Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

katastrofa w Smoleńsku

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ania W
Cromaniak

Postnapisał(a) Ania W » 14.04.2010 19:41

hajduczek napisał(a): a mi jest po prostu nadal smutno kiedy pomyslę ile osób odeszło....jak czują sie ich rodziny....

Violu mam podobne odczucia do Twoich....

W sobotę o 9.30 włączyłam tv i usłyszałam, że Pan Prezydent z żoną nie żyją. Na początku myślałam, że to jakaś pomyłka, że się przesłyszałam.... Ale niestety była to okrutna prawda...

Na bieżąco słucham i oglądam relacje.... Jest mi bardzo przykro, że wszyscy którzy lecieli do Katynia ponieśli śmierć na miejscu... Taka wielka strata dla naszego kraju i jeszcze druga strona... Niewyobrażalny ból najbliższych.... Doskonale ten ból rozumiem, bo nagle straciłam Tatę - tak z dnia na dzień.....I nigdy się z tym nie pogodzę, to wciąż boli, mimo upływu czasu....

Choć nikogo nie znałam, nie zawsze zgadzałam się z Panem Prezydentem jest mi bardzo, bardzo smutno, łzy same płyną, tak jakbym straciła kogoś bliskiego... :-(

Katyń już na wieki dla nas Polaków będzie miejscem przeklętym....
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.04.2010 19:49

W tej chwili słucham Dżemu - List do M....

Wyobraziłem sobie, że nie ma Boga nie ma nieee nie ma nieeeee to taka straszna TRWOGA........

CISZA :!: Silence :!: Silencio :!:............................

Dla mnie to LUDZIE :!: Odbieram to bardzo OSOBIŚCIE :!: Proszę o chwilę ciszy nad tymi 30-toma TRUMANAMI, które przywiózł ten Boeing.

Nie, nie proszę :!: Żądam, wymagam, a wreszcie, tym którzy nie umieją ..... błagam. Za dużo śmierci w moim życiu, może w czyimś życiu więcej lecz.... to życie jest moje i nikt mi nie odbierze moich uczuć :!:

.................................................................................................. na końcu i tak zostanie po nas .......................................................cisza
matrix02
Croentuzjasta
ŻaŁoba

Postnapisał(a) matrix02 » 14.04.2010 19:57

Co za ironia losu - ludzie modlą się za ludzi, którzy chcieli się pomodlić za ofiary Katynia. Bóg albo nie istnieje, albo jest wyrachowanym zwyrolem. A my i tak dalej się do niego modlimy.

Scenariusz na kolejne dni - bardziej niż mroczny.

Zacznie się od "żałoby narodowej". A czym ona się objawia? W praktyce - zamknięciem sklepów, mszami, modłami, minutami ciszy, filmami dokumentalnymi o prezydenckiej parze, no i wystąpieniami znanych ludzi kultury w telewizji. Ci ostatni pomogą nam nakreślić obraz idealnego polityka, męża stanu i oddanego patrioty jakim był Kaczyński. Później powstanie, pierwszy z wielu, majestatyczny pomnik ku chwale zmarłym w wypadku politykom. Ba, w tym samym czasie TVP będzie katowało "charytatywny" utwór wykonany przez czołową grupę polskich muzyków (od lat niezmienny skład w takich okolicznościach).
Portale pokryją się czernią i bielą, internet rozświetlony zostanie przez miliony emotikonowych świeczek [*], a premier publicznie uroni łzę.

Fora internetowe wypełnione zostaną goryczą, żalem i rozpaczą po zmarłym polityku. Okaże się, że wszyscy bardzo go kochaliśmy i deklarować będziemy, że na zawsze pozostanie on w naszych sercach (tuż koło JP II i Michaela J.)

Biznesmeni z Naszej Klasy zaoferują swym zatroskanym użytkownikom, za drobną opłatą, pięć różnych typów czarnych wstążeczek (dzięki temu będzie można nie tylko pokazać wszystkim jak nam smutno, ale i zrobić to w sposób bardzo przebojowy).

Facebook zalany zostanie grupami o żałobnej tematyce, do których na znak "solidarności narodowej" wstępować będzie tabun młodych ludzi.

Kolejne pomniki, msze, składankowe płyty z pieśniami żałobnymi... Ktoś nawet wprowadzi w życie pomysł zmieniania nazw ulic (ul. Kaczyńskiego, aleja Gosiewskiego, plac Wassermanna).

W po takim efektownym mydleniu gałek ocznych zapomnimy, że zginęło niemalże 100 osób, które miały imiona i nazwiska, rodziny i przyjaciół. W tym bajzlu nikt nawet nie wspomni o zmarłych stewardessach i ekipie pracującej w samolocie.
Ba, już teraz kalkulacja liczby zmarłych wzrosła o, bagatela, kilka osób. Przypomniano sobie o tym, że w wypadku zmarli też BORowcy. Ale kto by się tam nimi przejmował.

Państwo wyda morze PLNów na kolejne inwestycje mające na celu "złożenie hołdu zmarłym", ale nikomu nie przyjdzie do głowy, że tą kasę można by przeznaczyć na coś bardziej przydatnego społecznie niż obsrany przez gołębie pomnik. Schronisko dla zwierząt im. Ofiar tragedii w Smoleńsku czy Przytułek dla Bezdomnych im. Marii Kaczyńskiej byłby żywym i przydatnym przykładem tego, że pamiętamy o zmarłych i chcemy by ta pamięć żyła nie tylko "w naszych sercach" ale i w całkiem konkretnych czynach. Może przydałoby się też wydać to i owo na szczegółową kontrolę i modernizację co bardziej zajeżdżonych maszyn...

Problem mają teraz głównie rodziny zmarłych i to oni są w najgorszej sytuacji. Pewnie zrobi im się lepiej gdy się dowiedzą, że tabun internautów przykleił sobie do swych czuł, czarne kokardki i zmienił swe awatary na portalach społecznościowych, zgodnie z żałobną, świeczkową modą.

PS. Właśnie trwa zaciekły bój w sprawie gry o samolotach,. Zgodnie z zasadami żałoby, w takim dniu jak ten nie wolno mówić o samolotach, helikopterach. drzewach i politykach. Dziś trzeba płakać i wystrzegać się zakupów.

PS 2. No, dobra - tego nie przewidziałem. Prezydent Gruzji Micheil Saakaszwili postanowił nadać naszemu prezydentowi tytuł i order Narodowego Bohatera Gruzji. Czekamy na informację z Watykanu. Ponoć już jest gotowy projekt beatyfikacji...
Leszek Skupin
Weteran
Re: ŻaŁoba

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.04.2010 20:08

matrix02 napisał(a):Co za ironia losu - ludzie modlą się za ludzi, którzy chcieli się pomodlić za ofiary Katynia. Bóg albo nie istnieje, albo jest wyrachowanym zwyrolem. A my i tak dalej się do niego modlimy.
...
Miałem coś napisać......

patrz wyżej :!:
Z
Cromaniak

Postnapisał(a) Z » 14.04.2010 20:12

matrix02 zgadzam się z Tobą całkowicie,smutek nosi się w sercu.Lecz my Polacy lubimy robić wszystko na pokaz w ślad za naszymi jaśnie nami rządzącymi politykami,wszak niedługo będą się gryżli by dopchać się do michy.
I na tym kończę.
Ostatnio edytowano 14.04.2010 20:20 przez Z, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 14.04.2010 20:16

Ja juz w tym watku kilka razy się wypowiedzialem, przeczytalem chyba setki postów z kondolencjami.
Na tym etapie przestaję sledzić ten watek.
ja natka
Cromaniak

Postnapisał(a) ja natka » 14.04.2010 20:31

Weldon, masz rację. Nie nam podejmować decyzję. Zrobili to inni, a może inny. Dociekanie kto, nic nam nie da. To dzieje się bez nas i poza nami.
Uważam, że więcej jest argumentów przeciw niż za. A czy mam rację? .... Czas pokaże.
I prawdę rzeczesz, że kto chce ten trafi.
Również pozdrawiam. :)
j23
Cromaniak

Postnapisał(a) j23 » 14.04.2010 20:51

Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.04.2010 21:23

....... po przemyśleniu.
Ostatnio edytowano 15.04.2010 08:21 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 14.04.2010 21:36

Czy to jest temat katastrofa w Smoleńsku czy temat o dupie Maryni czyli o polityce?
wielka.woda
Odkrywca

Postnapisał(a) wielka.woda » 14.04.2010 21:57

hajduczek napisał(a):
Z napisał(a):A co powiecie na to

a co mówi na końcu osoba nagrywająca ?ktoś przetłumaczy?

Osoba nagrywajaca na koncu mowi "ni ch...siebie" - co w wolnym tlumaczeniu znaczy to samo co nasze swojskie "ja pier..e"
jacky z DG
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky z DG » 14.04.2010 22:07

Leszek Skupin napisał(a):...

nie wierzę własnym oczom...
a już chciałem ...
...
zamieszczam mimo wszystko pewną refleksyjną fotografię...
Rysio vel Hrvat wybaczy jej jakość...

Obrazek

pewnie będą pytania, co wspólnego z wątkiem ma ta fotografia ...
Ostatnio edytowano 14.04.2010 22:12 przez jacky z DG, łącznie edytowano 1 raz
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 14.04.2010 22:09

Wracając bezpośrednio do tematu katastrofy.

Wypowiedź Ryszarda Drozdowicza z Laboratorium Aerodynamicznego Politechniki Szczecińskiej

Jako pilot oceniam, że sugerowany w mediach błąd pilota jest mało prawdopodobny.
Na podejściu do lądowania nie wykonuje się żadnych manewrów typu silne przechylenie lub nagłe zmiany prędkości. A takie silne przechylenie zauważyli świadkowie. Pilot wykonał dodatkowe kręgi nadlotniskowe, aby upewnić się co do warunków lądowania i na tej podstawie podjął uzasadnioną decyzję o lądowaniu. Nieprawdopodobne też jest, aby doświadczony pilot wraz z drugim pilotem pomylili się co do wzrokowej oceny wysokości, nawet w przypadku awarii przyrządów, która jest również nieprawdopodobna. Należy tutaj zauważyć, że mgła jest na ogół z prześwitami i przy dziennym świetle nie stanowi istotnej przeszkody do wzrokowej oceny warunków lądowania. Okoliczności wskazują jednak na poważną awarię lub celowe zablokowanie układu sterowania. Taką blokadę można celowo zamontować tak, aby uruchomiła się przy wypuszczeniu podwozia lub klap bezpośrednio na prostej przed lądowaniem. Przy blokadzie klap lub lotek na prostej katastrofa była nieunikniona, gdyż pilot nawet zwiększając nagle ciąg, nie był w stanie wyprowadzić mocno przechylonej ciężkiej maszyny, mając wysokość rzędu 50-100 m i prędkość rzędu 260 km/h.
wielka.woda
Odkrywca

Postnapisał(a) wielka.woda » 14.04.2010 22:10

W temacie wiersza Wolskiego..jakie to ladne wiersze mozna splodzic,jak ma sie dobre wzorce, choc ponoc komusze,ale co tam

Tuwim Julian

Pogrzeb prezydenta Narutowicza

Krzyż mieliście na piersi, a brauning w kieszeni.
Z Bogiem byli w sojuszu, a z mordercą w pakcie,
Wy, w chichocie zastygli, bladzi, przestraszeni,
Chodźcie, głupcy, do okien - i patrzcie! i patrzcie!

Z Belwederu na Zamek, tętnicą Warszawy,
Alejami, Nowym Światem, Krakowskiem Przedmieściem,
Idzie kondukt żałobny, krepowy i krwawy:
Drugi raz Pan Prezydent jest dzisiaj na mieście.

Zimny, sztywny, zakryty chorągwią i kirem,
Jedzie Prezydent Martwy a wielki stokrotnie.
Nie odwracając oczu! Stać i patrzeć, zbiry!
Tak! Za karki was trzeba trzymać przy tym oknie!

Przez serce swe na wylot pogrzebem przeszyta,
Jak Jego pierś kulami, niech widzi stolica
Twarze wasze, zbrodniarze - i niech was przywita
Strasznym krzykiem milczenia żałobna ulic
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 14.04.2010 22:15

Artur68 napisał(a):
janniko napisał(a):Bo ja ci mogę wyliczyć, co zrobił dobrego, jako patriota gorąco kochający swoją ojczyznę.

Ponieważ o zmarłym nie wolno mówić źle, dlatego nie mogę wyrazić swojej opinii o Panu Prezydencie Lechu Kaczyńskim - bardzo proszę o przypomnienie co takiego dobrego dokonał dla Polski.

Arturze.
Nie miejsce ku temu tu i teraz, mogę ci ewentualnie na maila napisać (jeśli jesteś ciekaw), co moim zdaniem Lech Kaczyński, jako prezydent, dobrego zrobił dla naszego kraju. Musiałbyś tylko podać mi maila. Ale nie jestem pewien, czy to by coś wniosło do naszej polemiki, więc może po prostu zostawmy to...
:?
pzodro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone