Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

katastrofa w Smoleńsku

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
markinn
Podróżnik

Postnapisał(a) markinn » 23.04.2010 07:24

22 marca zdarzył się podobny wypadek pod Moskwą.
Samolot leciał pusty, tylko załoga. 4 zostało poważnie rannych:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8580179.stm

Pozdrawiam,
markinn
Ostatnio edytowano 23.04.2010 07:45 przez markinn, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 23.04.2010 07:29

Już myślałem, że też na tym lotnisku - zaraz by się pojawiła teoria o "testowaniu" zamachu.
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 23.04.2010 07:32

JacYamaha napisał(a):Już myślałem, że też na tym lotnisku - zaraz by się pojawiła teoria o "testowaniu" zamachu.

Od razu pomyślałem o tym samym. To byłaby idealna pożywka dla wszelkiej maści zwolenników teorii spiskowej.
markinn
Podróżnik

Postnapisał(a) markinn » 23.04.2010 07:33

ale to pokazuje, jak dwa podobne wypadki mogą się różnie zakończyć i jak wiele zależy od szczęścia...
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 23.04.2010 07:35

Zawsze można napisać : że "lotnisko i ukształtowanie terenu był podobne do tych ze Smoleńska", a próba odbyła się pod Moskwą żeby nikt nie połączył obu wypadków :wink:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 23.04.2010 07:37

dids76 napisał(a):Zawsze można napisać : że "lotnisko i ukształtowanie terenu był podobne do tych ze Smoleńska", a próba odbyła się pod Moskwą żeby nikt nie połączył obu wypadków :wink:

Ale to już trzeba trochę pomyśleć/pokombinować a spiskowcom chyba szwankuje logika....
j23
Cromaniak

Postnapisał(a) j23 » 23.04.2010 08:00

Jak-40, który lądował przed Tu-154, ostrzegał przed mgłą

Jak-40 z 36. Pułku Lotnictwa Transportowego obsługującego VIP-ów, z dziennikarzami na pokładzie, wylądował w Smoleńsku ok. godz. 7,20. Jak mówią informatorzy "Rz" oba polskie samoloty miały ze sobą kontakt radiowy. Ich zdaniem załogi rozmawiały ze sobą, gdy prezydencki Tupolew był w powietrzu, a Jak-40 już wylądował na pasie lotniska.

Piloci jaka przekazywali kolegom informacje o pogodzie w Smoleńsku. Mówili, że pogoda z minuty na minutę się pogarsza - twierdzą informatorzy gazety. Szczególnie ostrzegali przed gęstniejącą mgłą. Jeden z pilotów twierdzi, że taka korespondencja jest swoistą procedurą, którą stosują piloci ze specpułku - gdy tylko jest to możliwe, przekazują kolegom ważne dane.

Jak powiedział gazecie jeden z pilotów, prowadzący Tupolewa nie musiał zastosować się do tych ostrzeżeń. - Sam jednak, gdybym usłyszał takie ostrzeżenie, byłbym bardziej ostrożny - dodał. Rozmówca gazety ocenił także, że pilot nie powinien lekceważyć informacji od kolegów, ponieważ piloci 36. pułku znają możliwości obu maszyn - jaka-40 i Tu-154.

Piloci Tupolewa słyszeli identyczne ostrzeżenia z wieży kontrolnej lotniska w Smoleńsku. Kontakt pomiędzy jakiem i prezydenckim samolotem urwał się na 10 minut przed katastrofą (o 8.46). Załoga jaka nie widziała momentu katastrofy, ale słyszała jak prezydencki samolot runął na ziemię. Piloci jako jedni z pierwszych pojawili się na miejscu tragedii.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 23.04.2010 08:07

W uzupełnieniu j23 zapytam czy wiecie jaką ksywkę miał dowódca załogi pan Protasiuk?
"Kozak".
Tylko czy to nas przybliża do wyjaśnienia przyczyn?
Absolutnie nie.
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 23.04.2010 08:22

,,Hegel mawiał, że wielkie historyczne wydarzenia lubią się powtarzać. Za pierwszym razem przyjmują postać tragedii, za drugim farsy. Mord na polskich oficerach w 1940 roku był tragicznym wydarzeniem, które weszło do narodowej pamięci Polaków. "Tragedia w Smoleńsku", jak określają to media, przez wielu obserwatorów nazywana już "drugim Katyniem", to wielkie ludzkie nieszczęście, lecz przez swój absurdalny charakter jawi się jako farsa.

Nie dlatego, że chodzi o wypadek. Wyjazd do Katynia Kaczyńskiego w towarzystwie osobistości życia publicznego, duchowieństwa i rodzin katyńskich miał niewątpliwie upamiętnić tamto tragiczne wydarzenie. Ale podróż ta miała także dla polskiego prezydenta znaczenie polityczne.

W Polsce od wielu lat, a szczególnie po dojściu do władzy braci Kaczyńskich, przeszłość jest stawką w politycznej grze. Obok innych faktów z dziejów Polski, Katyń stanowi przedmiot tego, co nazywa się tutaj "polityką historyczną", czyli pewnej formy polityzacji historii. Premier był w Katyniu kilka dni przed Kaczyńskim. Spotkał się tam z Władimirem Putinem, premierem Rosji, co przedstawiano jako osobisty sukces szefa polskiego rządu.

Jednym z powodów prezydenckiej podróży była więc chęć odebrania Tuskowi monopolu na upamiętnienie rocznicy zbrodni katyńskiej. Prezydentowi zależało, by wypowiedzieć się na ten temat inaczej niż jego polityczny przeciwnik. W sobotę 10 kwietnia 2010 roku "polityka historyczna" ostatecznie wtargnęła do historii politycznej Polski.''
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 23.04.2010 08:42

jacky z DG
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky z DG » 23.04.2010 10:57

j23 napisał(a): Kontakt pomiędzy jakiem i prezydenckim samolotem urwał się na 10 minut przed katastrofą (o 8.46)...

obrazili się na siebie lub zaczęły się "intymne" rozmowy ?
i aż 2 tygodnie musimy czekać na ujawnienie owych 10 minut które wstrząsnęły wieloma ale nie wszystkimi...

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.04.2010 11:18

Janusz Bajcer napisał(a):
majeczka napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):A ja mam pytanie, czy ktoś z Was był w Katyniu :?:

Dobre pytanie. W najbliższym czasie na pewno postaram się tam pojechać. Zwłaszcza, że mam w Katyniu swoich krewnych... :cry: :cry: :cry:

Zapytałem dlatego, bo ja byłem :D

Mam kilka zdjęć Katynia :D byłem tam w 1989 roku :idea:

Wieczorem po zeskanowaniu pokażą się na forum :D
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 23.04.2010 13:36

jacky z DG napisał(a):
j23 napisał(a): Kontakt pomiędzy jakiem i prezydenckim samolotem urwał się na 10 minut przed katastrofą (o 8.46)...

obrazili się na siebie lub zaczęły się "intymne" rozmowy ?
i aż 2 tygodnie musimy czekać na ujawnienie owych 10 minut które wstrząsnęły wieloma ale nie wszystkimi...

Masz coś do powiedzenia to zrób to a nie ...1, 2, 3......
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 23.04.2010 15:03

A teraz tak wyglądają światła podejścia

Obrazek

Mądry Polak po szkodzie...?
turan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) turan » 23.04.2010 19:20

"Nie mieliśmy żadnego wsparcia rządu"

Rząd bez przerwy chwali ekspertów pracujących w Rosji nad badaniem przyczyn katastrofy pod Smoleńskiem. Tymczasem Edmund Klich, szef Państwowej Komisji Badania Wypadków Lotniczych, mówi o "braku jakiekolwiek pomocy ze strony rządu". Twierdzi też, że był zmuszany do współpracy z prokuratorami.

Edmund Klich w rozmowie z TVN24 stwierdził, że nie było mowy o jakiejkowiek pomocy ze strony polskiej administracji. Według niego w Rosji panował wielki bałagan, a jego ludzie musieli pracować na własny koszt. - czytamy w portalu tvn24.pl

"Nie mieliśmy żadnego wsparcia. Na moją prośbę do ministra Bogdana Klicha, że nie mam jeszcze tłumacza, dostałem odpowiedź: <to co pan robi tam od trzech dni. To pan powinien go sobie załatwić>. Dalej pan minister Klich powołując się na swoje rozporządzenie zmuszał mnie wprost do współpracy z polską prokuraturą. Kiedy mówiłem: panie ministrze, ja nie mogę współpracować z prokuraturą bo strona rosyjska ma do mnie pretensje, odpowiadał: <ja tego nie przyjmuję do wiadomości> - opowiada Edmund Klich.

Grzmi on na polski rząd za to, jaką strategię wobec strony rosyjskiej przyjęła nasza administracja. Klich uważa, że jesteśmy wobec nich w roli petenta."Zasady są jasne. Projekt raportu (o przyczynach katastrofy) przygotowuje strona rosyjska, a my mamy 60 dni na odpowiedź i to wszystko. Oni mogą te nasze uwagi uznać, albo nie" - mówi Edmund Klich.

Za dziennik.pl

Kończ waść, ministrze Klichu Bogdanie, wstydu oszczędź!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone