napisał(a) niezawodny » 15.06.2007 10:12
Przyszedł i mój czas na dogłębne zapoznanie się z Istrią - wyjazd 6-go lipca na 10dni (wraz z podróżą) - mam nadzieję że wystarczy żeby wszystko zobaczyć i trochę się popluskać w Jadranie.
Pomimo wielu pobytów w HR to będzie mój pierwszy raz

na Istrii, nie licząc krótkiego pobytu w Umagu więc chłonę info z CRO.pl w tym temacie.
Postanowiłem dojechać w piątek 6-go lipca do Triestu (950 km) i tam przenocować i poszwędać się wieczorem po mieście aby w sobotę po południu zameldować się na Istrii.
Jak zawsze jadę w ciemno, więc jak zawsze zastanawiam się dokąd. Z lektury forum wnioskuję że najlepszy byłby jak dla mnie odcinek Porecz-Vrsar-Rovinj więc tam zakładam znalezienie jakiegoś apartmanu (tym razem tylko ja i żona bo dzieci mają obozy harcerskie).
Ponieważ zamierzamy każdego dnia robić krótkie wycieczki autem na różne plaże to miałbym pytanie gdzie są ładne żwirkowe plaże na Istrii
Bo słyszałem że Istria jest raczej uboga w naturalne plaże, sporo jest betonowych bądź skalistych a za takowymi nie przepadam.
I jeszcze jedna kwestia; czy jest gdzieś na Istrii szkoła windsurfingu, najlepiej na odcinku Porecz - Rovinj

Tak sobie pomyślałem żeby na stare lata popróbować i tego
Interesują mnie też dobre knajpy i wogóle wszelkie ciekawe miejsca godne zobaczenia, także w głębi półwyspu. Póki co w planie mam zobaczyć Porecz, Rovinj, Limski Kanał, Rt Kamenjak, Pulę, Labin, Opatiję, Rijekę, górę Uczka a w drodze powrotnej jaskinię Skocjanską lup Postojną w Słowenii.
Reasumując zachecam do kontynuacji tego przydatnego wątku o Istrii....

Wszelkie praktyczne rady mile widziane