Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 07.04.2025 09:27

AdamSz napisał(a):Gra. Patrz mój post wyżej. Bierz rowery na haku i box :) Piszę poważnie :)

.....

I przyczepkę na supa i kajak :lool:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 07.04.2025 09:41

Marlowe1994 napisał(a):
AdamSz napisał(a):Gra. Patrz mój post wyżej. Bierz rowery na haku i box :) Piszę poważnie :)

.....

Marlowe, a żebyś wiedział :) To nie żarty :) Z grubszych, kajak, sup, dwa rowery. Głupia pompka do sprzętu. Niekombatybilna. każdy robi swoje. Jest tego sprzętu pomocniczego, że hej. Mala przyczepka, to nawet nie takie głupie, by było :spoko:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.04.2025 09:43

dzięki za info Adam ! :proszedzieki:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 07.04.2025 09:49

AdamSz napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):

.....

Marlowe, a żebyś wiedział :) To nie żarty :) Z grubszych, kajak, sup, dwa rowery. Głupia pompka do sprzętu. Niekombatybilna. każdy robi swoje. Jest tego sprzętu pomocniczego, że hej. Mala przyczepka, to nawet nie takie głupie, by było :spoko:

Spoko, każdy zabiera co chce i co mu potrzebne do fajnego spędzenia czasu. Jeden ciągnie gliser a drugi wiezie jedną karimatę :D Ale zawsze można popisać z uśmiechem a nie jak inni na forum z kijem w d... :lool:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 07.04.2025 09:57

Marlowe1994 napisał(a):Ale zawsze można popisać z uśmiechem a nie jak inni na forum z kijem w d... :lool:

:spoko:
Ciekawostka przyrodnicza :) . Choć byśmy mieli nie wiadomo ile boxów i przyczepek, to nie liczmy na to, że będziemy mieli jakiś luz w aucie ?? .... Zawsze będzie na full 8) :D

.....
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 07.04.2025 10:27

AdamSz napisał(a):(...) Szanowni Koledzy, jeżdżę z boksem od lat... Tylko Boks :spoko: i nie wyobrażam sobie eskapady bez boksa. (...)
Ja mam to "szczęście", że moje autko już jest niejako box'em.
Ponton 4,5m, silnik 30KM, 2 baki po 25 l, całe te szpeje pontonowe, nasze bambetle na 2,5 tygodnia (bez prania - czyli codziennie "nowe"),
z powrotem jeszcze 24 do 30 litrów oliwy i "nieco" ;) innych smakołyków.
I... prawdę powiedziawszy, wlazłyby jeszcze 2 rowery. Do środka!
Bez box'ów dachowych, bez konstrukcji "na-hakowych".

Odwykłem od osobówek :sm:
I nie ciągnie mnie do zmiany.
Tofik_83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tofik_83 » 07.04.2025 10:35

jestem szczerze zdziwiony jak widzę powyżej komentarze dot braku hałasu czy zwiększonego zużycia paliwa przy jeździe z boxem dachowym.
Przy moim boxie (Inter Pack) szum powietrza zaczyna być słyszalny od około 70 km/h. Jest on bardziej męczący jest na tylnej kanapie niż z przodu.
No i nie rozumiem jak może nie wzrastać zużycie paliwa, przecież to dodatkowy wystający element więc opór powietrza robi swoje. Według wujka google zużycie paliwa wzrasta o około 1-1,5l/100km przy jeździe z prędkością rzędu 130km/h.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 07.04.2025 10:36

Sprzęt polecam do HR ... Dużo sprzętu wodnego ;) :)

Co do SUPa. Byly rożne pytania w powyższym. Nie świrować z jakimiś wynalazkami po 3 tysiące ;) Chyba że ktoś lubi wydać 8

A jak czegoś zapomnimy, to w Chorwacji wszystko jest w podobnych cenach. Nawet SUPy w akcjii po 249 euro. .... Da się żyć :spoko:

.....
Ostatnio edytowano 15.04.2025 19:45 przez AdamSz, łącznie edytowano 5 razy
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 07.04.2025 11:25

Tofik. Coś tam więcej jest. Nie ma dymu bez ognia. Ale mówię, u mnie diesel 2,0 HDI 140 KM, średnio ok 5,8 /100 ze sprzętem na dachu. Nie odczuwam tego po kieszeni, nie ma dramy. Ale jeżdżę grzecznie (zgodnie przepisami) i nie wychylam się z tym sprzętem poza 120... I równo, jak można to na tempomacie ;) .... A co do szumu ?? Nic mi nie szumi .... Może przy dieslu nie szumi ?? Bo diesel ma jednak trochę inny dźwięk niż benzyna. Bardziej taki mocarny ?? Albo głuchy jestem :D

....
Ostatnio edytowano 07.04.2025 13:21 przez AdamSz, łącznie edytowano 3 razy
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 07.04.2025 12:00

boboo napisał(a):
AdamSz napisał(a):(...) Szanowni Koledzy, jeżdżę z boksem od lat... Tylko Boks :spoko: i nie wyobrażam sobie eskapady bez boksa. (...)
Ja mam to "szczęście", że moje autko już jest niejako box'em.

Boboo. Jak osobówka i taki duży sprzęt, to tylko przyczepa.

Taki duży sprzęt i co najważniejsze, dodatki, do tego sprzetu, to za chiny ludowe nie wejdzie to do osobówki, nawet kombiaka. A gdzie ludzie i inny bagaż ?? :coool: :) :)
Sam silnik, jak wiesz, ponad 50 kg, nie mówiąc o gabarytach

Kiedyś woziłem mały ponton z silnikiem Honda 2,3 KM, to było ok. Potem silnik 6 KM, 25 kg, już było gorzej. A taki zestaw jak na foci, tylko jakiś bus jak u Ciebie
Dodatkowo z tego pontonu robi się przyczepa towarowa. Możesz tam wrzucić wszystko.

A może przemyśl taką przyczepę, Owszem inna winieta. Prędkość przelotowa inna. Ale będziesz miał sprzęt gotowy do użycia i gotowy do odjazdu. Ładowność busa się przy okazji zwiększy. Są tu jakieś plusy i minusy ?? Ale, absolutnie, nie mówię, że tylko przyczepa. Każdy ma swoje sprawdzone rozwiązania i tego się trzymajmy :spoko:

.....
Ostatnio edytowano 15.04.2025 19:47 przez AdamSz, łącznie edytowano 2 razy
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 07.04.2025 14:53

Marlowe1994 napisał(a):I przyczepkę na supa i kajak :lool:

Sup w bagażniku będzie
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.04.2025 15:01

Wozimy kajak (oczywiście z wiosłami), do tego mnóstwo rzeczy i jeździmy bez boksa 8) Z boksem tylko na narty. Dopóki się mieścimy, latem nie zamierzamy go montować. Bierzemy tylko "bazę" (poprzeczne pałąki, jedzie ona w bagażniku), żeby później przymocować ją do relingów i przypiąć do niej kajak. Dzięki temu wodować go w różnych miejscach :)

Boks hałasuje...
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 07.04.2025 15:10

AdamSz napisał(a):Tofik. Coś tam więcej jest. Nie ma dymu bez ognia. Ale mówię, u mnie diesel 2,0 HDI 140 KM, średnio ok 5,8 /100 ze sprzętem na dachu. Nie odczuwam tego po kieszeni, nie ma dramy. Ale jeżdżę grzecznie (zgodnie przepisami) i nie wychylam się z tym sprzętem poza 120... I równo, jak można to na tempomacie ;) .... A co do szumu ?? Nic mi nie szumi .... Może przy dieslu nie szumi ?? Bo diesel ma jednak trochę inny dźwięk niż benzyna. Bardziej taki mocarny ?? Albo głuchy jestem :D

....

Dla porównania 4os full załadowany, bez boxa i rowerów. 2.0 BlueHDI 180KM
Obrazek
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.04.2025 15:35

maslinka napisał(a):Wozimy kajak (oczywiście z wiosłami), do tego mnóstwo rzeczy i jeździmy bez boksa 8) Z boksem tylko na narty. Dopóki się mieścimy, latem nie zamierzamy go montować. Bierzemy tylko "bazę" (poprzeczne pałąki, jedzie ona w bagażniku), żeby później przymocować ją do relingów i przypiąć do niej kajak. Dzięki temu wodować go w różnych miejscach :)

Boks hałasuje...

Maslinko - boks mocno hałasuje, do tego widocznie zwiększa spalanie. Całkowita zgoda - jeśli tylko się da - zdecydowanie lepiej bez boksa!
Też zawsze staramy się tak wszystko popakować żeby nie trzeba było korzystać z boksa i generalnie się udaje mimo ogromnej ilości bagażu :tak:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 07.04.2025 15:46

qra69 napisał(a):
AdamSz napisał(a):Tofik. Coś tam więcej jest. Nie ma dymu bez ognia. Ale mówię, u mnie diesel 2,0 HDI 140 KM, średnio ok 5,8 /100 ze sprzętem na dachu. Nie odczuwam tego po kieszeni, nie ma dramy. Ale jeżdżę grzecznie (zgodnie przepisami) i nie wychylam się z tym sprzętem poza 120... I równo, jak można to na tempomacie ;) .... A co do szumu ?? Nic mi nie szumi .... Może przy dieslu nie szumi ?? Bo diesel ma jednak trochę inny dźwięk niż benzyna. Bardziej taki mocarny ?? Albo głuchy jestem :D

....

Dla porównania 4os full załadowany, bez boxa i rowerów. 2.0 BlueHDI 180KM
Obrazek

Qra dokładnie tak jest. Komputer nie kłamie. A ze sprzętem na dachu szóstki nie przełamiesz :spoko:

.....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Jakim autkiem do Cro? - strona 425
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone