Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

katastrofa w Smoleńsku

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 14.04.2010 07:25

JacYamaha napisał(a):Ciszej nad tą trumną :!:

Jakie ciszej :!: :?:
Ciszej to ja byłem ale udawać żałobę jak inni na niej "jadą" i to bez skrupółów ..... trzeba być z kamienia aby człeka to nie ruszyło. Hućpę odstawiają na naszych oczach a my w imię "bo nie wypada" dajemy się w bambuko robić każdemu.
Jak Go pochowają na Wawelu to będę pierwszy który kamieniem rzuci w tą budowę (czasami tam bywam/łem więc nie będzie żadnego problemu).
Jeszcze tego brakowało ...... Kaczyński na Wawelu. Zgroza. :!:
Ja nawet nie myślę być teraz cicho.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 14.04.2010 07:38

woka napisał(a):Jak Go pochowają na Wawelu(...)...... Kaczyński na Wawelu. Zgroza. :!:

Nie masz wrażenie, że trochę mylisz dwie rzeczy?
Albo mówimy o Prezydencie RP, wybranym z woli Narodu,
albo mówimy o Twoich animozjach politycznych w stosunku do Lecha Kaczyńskiego?
Ja też faceta nie lubiłem, ale potrafię uszanować urząd Głowy Państwa.
To, że niektórzy nie potrafią nie wykorzystać sytuacji do własnych celów,
nie oznacza, że mamy wszyscy być tacy sami.
Cel został osiągnięty - już się wszyscy kłócą.
Pewnie, że Wawel nie jest odpowiednim miejscem, ale stoimy w obliczu rzeczy,
której nawet nie potrafilibyśmy sobie kiedyś wyobrazić.
Spróbujmy chociaż my zachować się godnie, skoro nie potrafią tego osoby tak wysoko postawione.
Bez względu na to "gdzie" zmarły leży, należy mu się się spokój.
Pewnie, że ten sam problem może wrócić przy Jaruzelskim i Kwaśniewskim,
ale może wtedy, decydenci, będą potrafili zachować umiar i rozsądek.
Dziś - nie potrafili.
Prędzej czy później się na tym przejadą.
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 14.04.2010 07:49

http://pl.wikipedia.org/wiki/Groby_Kr%C ... _na_Wawelu

Gdybym powiedział,że ten pomysł to........lekka przesada to byłoby kłamstwo....Mam duży szcunek dla zmarłych,ale...komuś sie chyba w tym kraju coś popierd....... :evil: :evil: :evil: I nie maja tu nic do rzeczy poglądy polityczne, sympatie i antypatie....
Żałosne to wszystko......I Ci którzy na ten pomysł wpadli i ci którzy się na to zgodzili.... :roll: :roll: Ta druga grupa nawet chyba bardziej.....
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 14.04.2010 08:30

anakin napisał(a):....Mam duży szcunek dla zmarłych,ale...komuś sie chyba w tym kraju coś popierd...

Jak widać - brawo jasiu...
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 14.04.2010 08:31

Hm...?
Co do pochówku.
Nie wiem kto tu najbardziej miesza, ale zastanawiam się, czy aby nie kościół.
Z tego, czego mnie uczono, to Kościół powinien krzewić wiarę i zachęcać wiernych do miłości, miłosierdzia i WYBACZENIA bezwarunkowego!
A nie mieszać, podżegać do nienawiści i wymagać od "wrogów" pokajania się!
W Krakowie coraz głośniej o tym, że jest to prywatna wendeta Dziwisza i jego kompanii w stosunku do pana prezydenta Majchrowskiego! Ile w tym prawdy nie wiem.. ale widzę, że kościół macza w tym palce!
Pytam - po cholerę?! Jakim prawem?!

Co do żałoby narodowej.
Co się dzieje?!
Mam jakieś takie nieodparte wrażenie, że znów media rozdmuchują sprawę i napędzają histerię. Czy czasem ktoś tu nie próbuje stworzyć jakiejś zasłony dymnej?
Tak mi się nasunęło...

A co do samej katastrofy.
Odezwali się moi znajomi z Moskwy. Znając moje poglądy złożyli mi szczere kondolencje.
Opowiadali o tym, co pisze ich niezależna od rządu prasa. W Rosji jest coraz głośniej mówione o tym, że jednak tragedia ta nie do końca była li tylko przypadkiem losowym. Że władzom Rosji bardzo zależało na tym by opóźnić lub wręcz uniemożliwić dotarcie na czas na obchody w Katyniu delegacji polskiej z prezydentem na czele, i że być może po prostu chcieli zrobić wszystko, by skierować samolot na inne lotnisko, wykorzystując do tego celu złe warunki pogodowe. A potem już wszystko wymknęło się spod kontroli.
Oczywiście są to tylko domysły i dywagacje, ale prasa niezależna w Rosji ma swoje sposoby na dotarcie do wielu informacji, które są poza jakimkolwiek zasięgiem obcych dziennikarzy...
:cry: :cry:
Ostatnio edytowano 14.04.2010 08:33 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
adamk3
Cromaniak

Postnapisał(a) adamk3 » 14.04.2010 08:33

Reszta jest milczeniem ...
j23
Cromaniak

Postnapisał(a) j23 » 14.04.2010 08:39

janniko napisał(a):Hm...?

A co do samej katastrofy.
Odezwali się moi znajomi z Moskwy. Znając moje poglądy złożyli mi szczere kondolencje.
Opowiadali o tym, co pisze ich niezależna od rządu prasa. W Rosji jest coraz głośniej mówione o tym, że jednak tragedia ta nie do końca była li tylko przypadkiem losowym. Że władzom Rosji bardzo zależało na tym by opóźnić lub wręcz uniemożliwić dotarcie na czas na obchody w Katyniu delegacji polskiej z prezydentem na czele, i że być może po prostu chcieli zrobić wszystko, by skierować samolot na inne lotnisko, wykorzystując do tego celu złe warunki pogodowe. A potem już wszystko wymknęło się spod kontroli.
Oczywiście są to tylko domysły i dywagacje, ale prasa niezależna w Rosji ma swoje sposoby na dotarcie do wielu informacji, które są poza jakimkolwiek zasięgiem obcych dziennikarzy...
:cry: :cry:

i tym samym uratowali by Im życie, ale jaka byłaby awantura u nas, że znów......
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 14.04.2010 08:41

janniko napisał(a):Nie wiem kto tu najbardziej miesza, ale zastanawiam się, czy aby nie kościół.

Biorąc pod uwagę, że w miejscu chowania królów zabrakło kiedyś miejsca dla króla Stasia,
a teraz się nagle znalazło - nie wypada nie zastanowić się nad taką wersją.
Kolejny cud. Rozmnożenie wolnego miejsca w kryptach na Wawelu ;)
Swoją drogą, ciekawe, co zrobi rodzina, jeżeli 1 listopada Wawel będzie zamknięty dla zwiedzających?
Niby to już będzie ich problem, ale ... tak się tylko zastanawiam :?

janniko napisał(a):...wykorzystując do tego celu złe warunki pogodowe.

A to chyba jakieś masło maślane ci wyszło. To znaczy, że co?
Była tak kiepska pogoda, że się nie chcieli zgodzić na lądowanie, więc w czambuł ich?
Trochę dziwnie postawiona teza :?
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 14.04.2010 08:50

janniko napisał(a): tragedia ta nie do końca była li tylko przypadkiem losowym.

Jakaś spiskowa teoria...
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 14.04.2010 08:54

Jak czytam dyskusję na temat miejsca pochówku to zaczynam uważać że za dużo demokracji mamy w kraju albo do niej nie dorośliśmy.

Woka, kiedy zrozumiesz że to nie Ty decydujesz gdzie zostanie pochowana para prezydencka :?: Mają ogłosić referendum w tej sprawie bo Tobie coś się nie podoba :?: Może jak będą kupować nowy samolot to Ciebie mają zapytać o model i kolor :?:

I żeby nie było, że jestem za - nie również nie podoba mi się ta decyzja, ale została podjęta przez osoby władne ją podjąć i przyjąłem do wiadomości czy mi się to podoba czy nie. Nawijanie o tym w kółko na naszym forum nie ma jakiegokolwiek sensu a skutek może przynieść tylko jeden, że ludzie się pożrą, poobrażają a na koniec ktoś dostanie bana bo mu ciśnienie puści :wink:

Pójdziesz na następne wybory to dasz upust swoim racjom i tyle :)
kojote
Globtroter

Postnapisał(a) kojote » 14.04.2010 08:56

....Mam duży szcunek dla zmarłych,ale...komuś sie chyba w tym kraju coś popierd.......

W tych działaniach nie ma przypadku, poprostu zaczęła się kampania wyborcza przed ogłoszeniem oficjalnej daty, nie zdziwi mnie fakt że Jaro będzie kandydował :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.04.2010 09:17

Prof.Krasnodębski,filozof,główny ideolog IV RP w duchu pojednania:

Grubej kreski nie będzie
A od tych, którzy przy Nim stali i pozostali, wymaga się, by milczeli, by odkreślili przeszłość grubą kreską, by się pojednali, by nie zakłócali atmosfery żałoby. Ale ich ; naszym ; obowiązkiem wobec Niego i Nich jest mówić. Grubej kreski tym razem nie będzie.
I wy miejcie odwagę, pozostańcie sobą. Już zaczęliście dzielić łupy i dobierać się do szaf. Zróbcie kolejne ;Szkło kontaktowe, wyśmiejcie tę śmierć, wypijcie małpki. Zaproście Palikota i Niesiołowskiego. Krzyczcie: ;cham i ;dureń, i;były prezydent Lech Kaczyńsk. Wyśmiewajcie i drwijcie. Bądźcie sobą. Gardzę wami. Jestem dumny, że Go znałem.

(tekst pisany wczoraj wieczorem)
tygrys500
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tygrys500 » 14.04.2010 09:27

Moim skromnym zdaniem Prezydent Lech Kaczyński powinien zostać pochowany na Wawelu. Przecież to naród wybrał go na to stanowisko ,a zginął pełniąc obowiązki głowy państwa.
Nic nie ujmując naszym królom ,ich naród nie wybierał dzierżyli koronę z ojca na syna.
A protestującymi moherami z TVN nie przejmujmy się ,tacy jak oni też muszą być.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.04.2010 09:41

weldon napisał(a): Trochę dziwnie postawiona teza :?

Może nie dziwnie, ale mocno mocno naciągnięta:)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.04.2010 09:48

Jak informuje rzecznik krakowskiej kurii ks. Robert Nęcek, z inicjatywą pochówku na Wawelu wyszła rodzina prezydenta.

Krakowski opozycjonista związany z PiS Stanisław Markowski twierdzi, że pomysł wyszedł od niego, a podchwycił go Jarosław Kaczyński jeszcze w poniedziałek wieczorem.

Wtedy też miały się toczyć rozmowy na ten temat z kard. Dziwiszem. Metropolita miał wstępnie wyrazić chęć współpracy.

- Do Jarosława Kaczyńskiego dzwonił Ryszard Terlecki, a z kardynałem sprawę załatwiał biskup Albin Małysiak - twierdzi Markowski. Terlecki nie chce komentować sprawy. Rzecznik kurii zaprzecza, jakoby w sprawie pochówku interweniował biskup Małysiak. - Przypominam, że kardynał nie jest tutaj stroną.
Wszystko zależało od woli rodziny - tłumaczy ks. Nęcek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone