Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

katastrofa w Smoleńsku

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 11.04.2010 20:40

Stała się straszna tragedia, bez wątpienia najstraszniejsza w wolnej Polsce. Jednak nie sposób w tym momencie nie poruszyć problemu przeszłości. Zginął prezydent, wielki Polak, którego szanuję i zawsze szanowałem, wraz z małżonką, również wspaniałą osobą. Oczywiście oprócz nich zginęło mnóstwo innych, nie mniej wartościowych ludzi, jednak chciałbym się skupić na parze prezydenckiej. Tak często niesłusznie wyśmiewana, tak często oczerniana. Każdy drobny błąd Kaczyńskiego był powodem do rozpętywania burzy politycznej. Nikt nie doceniał jego niewątpliwych zalet, wszyscy skupiali się na totalnych pierdołach: jego wyglądzie, trzymaniu rąk na stole podczas orędzi, "Borubarze", etc. Śmiano się perfidnie z jego żony, która była kobietą inteligentną, wykształconą i świetnie spełniała obowiązki pierwszej damy. Dzisiaj niektórzy dziennikarze powiedzieli o tym, co miało miejsce (między innymi Ziemkiewicz), tylko dlaczego nikt nie podał nazwisk tych, którzy opluwali najbardziej? Niesiołowski, Palikot, Komorowski (który jeszcze nie tak dawno śmiał się z tego, że "nie zależy mu na żyrandolach w Pałacu Prezydenckim", o ile dobrze pamiętam; potem sam zdecydował się kandydować...) ... ,długo by wymieniać. Mam ogromny żal do premiera Tuska: dlaczego prezydent nie mógł lecieć wspólnie z Tuskiem? Tusk nie szanował prezydenta, wręcz ongiś powiedział, że to on jest głową państwa. Również dyskredytował Kaczyńskiego, jednakże nie mógł tego robić w sposób tak otwarty jak np Palikot, z racji wykonywanego stanowiska. Strasznie boli mnie to, że teraz w mgnieniu oka te osoby okazują ból, jak dla mnie sztuczny po prostu. Modlę się o dusze zmarłych, ale również modlę się by Polacy przejrzeli na oczy... Naturalną kwestia w polityce jest wszelakiej maści walka, ale w przypadku ś.p. Państwa Kaczyńskich, przekraczano wszelkie granice przyzwoitości...

[*]
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 11.04.2010 20:51

Torcida1 napisał(a):Stała się straszna tragedia, bez wątpienia najstraszniejsza w wolnej Polsce. Jednak nie sposób w tym momencie nie poruszyć problemu przeszłości. Zginął prezydent, wielki Polak, którego szanuję i zawsze szanowałem, wraz z małżonką, również wspaniałą osobą. Oczywiście oprócz nich zginęło mnóstwo innych, nie mniej wartościowych ludzi, jednak chciałbym się skupić na parze prezydenckiej. Tak często niesłusznie wyśmiewana, tak często oczerniana. Każdy błąd Kaczyńskiego był powodem do rozpętywania burzy politycznej. Nikt nie doceniał jego niewątpliwych zalet, wszyscy skupiali się na totalnych pierdołach: jego wyglądzie, trzymaniu rąk na stole podczas orędzi, "Borubarze", etc. Śmiano się perfidnie z jego żony, która była kobietą inteligentną, wykształconą i świetnie spełniała obowiązki pierwszej damy. Dzisiaj niektórzy dziennikarze powiedzieli o tym, co miało miejsce (między innymi Ziemkiewicz), tylko dlaczego nikt nie podał nazwisk tych, którzy opluwali najbardziej? Niesiołowski, Palikot, Komorowski ... ,długo by wymieniać. Mam ogromny żal do premiera Tuska: dlaczego prezydent nie mógł lecieć wspólnie z Tuskiem? Tusk za wszelką cenę starał się dyskredytować Kaczyńskiego. Strasznie boli mnie to, że teraz w mgnieniu oka te osoby okazują ból, jak dla mnie sztuczny po prostu. Modlę się o dusze zmarłych, ale również modlę się by Polacy przejrzeli na oczy... Naturalną kwestia w polityce jest wszelakiej maści walka, ale w przypadku ś.p. Państwa Kaczyńskich, przekraczano wszelakie granice przyzwoitości...

[*]

To jest temat poświęcony tym którzy zginęli tragicznie w tej katastrofie.
Nie miejsce dyskusji o prezydenturze i nie miejsce na osobiste wycieczki.
Jeżeli tego nie byłeś w stanie pojąć to teraz już wiesz. I ponieważ pominąłeś ważny fakt, że tam zginęło wielu innych wspaniałych ludzi i niekoniecznie byli politykami.
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 11.04.2010 20:54

A ja dla odmiany dziś czułem się bardzo nieswojo, gdy ksiądz w trakcie mszy niedzielnej, zaczął mówić o tych, co "już się cieszą ze śmierci swoich przeciwników politycznych", o tych "którzy teraz fałszywie współczują". Po tym przez dobre 10 minut nawoływał do głosowania w najbliższych wyborach prezydenckich tylko na "prawdziwych polaków" a nie na tych spośród kandydatów, którzy "tylko posługują się językiem polskim"...
A ja naiwny, przez chwilę myślałem, że jednak przyjdzie refleksja i ludzie (w szczególności politycy) zaczną się wzajemnie bardziej szanować. Że polityczne mordobicie, choć po części zastąpią rzeczowe rozmowy i wymiana merytorycznych argumentów...
Z mszy wyszedłem skonfundowany...
Ostatnio edytowano 11.04.2010 21:51 przez Tomasz W, łącznie edytowano 1 raz
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 11.04.2010 21:07

Hipotezy doświadczonego pilota polskiego podobno zawiodły, Las pod Smoleńskiem; cóż niby gęsta mgła i dramatyczne chwile lądowania...
Coś do końca nie chce mi się w to wierzyć...
70 ROCZNICA MORDU KATYŃSKIEGO to kolejna nasza porażka... Czyżby Katyń zyskał nowy symbolizm?
Pozostaje ból, pustka, smutek... I żal za tymi, których już nie ma...
Ostatnio edytowano 11.04.2010 21:09 przez majeczka, łącznie edytowano 2 razy
wielka.woda
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielka.woda » 11.04.2010 21:08

Załoga:

http://www.rmf24.pl/foto/zdjecie,iId,167745,iSort,1,iTime,1

Pie Jesu,Qui Tollis peccata mundi,Dona eis requiem

Ostatnio edytowano 11.04.2010 21:18 przez wielka.woda, łącznie edytowano 2 razy
Darec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darec » 11.04.2010 21:09

Ja także po dzisiejszej mszy św. czułem się nieswojo. Ale o dziwo z zupełnie innego powodu. Ksiądz w jej trakcie niemal nie wspomniał o wczorajszej tragedii. Jedno skromne "Wieczny odpoczynek..." na koniec mszy to w mojej opinii trochę za mało.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 11.04.2010 21:17

A u nas śpiewano pieśń,którą grała orkiestra na............tonącym TITANICU!!!

Co to ma wspólnego.................nie wiem.............Że niby.........toniemy??? :roll: :roll: :roll:
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 11.04.2010 21:17

Odszedł Prezydent który walczył o Polskę i Polaków.

Oby Ci co pozostali nie sprzedali Polski do końca,i nie tylko Polski.
jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 11.04.2010 21:43

Tomasz W napisał(a): polityczne mordobicie...
Z mszy wyszedłem skonfundowany... :?

widać było gołym okiem i niezakrytym uchem - że było jednostronne...
oprócz mszy pominąłeś wypowiedź Torcidy..
nie była godnym zauważenia argumentem ?
bez emotikonek tym razem...
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 11.04.2010 22:08

Witam kochane Polki i Polakow,
jeszcze raz kondolencije dla wszistkich Polakow na Swiecie. U nas telefon ciagle dzwoni, Ani moja rodzina i znajomi skladaja kondolencije. Wielu nich pierwszi raz poznalo Kaczinskiego (ze jest jeden z ostanich prezidentow prawdziwi katolik w EU, o czym mowia tez i w bosniackej TW) i co moze i warzniejsze prawde o Katiniu.
Kocham ten forum bo jest taki Polski (i Chorwacki), najpierw smutek i emocije a potem emocje przerastaja w cos, fantazija. Oczewiscie ze cala polska zaluje za wszistkimy ofiaramy. Tylko jesteszmi pod bombardowaniem mediow ktore tez zbieraja punkti jak i politicy. Tez oglandam polske media i czasamy szkoda slow. Jedni sa rzetelni umiarkowani i szczerzy, a inni chca bic spektakularny, zrobic smutni schow. Ale jest sposub na to jeden czerwoni guzik na pilocie....
Z drugej stroni tutaj ludzie nie sa tak pod presija ogulnego smutku i bardziej tak z boku opservuja przipliw ruznich sprzecznich informacji.
A niektorzi sie posuwaja dalej i zastanawiaja sie czy ten wypadek naprawde bil nieszczesciem. Wedle doszwiadczonich zolnierzow, jeden z moich kuzinow bil dowudca na wojskowim lotnisku Pleso ma teorije ze niema szansi ze by pilot lecanci z prezidentem i dowudcamy 4 razy nieudanie prubowlal ladowac, tagrze nie do pomiszlenia jest ze by nie posluchal radi z kontroli lotu. Nastepnie karzdy pilot, nawet paralotni wie jake czinosci ma zrobic przed lotem. Jedna z nich jest upewnic sie jake sa warunki pogodowe tam gdzie startuje i tam gdzie ma ladowac. Nastepnie informacja o mgle i wietrze jest taka sobie. Potem pierwsza informacje o trgedii namiast ze by podal minister spraw wewnecznich podaje jakisz oficer wojskowy. Jezeli smolenska kontrola nadawala (naprowadzala) po rusijsku jest to karigodnie. Nastepnie ze samolot spadl z 8 metrow wysokosci i tak sie zniszcil ? I wieu innich pitan. Najgodzej jest ze informacje sa ogulnie niepewne.
dallaska
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallaska » 11.04.2010 22:16

smutne :(
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 11.04.2010 23:11

scrapp napisał(a):To jest temat poświęcony tym którzy zginęli tragicznie w tej katastrofie.
Nie miejsce dyskusji o prezydenturze i nie miejsce na osobiste wycieczki.
Jeżeli tego nie byłeś w stanie pojąć to teraz już wiesz. I ponieważ pominąłeś ważny fakt, że tam zginęło wielu innych wspaniałych ludzi i niekoniecznie byli politykami.
Temat poświęcony jest katastrofie w Smoleńsku, a mój post merytorycznie jej dotyczył. W takiej sytuacji rodzą się pewne ważne pytania i nie są to osobiste wycieczki. Zgadzam się, że zginęło tam mnóstwo wspaniałych ludzi, jednakże największe kontrowersje budzi śmierć Pary Prezydenckiej oraz innych ważnych osobistości ze świata polityki. Taki jest fakt. Uważam, iż o kwestiach, które poruszyłem w poprzednim poście trzeba mówić w obliczu tej strasznej tragedii by podobnych błędów nie popełnić w przyszłości. Albo raczej nie pozwolić popełniać ich politykom, których to przecież my wybieramy. Do oczu cisną się łzy, ale również na usta ciśnie się mnóstwo pytań, na które trzeba będzie sobie samemu odpowiedzieć...
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 11.04.2010 23:12

Smutek... żal...
[*]
ofirka1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ofirka1 » 12.04.2010 00:48

majeczka napisał(a):Hipotezy doświadczonego pilota polskiego podobno zawiodły, Las pod Smoleńskiem; cóż niby gęsta mgła i dramatyczne chwile lądowania...
Coś do końca nie chce mi się w to wierzyć...
70 ROCZNICA MORDU KATYŃSKIEGO to kolejna nasza porażka... Czyżby Katyń zyskał nowy symbolizm?
Pozostaje ból, pustka, smutek... I żal za tymi, których już nie ma...
CÓŻ mogę się narazić części wyborców ale dziś nie oto chodzi jeszcze raz napiszę jeszcze raz cytat życie choć piękne tak kruche jest.... tajemnice być może nasi pra pra wnuki dostąpią jak za śmierć gen WŁADYSŁAWA SIKORSKIEGO BYĆ MOŻE LUDZIE Z ZACHODU PISZĄ ZŁĄ STRONĘ DLA LUDZI ZE WSCHODU!!! puki nic nie wiemy czekajmy na oficjalne raporty z MSZ ja już dużo słyszałem i widziałem:(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.04.2010 05:28

Rodacy do pracy!
Dobrze każdemu to zrobi ,szok i histeria powoli miną.
Kraj jest w dobrych rękach a świat i życie idą do przodu.

Cześć ich pamięci i wieczny odpoczynek!
Amen(t)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone