Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.04.2025 12:53

w punkt Przyjacielu jak mówią Chorwaci "taman lub fakat" :mg:
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 06.04.2025 13:15

My w tym roku pojedziemy Corollą kombi we 4 osoby dorosłe....nie znam kompletnie samochodu, auto jest szwagra. Zastanawiam się, czy zmieścimy się w 4, czy będzie w miarę wygodnie, czy brać bagażnik na dach....
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 06.04.2025 13:25

SebastianM napisał(a):My w tym roku pojedziemy Corollą kombi we 4 osoby dorosłe....nie znam kompletnie samochodu, auto jest szwagra. Zastanawiam się, czy zmieścimy się w 4, czy będzie w miarę wygodnie, czy brać bagażnik na dach....

Nie będziesz miał go trochę wcześniej żeby się przymierzyć? Moim zdaniem jak nie bierzecie namiotów i kajaków to spoko się spakujecie. Chyba że każdy bierze swój leżak :)
Kiedyś też jechałem obcym autem, Levorgiem. Dobrze się jechało, pierwsza moja podróż automatem.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 06.04.2025 13:35

była spina za bary tak że Marin lokalny Dalmatyńczyk który na plaży prowadzi kiosk a mój serdeczny przyjaciel przybiegł mi na pomoc.......bo się okazało że nasi rodacy byli mocni tylko w układzie "trzech na jednego" 

Trza im było ryczką zamalować :lool: I z giry poprawić aż im by lumpy spadły :lool:
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 06.04.2025 16:45

Marlowe1994 napisał(a):
SebastianM napisał(a):Nie będziesz miał go trochę wcześniej żeby się przymierzyć? Moim zdaniem jak nie bierzecie namiotów i kajaków to spoko się spakujecie. Chyba że każdy bierze swój leżak :)
Kiedyś też jechałem obcym autem, Levorgiem. Dobrze się jechało, pierwsza moja podróż automatem.

Czytasz dobrze...mamy 2 leżaki, 2 krzesła plażowe, duży parasol, lodówkę, pewnie kilka zgrzewek wody ( dziewczyny miejscową niespecjalnie lubią ) więc bez boxu pewnie się nie obędzie. To dość popularny samochód, liczę , że odpowie jeszcze ktoś, kto sprawdził taki wypad w praktyce.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 06.04.2025 17:43

O ile sprzęt plażowy jest zrozumiały, tak kilka zgrzewek wody jest dla mnie niezrozumiałe. Przecież na miejscu można kupić zwykłą, bezsmakową wodę jeśli ktoś nie lubi jamnicy czy czegoś w tym stylu.
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 06.04.2025 17:51

SebastianM napisał(a):Czytasz dobrze...mamy 2 leżaki, 2 krzesła plażowe, duży parasol, lodówkę, pewnie kilka zgrzewek wody ( dziewczyny miejscową niespecjalnie lubią ) więc bez boxu pewnie się nie obędzie. To dość popularny samochód, liczę , że odpowie jeszcze ktoś, kto sprawdził taki wypad w praktyce.

My pijemy wodę z kranu, na plażę zazwyczaj zabieramy do szklanej butelki z limonka, czasem się kupi w sklepie wodę Jana. W domu też z kranu więc pewnie to przyzwyczajenie :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.04.2025 08:01

W Chorwacji woda z kranu nadaje się do picia. Nie wiem jak gdzie indziej ale w Breli Stomarica "kranówka" jest bardzo dobrej jakości. My też zabieramy "na start" ze 2 zgrzewki wody niegazowanej + 1 zgrzewka wody gazowanej. Potem już tylko uzupełniamy tankowanie z kranu....... :mg: :mg: :mg:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.04.2025 08:07

1.jpg
Marlowe1994 napisał(a):
SebastianM napisał(a):My w tym roku pojedziemy Corollą kombi we 4 osoby dorosłe....nie znam kompletnie samochodu, auto jest szwagra. Zastanawiam się, czy zmieścimy się w 4, czy będzie w miarę wygodnie, czy brać bagażnik na dach....

co to bagażnika dachowego właśnie przerabiam temat. my jeździmy we dwójkę z żoną. teraz w ogóle większe auto bo zamiana z Fiata Tipo na Kia Sportage ale bagażnik box dachowy po raz pierwszy zabieram ze sobą. Dostałem w spadku od kumpla listwy dachowe do boxu a sam boks właśnie zakupiłem już osobiście na Allegro. Zwiększy się komfort podróży i bagażnik nie będzie taki wyładowany. Do boxu dachowego pójdą klamoty typu : ręczniki kuchenne papierowe, maty na plażę, obuwie, buty na plaże do kąpieli, ręczniki kąpielowe, sprzęt do nurkowania itp. Wszystko to co stosunkowo lekkie a zajmuje sporo miejsca z bagażniku. :mg:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 07.04.2025 08:49

leswac napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):

co to bagażnika dachowego właśnie przerabiam temat. my jeździmy we dwójkę z żoną. teraz w ogóle większe auto bo zamiana z Fiata Tipo na Kia Sportage ale bagażnik box dachowy po raz pierwszy zabieram ze sobą. Dostałem w spadku od kumpla listwy dachowe do boxu a sam boks właśnie zakupiłem już osobiście na Allegro. Zwiększy się komfort podróży i bagażnik nie będzie taki wyładowany. Do boxu dachowego pójdą klamoty typu : ręczniki kuchenne papierowe, maty na plażę, obuwie, buty na plaże do kąpieli, ręczniki kąpielowe, sprzęt do nurkowania itp. Wszystko to co stosunkowo lekkie a zajmuje sporo miejsca z bagażniku. :mg:

Szanowni Koledzy, jeżdżę z boksem od lat... Tylko Boks :spoko: i nie wyobrażam sobie eskapady bez boksa.
To co lezwac piszesz. Wszystkie miękkie i gospodarczo użytkowe do baksa. A jak ktoś jeszcze ciągnie supa,czy kajak, to wiosla, pompki, kapoki, siedziska, jakieś liny, inne szpeje. Parasol plażowy też się zmieści w boksie, a nawet leżaki składane, jak ktoś takie ma, Plus jakieś kurtki przeciwwiatrowe, itp, itd. .... Tylko boks, panowie
Sebastian, w ogole się nie zastanawiaj. Poznasz dobrodziejstwo boksa na wakacyjnych wypadach i nigdy więcej bez boksa :spoko:

ja mam upchnięte na dachu jeszcze dwa rowery :) A akcesoria do tego, oczywiście w boksie :spoko:
....
Ostatnio edytowano 07.04.2025 09:43 przez AdamSz, łącznie edytowano 2 razy
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 07.04.2025 08:55

Szanowni Koledzy, jeżdżę z boksem od lat... Tylko Boks  i nie wyobrażam sobie eskapady bez boksa.

Nigdy nie jeździłem z boxem. I nie mam zamiaru :lool: Nie wyobrażam sobie eskapady z boxem :mg:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.04.2025 08:56

Adam a od razu pytanie z Twojego doświadczenia....jaki hałas od tego ustrojstwa ? box podczas jazdy mocno hałasuje czy tam świszczy ? :|
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 07.04.2025 09:09

Także myślałem o boxie ale cały czas mam myśli czy nie zabrać 4 rowerów na haku :idea: wtedy raczej już box odpada. 3+1 i pies w tym roku :hut:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 07.04.2025 09:24

leswac, na moje ucho hałas żaden !!!! ...Nic nie słyszę, jakiś świstów, czy oporów. Ale może jestem głuchy ;) Z tym, że używam boksa wąskiego, na połówkę samochodu, a na drugiej połowie mam dwie szyny do rowerów. Z tym boksem i szynami jeżdżę cały rok na aucie i nie odczuwam jakiś dyskomfortów. Może to przyzwyczajenie.
Rower też proponuję wziąć do HR. Super sprawa, nawet oblecieć jakieś zakupy z rana. Nie mówiąc o jakiś wycieczkach. Na np riv omiską do Marusici, czy Stanici, może być problematyczny :)
Ale jeździłem sobie rowerem do Omisia i super.Wszyscy się kotłowali autami, wiadomo masakra z parkingami, a tu jesteś wolny i swobodny :) A jak gdzieś koło Szybenika, albo Zadaru, to rower idealny. Nawet jeden, do celów gospodarczo wycieczkowych. Pomyśleć o tym rowerze. Jak nie teraz, to potem. Trochę jeszcze nowość do HR, ale coraz częściej ludzie ciągną rowery. Zwykle, nie jakieś wyspecjalizowane na góry
Co do spalania z załadowanym dachem, tez nie ma żadnej dramy, ale ja mam diesla. Nie powiem, jak to będzie w benzynie ;)

.....
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 07.04.2025 09:26

Gra. Patrz mój post wyżej. Bierz rowery na haku i box :) Piszę całkiem poważnie :)

.....
Ostatnio edytowano 07.04.2025 09:31 przez AdamSz, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Jakim autkiem do Cro? - strona 424
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone