Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Istria - na uboczu.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
elli_spirelli
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elli_spirelli » 28.05.2011 13:24

Istria jest bardzo wyjatkowa i pelna kontrastow. Dla przykladu Labin okazuje calkiem inna Chorwacje, niz ja poznalam ... bylam tylko na wybrzezu. A tam kamienne domki itp, a Labin jest jakos z architektury bardziej europejski. Lezacy w poblizu Rabac jest drogi i wyglada beznadziejnie. Medulin to dosc przystepne ceny i czesty dostep do Puli poprzez autobusy. Zachwycil mnie Kamenjak zaraz przy Premantura. Mozna tam tez wjechac autem. Placi sie za wstep i dostaje sie worek na smieci - to bardzo popieram :D . Mozna tez wypozyczyc buggy. Fajne przezycie, ale tylko zeby szybko sie przejechac, bo ceny za godzine i nie tanie. A w Puli poza do koloseum warto sie przejsc tez gdzie indziej. To piekne i stare miasto. A w koloseum sa dostepni, ze tak to nazwe "glosowi przewodnicy" i jezyk polski zostal zakwalifikowany pod rosyjski. Co mna wstrzasnelo, bo mysle, ze bardziej jest nasz jezyk podobny do chorwackiego niz do rosyjskiego. To gdzie ja za kazdym razem musze na Istrii dotrzec jest Rovinj - to taki drugi Primošten. Wybierz sie tam i pozwol sie oczarowac :)
golpol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) golpol » 28.05.2011 16:24

elli_spirelli napisał(a):......... Rabac jest drogi i wyglada beznadziejnie............

Została mi tylko wpłata zaliczki. Myślałem, że poszukiwania mam za sobą i będę teraz czekał tylko na wyjazd a tu proszę - po przeczytaniu w/w uwagi zaczynam mieć wątpliwości. elli_spirelli czy możesz rozwinąć wątek odnośnie Rabaca ?
Będę bardzo wdzięczny.

thx
elli_spirelli
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elli_spirelli » 28.05.2011 17:42

Tak wiec ... jak wiesz jestem tu nowa i nie znam upodoban czlonkow. Moge ci tylko o moich wrazeniach napisac, gdzie nie wiem czego oczekujesz jadac do Chorwacji. Do miejscowosci, ktora cie interesuje "zjechalam" z Labinu. I tak jak rzucilam okiem na lewo to widzialam tarasy "domow" takich chyba najpozniej z lat 70-80tych. A na prawo kilka starych domkow i w dole zatoczka. Sa tam oczywiscie bary i restauracje, ale ceny byly wysokie w porownaniu np. z Medulin i mniej na talerzu - zamowilam se obiad. Do tzw. plazy tez trza bylo trochu dreptac. Brakowalo mi tam tych kamiennych, nastrojowych domkow. I chyba glownie dlatego ja do Rabac nigdy na urlop nie pojade.
golpol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) golpol » 31.05.2011 09:19

elli_spirelli napisał(a):Tak wiec ... jak wiesz jestem tu nowa i nie znam upodoban czlonkow. Moge ci tylko o moich wrazeniach napisac, gdzie nie wiem czego oczekujesz jadac do Chorwacji. Do miejscowosci, ktora cie interesuje "zjechalam" z Labinu. I tak jak rzucilam okiem na lewo to widzialam tarasy "domow" takich chyba najpozniej z lat 70-80tych. A na prawo kilka starych domkow i w dole zatoczka. Sa tam oczywiscie bary i restauracje, ale ceny byly wysokie w porownaniu np. z Medulin i mniej na talerzu - zamowilam se obiad. Do tzw. plazy tez trza bylo trochu dreptac. Brakowalo mi tam tych kamiennych, nastrojowych domkow. I chyba glownie dlatego ja do Rabac nigdy na urlop nie pojade.

Dzięki elli_spirelli za Twoje uwagi. Pod ich wpływem i dogłębnej analizie terenu mam już lokum 14 km od Rabaca (Labin - 10km) w miejscowości Sv. Marina - szukałem raczej spokojnej okolicy więc mam nadzieję, że nie będę żałował. Dodatkowo taniej niż w Rabacu :)

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
Mazur
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mazur » 02.06.2011 18:50

Mi też, po Waszej relacji i przeglądzie internetu, spodobała się ta miejscowość. Ale nie mogę znaleźć apartamentów dla naszej grupy w Svetej Marinie - połowa lipca - trzy 4-osobowe rodziny. Na kemping jesteśmy trochę za wygodni. Może macie Państwo jakieś namiary?
golpol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) golpol » 02.06.2011 20:12

Mazur napisał(a):Mi też, po Waszej relacji i przeglądzie internetu, spodobała się ta miejscowość. Ale nie mogę znaleźć apartamentów dla naszej grupy w Svetej Marinie - połowa lipca - trzy 4-osobowe rodziny. Na kemping jesteśmy trochę za wygodni. Może macie Państwo jakieś namiary?

Chyba raczej nie pomogę - "mój domek" ma co prawda 3 apartamenty, ale 4-2-2 osobowe - dla Ciebie za ciasno. Jeżeli jednak będziesz zainteresowany to podaj swój e-mail - podeślę Ci namiary i sprawdzisz sam (może akurat będą możliwe jakieś dostawki)

Pozdrawiam
Mazur
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mazur » 02.06.2011 20:55

Chyba raczej nie pomogę - "mój domek" ma co prawda 3 apartamenty, ale 4-2-2 osobowe - dla Ciebie za ciasno. Jeżeli jednak będziesz zainteresowany to podaj swój e-mail - podeślę Ci namiary i sprawdzisz sam (może akurat będą możliwe jakieś dostawki)

Pozdrawiam[/quote]

Z góry dziękuję
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
robertnet
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertnet » 03.06.2011 10:16

Witam,
wybieram sie do Medulin w 1-ej poł Sierpnia z 2-ą połowką.
czy możecie napisać jak nalepiej zaplanowac sobie 7 dni pobytu w tej miejscowosci? są tak rejsy całodniowe?? Zwiedzanie- co najlepiej i jak radzicie? cos jeszcze??
Zakwaterowanie mam wstepnie "zaklepane" w pensjonacie 45E/doba za pokój 2 os.

p.s. czy znacie może z PL jakąś firmą przewozową która jezdzi do medulin, bo wołałbym autokarem niz autem.
Ostatnio edytowano 04.06.2011 20:47 przez robertnet, łącznie edytowano 1 raz
elli_spirelli
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elli_spirelli » 04.06.2011 15:32

robertnet napisał(a):Witam,
czy możecie napisać jak nalepiej zaplanowac sobie 7 dni pobytu w tej miejscowosci? są tak rejsy całodniowe?? Zwiedzanie- co najlepiej i jak radzicie? cos jeszcze??

p.s. czy znacie może z PL jakąś firmą przewozową która jezdzi do medulin, bo wlalabym autokarem niz autem.

Tak wiec ja ze znajomymi pojechalam tam autem. Stare miasto w Medulin jest male, ale jak sie tam jest to mozna sie tam przejsc.

Fajny jest "kamenjak" przy miejscowosci Premantura - to blisko. Jesli chodzi o dojazd, to ja za pierwszym razem pojechalam autem a nastepne to byl juz rower. Mozna sie tam tez rozebrac, choc nigdzie nie widzialam szyldu, ze to FKK. Dla mnie bylo ok ... przynajmniej biust nie swiecil po tym urlopie jak zarowki :wink: I wiesz co :) ja tam widzialam nagiego goscia, ktory prowadzil motorowke .. fajny widok :lol:

Mozna wynajac mala lodz i o dziwo nikt od nas nie oczekiwal kwitka sternika. Jeden gosciu pojechal z nami na probna jazde i wszystko pokazal i tyle ... moze teraz sie cos zmienilo :?: My zrobilysmy zrzutke kasy i wynajelysmy lodke tylko na 1 dzien - ceny nie byly na nasza kieszen :cry:

Do Puli tez bym pojechala. Za pierwszym razem bylam autem .. ale zbyt stresowo :evil: Moje kolezanki sie smialy, ze niby gdzie robilam prawko - pewnie kupilam. Ale dziwne, dziwne ... zadna inna nie chciala prowadzic :?: Wiec nastepne razy byly autobusem - jezdzi czesto. Spacer przez Pula-Verudela tez bym zaplanowala. Chocby przez to, ze jest tam akwarium w starej twierdzy i ja np. po raz pierwszy mialam tam sposobnosc dotkniecia zolwia, rekina itp.

Jesli chodzi o rejsy i inne z twego pytania .. sorry, ale zero wiedzy :(
robertnet
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertnet » 04.06.2011 20:47

Dzieki elli :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.06.2011 20:53

Bo prowadzenie jednostek plywających nago to mega frajda... :wink:
nula
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nula » 01.07.2011 21:00

robertnet napisał(a):Witam,

p.s. czy znacie może z PL jakąś firmą przewozową która jezdzi do medulin, bo wołałbym autokarem niz autem.

Witm
właśnie wróciliśmy z Cro - w Medulinie spędziliśmy 7 dni - o 5 za dużo :)
miejscowość zdecydowanie lepsza na wieczorne wypady, spacery niż na plażowanie.
Woda mętna, plaża brzydka i masa luudu - prawdziwy babyland- do tego samochodami pod samą plaze podjeżdźają - taka Polska Łeba w sezonie.
Można jeszcze od strony kampingu ale wieje strasznie - nie bez powodu jest tam ośrodek windsurfingu.
Z knajpek polecam Mimoze w centrum miasta - przepyszna rybka i pizza.
Wieczorem życie toczy się przy promenadzie i wesołym miasteczku.
My na plaży w Medulinie spędziliśmy 2 dni i nie od strony portu - płycizna z 200 metrów, ale od strony ostatniego hotelu czyściejsza woda i mniej ludzi.

Premantura i przylądek obowiązkowo (plaże przepiękne czyściutka woda i mało ludzi).

Banjole pod Pulą - ale nie plaża w zatoczce (choć piękna to jednak mała i tam dopiero było tłoczno i głośno) - przeszliśmy kilometr w stronę wyspy i na wyspę można w pław dopłynąc - materac lub ponton idealnie się sprawdzą a na wysepce czyściutka woda i świetne podwodne widoki.

W Puli polecam poza koloseum basztę i podziemia zwłaszcza jak będzie gorąco bo tam 15 stopni :) całe info uzyskasz w tourist information.

p.s. my za apartament z klimatyzacją lodówką i dostępem do kuchni 300 m od morza płaciliśmy 26 euro/doba.

Pozdrawiam i udanego wypoczynku.
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne