napisał(a) AdamSz » 05.04.2025 14:20
leswac napisał(a): .... "nie zna życia ten kto nie jechał do Chorwacji bez klimy"

Dokładnie
I był jeszcze jeden aspekt, którego nikt już teraz nie kojarzy.
W takich korkach np. koło Plitwic, mogli się zobaczyć i obejrzeć face to face, z odległości metra, wracający z HR i podążający na swoje wakacje do HR.
Jedni opaleni, wypoczęci i wyluzowani. Drudzy nierzadko lekko spięci i zdenarwowani tymi korkami i wielogodzinnym brakiem ruchu. Przecież kwatera czeka ?? Bedzie poślizg ?? A z internetem i szybką komunikacją było raczej słabiej niz teraz

Nie te czasy
A teraz są oddzieleni pasem autostrady. I dwa oddzielne byty, które się nie widzą i nie znają
....
A wracając do poprzednich treści,
Wgląda, że mamy tu podwójnego weterana. Bo i także Weterana Misjonarza.
Leswac, właśnie chodziło mi o ten most. A w zasadzie Twoja fotka Bingo, czyli ten przerwany wtedy most, po łuku i z dziurą. Poznałem kiedyś gościa,który był w ostatniej zmianie Polbatt UNCRO 1995. I jako błękitne hełmy siedzieli w strefie rozgraniczenia, wtedy jak ruszyła Oluja. Mocno było. Paru rannych, na szczęście zero zabitych. Kampy bazy UN, pełne uciekinierów Serbów, Na szczęście szybko się przewaliło i rozeszło.
A manewry ciężkimi transporterami bojowymi, przez ten zerwany most (który był o jeden za daleko), po rzuconych prowizorycznych belkach (płozach blg), Na czuja, na wskazanie rąk koordynatora przed pojazdem (prawo, lewo, do przodu, stop). Było zaledwie paru wojaków, którzy jako kierowcy, pisali się na ten taniec na linie i przejeżdżali sprzętem ciężkim po tych belkach. Ile tam było ?? Może ze 20 metrów wysokości, może trochę mniej. Na moje, z 5 do 7 pięter będzie ??
Ciekawe opowieści się słyszało z "Wakacji w Chorwacji"
.....
Ostatnio edytowano 05.04.2025 15:03 przez
AdamSz, łącznie edytowano 3 razy