Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

katastrofa w Smoleńsku

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.04.2010 19:36

Obrazek

Kto wie, co to za błysk na silniku?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.04.2010 19:37

Trochę się wspomina... Ale to nie jest medialne. Był Gawor i nagle się okazało , że to przyjaciel wszystkich poległych funkcjonariuszy... Dobre sobie...
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 11.04.2010 19:41

Rysio napisał(a):Moim zdaniem nawet gdyby się oskarżenia wobec Kapitana i załogi pojawiły to będą one bezpodstawne. Prezydent i jego świta to bardzo trudny skład pasażerski, bo o ile w przypadku normalnego lotu rejsowego nikt pasażerów o zdanie nie pyta i to właśnie Kapitan dowodzi, to w przypadku kiedy na pokładzie ma się najważniejsze osoby w kraju z tą decyzyjnością może być różnie. Z pewnych zasłyszanych informacji wynika, że gdyby zmienili lotnisko docelowe to na uroczystości by nie zdążyli.

Sięgnij pamięcią do lotu prezydenta w 2008 roku do Gruzji.
Wówczas pilot złamał nakaz Lecha Kaczyńskiego, by doleciał z nim do Tbilisi, lądowali zdaje się w Azerbejdżanie i tłuki się wiele godzin samochodami po kraju objętym działaniami wojennymi.
Pilotowi nie spadł za to włos z głowy, przełożeni obwieszczali w mediach, że to pilot jest panem i Bogiem na pokładzie i tylko on decyduje, odpowiada za bezpieczeństwo pasażerów.
Jego dowódca stwierdził, że gdyby postąpił zgodnie z życzeniem prezydenta, to byłby oskarżony o narażenie głowy państwa na utratę życia.

Łzy cisną mi się do oczu na myśl o wszystkich, którzy tam zginęli, również pilotach, o cierpieniu Ich najbliższych.
Ale nie widzę w tej chwili sensu spekulować o winie lub jej braku w odniesieniu do pilotów.

Liczne przykłady z ostatnich lat (CASA, helikopter z Millerem, Bryza w Babich Dołach, śmigłowiec Mi24 w Drawsku Pomorskim, śmigłowiec Kania Straży Granicznej w podlaskiem) nie do końca potwierdzają znaną tezę marszałka Komorowskiego, że polscy piloci potrafią latac nawet na drzwiach od stodoły...
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 11.04.2010 19:42

Mnie tylko ciekawi jaką pomoc dostały od rządu rodziny tych strewerades, pilotów, BOR-owików.......Ktoś się w ogóle nimi zainteresował??? Szczerze wątpię..... :cry:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 11.04.2010 19:43

Rysio napisał(a):
Adam's napisał(a):Szkoda,że jesteś na tym forum.

Już nie ... i proszę nie wracajmy do tej incydentalnej wypowiedzi ...

Protestuję. :!:

Serce w pasy nic złego nie uczynił. Wyraził tylko swoje zdanie w sposób jednoznaczny i bardzo czytelny.
Takie ma i wolno mu mieć.
Natomiast forum nie jest chyba bardziej katolickie od katolicyzmu. To nie seminarium duchowne.
(dla jasności ... jestem cholernym przeciwnikiem osób które teraz są u spowiedzi a po wyjściu z kościoła już w mordę walą. To przecież takie nasze, takie polskie , takie do d....).
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.04.2010 19:52

anakin napisał(a):Mnie tylko ciekawi jaką pomoc dostały od rządu rodziny tych strewerades, pilotów, BOR-owików.......Ktoś się w ogóle nimi zainteresował??? Szczerze wątpię..... :cry:

W przypadku tak medialnej sprawy nikt sobie nie pozwoli na to aby o kimś na tym etapie sprawy zapomnieć... Rodziny zapewne dostały opiekę psychologów, być może pomoc finansową na przejazd na miejsce katastrofy... Wszyscy funkcjonariusze zostaną awansowani pośmiertnie i odznaczeni.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 11.04.2010 19:59

Na tym etapie tak.............Zgadza się.Ale za kilka miesięcy.......nikt o nich już nie będzie pamiętał......Już teraz w tv wspominają o NICH mimochodem........Ordery mówisz........ :roll: Przydadzą się im i ich rodzinom tak samo jak............kadzidło :( :( :(
No,ale cóż......taka psia robota..........
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 11.04.2010 20:01

yskyerka napisał(a):
Wiecie co mnie boli? Oglądam dziś TV, na różnych kanałach, wiele się mówi, a w zasadzie tylko się mówi o tych co zginęli, wspomina ich itp, tylko, że...dlaczego nie wszystkich, dlaczego zapomina się o pracownikach Boru, o pilotach, o stewardesach, o tych wszystkich ludziach nie związanych z polityką, sejmem i senatem. Czy są mniej ważni, nie zasługują na nasze wspomnienie, na żal?? Nie rozumiem tego.

płk.dr n.med.Wojciech Lubiński - kolega z uczelni :( :(

(*)(*)(*)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.04.2010 20:02

Za kilka miesięcy będą o nich pamiętać już tylko koledzy z roboty... Order pozostanie dla rodziny pamiątka... Wg mnie powinien być Złoty Krzyż Zasługi...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.04.2010 20:08

Bocian napisał(a):Za kilka miesięcy będą o nich pamiętać już tylko koledzy z roboty...

"Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią się im płaci"
AndrzejPK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejPK » 11.04.2010 20:10

Wielka tragednia - nie jest ważne kim byli, czy nasze poglądy były znieżne czy nie. Byli ludźmi takimi jak my, pełnymi zalet i wad - tego całego doczesnego majdanu. Wszystkim im należy się pamięć i szacunek - współczucie Ich rodzinom.
[*]
donia2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia2 » 11.04.2010 20:10

Panie Prezydencie - zostaniesz w moim sercu na zawsze.

Wieczne odpoczywanie racz Im dać Panie Jezu.

http://pl.wikisource.org/wiki/Kiedy_pra ... cy_powstaną...
Ostatnio edytowano 11.04.2010 20:13 przez donia2, łącznie edytowano 1 raz
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 11.04.2010 20:11

anakin napisał(a):Na tym etapie tak.............Zgadza się.Ale za kilka miesięcy.......nikt o nich już nie będzie pamiętał......Już teraz w tv wspominają o NICH mimochodem........Ordery mówisz........ :roll: Przydadzą się im i ich rodzinom tak samo jak............kadzidło :( :( :(
No,ale cóż......taka psia robota..........

Taki BOR-wik jest dla mnie osobiście więcej wart od tuzina polityków, ale madia przecież muszą o "elycie narodu". Dla mnie to mało śmieszne a TV wyłączyłem ponieważ już nie mogłem ścierpieć tego wychwalania. Obłuda narodowa (ale tak chyba musi już być i z tym sie juz pogodziłem).
Ordery .... nawet wnuczek nie chce się nimi bawić. Bezwartościowe w 100 %. Można śmiało na śmietnik wyrzucić.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 11.04.2010 20:22

Do tego właśnie zmierzam...... :cry: :cry: :cry:
grot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grot » 11.04.2010 20:38

Taka to już jest Polska. Jesteśmy skłonni do przesady i egzaltacji. To wielka tragedia dla rodzin tych, którzy zginęli. Moim zdaniem jednak we wszystkim należy zachować umiar, w szczególności dotyczy to różnych dziennikarzy, którzy potrafią zniszczyć każdego człowieka a nagle okazuje się, że są "barankami" pogrążonymi w żałobie. Chciałbym ich zobaczyć poza wizją.
Nie byłem nigdy zwolennikiem PIS ani Prezydenta Kaczyńskiego, ale był on moim Prezydentem i uważam, że z należnym Mu szacunkiem należy go godnie pożegnać. Na ocenę Jego prezydentury to nie jest odpowiedni czas.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone