napisał(a) janniko » 14.04.2010 08:31
Hm...?
Co do pochówku.
Nie wiem kto tu najbardziej miesza, ale zastanawiam się, czy aby nie kościół.
Z tego, czego mnie uczono, to Kościół powinien krzewić wiarę i zachęcać wiernych do miłości, miłosierdzia i WYBACZENIA bezwarunkowego!
A nie mieszać, podżegać do nienawiści i wymagać od "wrogów" pokajania się!
W Krakowie coraz głośniej o tym, że jest to prywatna wendeta Dziwisza i jego kompanii w stosunku do pana prezydenta Majchrowskiego! Ile w tym prawdy nie wiem.. ale widzę, że kościół macza w tym palce!
Pytam - po cholerę?! Jakim prawem?!
Co do żałoby narodowej.
Co się dzieje?!
Mam jakieś takie nieodparte wrażenie, że znów media rozdmuchują sprawę i napędzają histerię. Czy czasem ktoś tu nie próbuje stworzyć jakiejś zasłony dymnej?
Tak mi się nasunęło...
A co do samej katastrofy.
Odezwali się moi znajomi z Moskwy. Znając moje poglądy złożyli mi szczere kondolencje.
Opowiadali o tym, co pisze ich niezależna od rządu prasa. W Rosji jest coraz głośniej mówione o tym, że jednak tragedia ta nie do końca była li tylko przypadkiem losowym. Że władzom Rosji bardzo zależało na tym by opóźnić lub wręcz uniemożliwić dotarcie na czas na obchody w Katyniu delegacji polskiej z prezydentem na czele, i że być może po prostu chcieli zrobić wszystko, by skierować samolot na inne lotnisko, wykorzystując do tego celu złe warunki pogodowe. A potem już wszystko wymknęło się spod kontroli.
Oczywiście są to tylko domysły i dywagacje, ale prasa niezależna w Rosji ma swoje sposoby na dotarcie do wielu informacji, które są poza jakimkolwiek zasięgiem obcych dziennikarzy...

Ostatnio edytowano 14.04.2010 08:33 przez
janniko, łącznie edytowano 1 raz