Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

katastrofa w Smoleńsku

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 11.04.2010 17:35

[
weldon napisał(a):Tę postawiliśmy w Waszym imieniu

Nie dopchaliśmy się. Był straszliwy tłum, ale ludzie podali ...

Weldon i jacusd. ja równiez dziękuję
Ostatnio edytowano 11.04.2010 17:40 przez hajduczek, łącznie edytowano 1 raz
Jolanda
Cromaniak

Postnapisał(a) Jolanda » 11.04.2010 17:37

Wojciech_k4 napisał(a):

Obrazek

Obrazek

Nie dopchaliśmy się. Był straszliwy tłum, ale ludzie podali ...

Dzięki...
Dzięki
Darec
Odkrywca

Postnapisał(a) Darec » 11.04.2010 17:38

Dzięki serdeczne dla weldona i jacusd za Waszą pamięć o nas
Kasia.K
Cromaniak

Postnapisał(a) Kasia.K » 11.04.2010 17:40

Serce w pasy napisał(a):Wielka tragedia , ale nie ze względu na to, że zginął mierny polityk, który wyrządził bardzo dużo złego Polsce, lecz dlatego, że zginęło przedwcześnie bardzo dużo ludzi. Cześć ich pamięci. Natomiast nie chciałbym, (a już zaczynają się pojawiać takie durne porównania, chyba ze względu na ilość zniczy przed Pałacem Namiestnikowskim) aby próbować porównywać tego maluczkiego zakompleksionego ksenofoba. do osoby Papieża Jana Pawła II, bo do pięt mu nie dorastał, Wielki pokłon dla wszystkich ofiar, a nie dla tej jednej jedynej. Wiem, że polecą na mnie teraz gromy, lecz w całej tej tragedii trzeba zachować jakiś zdrowy rozsądek.

Jest taka zasada, że o zmarłych mówi się albo dobrze albo wcale, chociażby przez szacunek dla tej kobiety która straciła rodziców i dla matki opłakującej syna. Powiem jedno: wstyd! I nie dlatego żebym była jakąś gorliwą zwolenniczką ale dlatego, że też straciłam ojca i choć minęły już prawie cztery lata nadal mi go brakuje.
Należy uszanować pamięć wszystkich tych osób które zginęły, mieli życie przed sobą i rodziny które teraz strasznie cierpią. [*]

weldon ja też dziękuję, zawsze to inaczej niż tylko wirtualnie.
Ostatnio edytowano 11.04.2010 22:43 przez Kasia.K, łącznie edytowano 2 razy
Adam's
Odkrywca

Postnapisał(a) Adam's » 11.04.2010 18:23

Serce w pasy napisał(a):Wielka tragedia , ale nie ze względu na to, że zginął mierny polityk, który wyrządził bardzo dużo złego Polsce, lecz dlatego, że zginęło przedwcześnie bardzo dużo ludzi. Cześć ich pamięci. Natomiast nie chciałbym, (a już zaczynają się pojawiać takie durne porównania, chyba ze względu na ilość zniczy przed Pałacem Namiestnikowskim) aby próbować porównywać tego maluczkiego zakompleksionego ksenofoba. do osoby Papieża Jana Pawła II, bo do pięt mu nie dorastał, Wielki pokłon dla wszystkich ofiar, a nie dla tej jednej jedynej. Wiem, że polecą na mnie teraz gromy, lecz w całej tej tragedii trzeba zachować jakiś zdrowy rozsądek.

Zobacz ile ludzi przyszło na Krakowskie Przedmieście pożegnać Prezydenta. Wydaje się,że jestem tolerancyjny, ale wszystko ma swoje granice. Nie szanujesz prezydenta RP- nie szanujesz narodu który go wybrał. Szkoda,że jesteś na tym forum.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 11.04.2010 18:27

Adam's napisał(a):Szkoda,że jesteś na tym forum.

Już nie ... i proszę nie wracajmy do tej incydentalnej wypowiedzi ...
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 11.04.2010 18:35

[*]
To światełko specjalnie dla Kpt. pil. Arkadiusza Protasiuka, kapitan samolotu prezydenckiego i jego załogi.
O nich sie tyle nie mówi.....
Oni tez zginęli................
Ich rodziny także cierpią...............
Wspólczuje tez rodzinie kapitana ,ktora w tak trudnej chwili musi radzic sobie jeszcze z oskarżeniami....na chwile obecną bezpodstawnymi

to on
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 11.04.2010 18:43

Moim zdaniem nawet gdyby się oskarżenia wobec Kapitana i załogi pojawiły to będą one bezpodstawne. Prezydent i jego świta to bardzo trudny skład pasażerski, bo o ile w przypadku normalnego lotu rejsowego nikt pasażerów o zdanie nie pyta i to właśnie Kapitan dowodzi, to w przypadku kiedy na pokładzie ma się najważniejsze osoby w kraju z tą decyzyjnością może być różnie. Z pewnych zasłyszanych informacji wynika, że gdyby zmienili lotnisko docelowe to na uroczystości by nie zdążyli.
fotograf123
Cromaniak

Postnapisał(a) fotograf123 » 11.04.2010 18:49

[*]
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 11.04.2010 18:58

Funkcjonariusze BOR, którzy zginęli w katastrofie:

chor. Jacek Surówka,
chor. Marek Uleryk,
chor. Paweł Krajewski,
kpt. Dariusz Michałowski,
mł. chor. Agnieszka Pogródka-Węcławek,
por. Paweł Janeczek,
ppłk Jarosław Florczak,
ppor. Piotr Nosek,
st. chor. Artur Francuz.

[*]

o nich też by wypadało..... :cry: :cry: :cry:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.04.2010 19:19

Co prawda już od jakiegoś czasu nie udzielam się na forum ale czytając post pseudo Serce w pasy nie wytrzymałem...daruj sobie człowieku, ta tragedia boli bez względu na przekonania polityczne...

Żegnam Pana Panie Prezydencie...[*]
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 11.04.2010 19:20

Florek, Janosik... i inni... Wcześniej Orzech w Bagdadzie... Okazuje się, że to ciężka i niebezpieczna służba [*]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.04.2010 19:28

Motoschiza napisał(a):Ci którzy znają rosyjski poczytajcie komentarze
na stronie radia Echo Moskwy
http://www.echo.msk.ru/

[*]

Pokusiłem się o tłumaczenie jednej zwrotki " Witaj Polsko "

Witaj POLSKO!

1. Witaj Polsko! Ile lat marzyłam o tym spotkaniu ...
niebo w słabym świetle, w kościołach starych świece
obudź pamięć o dawnej krwi na twarzy,
słowa, gesty, strój, koronki ,koszuli, fronty...
Wiśniowiecki - książę w siodle Tatara siedzi,
wąs wyprostowany, młodych w czoło mich całuje.
naprzód marsz przez kłótnie i niezgody zapomnienie,
pancerz łzy rycerzy nie zatrzyma ...
I leżą na ośnieżonym polu po bitwie,
mieszczanie i Mongoły, poddanni i panowie.

ps. Mam nadzieje że zachowałem przy tłumaczeniu orginalnego ducha.
ps2. TU można posłuchać tej ballady.
Ostatnio edytowano 11.04.2010 19:33 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Aldonka
Cromaniak

Postnapisał(a) Aldonka » 11.04.2010 19:33

weldon dzięki.

Wiecie co mnie boli? Oglądam dziś TV, na różnych kanałach, wiele się mówi, a w zasadzie tylko się mówi o tych co zginęli, wspomina ich itp, tylko, że...dlaczego nie wszystkich, dlaczego zapomina się o pracownikach Boru, o pilotach, o stewardesach, o tych wszystkich ludziach nie związanych z polityką, sejmem i senatem. Czy są mniej ważni, nie zasługują na nasze wspomnienie, na żal?? Nie rozumiem tego.
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 11.04.2010 19:35

Rysio napisał(a): Z pewnych zasłyszanych informacji wynika, że gdyby zmienili lotnisko docelowe to na uroczystości by nie zdążyli.

Nie tylko Ty, Rysio o tym słyszałeś.
Jak ktoś chce zachować tzw. "zimną krew" to zachowa i myśli bardziej racjonalnie.
Moim zdaniem, ........... jedna osoba, kilka osób (?) przyczyniła się do tej tragedi i nie była to osoba "bylejaka".
Reszty należy się już domysleć a mam nadzieję że po odczytaniu tzw. czarnnych skrzynek" opinia publiczna dowie sie 100 % prawdy.
Jednak już w TV słyszałem jakoby te skrzynki nie były w najlepszym stanie ....... widocznie juz odsłuchali ..... ja ją widziałem (chyba nie tylko ja) w TV, kolor pomarańczowy i była cała.
Czyżbym jednak miał rację ....... o zmarłych źle się nie mówi....
Ja źle nie mówię ale też nie myślę udawać że nic się nie stało.
Hipokryzja społeczna najmniej mnie interesuje. Jak smutno to ma być smutno aż do bólu a nie smutno na pokaz.

Hipoteza:
A jakby się okazało, że to Pan ...... wpłynął rozkazująco na pilota. ???? Co wtedy ?? Przecież opini publicznej tego nikt by nie podał w myśl zasady " o zmarłych tylko dobrze lub nic". To dopiero była by heca na skalę światową ( bez obawy do tego nikt nie dopuści).

Smutno mi jest, tylu ludzi zginęło. Lecieli w słusznej sprawie.
Pomijając polityków, co zawiniły osoby z BOR, stewardesy, osoby inne, nie parające się polityką ? Tu dopiero jest tragedia. :!: :!: :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone