Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

jak to jest z tą wodą deszczową?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rakso70
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rakso70 » 08.02.2011 11:55

Witam. Wybieramy się się do Chorwacji (byliśmy tam już kilka razy). Chcielibyśmy zarezerwować lokum już teraz (zawsze jeździliśmy w ciemno). Na zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link jest sporo ofert. Te które nas interesują mają jednak w zakładce "komentarz agencji" informację, że w obiekcie jest woda deszczowa. Czasami jest informacja, że ją należy oszczędzać ,a czasami że nie.
Domyślamy się, ze woda ta jest zbierana w okresie gdy padają deszcze. Na wakacje jedziemy z dwiema nastolatkami (15 i 16 lat) te płuczą się nieustannie, dwie dorosłe już panie, także (nam -dwóm facetom- tak częste mycie, nie jest potrzebne, skoro będziemy mieli wino:) ) Nie bardzo wiem jak korzystanie z owej deszczówki się odbywa. Co będzie jak się skończy, jaki jest duży zbiornik itd.? Pytanie może i jest banalne, ale zawsze jeździliśmy w miejsca gdzie z wodą nie było problemu.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 08.02.2011 13:11

Woda deszczowa może być używany tylko do kąpieli.
Instalacja musi być zgodna z przepisami (filtry, hidrofor itp)
Mam również instalacje wody deszczowej, która jest używana tylko do spłukiwania toalet.
Myślę, że latem nie ma wystarczająco dużo deszczu, aby wypełnić zbiornik wody deszczowej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.02.2011 13:51

Ale to tylko w domach typu Robinson,na małych wysepkach ewentualnie w odludnych zatokach płd Hvaru.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.02.2011 13:59

Nalepiej wysłać mail do gospodarzy z zapytaniem o wodę...
Kiedy woda w zbiorniku się kończy, po prostu trzeba ją kupić.... Przyjeżdża wóz strażacki lub inna cysterna i napełnia zbiornik... Musisz wiedzieć, jakiej wielkości jest zbiornik (bo bywają różne; może właściciel podpowie na co można sobie pozwolić - ile razy dziennie i ile osób zdoła wziąć prysznic). A co najważniejsze zapytaj o zasady korzystania z wody; czy właściciel dopuszcza możliwość dokupienia wody i z jakimi ewentualnymi kosztami dla Was będzie się to wiązało.
Pozdrawiam
rakso70
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rakso70 » 08.02.2011 14:18

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Nalepiej wysłać mail do gospodarzy z zapytaniem o wodę...

Nie mam takiej możliwości. Rezerwuję to poprzez stronę internetową (agencja).
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.02.2011 14:33

rakso70 napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Nalepiej wysłać mail do gospodarzy z zapytaniem o wodę...

Nie mam takiej możliwości. Rezerwuję to poprzez stronę internetową (agencja).

A agencja nie zdoła udzielić odpowiedzi na takie zapytanie? Jeśli nie zdoła, to kiepska agencja...Dlaczego masz kupować kota w worku?
Pozdrawiam
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 08.02.2011 20:39

Byłem w zeszłym roku na kwaterze typu robinson. Woda deszczowa tzn. magazynowana podczas zimy w specjalnych zbiornikach. Wyglądał jak betonowy garaż tylko bez drzwi. Na dachu miał zkrywane włazy. Woda smakowała po przegotowaniu tak jak normalna woda. Nieprzegotowanej nie odważyłem się. Jak wody zabraknie to przywożą cysterną. Nam nie brakowało, a byliśmy w 7 osób w tym 2 dorosłe i 3 pół dorosłe kobiety.
Normalne kąpiele, spłukiwanie się po wyjściu z morza. Ciepła woda z czrnego baniaka ogrzewanego słońcem. Trochę był dla tylu kobiet za mały.
Pozdrawiam

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone