Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

katastrofa w Smoleńsku

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 12.04.2010 08:39

adamk3 napisał(a):PS.
Czy nasi piloci nie znają rosyjskiego?

Wczoraj w tej kwestii wypowiadał się były dowódca 36-go Specjalnego Pułku Lotnictwa Transportowego (znający tą załogę) i kategorycznie dementował tego niusa.
JJMS
Croentuzjasta

Postnapisał(a) JJMS » 12.04.2010 08:41

"I wtem wielki ptak metalowy upadnie, a na nim znajdować się będą osoby ważne kraju niezwyciężonego... a na kraj ogarnięty chaosem i żałobą, wrogi najeźdźca ze wschodu uderzy"

:?: :?: :?:
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 12.04.2010 08:41

Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 12.04.2010 08:43

JJMS napisał(a):"I wtem wielki ptak metalowy upadnie, a na nim znajdować się będą osoby ważne kraju niezwyciężonego... a na kraj ogarnięty chaosem i żałobą, wrogi najeźdźca ze wschodu uderzy"

Jak już cytujesz to podaj autora.
A z drugiej strony - po co straszyć?
JJMS
Croentuzjasta

Postnapisał(a) JJMS » 12.04.2010 08:44

JacYamaha napisał(a):
JJMS napisał(a):"I wtem wielki ptak metalowy upadnie, a na nim znajdować się będą osoby ważne kraju niezwyciężonego... a na kraj ogarnięty chaosem i żałobą, wrogi najeźdźca ze wschodu uderzy"

Jak już cytujesz to podaj autora.
A z drugiej strony - po co straszyć?

To za Nostradamusem.
Nie straszę, tylko tak po zadumę.....
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 12.04.2010 09:27

szkoda, że nie zostało wygłoszone..
Ostatnio edytowano 12.04.2010 09:36 przez janniko, łącznie edytowano 2 razy
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 12.04.2010 09:35

Amen. :roll: :roll: :roll:
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 12.04.2010 09:48

Przed chwilą wróciłem z "objazdówki" po mieście. Musiałem odwiedzić kilka urzędów wiec wysiadałem i wsiadałem do samochodu. Na falach radiowych lokalnego radia byli zaproszeni do studia ludzie nauki. Socjolodzy, politolodzy.
Z tego co zapamietałem( w wolnym tłumaczeniu):
1. Prezydent Kaczyński miał takie pożegnanie w Smoleńsku jakiego by nigdy za życia nie miał.
2. Tak naprawdę to został wybrany na ten urząd dzieki swojemu bratu, sam nie byłby w stanie.
3. Był słabym Prezydentem zarówno na arenie międzynarodwoej jak i w kraju (przydomek Prezydent-Veto).
4. Nieliczne pozytywne czyny zawdziecza swoim ludziom z kancelarii, swoim doradcom.
5. Miał obsesję niższości i wielki rusofob.
Coś tam jeszcze mówili lecz nie zapamietałem. Były akcenty pochwały ale nikły w ogólnej dyskusji.

Czyli już zaczyna się .....
Leon
Cromaniak

Postnapisał(a) Leon » 12.04.2010 09:53

- niestety z wiwiadu sie potwierdzaja moje obawy, ktore wczoraj jeszcze bile szpekulacje ze kontrola lotu nadawala w jeziku rosijskim...co jest nie do pomiszlenia....
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 12.04.2010 09:56

woka napisał(a):

Dopiero się zacznie po pogrzebie!!! Wtedy będzie............hard-core!!! :roll: :roll: :roll: Na razie to tylko maleńkie preludium....
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 12.04.2010 10:08

http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091216/POGODZINACH/905065572

Sam nie wiem co o tym myśleć jeśli już mówimy o Nostradamusie
Ostatnio edytowano 12.04.2010 10:09 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 12.04.2010 10:08

Leon napisał(a):- niestety z wiwiadu sie potwierdzaja moje obawy, ktore wczoraj jeszcze bile szpekulacje ze kontrola lotu nadawala w jeziku rosijskim...co jest nie do pomiszlenia....

Pisałem o tym wyżej.

Ale nie trzeba podchodząc gadać po rosyjsku żeby zrozumieć ten komunikat:
metar z godziny 9:00 (czasu polskiego).
1 °C 1 °C 98% 1026 hPa 0.5 kilometers SE 10.8 km/h / Heavy Fog

Trwa analiza czarnych skrzynek.
Ciekawe czy wyniki śledztwa będą podane do publicznej wiadomości ?
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 12.04.2010 10:09

anakin napisał(a):
woka napisał(a):

Dopiero się zacznie po pogrzebie!!! Wtedy będzie............hard-core!!! :roll: :roll: :roll: Na razie to tylko maleńkie preludium....

TO JEST LOTNISKO WOJSKOWE, tak więc tam nikt nie musiał angielskiego znać.
Z wczorajszej wypowiedzi wynikalo, że mogl być problem z jednostkami metrycznymi i angielskimi.
Sądzę, że tutaj może tkwić tajemnica katastrofy.
60 mogło być metrów, jak i stóp, ato robi wieeeelką rożnicę....
Ponoć nasz kapitan poslugiwal sie j. rosyjskim w stopniu biegłym.
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 12.04.2010 10:12

nie to miałem na myśli.....
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 12.04.2010 10:33

Rysio napisał(a):
Janniko, Hajduczek, każdy z nas własnymi wypowiedziami wystawia sobie świadectwo. W pewnych skrajnych sytuacjach, jeśli to świadectwo jednostki przynosi wstyd dla ogółu forum wtedy podejmowane są decyzje mniej lub bardziej radykalne. Ten temat nie jest wyłącznie tematem kondolencyjnym i po kondolencjach przychodzi czas na refleksje i dyskusje, to normalna kolej rzeczy. Dopóki dyskusja będzie prowadzona na poziomie cywilizowanych ludzi i adekwatnym do powagi obecnej sytuacji, nie widzę powodów by temat zamykać. Nie jesteśmy małymi dziećmi by prewencyjnie chować nożyczki, zapałki i noże, bądźmy jednak świadomi, że sytuacja i temat w którym jesteśmy wymagają wyjątkowej dbałości o poziom wypowiedzi, którego niezachowanie skutkować będzie radykalnymi działaniami ze strony moderacyjnej i to raczej nie ukierunkowanymi na zamknięcie tematu.

ok....dostosuję się
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone