Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Istria 2007

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
beata0610
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata0610 » 11.02.2007 20:42

Witaj mariusz29!
Gdzie mieszkaliście w Porec?
Kwatery, camping?Jeśli camp to coś stacjonarnego czy swoje"mieszkanko"?Szukam czegoś do wynajęcia na campie na Istrii.Jak masz coś ciekawego to proszę o namiar.
Pozdrawiam!
beata0610
podaję swojego maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 11.02.2007 20:56

Beata, muszę Cię rozczarować bo spaliśmy w hotelu na Zelenej Lagunie, ale na ile potrafię, to służę pomocą jeżeli chodzi o pozostałe informacje o Poreciu.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.02.2007 23:20

beata0610 napisał(a):Witaj mariusz29!
Kwatery, camping?Jeśli camp to coś stacjonarnego czy swoje"mieszkanko"?Szukam czegoś do wynajęcia na campie na Istrii.Jak masz coś ciekawego to proszę o namiar.
Pozdrawiam!
beata0610

Polecam troszkę własnej inwencji :wink: i poszukania np. tu:
http://www.istra.com/porec/
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 12.02.2007 10:50

Janusz Bajcer napisał(a):
beata0610 napisał(a):Witaj mariusz29!
Pozdrawiam!
beata0610

Polecam troszkę własnej inwencji :wink: i poszukania np. tu:
http://www.istra.com/porec/

Kto pyta nie błądzi... :wink:
Zawsze dobrze jest popytać na forum, bo w ofertach nie wszystko można przeczytać.
Tomas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomas » 13.02.2007 23:25

W ubiegłym roku bylismy na Istrii na przełomie czerca i lipca. Mieszkalismy na obrzezach Porecu ale odwiedzalismy rownież Vrsar Rovinij, Pule. Wszystkie miasteczka sa przepięne choć mi najbardziej przypadl do gustu Vrsar (najmniejsza miejscowość) oraz Porec. Z czystym sumieniem mogłbym polecic te miejscowości. Było rewelacyjnie. Gdyby nie to że chciałbym zobaczyć też inny kawałek Chorwacji to na pewno wróciłbym tam ponownie w tym roku. Jeśli potrzebujesz więcej informacji to daj znać.
Pozdrawiam,
Tom
Savi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Savi » 16.02.2007 22:48

Witam serdecznie wszystkich.Jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość.Jednakże pragnę się podzielić swoimi wrażeniami z pobytu w Chorwacji na Istrze.Wakacje 2005 połowa sierpnia spędziłem z rodziną w Banjole wcześniej przez niektórych tutaj miejscowość wymienioną.Byliśmy pierwszy raz w Chorwacji i odrazu na urzekła swoim urokiem.W zeszłym roku nie udało się nam pojechać ale może w tym roku pojedziemy ale do rzeczy.Zakwaterowani byliśmy na bardzo fajnym Kampingu "Diana".Dlaczego? Bardzo mili gospodarze,miła atmosfera,warunki kampingu oraz cena.Na kampingu jest duży basen w którym możemy się do woli kąpać jesli nie chcemy iść na plażę.Na kampingu jest również kort tenisowy, boisko do grania w piłkę nożną i koszykówkę.Można również pograć w pinponga.Także jest wiele atrakcji w cenie.Sanitariaty bardzo czyste a woda gorąca 24 na dobę.Myslę, że za pobyt dwie dorosłe osoby, trójaka dzieciaków trochę większych, namiot,samochód przy kempingu, prąd i te wszystkie atrakcje za cenę 30E za dobę to nie dużo.Bardzo miło wspominamy te wakacje.Kemping bardzo bezpieczny nic nie zginie nawet jesli zostawimy na stole aparat czy kamerę i pójdziemy na plaże.Jeśli chodzi o plaże to nie jest najgożej.Nam przypadła do gustu.Idzie się jakieś 300-500m ulicą i to wszystko.Można puścić się na Kamieniak oczywiście płatny za wiazd samochdem 20kn oraz innych miejscowości jak Pula gdzie się znajduje Coloseum.Pozdrawiam wszystkich
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.02.2007 10:14

Można puścić się na Kamieniak oczywiście płatny za wiazd samochdem 20kn

Płatny, ale nie w drugiej połowie września, byłem wiele razy, nigdy nie płacilem.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 15.06.2007 10:12

Przyszedł i mój czas na dogłębne zapoznanie się z Istrią - wyjazd 6-go lipca na 10dni (wraz z podróżą) - mam nadzieję że wystarczy żeby wszystko zobaczyć i trochę się popluskać w Jadranie.
Pomimo wielu pobytów w HR to będzie mój pierwszy raz :oops: na Istrii, nie licząc krótkiego pobytu w Umagu więc chłonę info z CRO.pl w tym temacie.
Postanowiłem dojechać w piątek 6-go lipca do Triestu (950 km) i tam przenocować i poszwędać się wieczorem po mieście aby w sobotę po południu zameldować się na Istrii.
Jak zawsze jadę w ciemno, więc jak zawsze zastanawiam się dokąd. Z lektury forum wnioskuję że najlepszy byłby jak dla mnie odcinek Porecz-Vrsar-Rovinj więc tam zakładam znalezienie jakiegoś apartmanu (tym razem tylko ja i żona bo dzieci mają obozy harcerskie).
Ponieważ zamierzamy każdego dnia robić krótkie wycieczki autem na różne plaże to miałbym pytanie gdzie są ładne żwirkowe plaże na Istrii :?:
Bo słyszałem że Istria jest raczej uboga w naturalne plaże, sporo jest betonowych bądź skalistych a za takowymi nie przepadam.
I jeszcze jedna kwestia; czy jest gdzieś na Istrii szkoła windsurfingu, najlepiej na odcinku Porecz - Rovinj :?: Tak sobie pomyślałem żeby na stare lata popróbować i tego 8)
Interesują mnie też dobre knajpy i wogóle wszelkie ciekawe miejsca godne zobaczenia, także w głębi półwyspu. Póki co w planie mam zobaczyć Porecz, Rovinj, Limski Kanał, Rt Kamenjak, Pulę, Labin, Opatiję, Rijekę, górę Uczka a w drodze powrotnej jaskinię Skocjanską lup Postojną w Słowenii.
Reasumując zachecam do kontynuacji tego przydatnego wątku o Istrii.... :wink: Wszelkie praktyczne rady mile widziane 8)
Cromireczka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cromireczka » 15.06.2007 11:10

Świetnie, że wreszcie został wywołany temat Istrii, bo czułam się już trochę nieswojo czytając forum, gdzie praktycznie prawie każdy wybiera na wakacje Dalmację.
Pozdrawiam wszystkich zmierzających w kierunku Rovinj od 15 lipca.
Mirka :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.06.2007 11:17

Na Istrii byłem już dość dawno temu (1997,1998,2000), nie korzystałem z kwater, przebywałem na kempingu Valkanela między Funtaną a Vrsarem.
W miasteczkach tych były domki gdzie wynajmowano kwatery, pewnie od tego czasu wiele ich przybyło.
Jak popatrzycie na mapę, te miejscowości są w połowie półwyspu, a więc dobre miejsce wypadowe do zwiedzania całej Istrii.
Na pewno trzeba być w Poreczu, Rovinj, Puli, Limnski Fiord wart jest rejsu po nim.
Myślę, że kolega "Toudee" się nie pogniewa, jak odeślę Was do jego stronki. On był we Vrsarze w 2006 r. i przekazał wiele aktualnych informacji

http://www.mojachorwacja.boo.pl/vrsar%202006.html

Ostatnie na forum pojawiła się informacja o ciekawym miejscu na Istrii, Chorwaci mają tam swój Sopot :wink: :lol:

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=157 ... ight=sopot
Ostatnio edytowano 15.06.2007 11:28 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 2 razy
Cromireczka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cromireczka » 15.06.2007 11:24

Dzięki Janusz, jesteś niezastąpiony. Nie zapomniałam, że podesłałeś mi parę ciekawych linków, jak tylko zawitałam na forum.
Pozdrawiam Mirka
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 17.06.2007 13:15

Do Niezawodnego:
w temacie jazdy samochodem: w pamięci utkwiły mi duże korki graniczne na trasie Koper - Istria (dużo aut na włoskich blachach). Największy ruch był zdaje się w sobotę około południa. Wcześniej i póniej było już o niebo lepiej.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 17.06.2007 18:52

niezawodny napisał(a):Przyszedł i mój czas na dogłębne zapoznanie się z Istrią - wyjazd 6-go lipca na 10dni (wraz z podróżą) - mam nadzieję że wystarczy żeby wszystko zobaczyć i trochę się popluskać w Jadranie.
Pomimo wielu pobytów w HR to będzie mój pierwszy raz :oops: na Istrii, nie licząc krótkiego pobytu w Umagu więc chłonę info z CRO.pl w tym temacie.
Postanowiłem dojechać w piątek 6-go lipca do Triestu (950 km) i tam przenocować i poszwędać się wieczorem po mieście aby w sobotę po południu zameldować się na Istrii.
Jak zawsze jadę w ciemno, więc jak zawsze zastanawiam się dokąd. Z lektury forum wnioskuję że najlepszy byłby jak dla mnie odcinek Porecz-Vrsar-Rovinj więc tam zakładam znalezienie jakiegoś apartmanu (tym razem tylko ja i żona bo dzieci mają obozy harcerskie).
Ponieważ zamierzamy każdego dnia robić krótkie wycieczki autem na różne plaże to miałbym pytanie gdzie są ładne żwirkowe plaże na Istrii :?:
Bo słyszałem że Istria jest raczej uboga w naturalne plaże, sporo jest betonowych bądź skalistych a za takowymi nie przepadam.
I jeszcze jedna kwestia; czy jest gdzieś na Istrii szkoła windsurfingu, najlepiej na odcinku Porecz - Rovinj :?: Tak sobie pomyślałem żeby na stare lata popróbować i tego 8)
Interesują mnie też dobre knajpy i wogóle wszelkie ciekawe miejsca godne zobaczenia, także w głębi półwyspu. Póki co w planie mam zobaczyć Porecz, Rovinj, Limski Kanał, Rt Kamenjak, Pulę, Labin, Opatiję, Rijekę, górę Uczka a w drodze powrotnej jaskinię Skocjanską lup Postojną w Słowenii.
Reasumując zachecam do kontynuacji tego przydatnego wątku o Istrii.... :wink: Wszelkie praktyczne rady mile widziane 8)

Witam na Istri,
-kazda miejscowosć ma kilka roznich plaz, najlepsze plaze sa w Rovinju
-szkołe windsurfingu sa wszedzie(wynajmowanie+instruktor)
-polecam knajpy, dalej od centrow turystycznich-dobre knajpy(konobe) sa na drodze Vrsar-Limski kanal
-w szrodku Istri polecam odwiedzić: Motovun,Hum,Grožnjan,Livade(trufli)
dobry link:http://www.istra.com/index.asp?j=eng

pozdrawiam
Minor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Minor » 18.06.2007 08:30

krystek napisał(a):Rovinj, Rovinj i jeszcze raz Rovinj. To jest tak piękne miasteczko, że może z nim konkurować jeno Trogir i Porec.

Mogę potwierdzić. Byłem w zeszłym roku w lipcu i teraz sobie myślę, że chyba trudno będzie znaleźć pięknięjszą miejscowość na wypoczynek. 5km plaż, gdzie będąc przed 10.00 można znaleźć doskonałe, zacienione miejsce. Starówka przecudnej urody. Polecam również rejs do Limskiego Kanału i wycieczkę do miasteczek interioru Motovun i Groznjan.
idas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) idas » 18.06.2007 08:59

Rovinj rzeczywiście warte odwiedzenia. Mi się także podobało w Umagu, byłem w nim dwukrotnie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne