Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Istria - na uboczu.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 25.05.2011 07:06

Prośba do mkm. Czytałem twoje wcześniejsze posty na temat Dugiej Luki i prawie się zdecydowałem tam jechać (to już tylko 26 dni). Napisz proszę kilka informacji o tej miejscowości. Czy dużo jest tam apartamentów i czy są blisko morza, jakie są tam plaże, czy jest jakiś sklepik, knajpka, czy choćby barek z espresso, które w Cro mnie i mojej drugiej połówce smakuje najbardziej na Świecie . Z góry serdeczne dzięki i pozdrav :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.05.2011 07:25

rajcro napisał(a):Właśnie o coś takiego mi chodziło :) Bardzo dziękuję. Może coś jeszcze w temacie?

Filmik może być :?: :wink:

rajcro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rajcro » 25.05.2011 08:04

Oj może, może :)
Jeszcze parę dni i ruszamy :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.05.2011 08:07

rajcro napisał(a):Jeszcze parę dni i ruszamy :)

Miłych wrażeń na żywo :D
rajcro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rajcro » 25.05.2011 08:49

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy w okolicy MD jest jakiś targ rybny? Gdzie kupować rybki i owoce morza? A owoce? Wolałbym kupować to wszystko na targu niż w Konzumie :)
golpol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) golpol » 25.05.2011 12:39

Dzięki za wszelkie uwagi. Wnioskuję z waszych wypowiedzi, że polecacie bardziej wschodnie nabrzeże od zachodniego (m.in. MD) jako mniej oblegane.

Mam jeszcze następujące pytanie:
- znajomi byli dwukrotnie w Cro (Dalmacja) i twierdzą że sierpniowe upały wybiją mi z głowy zwiedzanie i że będę tylko szukał cienia i ochłody nad wodą. Wiem, że nikt mi nie powie jaka będzie pogoda w II połowie sierpnia, ale Istria ma chyba troszkę inny klimat od Dalmacji - czy też znajomi mają rację ?
thx
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.05.2011 12:46

Mięcej miast i zabytków do zwiedzania jest na zachodnim wybrzeżu, jest ono też bardziej zagospodarowane.

Ja preferowałem pobyt na zachodnim wybrzeżu z racji bardzo dobrych kempingów, a szczególnie Vallanela mnie i znajomym przypadła do gustu.

Wschodnie wybrzeże Istrii znam tylko z przejazdu, więc nie wiem gdzie można kupić ryby w MD.

W sierpniu na Istrii jest czasem cieplej niż w Dalmacji, ale jak będzie w tym roku, to chyba nie wiedzą nawet najstarsi istryjscy górale :wink:
madzialena2525
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzialena2525 » 25.05.2011 13:24

uważnie śledzę wypowiedzi wszystkich .Wybieram sie właśnie również na Istrię bardzo chciałabym znależć aparteamenty w okolicach Umag (SAVUDRIJA, ZAMBRATIJA) CZY KTOŚ ma cos do powidzenia o tych rejonach .dzięki
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 25.05.2011 21:30

Koziorożec napisał(a):Prośba do mkm. Czytałem twoje wcześniejsze posty na temat Dugiej Luki i prawie się zdecydowałem tam jechać (to już tylko 26 dni). Napisz proszę kilka informacji o tej miejscowości. Czy dużo jest tam apartamentów i czy są blisko morza, jakie są tam plaże, czy jest jakiś sklepik, knajpka, czy choćby barek z espresso, które w Cro mnie i mojej drugiej połówce smakuje najbardziej na Świecie . Z góry serdeczne dzięki i pozdrav :)

Przede wszystkim gratuluje dobrego wyboru :D Duga Luka ( Rat Prtlog ) to pięknie położony płw. na południe od Rabac . Jednak najbliżej jest do uroczego Labina ,ok 2km.
Można powiedzieć , ze jest to ucywilizowana robinsonada ... ok 15 domów , żadnych sklepików , kafejek , restoranów ... prawdziwa natura otoczona z trzech stron morzem z widokiem na Cres . Plaże są w odległości od 150m do 1 km , gł. skaliste ... najlepsze są oczywiście te odleglejsze , od strony otwartego morza ... tam można trafić na dwie super żwirkowe , otoczone skałami . No cóż , barek z espresso będzie dopiero w Labinie :wink:
Pozdrav.
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 26.05.2011 07:56

Dzięki za info. Właśnie taka miejscówka mi odpowiada. Tylko jeszcze mam pytanie o apartmany. Czy jest ich tam dużo ? Czy te 15 domów to same apartmany ? Jadę 20 lub 21 czerwca "w ciemno" i liczę, że coś znajdę dla 2 osób. Tylko czy się nie przeliczę :?: :?
golpol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) golpol » 26.05.2011 12:45

Koziorożec napisał(a):Dzięki za info. Właśnie taka miejscówka mi odpowiada. Tylko jeszcze mam pytanie o apartmany. Czy jest ich tam dużo ? Czy te 15 domów to same apartmany ? Jadę 20 lub 21 czerwca "w ciemno" i liczę, że coś znajdę dla 2 osób. Tylko czy się nie przeliczę :?: :?

Ja chyba wybiorę Rabac. Mam potwierdzenie dostępności i ceny na apartament - 2 osoby, 10 dni, 450 Euro (total price, taxes included) - co przy pełnym sezonie (II p sierpnia) jest chyba akceptowalne ?.

Widzę jednak na mapie, że nie jest to tak kameralna miejscowość jak Duga Luka (pozostaje dojazd do DL - wg mapy 11km).

Odnośnie samego Rabaca - może podzieli się ktoś swoimi wrażeniami /gastronomia, plaże, itp/

Pozdrawiam
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 26.05.2011 20:28

Koziorożec napisał(a):Dzięki za info. Właśnie taka miejscówka mi odpowiada. Tylko jeszcze mam pytanie o apartmany. Czy jest ich tam dużo ? Czy te 15 domów to same apartmany ? Jadę 20 lub 21 czerwca "w ciemno" i liczę, że coś znajdę dla 2 osób. Tylko czy się nie przeliczę :?: :?

W zdecydowanej wiekszości dla gości ... życzę powodzenia :D
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 27.05.2011 05:06

apartmani Duga Luka
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 27.05.2011 07:57

Dzięki Mirko ! Niestety nie ma tam oferty dla 2 osób ale mam nadzieję, że jak przyjadę to coś się znajdzie. :D
pilot_oblatywacz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilot_oblatywacz » 28.05.2011 11:48

Wczoraj wróciłem z Puli. Miałem taki sam patent na pobyt, tj. zwiedzanie a dwa dni na plażowanie i nic-nie-robienie (żeby się wyluzować przed wyjazdem). Spałem w Puli, ale nie w samej tylko na półwyspie Verudella - ok. 5 km od centrum.Zaciszne, spokojne miejsce - ale w maju ;)
Jeśli lubisz aktywnie to pomyśl o rowerach. Istria jest przyjazna rowerzystom, w informacji turystycznej w Puli dostałem (za free ;) ) mapę szlaków rowerowych "Istra Bike" (informacja mieści się na placu nieopodal ratusza). W samej Puli i okolicach są wypożyczalnie rowerów, więc nie trzeba tachać swojego sprzętu. Gorąco polecam okolicę Premantury z obowiązkowym obłędnym przylądkiem Kamjenak - miejsce stworzone dla rowerowych wypadów ;) Istria ma oznakowane szlaki rowerowe (małe brązowe tabliczki). Przeciwnie do np. okolic Makarskiej na Istrii rowerzysta jadący szosą nie jest egzotycznym dziwem ;)

http://www.bike-istra.com/

http://www.pulainfo.hr/en/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne