Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Istria - na uboczu.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
golpol
Plażowicz
Istria - na uboczu.

Nieprzeczytany postnapisał(a) golpol » 22.05.2011 13:01

Przede mną (najprawdopodobniej) pierwszy wyjazd do Cro i zarazem pierwszy post na forum - WITAM WSZYSTKICH. Planuję 10 dniowy wypad od połowy sierpnia. Przeczytałem wiele postów ludzi zafascynowanych tym krajem i po ich lekturze jak i innych materiałów o historii i kulturze Chorwacji sądzę, że nie będzie to nasz wyjazd ostatni.
Preferujemy z moją drugą połówką aktywny sposób spędzania czasu i z tych 10 dni może 2 spędzimy na leniuchowaniu, a resztę na zwiedzaniu (max w promieniu 100-150 km). Swoją przygodę z Cro chciałbym rozpocząć właśnie od Istri, a w następnych latach dalej na południe.

Z związku z powyższym mam do znających ten region prośbę o namiar na jakieś fajne miejsce, które mogłoby być dobrą bazą wypadową (coś na wysokości Vrsar, Rovinj - raczej nie w samej Puli). Nie jest nam potrzebna bezpośrednia bliskość plaży - lokum może być i do 1 km od wody (ważne żeby był na nią ładny widok z góry) być może i cena będzie wtedy niższa. Gdy tylko jest to możliwe to unikamy dużych miejscowości i szukamy małych i cichych. Apartament dla dwóch osób - klima nie jest konieczna :wink:

Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelkie uwagi i info.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2011 14:16

Jeśli można coś zaproponować. Podziel wyjazd na dwa w miejscowościach Umag i Pula (okolice). Będziesz wtedy mógł zwiedzić (w miarę) środkową Istrię oraz wybrzeże.
Nie mogę Tobie polecić kwater, ponieważ od wielu lat preferuję kempingi.

Pozdrawiam.
smoki3
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.05.2011 15:48

Na Istrii byłem 4 razy, zawsze na kempingu Valkanela w Funtanie.

W tej miejscowości jest trochę kwater, można szukać TU
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 23.05.2011 05:47

Przyłączam się również do prośby o informację. Za miesiąc wybieram się na Istrię. Będę próbował się zakotwiczyć w Dugiej Luce, jako miejscowość rezerwową wybrałem Sveta Marina, ewentualnie Ravni. Jadę jak zwykle "w ciemno" do apartmana. Jak sądzicie czy to dobra opcja ?
rajcro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rajcro » 24.05.2011 06:58

Ja również się podłączę :) W drugim tygodniu czerwca jedziemy (trzy rodziny z dzieciakami między 2-5 lat) na Istrę. Chcielibyśmy spędzić ten czas w jakimś "mało uczęszczanym" miejscu. Możecie nam coś zaproponować?
Pozdrawiam!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.05.2011 07:32

rajcro napisał(a):Ja również się podłączę :) W drugim tygodniu czerwca jedziemy (trzy rodziny z dzieciakami między 2-5 lat) na Istrę. Chcielibyśmy spędzić ten czas w jakimś "mało uczęszczanym" miejscu. Możecie nam coś zaproponować?
Pozdrawiam!

W drugim tygodniu czerwca na Istrii jeszcze tłoków nie ma, ale jakby co to może wymienione przez Koziorożca Ravni na wschodnim wybrzeżu Istrii.

Obrazek

Ale tam dzieciaki będą miały z atrakcji tylko morze, pewnie jeszcze zimnawe.
rajcro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rajcro » 24.05.2011 13:02

Na pewno chciałbym, żeby wyjazd był na wschodnie wybrzeże. Myślałem jeszcze o Moscenickiej Dradze. Może jeszcze ktoś ma jakieś propozycje, albo poda więcej argumentów, które przekonają mnie jeszcze bardziej? :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.05.2011 13:08

rajcro napisał(a):Na pewno chciałbym, żeby wyjazd był na wschodnie wybrzeże. Myślałem jeszcze o Moscenickiej Dradze. Może jeszcze ktoś ma jakieś propozycje, albo poda więcej argumentów, które przekonają mnie jeszcze bardziej? :)

Podam temacik: forum/viewtopic.php?p=509651
rajcro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rajcro » 24.05.2011 18:35

Bardzo Ci dziękuję za pomoc :)
Wydaje mi się, że to będzie to :)
Jeszcze tylko takie pytanie, a mianowicie - czy w tej okolicy jest coś "fajnego" do zwiedzania, co może nie być opisane w przewodnikach? Może jakieś ślady starszych cywilizacji itp?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.05.2011 18:54

Wymienię to gdzie nie byłem

Hum > http://www.hum.hr/

Jama Baderina > http://www.baredine.com/

oraz zapraszam do relacji

forum/viewtopic.php?t=20975

forum/viewtopic.php?t=25746

PS Czego nie ma w przewodnikach, nie wiem.
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 24.05.2011 19:13

Polecam - Motovun.
"Motovun został założony jako rzymski obóz wojskowy na miejsce dawnej iliryjskiej osady. W 1278 został zajety przez Republikę Wenecką. W średniowieczu służył jako komunikacyjne centrum Istrii. W XIII wieku i XIV wieku miasto obwarowano i zbudowano wieże (obecnie dzwonnica). W 1600 r. zbudowano Kościół św. Stefana."
Obrazek
rajcro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rajcro » 24.05.2011 19:30

Właśnie o coś takiego mi chodziło :) Bardzo dziękuję. Może coś jeszcze w temacie?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 24.05.2011 21:25

http://www.histrica.com/offer/agritourism/

Do wyboru, do koloru :wink:

Ja uwielbiam Premanturę :D
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 24.05.2011 21:33

Ładny widok z góry na morze, tylko po wschodniej stronie Istrii ... Szukaj od Brsec do Ravni :D
Pozdrav ...
rajcro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rajcro » 25.05.2011 06:57

Bardzo Wam dziękuję, na pewno wykorzystam te informacje :)
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne