Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 30.06.2025 10:53

SebastianM napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):
Dotychczas rok do roku były wzrosty....zobaczymy jak zamknie sie 2025

Zobaczymy. Choć wieszcze już wiedzą :usmiechkrzywy:

Z innej zaś strony, jeżeli dzisiaj można za 1500 € od osoby znaleźć ofertę na 10 dni w egzotycznych destynacjach jak Zanzibar, Wyspy Zielonego Przylądka, to wypoczynek w Polsce czy Chorwacji przestaje być atrakcyjny chyba, że stać nas wyłącznie na low-price i organizujemy sobie wjazdy po kosztach.

Zależy czy wzrost ceny jest wynikiem chęci wykorzystania sytuacji i podniesienia ceny, to jest czysta matematyka, jak zamiast po 140E (zeszłoroczna cena / 4 apartamany) puszczę 3 za 180 w 2025 to jestem w plecy 20E względem 4x140E, więc ten który został może iść nawet po 100E (poniżej ceny z zeszłego roku). Chyba że ktoś doinwestował apartmany i stąd wyższa cena .... wtedy wychodzi inaczej

Generalnie z czekaniem na "last minute" jest ten problem że jedziemy tam gdzie coś się znajdzie a niekoniecznie tam gdzie chcemy, choć może się oczywiście udać.

W zeszłym roku pojechaliśmy do apartmana (pierwszy raz w CRO w apartmanie) zamiast na camping i zakwaterowanie wyszło zdecydowanie taniej, ale kosztem przestrzeni, zieleni i infrastruktury dla kaszojadów ...... coś za coś.
Na campingu jest to "coś" co nam odpowiada i ciężko to nawet tak jednoznacznie opisać.

Natomiast co do wyjazdu dalekiego na 7 dni to ja odpadam - za dużo czasu pędzonego w samolocie, nie po to przesiadłem się z samochodu na samolot do Cro, żeby teraz kisić 10 h w samolocie.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 30.06.2025 10:58

Lubię campingi, jak mają dobrą infrastrukturę i "akceptowalną" cenę. Rozbudowana strefa basenowa bezwzględnie....ale....Zaton super , jednak stanowczo za drogi, Soline zaś dobry cenowo, ale bez wodnych atrakcji....
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 30.06.2025 12:01

W zeszłym roku byliśmy w gościach na Zatonie na jeden dzień - potwierdzam że zabija ceną - kilka razy się przymierzaliśmy ale zawsze odpuszczaliśmy na rzecz Istryjskich campów, nie zwiedziliśmy całego Zatonu ale generalnie dupy nie urywało, więc gdybym miał znowu jechać to raczej nie Zaton ;)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.06.2025 13:10

piekara114 napisał(a):
te kiero napisał(a):(liczona Sardyniaz BP samolotem, bo żona inaczej nie chce; ).
I stąd różnica....
Biuro musi też zarobić..

A samolotem można samemu fajnie to ogarnąć ... Choć nie jest to tania wyspa, ale jak się poszuka (jak w Cro) to można....

W tym wypadku liczę tylko na Lasta i HH, ale myślę że przy takiej Sardyni nie będzie takiego poziomu zejścia cen jak przy Turcji.
Jednak już wtedy może to być podobne do Cro.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 01.07.2025 13:35

SebastianM napisał(a): ... Z innej zaś strony, jeżeli dzisiaj można za 1500 € od osoby znaleźć ofertę na 10 dni w egzotycznych destynacjach jak Zanzibar ...

Można znaleźć za 1500E?

Przecież tego nawet szukać nie trzeba

Można trafić i to bez wielkiego polowania za połowę tej kwoty

Tam mi wystarczy skromne, afrykańskie AI i domek z klimą nad brzegiem oceanu

Jak mam ochotę to nawet homara za 10$ zjem w plażowym grillu, czy kupie sobie piwo w knajpie na plaży za 2$

Tu ciężko jest porównać jakiekolwiek ceny z Chorwacją, a większość wydatku na Zanzibar to lot

Dodam również, że mniej mi zajmuje podróż autem z Torunia na żaglówkę do portu w cro, gdzie mam 1400km, niż ten nieszczęsny Zanzibar, gdzie tanie loty mają po drodze godzinne tankowanie i całość to z 11 godzin w samolocie
Ostatnio edytowano 01.07.2025 13:38 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 01.07.2025 13:39

piotrulex napisał(a):Można znaleźć za 1500E?

Miałem na myśli ofertę zorganizowaną przez biuro, z wyżywieniem, przelotem, dowozem itd.... Oferty last powróciły i są całkiem sensowne....
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 01.07.2025 13:53

te kiero napisał(a):
Na jesienny wyjazd jest zaplanowane Cro w konfiguracji tygodniowej lub dwutygodniowej. Tymczasem w pewnym momencie wpadła w oko upragniona Sardynia... dlatego mnie zainteresowało.
Szybki research i wg wyliczeń pod nasz rodzaj spędzenia urlopu to 1000-2000zł więcej niż w Cro (liczona Sardynia z BP samolotem, bo żona inaczej nie chce; Cro samochodem).

Wszystko zależy od konfiguracji urlopu i formy jego spędzania.

Sardynia na tydzień w lipcu all to jakieś 2.5tysi na osobę jednak osobiście wolimy sami organizować przelot i kwatery, myślę że większa wolność na miejscu :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 01.07.2025 14:03

SebastianM napisał(a):
piotrulex napisał(a):Można znaleźć za 1500E?

Miałem na myśli ofertę zorganizowaną przez biuro, z wyżywieniem, przelotem, dowozem itd.... Oferty last powróciły i są całkiem sensowne....

Też miałem takie na myśli

6400zł to raczej standard niż szukanie

Wpadają w ręcę oferty z biur ponizej 4000zł i to często :)
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 01.07.2025 14:11

Zgadzam się, z tym że to są z reguły pobyty 7 dniowe. Znalazłem za 1500 € /11 dni All ;) ... To już jest kwota zbliżona do tej, jaką ponoszę wyjeżdżając z żoną do Chorwacji na 2 tygodnie ( minimum 2500 € pęknie,ale jestem przygotowany, że może być nieco więcej ).
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 01.07.2025 14:15

Takie przykłady ostatnio
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 01.07.2025 14:18

qra69 napisał(a):Sardynia na tydzień w lipcu all to jakieś 2.5tysi na osobę jednak osobiście wolimy sami organizować przelot i kwatery, myślę że większa wolność na miejscu :)

Kiedy sprawdzałeś?
Wyskoczyło mi (dla 4 osób: 2+2)
- 12 700
- 14 000
- 16 000,
Dalej to już powyżej 20k.

Sierpień od 15 300 wzwyż.
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 01.07.2025 14:29

W cenie które podałem to raczej tylko lasty
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 01.07.2025 15:01

Tylko to są krótkie pobyty bez wyżywienia. Robisz 10 noclegów, all i już masz od 8800 za osobę ;)
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 01.07.2025 15:10

No tak, dlatego chcąc tanio trzeba czekać na lasta
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 939
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone