRowskich, na niekiedy nadmierną małostkowość, a raczej szczerość.

a czy nie było tak, że owe "media" tylko polowały na owe potknięcia ( jak paparazzi ) a potem się ekscytowały swoim "dziełem"...

Ależ oczywiście, że polowały, każda taka okazja była z utęsknieniem wyczekiwana i maksymalnie eksploatowana.
mala
Croentuzjasta

Postnapisał(a) mala » 16.04.2010 23:01

jacky z DG napisał(a):http://www.facebook.com/group.php?gid=117071041638333

nosił wilk razy kilka...

coś mało
tu jest więcej:

http://www.facebook.com/#!/nie.na.wawelu?v=wall&ref=ts
jacky z DG
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky z DG » 16.04.2010 23:09

Paradoksalnie petycja Wajdy w Gazecie Wybiórczej - jest post factum reklamą filmu Wajdy.
Gdyby nie śmierć Prezydenta - ten niezły choć pokaleczony przez Wajdę film ( już nie mówię o "Lotnej" i innych) byłby wyświetlany tylko w polskich zapyziałych kinach.
I TVP.
A tak pieniążki sypną się Andrzejkowi szeroką strugą. Może podzieli się nimi z Szechterem.
I sława Wajdy psim swędem - rozleje się po świecie.

Protestujący przeciw Krakowowi są bezsilni. Ale jest na to rada. Napierniczak i Olejarski powinni zostać kardynałami. Waniek i Sierakowska powinny wstąpić do Karmelitanek. A Miller zostać Ojcem Przeorem Klasztoru na Skałce.
I wtedy decydowaliby , kto może lub nie leżeć na Wawelu.
turan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) turan » 16.04.2010 23:12

Dość tego!

Jarosław Marek Rymkiewicz - poeta, eseista, dramaturg i krytyk literacki.

Nie mogę tego słuchać, nie mogę patrzeć na te krokodyle łzy. Ludzie, którzy Go nienawidzili, którzy Nim gardzili, którzy Nim pomiatali, teraz płaczą nad Jego trumną. Dość tego

Politycy, którzy mówili o dorżnięciu watahy, którzy po zamachu w Gruzji mówili, że to był śmieszny zamach na śmiesznego człowieka, powinni na zawsze zniknąć z polskiego życia publicznego. Oni nie mają prawa iść za Jego trumną. Nie mają prawa być polskimi politykami.

Życzenie śmierci sprawdziło się. To było to samo życzenie, które niemal 100 lat temu pchnęło szaleńca Niewiadomskiego do zamordowania prezydenta Gabriela Narutowicza. Po raz drugi w naszych dziejach narodowych wydarzyło się to samo. Po raz drugi nienawiść zatruła polskie umysły. Polacy! Nie pozwólmy, żeby nienawiść i pogarda zatriumfowały.
jacky z DG
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky z DG » 16.04.2010 23:16

Andrzej Wajda wprowadzał opinię publiczną w błąd twierdząc, że jego ojciec zginął w Katyniu.
Osoba, która rzeczywiście zginęła w Katyniu, a na którą powoływał się Wajda, nawet nie należała do jego rodziny, o czym Wajda doskonale wiedział od lat.
Potwierdzeniem "pomyłki" Wajdy była publikacja w Wojskowym Przeglądzie Historycznym , gdzie wzmiankowany w 1943 "kapitan Karol Wajda" okazał się "Karolem Konradem Erazmem Wajdą, kapitanem, synem Stanisława i Marii z Konigow".
Ojciec Andrzeja Wajdy był porucznikiem i na imię miał Jakub.
Ostatecznie okazało się, że Jakub Wajda zginął zabity na posterunku milicji w Charkowie, ale Andrzejowi nie przeszkadzało to w zrealizowaniu autobiograficznego filmu, gdzie z dumą prezentował symboliczny grób ojca z wymalowanym napisem, że zginął on w Katyniu.
Czy nadal ufacie Andrzejowi Wajdzie?

Ostatnio edytowano 16.04.2010 23:37 przez jacky z DG, łącznie edytowano 1 raz
krutom
Cromaniak

Postnapisał(a) krutom » 16.04.2010 23:36

Makabra!!!
To chyba furmanki są lepiej oświetlone.

Wot tiechnika
jacky z DG
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky z DG » 16.04.2010 23:36

Piszemy słowa których pewnie nie pisalibyśmy tydzień temu, albo nie napiszemy za pół roku, gdy emocje opadną.
Które brzmią naiwnie albo zbyt patetycznie albo są nieskładne.
Jednym słowem, grafomania.
Ale tak teraz czujemy i mamy do tego prawo.
Może śmiejecie się, widząc człowieka który przed kamerami płacze mówiąc, że kiedyś wstydził się mówić za granica po polsku.
Ale ja w nim widzę pośmiertne zwycięstwo ;małego, zakompleksionego człowieka; i tego o co walczył.
Tego czego symbolem jest zamek i katedra na Wawelu.
Polski dumnej i niezakompleksionej, choć dla innych może i czasem śmiesznej.
Dlatego, choć nie poprowadził w życiu żadnej armii do zwycięstwa ani klęski ani nie nosił korony, ani nie był poetą, jest tam miejsce dla Niego.

Tak, My Polacy popadamy w takich chwilach w przesadę.
Czasem kierujemy się bardziej emocjami niż zimnym rozsądkiem.
Gdyby nie to, pewnie Warszawa nie zostałaby zburzona w 1944...
...ale też nie zatrzymalibyśmy bolszewików w 1920.

mala
Croentuzjasta

Postnapisał(a) mala » 16.04.2010 23:43

każy ma prawo do własnego zdania..Ty uwazasz ze jest to miejsce dla niego,inni że nie (choćby Wajda)-uszanuj to..
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone