Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakim autkiem do Cro?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 11.04.2024 19:39

^ dziękuje

piekara114 napisał(a):Zorientuj się o ubezpieczenie tych aut (rocznik) przy tak dalekiej wyprawie, czy uda ci się jakieś sensowne ubezpieczenie kupić. I nawet nie o assistance mi chodzi....

Assistance nie istnieje poza Europą, a rok auta nie ma znaczenia przy ubezpieczeniu. Jedynie niektóre kraje wymagają dodatkowego ubezpieczenia lub normy euro 4.
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 12.04.2024 06:29

ziemniak napisał(a):Na następny rok planujemy dłuższą wyprawę do Azji w różne regiony. Po wielu filmach, lekturach itd. koncentrujemy się wokół dwóch aut. Proszę pomóżcie, bo mam dwie oferty i chcę coś wybrać, aby mieć auto już na ten sezon i powoli coś w nim skubać. Nie chcemy typowego kampera, raczej coś w stylu auta do którego możemy wrzucić rowery i jechać, albo jak parę postów wyżej zmienić na mini kamper i móc nocować po drodze.

Szukam opinii na temat silników, komfortu jazdy i ogólnych uwag (L2H1):

- fiat ducato 3 (silnik 2,3 d)
- renault trafic 2 (silnik 2,0 d)

Tylko roczniki 06-11, głównie ze względu na to, że wydają się mi być prostsze w obsłudze i w większości świata ktoś będzie potrafił to naprawić.

Mam taki sam pomysł. W lutym kupiłem trafica2 L2H1 2.0dCI właśnie, ale 2012r. bo chciałem już euro5 ze względu na planowane SCT w Krakowie. W dwa miesiące zrobiłem zabudowę. Jest już po pierwszych testach w Polsce i niebawem lecimy do Grecji, Turcji i może Gruzji na 3-4 miesiące. Powtórka z trzymiesięcznego wyjazdu namiotowego z 2021r. tylko tym razem bardziej na dziko. Auto fajne ale małe, co ma też swoje plusy w podróży (wjazd, parkowanie w miastach). Przy przemyślanej zabudowie można sporo zmieścić w środku, ale rowery to już jednak na zewnątrz. O assistance na Azję faktycznie lepiej zapomnieć. Po powrocie będę mógł powiedzieć więcej.
Brasilia
Odkrywca
Kalendarz wyjazdowy - WAKACJE 2025

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brasilia » 15.01.2025 09:49

marcel232 napisał(a):Ja trochę skomplikuje :)

03.07 - 07.07 Tczew - Omis (pobyt 3 dni w Omis)
07.07 - 21.07 Omis - Valalta, Rovinj

Córka dolatuje do Zadar'u 07.07
Zielony Dodge Challenger ScatPack 6,4

https://www.youtube.com/watch?v=7Anq5wkEG4U

:bojesie: :bojesie: :peace:
marcel232
Croentuzjasta
Re: Kalendarz wyjazdowy - WAKACJE 2025

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 15.01.2025 18:12

Zeszłoroczny pobyt w Valalcie :coool:
IMG_9356[1].PNG
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 01.02.2025 17:35

Zagazowany ten Challenger ? :)
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 02.02.2025 09:59

Raphael napisał(a):Zagazowany ten Challenger ? :)

Niet zasilany prawilnym sokiem z dinozaurów :D
IMG_9531.jpeg
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 02.02.2025 10:48

marcel232 napisał(a):Niet zasilany prawilnym sokiem z dinozaurów :D

Korzystaj dopóki możesz...

Zielony ład.jpg

Podobno Greta postuluje, aby do 2035 wszystkie krzesła były elektryczne :lol:
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 02.02.2025 10:52

stachan napisał(a):

Zielony ład.jpg

Żona ma Tesle Y Performance więc się ekologicznie bilansujemy 8)
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 02.02.2025 11:22

Nie bój, nie bój... Podobno ktoś tam wezwał do bojkotu Tesli - kup majzelek, aby ewentualnie przekuć literkę w poprawny znaczek :diabelek:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 02.02.2025 12:07

stachan napisał(a):

Zielony ład.jpg

:spoko: :lol: :piwo:
Brunoxp
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brunoxp » 07.02.2025 12:43

Skoro w tym wątku pojawiły się prawilne dinozaury, to i ja dorzucę swojego RAMa Longhorna IV generacji z 17r.
Zawiózł nas już 4 razy komfortowo na Chorwację z czego ostatnie dwa z 4m pontonem , silnikiem zaburtowym i SUPem i na pace.

R1.jpg

Dzieki temu ze wszystkie graty z bagażami mieszczą się na pace to w pustej niemalże szoferce można rozłożyć oparcia przednich foteli poziomo i dwie dorosłe osoby mogą w miarę wygodnie przespać tak do rana na stacji benzynowej co zawsze czynimy około północy.

Kiedyś to się jechało "od strzała" w 12h w nocy ze zmienniczką tak żeby rano być na kwaterze ale gdy podczas jednego wyjazdu obudził mnie podczas kierowania hałas pobocza to stwierdziliśmy ze już nigdy więcej i zawsze robimy przerwę na spanie.

R2.jpg

Mimo swoich gabarytów mieścił się bez problemu w ciasnych uliczkach Loparu czy Murteru. Ze wzgledu na napęd 4x4 z reduktorem dzielnie sobie radzi z trudnym terenem czy na stromych kamienistych podjazdach (polecam wysoko położoną konobę Kamenjak na Rabie) na letnich oponach. No może na parkingach trochę odstaje ale nie bardziej niż zwykły dostawczak.

R3.jpg

Trochę danych i ciekawostek, niektóre mogą lekko zdziwić:
Masa własna: niecałe 2,5tony
Długość: 6m
DMC: 3150kg
DMC zestawu: 6650
Silnik: 5.7 Hemi - 401KM
System MDS -odłaczanie zasilania 4 cylindrów gdy jedziemy równo i nie przekraczamy 120km/h
Automat 8 biegowy (8HP70 taki sam jak w europejskich mocniejszych samochodach)
4x4: - 2wd, auto, 4Hi, 4Low
Średnie spalanie na trasie 14,7L gazu przy prędkości do 120km/h - zimą 2 litry więcej ale tez więcej jazdy miejskiej
Tylne zawieszenie wielowahaczowe wiec prowadzi się jak normalna osobówka czy SUV, nie trzeba dociążać pustej paki- nie lata bokiem. Kosztem jest mniejsza ładowność niż na tradycyjnych "piórach"
Opony letnie i zimowe- nie poszedłem jak większość właścicieli pickupów w "całoroczne AT-ki" - dlatego jeździ się komfortowo, cicho i bez stresu.
Ramboxy- czyli unikalne tylko dla RAMów (nie wszystkich) schowki nad tylnymi nadkolami- zabierają trochę miejsca z paki ale są całkiem pojemne i poręczne w codziennym użytkowaniu. W ogóle auto ma kilka pojemnych, zamykanych schowków w kabinie no i wiadomo jak to u amerykańców pełno uchwytów na kubki.

Kupiłem kiedyś na amazonie taki amerykański wynalazek czyli namiot dedykowany do pickupów. Rożni się od zwykłego tym że ma "głęboką podłogę" i zaczepy na zewnątrz karoserii. Paka razem z otwarta tylną burtą ma ok 2,3m. Do tego dmuchany materac do środka i można bawić się w biwakowanie nad ziemią. Niestety małżonka stwierdziła ze to nie zabawa dla niej wiec nie używany i mam na sprzedaż.

R4.jpg
Ostatnio edytowano 25.02.2025 13:10 przez Brunoxp, łącznie edytowano 3 razy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.02.2025 12:55

Tytuł wątku: Jakim autkiem do Cro, (nie na Cro.)
Podobnie jak: Pływanie pontonem w. Chorwacji, (nie na Chorwacji)
michał1234
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michał1234 » 07.02.2025 13:53

Żyjemy w świecie wariatów, gdzie oficjalnie uznaje się zaimki „onu/jenu”, można śmiało używać formy „zrobiłom” albo „poszłoś” np. w czasie drogi „w Ukrainę”. A Pan walczy z wiatrakami i od wieków poprawia formę „na Chorwację”. Godne pochwały.
Brasilia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brasilia » 07.02.2025 14:15

marcel232 napisał(a):
Raphael napisał(a):Zagazowany ten Challenger ? :)

Niet zasilany prawilnym sokiem z dinozaurów :D
IMG_9531.jpeg

Gaz LPG można powiedzieć, że jest pierdami dinozaurów :sm:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 08.02.2025 18:19

Fajne fury. Trzymam mocno kciuki za ich dalszy los w waszych rękach ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Jakim autkiem do Cro? - strona 421
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone