Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

katastrofa w Smoleńsku

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 22.04.2010 11:48

adamk3 napisał(a):....Poniżej umieszczam listę pytań, które budzą moje wątpliwości...

Adamk3
W sumie chyba na marne twoje trudy ... ponieważ ci co nie chcą dopuścić nawet w domysłach tezy zamachu i tak oleją te wszystkie wątpliwości ..
:cry:
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 22.04.2010 12:13

JacYamaha napisał(a):
sroczka66 napisał(a):coś w temacie

Niestety nie wierzę w dobre intencje pana generała.
Ale to moje zdanie.
Mam nadzieję, że raport z katasrtofy ukaże się po wyborach prezydenckich.

Warto przeczytać cały list generała Petelickiego do Donalda Tuska

Polityka nicnierobienia obecnej ekipy rządzącej w gospodarce, służbie zdrowia, szkolnictwie, także wyższym na razie nie powoduje tak dramatycznych konsekwencji, jak w obronności.

W dziedzinie obronności PR i działania pod publiczkę ("uzawodowienie") nie załatwi wszystkich braków i zaniechań.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 22.04.2010 12:15

janniko napisał(a):Jak zwykle nie czytasz uważnie moje posty.. (moich postów...)
:cry:

Mylisz się, czytam uważnie Twoje posty (i wszystkie na które odpowiadam) i mam tylko jedno pytanie: jeśli dopuszczasz teorię zamachu to napisz proszę kto miałby na tym skorzystać.

Już starożytni Rzymianie najpierw zadawali pytanie "kto skorzystał", a niejaki Conan Doyle ujął to w sposób bardziej dla nas zrozumiały: "pokaż mi motyw, a będziesz miał sprawcę". Myślisz, że oni są tacy głupi, żeby to robić na własnym terenie i tak ostentacyjnie?

Włącz myślenie Janie, bo to co innym wytykasz bardziej Ciebie dotyka (mam na myśli bezkrytyczne czytanie różnych gazet). Oczywiście moim skromnym zdaniem.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.04.2010 12:19

MorskiPas napisał(a):Dla czego tak uważasz?

Może przewrotnie (nie jasno) to napisałem.
Tytuł brzmi: Tupolew miał zblokowany system ostrzegawczy (TAWS).
Czyli wydźwięk taki, że gdyby był włączony nic by się nie stało.
Choć pan Pietrzak wyraźnie, wielokrotnie mówi ogólnikami:
- system prawdopodobnie zblokowany,
- nie wiem czy wyłączyli (TAWS) czy nie.

oraz kolejne sensacyjne i merytoryczne w innym portalu:
W Kontrwywiadzie RMF płk Tomasz Pietrzak mówił, że istnieje prawdopodobieństwo, że w prezydenckim samolocie Tu-154,który uległ katastrofie pod Smoleńskiem, mogły zostać źle podane wartości ciśnienia i przez to nie zadziałał system TAWS. Poza tym "jego zdaniem już dwa lata temu Tupolewy powinny trafić na złom."

Chodzi mi o to, że za wszelką cenę szukana jest sensacja.
Tytuły takie jak katastrofa, śmierc, tragedia etc już sie wytarły... :?

Obecnie stosuje się radiowysokościomierze (system GPWS) a pomiar wysokości przez pomiar ciśnienia jest i chyba pozostanie w lotnictwie jako rezerwowa metoda pomiaru.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.04.2010 12:37

MorskiPas napisał(a):Przeliczenie QFE na QNA to prosta operacja arytmetyczna. Dla Smoleńska QNH = QFE + 30hPa, to każde dziecko w pamięci policzy.

QNH dla smoleńskiego lotnista = 250m
Więc czy błąd w komunikacji kontroler-załoga?
Dużo gdybania w tym wszystkim.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 22.04.2010 12:39

JacYamaha napisał(a):Obecnie stosuje się radiowysokościomierze (system GPWS) a pomiar wysokości przez pomiar ciśnienia jest i chyba pozostanie w lotnictwie jako rezerwowa metoda pomiaru.

Dokładnie odwrotnie. Wysokościomierz ciśnieniowy jest przyrządem podstawowym, a radiowy pomocniczym. Błąd QFE/QNH, czy hPa/mmHg jest zbyt gruby, żeby mógł być przyjęty jako jedyna przyczyna, ale nie wykluczam, że coś tam było na rzeczy po tym jak na gorąco kontroler lotów mówił, że mieli problem z liczbami. Ale z tym trzeba poczekać do oficjalnego komunikatu, bo tylko zapis rozmów może cokolwiek tu rozsądzić.

To, że dziennikarze szukają sensacji za wszelką cenę to fakt i dlatego nigdy nie wierzę im bezkrytycznie, ale jak się włączy filtr na teorie spiskowe to z prawie każdego newsa można wyłowić coś konkretnego. Dlatego ja czytam wszystko i filtruję. Z tego wyfiltrowałem w miarę dokładny opis TAWS-a.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 22.04.2010 12:51

JacYamaha napisał(a):QNH dla smoleńskiego lotnista = 250m

Żeby być precyzyjnym to QNH było 1025.5 hPa, ale wiem co chciałeś napisać.

To właśnie miałem na myśli pisząc "gruby błąd". Ścieżka schodzenia to ok 3%, czyli kilometr przed pasem powinni być na wysokości 30m (nad lotniskiem, nie nad terenem). Tak duży błąd nie mógł być niezauważony.
Ostatnio edytowano 22.04.2010 12:54 przez MorskiPas, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.04.2010 12:53

MorskiPas napisał(a):
JacYamaha napisał(a):Obecnie stosuje się radiowysokościomierze (system GPWS) a pomiar wysokości przez pomiar ciśnienia jest i chyba pozostanie w lotnictwie jako rezerwowa metoda pomiaru.

Dokładnie odwrotnie.

Nie będę się kłócił - mogę się mylić (bo nie latam) - wypowiadam się jako hobbysta ale :wink:
technika idzie w tym kierunku TAWS :arrow: GPWS :arrow: AUTO GCAS.

Serdecznie pozdrawiam
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 22.04.2010 13:00

JacYamaha napisał(a):Nie będę się kłócił - mogę się mylić - wypowiadam się jako hobbysta ale :wink:

Ja też nie jestem fachowcem, po prostu czytam różne opinie w różnych miejscach, filtruję informacje i staram się myśleć. Widzę, że Ty też tak masz, więc podyskutować sobie możemy. Lepsze to niż snucie spiskowych teorii.
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 22.04.2010 13:02

Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.04.2010 13:18

Na 99% przyziemiał obrócony - jak bardzo - nie wiadomo - z pewnością nie na brzuchu - całe golenie.
markinn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) markinn » 22.04.2010 13:43

Polecam galerię zdjęć wraz z szczegółową analizą topografii. Człowiek wykonał dużą pracę. Niech was nie przerazi cyrylica - autor jest ze Smoleńska...
Pod zdjęciami jest dużo tekstu do poczytania, sporo po polsku, niektóre bardzo techniczne.

Smoleńsk-katastrofa

Jeszcze inna galeria z miejsca katastrofy znaleziona na stronach ru.
Ale ostrzegam, zawiera zdjęcia drastyczne.

Link do skopiowania, na własną odpowiedzialność (zamienić myślnik na dwukropek):
http-//fotki.yandex.ru/users/bbc-77/

Pozdrawiam,
marekk
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.04.2010 13:48

Już tu znamy pana Siergieja :)
Dzięki, że nie wklejałeś tych zdjęć.
Pzdr
markinn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) markinn » 22.04.2010 14:01

JacYamaha napisał(a):Już tu znamy pana Siergieja :)
Dzięki, że nie wklejałeś tych zdjęć.
Pzdr

izvinitie! :oops:

Generalnie ma fajną galerię zdjęć Smoleńska, warto zaglądnąć.
markinn
Ostatnio edytowano 23.04.2010 07:46 przez markinn, łącznie edytowano 1 raz
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 22.04.2010 14:19

Nie śledziłem wątku od początku, więc nie wiem, czy to zdjęcie Siergieja Amielina już tu było?

http://myph.us//pics/53670_shemasmolenskl3.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone