Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Istria 2007

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zyrafka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyrafka » 18.06.2007 12:53

ze zdjęć Rovinja wynika, że plaż jest wiele, czy moglibyście poradzić w pobliżu której znaleźć kwaterę?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 18.06.2007 13:27

zyrafka napisał(a):ze zdjęć Rovinja wynika, że plaż jest wiele, czy moglibyście poradzić w pobliżu której znaleźć kwaterę?

polecam link:
http://www.rovinj.info/hrv/plaze/searchKarta.asp
kopaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kopaj » 20.06.2007 11:25

W tym roku chyba fkk Kowersada Vrsar.
Może podacie troche opisów, wrażeń... . Jaka plaża, warunki ... itp
Będę wdzięczny.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.06.2007 11:38

kopaj napisał(a):W tym roku chyba fkk Kowersada Vrsar.
Może podacie troche opisów, wrażeń... . Jaka plaża, warunki ... itp
Będę wdzięczny.

pfoto Miss Koversada
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.07.2007 23:58

Tydzień temu wróciłem z Istrii po tygodniowym pobycie na miejscu a jako że byłem po raz pierwszy w HR tylko z żoną (bez dzieci) to nastawiliśmy się na zwiedzenie całego półwyspu co w dużej mierze się udało bo mając bazę we Vrsarze wszędzie było dość blisko. Ostatecznie w ramach krótkich codziennych wycieczek objechałem całe wybrzeże od Umagu przez Novigrad, Porecz, Rovinj, Pulę, Labin/Rabacz, Lovran, Opatiję z Rijeką włącznie a i wewnątrz półwyspu z konieczności logistycznych zawitalismy m.in. do Pazinu i kilku innych małych miasteczek (warto).
I wrażenia co do tego regionu mam takie;
1) Bardzo ciekawy region pod względem turystycznym - wszystkie w/w przeze mnie miejsowości są bardzo atrakcyjne i godne zobaczenia. Przyroda piękna jak wszędzie; góry i morze...i wszystko jasne :wink:
A że wszędzie jest blisko to jest to fajne miejsce jeśli ktoś jest zainteresowany nie tylko plażowaniem
2) Ciekawostką jest ludność włoska która tam zamieszkuje - wybrzeże zachodnie i południowe jest dwujęzyczne jeśli chodzi o nazewnictwo miast, ulic itd. co dodaje uroku całosci. Także wpływy kultury włoskiej są znacznie silniejsze niż w Dalmacji. Znakomite knajpy z owocami morza, rybami i włoskimi specjałami.
3) Z kolei Rijeka, Lovran i Opatija są pewnym ewenementem na skalę chorwacką bo mają wybitnie środkowoeuropejski charakter z typową architekturą dla okresu Belle Epoque, podobną w całym dawnym cesarstwie habsburskim.
4) Dużym plusem jest klimat - zdecydowanie łagodniejszy niż na południu HR, upały nie są tak bardzo odczuwalne, wieczory chłodniejsze i lepiej sie śpi jak ktoś nie używa klimy. Za to morze jest chyba równie ciepłe jak w Dalmacji - spodziewałem się że będzie chłodniejsze a było 25 stopni.
5) Sporym minusem jak dla mnie jeśli chodzi o stronę wypoczynkową jest prawie zupełny brak plaż jeśli przez plażę rozumiemy pas żwiru schodzącego do morza. Jedyną plażę z prawdziwego zdarzenia (kamienistą) znalazłem tylko w Rabaczu. Całe zachodnie wybrzeże to betonowe bulwary zastępujące plaże, podobnie jest w okolicach Opatiji. Jak dla mnie Istria praktycznie nie nadaje się do plażowania, zwłaszcza jeśli ktoś ma małe dzieci bo zejście do morza jest z reguły nieciekawe. Ten niekorzystny element Chorwaci nadrabiają dobrą infrastrukturą - częste są prysznice, przebieralnie, knajpy nad samym morzem, itd.
6) Ceny (apartamenty, knajpy) - dużych różnic w stosunku do Dalmacji nie zauważyłem, może jest jakieś 10-20% drożej.
7) Jakkolwiek Istria to typowa Chorwacja to jednak odniosłem wrażenie że ten region jest znacznie bardziej "zachodni" i skomercjalizowany niż Dalmacja a ludzie już nie tak mili jak na południu i na wyspach. W podejściu do turystów widać znacznie mniej spontanicznosci a więcej komercji.
8) Polacy - tu było pełne zaskoczenie bo naszych rodaków spotkałem na Istrii na prawdę niewielu
Wniosek końcowy; Istria jest zdecydowanie godna zobaczenia - nie mniej atrakcyjna od strony turystycznej niż pozostałe regiony wybrzeża HR. Ale kiepskie plaże + komercja powoduje że osobiście chętnie wpadnę tam jeszcze kiedyś na jakiś wieczór/nocleg np. po drodze do Włoch czy Dalmacji ale nie na dłuższy pobyt - do tego znam zdecydowanie lepsze miejsca w HR. Myślę też że Istria może być bardzo fajną opcją wycieczkową typu jakiś długi weekend majowy a także daje się fajnie połączyć ze zwiedzaniem Słowenii (np. jaskinie Krasu, Ljublana). Tyle moich indywidualnych spostrzeżeń.
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 23.07.2007 07:46

niezawodny napisał(a):...
Tyle moich indywidualnych spostrzeżeń.

Ja wprawdzie na Istrii bywałem prawie 10 lat temu, ale mam
bardzo podobne spostrzeżenia.
Istrię trzeba zobaczyć!
Krzysztof
kim
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kim » 23.07.2007 09:22

Niezawodny - sama prawda. Wróciłem z Karigadoru, Istrie wybrałem w tym roku tylko z powodu lokalizacji. Tam po prostu trzeba być - zwiedziłem całe wybrzeże od Puli po Umag, zaliczyłem Wenecję i Jamę w Postojnej w drodze powrotnej - i .wystarczy. Kto narzeka na kamieniste plaże niech zobaczy prawdziwe kamienie i beton na Istrii Obrazek. Ma to swój urok - Jadran wszędzie jest piękny. Coby nie dublować Niezawodnego - Istria to dla mnie nie jest prawdziwa Chorwacja - bez obrazy. 8)
Pozdrav
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 23.07.2007 09:40

Takie "plaże" kamieniste (czy to w ogóle spełnia definicję plaży?) jak ta powyżej mogą jeszcze być jak dla mnie bo są przynajmniej naturalne. Gorzej jest dla małych dzieci.
Natomiast zupełnie nieakceptowalne są jak dla mnie "plaże betonowe" jak ta poniżej:
Obrazek
Dla mnie coś takiego nie ma zupełnie uroku, czuję się jak w jakimś akwaparku. A niestety właśnie takie plaże dominują na Istrii :(
kim
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kim » 23.07.2007 09:45

Przed wjazdem na Istrię powinien obowiazywać znak Obrazek
Pozdrav
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 23.07.2007 09:52

Mialam jechac na Istrię,ale te kilka ostatnich postów i zdjęcia .... :( cos mnie nie za bardzo zachęcają.Z drugiej strony wpisy maćka1956,wojana o Kameniaku i Premanturze , toudee o Vrsarze zachecają....Kurczę,zagwozdka jak ta lala :( No niewiem,w której części HR w końcu wylądujemy :roll:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 23.07.2007 10:15

Na Istri, plazowa turystyka to juz przeszłosć.
Dzisiejszi turysta ma wieksza wymagania od plazy.
To tez Istra:
http://www.istra.hr/hr/sto_raditi/plaze
dagarts
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagarts » 23.07.2007 13:30

Ewa, musisz pojechać na Istrię i sama ocenić, ja tak właśnie zrobiłam Istria bardzo mnie ciekawiła.Krótko mówiąc byłam, widziałam, nie żałuję, ale chyba tak szybko tam nie pojadę. Kamenjak jest wspaniały. Warto odwiedzić Skocjanskie jamy. Pozdrawiam.
aninia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aninia » 26.07.2007 08:47

to ja ewa napisał(a):Mialam jechac na Istrię,ale te kilka ostatnich postów i zdjęcia .... :( cos mnie nie za bardzo zachęcają.Z drugiej strony wpisy maćka1956,wojana o Kameniaku i Premanturze , toudee o Vrsarze zachecają....Kurczę,zagwozdka jak ta lala :( No niewiem,w której części HR w końcu wylądujemy :roll:

A ja polecam Ci Istrie byłam tam 4 razy i jest to mój ulubiony region Chorwacji. Piękne miasteczka o Włoskim klimacie np Poreć, Rovinj czy Umag albo Pula z świetnie zachowanym Teatro Romano. Istria to również baza wypadowa do Włoch zobaczenie Triestu, Wenecji czy Padvy, piękne plaże ja osobiście nie spotkałam się z wybetonowanymi tylko żwirkowo-kamienistymi, winnice i gaje oliwne oraz groty np Beredine oraz niedaleko położona Postojnska jama w Słoweni, ale oczywiście wszystko zależy od osobistych upodobań danej osoby dla jdnych Istria dla innych tylko Dalmacja lub Kvarner.
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne