Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

katastrofa w Smoleńsku

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Witold P.
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Witold P. » 14.04.2010 12:30

woka napisał(a):
Rysio napisał(a):Woka a co mają ludzie kościoła do osoby Prezydenta :?:

Jak jest w tym wzgledzie, np. we Włoszech ?( siedziba bądź co bądź Papieża) Wyjaśniam-

ps. ktoś powiedział: skoro już tak kościół chce "wyróżnić" swego wiernego to śwątynia w Licheniu jest w sam raz.
Myślę, ze to byłby bardzo dobry pomysł. Nikt by nie protestował.

Siedziba Papieża jest Watykan.
sroczka66
Cromaniak

Postnapisał(a) sroczka66 » 14.04.2010 12:38

woka napisał(a):Dopominam sie o przywołanie pamieci innych tragicznie zmarłych. To mnie boli najbardziej. Tyle ludzi a mówimy o jednej osobie.
Bardzo nieładnie.

Zdecydowanie popieram
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 14.04.2010 12:38

A kto to ze mną skonsultował?
Nikt.
Wszyscy powinni móc się wypowiedzieć ....
A tak to ja pieprzę.

Obrazek

Tak mi się tylko przypomniało...
j23
Cromaniak

Postnapisał(a) j23 » 14.04.2010 12:39

W lotnictwie stosowane są różne systemy ułatwiające pilotom podejście do lądowania. Zasadniczo dzielą się one na dwie grupy - systemy podejścia precyzyjnego i nieprecyzyjnego.

Te pierwsze - takie jak np. najbardziej rozpowszechniony radiowy system ILS - prowadzą pilota z kursem lądowania po ścieżce podejścia prosto do pasa startowego. Innymi słowy: pilot, obserwując w kabinie wskaźnik ILS, wie nie tylko, w jakim kierunku ma lecieć do lotniska, ale i na jakiej wysokości w danej chwili ma się znajdować.

Podobnie działa bardziej przestarzały, choć wciąż wykorzystywany w wojsku system radaru precyzyjnego podejścia. Tutaj to kontroler na radarze obserwuje kurs i ścieżkę zniżania samolotu i wydając pilotowi komendy przez radio, prowadzi go do pasa.

Systemy nieprecyzyjnego podejścia są uboższe i wymagają lepszej pogody. O ile w przypadku podejścia ILS kategorii II (taki jest np. na Okęciu) można lądować przy widzialności wynoszącej zaledwie ok. 300 m, to w przypadku podejść nieprecyzyjnych - z wykorzystaniem np. dwóch radiolatarni typu NDB - minimum wynosi co najmniej 1 km.

Na razie brak jest oficjalnych informacji na temat wyposażenia lotniska w Smoleńsku i systemów, które były w użyciu w chwili, gdy w sobotę próbował tam lądować rządowy Tu-154. Z nieoficjalnych informacji - m.in. z rosyjskich mediów - wynika, że w użyciu był system nieprecyzyjny, oparty na dwóch radiolatarniach. W rozmowie z "Gazetą" o dwóch radiolatarniach mówili także piloci 36. Specjalnego Pułku Lotnictwa Transportowego z Warszawy, którzy lądowali w Smoleńsku w środę z delegacją premiera Donalda Tuska.

- W takim przypadku pilot wie, że znajduje się na osi pasa startowego, ale o odpowiedni profil podejścia pilot "dba" sam - tłumaczy nam jeden z pilotów. - Niestety, jeśli chmury są zbyt nisko lub jest mgła, zniżanie poniżej ustalonych minimów może zakończyć się katastrofą, bo zamiast na pas startowy, piloci mogą trafić np. na las.

Nasz rozmówca tłumaczy, że jeśli w użyciu był system nieprecyzyjny, a widzialność rzeczywiście wynosiła w sobotę ok. 400 m, manewr podejścia do lądowania w ogóle nie powinien być wykonywany.

Na międzynarodowych forach skupiających miłośników lotnictwa, gdzie dyskutuje się na temat przyczyn katastrofy w Smoleńsku, najwięcej osób przypuszcza, że mogło dojść do wypadku typu CFIT. To skrót od angielskich słów "controlled flight into terrain", czyli zderzenie ziemią w locie kontrolowanym. Do katastrof tego typu dochodzi najczęściej przy złej pogodzie.

- Charakterystyczne jest to, że piloci w wielu przypadkach chcieli jak najszybciej uzyskać kontakt wzrokowy z ziemią i z jej widocznością dolecieć do pasa startowego. Ale w wielu przypadkach takie zniżanie prowadziło nie do szczęśliwego lądowania, ale do zderzenia z ziemią - opowiada były pilot wojskowy.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 14.04.2010 12:46

woka napisał(a):Do tej pory kościół katolicki rządzi (bez cydzysłów) dużą grupą ludzi.

Podobnie jak rządzą media prawie całą pozostałą częścią społeczeństwa.

woka napisał(a):Dopominam sie o przywołanie pamieci innych tragicznie zmarłych. To mnie boli najbardziej. Tyle ludzi a mówimy o jednej osobie.
Bardzo nieładnie.

Chyba masz internet/radio/TV podłączone do tej wsi podkarpackiej bo u mnie na interii w czołówce mam kopiuj/wklej takie tytuły:

Grażyna Gęsicka
Grażyna Gęsicka Jako pierwsza kobieta w Polsce stanęła na czele klubu parlamentarnego. więcej

* Izabela Jaruga-Nowacka Izabela Jaruga-Nowacka Była obecna wszędzie tam, gdzie dyskutowano na temat praw i miejsca kobiet.
* Krystyna Bochenek Krystyna Bochenek Kobieca, pełna życia, nadzwyczajnie dobra, miała tysiąc pomysłów na minutę.
* Człowiek zwyczajny-niezwyczajny Człowiek zwyczajny-niezwyczajny Izabela Tomaszewska wspominana jest jako bardzo inteligentna i wrażliwa osoba.
* Polonia w żałobie Polonia w żałobie Bardzo trudno przeżywać te dni na obczyźnie.

Potem o miejscu pochówku i o identyfikacji pozostałych ofiar
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 14.04.2010 12:48

sroczka66 napisał(a):
Bardzo nieładnie.

Zdecydowanie popieram

A więc w pierwszej kolejności powinniśmy wymościć kryptę dla pana generała Jaruzelskiego, bohatera narodowego, pierwszego prezydenta "wolnej" Polski, który uratował nasz kraj przed najazdem Sowietów w roku pańskim 1981!

Może o to chodzi? Bo słyszałem wiele głosów za tym, by "od pana generała się odpier.. lić".
:roll:
jacky z DG
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky z DG » 14.04.2010 12:57

PAP - 14-04-2010 12:35
Senator Stanisław Kogut, były przewodniczący kolejowej "Solidarności" powiedział w środę, że kolejarze zwrócą się do komitetu organizującego uroczystości pogrzebowe prezydenta i jego małżonki, by zezwolił na przewiezienie ich ciał z Warszawy do Krakowa pociągiem.
Kogut wypowiedział się w imieniu działających na kolei związków zawodowych.

Przedstawiciele związków zawodowych uważają, że to będzie najodpowiedniejszy sposób przewiezienia ciał pierwszej pary do Krakowa.
"Pan prezydent był na służbie, po pierwsze Panu Bogu, po drugie Ojczyźnie i wszystkim rodakom. My, kolejarze, też w tej ostatniej drodze chcemy pełnić służbę" - wyjaśnił Kokot. Dodał, że Lech Kaczyński podkreślał, że był z rodziny z kolejowymi tradycjami - na kolei pracował jego dziadek.

Związkowcy proponują, by ciała Lecha i Marii Kaczyńskich przewieźć tzw. pociągiem papieskim, który ufundowali kolejarze w podziękowaniu za pontyfikat Jana Pawła II.

Kogut dodał, że kolejarze rekomendują dwie trasy takiego pociągu - pierwsza: z Warszawy przez Kielce, Radom i Częstochowę do Krakowa, i druga: przez Idzikowice i Tunel do Krakowa. Podkreślił, że związkowcy opowiadają się za trasą przez Częstochowę, ponieważ jest bardziej symboliczna.
========
ze wspomnień rodzinnych - tą trasą jechał eszelon z trumną Marszałka Piłsudskiego...
i tłumy przy torach go żegnały...

Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 14.04.2010 13:55

j23 napisał(a):W lotnictwie stosowane są różne systemy ...

Lotnisko miało tylko NDB.
Smolensk-Siewiernyj to jest typowe rosyjskie lotnisko wojskowe z pasem o długości ok. 2500 metrów, co w zupełności wystarcza dla samolotów klasy Tu-154.
Stacjonuje tam (a przynajmniej do niedawna stacjonował) pułk transportowy na Iłach-76.
Muliness
Cromaniak

Postnapisał(a) Muliness » 14.04.2010 13:56

woka napisał(a):

Ja tutaj tylko ( owszem, robię to celowo) :oops: zabieram głos w nadziei ,że zaczniemy mówić normalnie, sprawiedliwie.
Polskim zwyczajem (może nie tylko polskim) jest obłuda i dwulicowość.
Podobnie jak inni, wnerwia mnie TV i inne media.
Przeciwko upiekszaniu prawdy i rzeczywistości - protestuję.
.

Za dużo omamiania za dużo telewizji , te piękne programy wyciskacze łez . Wszędzie powszechna hipokryzja
Popieram!
Naród powinien poznać przyczyny tragedi . Wawel to nie prywatny folwark kościoła i Pana Jarosława Kaczyńskiego
Przeczytałam gdzieś " śmierc nie usprawiedliwia"
Katastrofa to jedno a to co wyprawiają teraz to drugie
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 14.04.2010 14:06

Jest światełko nadzei ......
http://wiadomosci.onet.pl/2155124,11,nowa_inicjatywa_ws_pogrzebu_uczcimy_wszystkie_ofiary_katynia,item.html

( nie wiem dlaczego adres www w takiej formie się tutaj wyświetla).
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.04.2010 14:08

Nad okienkiem edycji masz przyciski, między którymi jest również
Kod: Zaznacz cały
[url][/url]

Coś takiego co pozwala wyświetlać poprawnie adres www
j23
Cromaniak

Postnapisał(a) j23 » 14.04.2010 14:11

JacYamaha napisał(a):
j23 napisał(a):W lotnictwie stosowane są różne systemy ...

Lotnisko miało tylko NDB.
Smolensk-Siewiernyj to jest typowe rosyjskie lotnisko wojskowe z pasem o długości ok. 2500 metrów, co w zupełności wystarcza dla samolotów klasy Tu-154.
Stacjonuje tam (a przynajmniej do niedawna stacjonował) pułk transportowy na Iłach-76.

jest to byłe lotnisko wojskowe, używane sporadycznie, ostatnio najczęściej przez nasze samoloty
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 14.04.2010 14:14

Rysio napisał(a):Chyba masz internet/radio/TV podłączone do tej wsi podkarpackiej bo u mnie na interii w czołówce mam kopiuj/wklej takie tytuły:

TK Vectra .... dostarcza mi wszystkie media.
Kanałów TV -84 pozycje. Jest na szczęscie Discavery, National, Animal ...
Na kanałach "polskich" można już zwaryjować.

ps. nawet nie wiedziałem że Ty jesteś taki zagorzały "mocher".
( bez urazy .. też szanuję).
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 14.04.2010 14:16

Światełko może i jest, ale w bardzo ciemnym tunelu...
:cry:
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.04.2010 14:22

janniko napisał(a):

Światełko może i jest, ale w bardzo ciemnym tunelu...
:cry:

Widać, że nie bez przyczyny nosi przed nazwiskiem tytuł "prof."
http://portalwiedzy.onet.pl/2155121,10674,info.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone