Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 08.05.2025 13:08

Kapitańska Baba napisał(a):
piotrulex napisał(a):
piotrulex napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):
piotrulex napisał(a):Marina 60-80E

Gdzie w Cro są takie tanie mariny??? :bojesie:

Nie pamiętam, gdyż to kapitan opłacał. W Sali na Dugi Otok i tam było chyba koło 70E w marinie po lewej. Burzę przeczekaliśmy w Kukljica na Ugljan i tam było 70 z grosikiem, może 73, maks 75

1 nocka na Kornatach, Vrulje i nikt nawet po kasę nie podpłynął za bojkę

Znajomi zostali jeszcze 1 tydzień i są w skończonej marinie Drage, gdzie płacą 110E, ale wszystko wygląda przepięknie

Rok temu w Tribunj płaciliśmy ponad 170E, więc rozstrzał jest solidny

Mamy juz wrzesień, więc już po najwyzszym sezonie :)

Zrobiliśmy sobie nieco dłuższy weekend majowy i był tygodniowy rejs, tym razem Grecja z Aten. Informacje porównawcze. Nie pamiętam dokładnie gdzie i ile płaciliśmy, ale raz za port z prądem i wodą było 5E, a w innym dokładnie 5,46E :mg: gdyż taki wyszedł przelicznik za nasze 46 stóp. W kolejnym porcie było tylko tankowanie wody i parę godzin cumowania od 10 do 14 za które nikt grosza nie policzył. Tak samo na Hydrze, gdzie staliśmy w nieco niedozwolonym miejscu. Jak była kotwica to oczywiście zero opłaty. Infrastruktura mega marna, ale wysokość opłat raczej symboliczna :)

I z ciekawości, dalej twierdzisz że opłaty w Cro są niewielkie?

A weź mi proszę pokaż, gdzie pisałem, że są niewielkie :spoko:

Mogłem pisać co najwyżej, że dla mnie te Chorwackie 60-80E to nie jest drogo itd. i oczywiście dalej tak twierdzę

Ja naprawdę wolę zapłacić "chorwacką kwotę" i mieć kulturalny kibel, elegancki prysznic i ciepłą wodę pod nim

Największa marina w jakiej byliśmy to Alimos Marina Ateny, pewnie na około tysiąc łodzi. Tam sanitariaty zamykali chyba koło 20, była zimna woda i nawet dla mnie, dla faceta, standard marny z minusem
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 08.05.2025 21:09

piotrulex napisał(a):
,,,,,,,,,,,,,,,,
Mogłem pisać co najwyżej, że dla mnie te Chorwackie 60-80E to nie jest drogo itd. i oczywiście dalej tak twierdzę

Ja naprawdę wolę zapłacić "chorwacką kwotę" i mieć kulturalny kibel, elegancki prysznic i ciepłą wodę pod nim
,,,,,,,,,,,,,,

i to jest kwintesencja,
generalnie jak taki "pacjent"wpływa do mariny to powinni mu
podnosić cene (extra dla niego) o 100%,
tak aby "pacjent" czuł się dowartościowany,
w myśl zasady :
zapłaciłem dużo to musi być "super",
oczywiście jeśli by wnosił jakies uwagi to
najlepiej "dowalić" mu jeszcze jakieś 100Euro,
tak po prostu,
aby wakacje miał udane,
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 08.05.2025 21:48

I ja wolę zapłacić więcej i mieć dobre warunki bytowe, jeśli mam wybór.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 09.05.2025 05:33

599 napisał(a):
piotrulex napisał(a):(...) Ja naprawdę wolę zapłacić "chorwacką kwotę" i mieć kulturalny kibel, elegancki prysznic i ciepłą wodę pod nim
(...) w myśl zasady :
zapłaciłem dużo to musi być "super" (...)
Czy naprawdę ludzie mają takie problemy ze zrozumieniem prostych tekstów?

Poza tym, ile to jest "dużo"?
Są tacy, którzy oczekują królewskiej suity już za 100 €,
podczas gdy dla innych taki pokój to nocleg awaryjny bo wszystko (≥5*) w pobliżu pełne.

Poza tym 2.
Dlaczego ktoś, dla kogo "60-80 € nie jest drogo" miałby się przejmować tymi, dla których to jest drogo?
Jak to było? Każdy jest kowalem swojego losu?
Jeślić coś zbyt kosztowne, nie kupuj. Albo zarabiaj więcej. Ale nie stękaj.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 09.05.2025 07:43

Marlowe1994 napisał(a):I ja wolę zapłacić więcej i mieć dobre warunki bytowe, jeśli mam wybór.

Nie napiszę, że nie obchodzą mnie warunki pobytu, ale mój szwagier ma dobre podejście.... "przecież tylko tam śpimy a 2/3 czasu spędzamy na zewnątrz". Musi być czysto, blisko (morze, konoba, sklep ) i płasko ;) . Nie ma dla mnie znaczenia wiek apartamentu, czy też jego ultra nowoczesny wygląd i wyposażenie.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 09.05.2025 07:55

SebastianM napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):I ja wolę zapłacić więcej i mieć dobre warunki bytowe, jeśli mam wybór.

Nie napiszę, że nie obchodzą mnie warunki pobytu, ale mój szwagier ma dobre podejście.... "przecież tylko tam śpimy a 2/3 czasu spędzamy na zewnątrz". Musi być czysto, blisko (morze, konoba, sklep ) i płasko ;) . Nie ma dla mnie znaczenia wiek apartamentu, czy też jego ultra nowoczesny wygląd i wyposażenie.

Oczywiście można dyskutować co dla kogo znaczy dobre warunki. I dla mnie twierdzenia typu, że tam się tylko śpi to fikcja. Oprócz spania spędzamy czas rano i wieczorem na tarasie/balkonie, używamy wc i łazienki. I to wszystko musi nam odpowiadać. Ja wolę dopłacić niż żałować pobytu.
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 12.06.2025 19:19

Trajgul napisał(a):Znów ten nieszczęsny basen ;), więc po raz kolejny napiszę, że pisałem o basenach w Grecji w aparthotelach, których tam jest całe mnóstwo, a koszt samego przybytku wyższy o średnio 500 złotych/tydzień od cen zwykłych kwater (których tam jest chyba mniej niż aparthoteli) w tych miejscowościach, w których ja byłem. Nawet zmierzyłem ich powierzchnie, najmniejszy 100 m2, największy 200 m2 ;). Jeśli chodzi o Cro, to chyba oczywiste, że bardzo niewielu szuka tam basenu w kwaterach prywatnych. Jeżdżąc do Cro, również się zastanawiałem po co komu basen, skoro wspaniałe morze i plaża w zasięgu kilku minut oraz piękne widoki z balkonu.

A co Ci ten nieszczęsny basen przeszkadza, jeśli jest w cenie apartamentu? Od 3 lat wracamy do takiej miejscówki z basenem w Orebić, żeby do śniadania robić nic nad basenem. Po śniadaniu idziemy na plaże nad morze 10m od apartamentu. Wieczorem kolacja w Andiamo i lody w Oazie, czasem jeszcze jakieś winko przed snem w Cibilić Wines. Czego chcesz więcej na wakacjach?
Od 3 lat mam tam darmową rezerwację apartamentu na ten sam termin w kolejnym roku. Wystarczy, że na miesiąc przed kolejnym przyjazdem potwierdzę, że nie zmieniłem swoich planów :D
smokp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smokp » 14.06.2025 23:48

Martini2000 napisał(a):To ja też napiszę - jeździmy co roku do CRO (koniec czerwca) 2+2

Koszty 2024 (Dąbrowa G. - BaśkaVoda) :

winiety + paliwo (2.500 km) : ok. 2.000
nocleg (14 dni) : ok. 4.300
życie : ok. 8.000

Razem: ok.14.000 zł

Ale pobyt 14 dni , codziennie obiady w knajpach (były dni że nawet 2 x dziennie jedliśmy na mieście - np. wieczorna pizza) , piwo lub 2 za każdym razem do obiadku , dodatkowo piwo na plaży , dzieci musowo minimum 1-2 x dziennie lody , naleśniki , zakupy w Konzumie , pamiątki , oliva, winko regionalne , alko wieczorkiem na tarasie .

W apartamencie jedliśmy tylko śniadania (poranne świeże bułki) i czasem kolację jak na mieście nie wpadła pizza.
Raz kupiliśmy świeże ryby w sklepiku rybnym przy fontannie oraz Cevapi i zrobiliśmy sobie grilla u gospodarzy (fajne murowane stanowisko do grilowania mieli, dużo kwater ma grilla do dyspozycji)

z domu wzięliśmy tylko masło :) , zgrzewkę mineralnej na start, 24-pak piwa na start :) , wędlinę dla dzieci, ser żółty (bo mają swoje przyzwyczajenia) , płatki , reszta kupowana na miejscu .

Byliśmy również na FishPicnicu (co było jedynie jakimś większym wydatkiem)

Apartament 150 m od morza , 2 sypialnie , 2 łazienki , kuchnia duża, 2 balkony, (70 euro/doba - czerwiec)

W tym roku jedziemy do Tucepi i myślę że wydamy podobnie
Może jak dzieci będą starsze to polecimy gdzieś na AL , ale póki co mamy duże auto i zabieramy wszystko co im się zachce , a wiadomo do samolotu są ograniczenia. Inna sprawa że ja jestem cromaniakiem i kocham tam spędzać wakacje. Wolę wydać 14 k w CRO na 14 dni niż 12 k w Turcji, Egipcie za 7-10 dni .

Na pierwszy raz polecam okolice Riwiery Makarskiej (BaśkaVoda , Tucepi, ewentualnie mniejsza Podgora, Promajna) , wówczas gwarantuję że też się zakochacie , inny klimat niż na północy, masyw Biokowo robi za każdym razem wrażenie. Fajna baza wypadowa do zwiedzania - Dubrownik, Split, Biokowo, Cetina, Medjugorje jeśli ktoś chce, Mostar - wszędzie w miarę blisko.

Zaintrygowałeś mnie:
Czemu masło? Ja rok temu nie znalazłem mleczka do kawy więc w tym roku obowiązkowo. Ale czemu masło?
Gdzie masz taki apartament? Ja mam jakieś 50-70m od morza i jest 180/dobę... sam nocleg to 12k
24pak na start:)? no macie spust :) ja tam 4 ... a potem lokalny i Rosos (ps. co myślisz o tej knajpce? - dla mnie sztos obsługa i jadło)
Gdzie te poranne świeże bułki kupujesz? Ja to co drugi dzień do lidla w makarskiej po niezłe nawet pieczywo....
Dasz jakieś namiary na darmowy parking w Tucepi, s zczególnie na wylocie do Podgory? Te 3 miejsca koło nugala to zawsze zajęte no i jeszcze te schody!!! Czy tam celowo jest tak niebezpiecznie bez poręczy?.
Daj namiary na sprawdzoną olivę:)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 15.06.2025 11:36

Krisv napisał(a):A co Ci ten nieszczęsny basen przeszkadza, jeśli jest w cenie apartamentu? Od 3 lat wracamy do takiej miejscówki z basenem w Orebić, żeby do śniadania robić nic nad basenem. Po śniadaniu idziemy na plaże nad morze 10m od apartamentu. Wieczorem kolacja w Andiamo i lody w Oazie, czasem jeszcze jakieś winko przed snem w Cibilić Wines. Czego chcesz więcej na wakacjach?
Od 3 lat mam tam darmową rezerwację apartamentu na ten sam termin w kolejnym roku. Wystarczy, że na miesiąc przed kolejnym przyjazdem potwierdzę, że nie zmieniłem swoich planów :D

Przeczytaj uważnie kilka ostatnich stron, to się dowiesz, że Trajgulowi basen w niczym nie przeszkadza.

Dyskusja była na temat osób, którzy jadąc na wakacje muszą koniecznie mieć basen w apartamencie czy hotelu i są gotowi nawet dopłacić za ten basen połowę ceny wynajmu. Dla tych osób basen na wyjeździe to absolutny priorytet, najczęściej z 2 powodów:
- muszą mieć zdjęcia na insta czy inny szajs
- bombelki żądają basenu
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 16.06.2025 07:19

wwwmarco
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wwwmarco » 23.06.2025 07:03

Zaintrygowałeś mnie:
Czemu masło? Ja rok temu nie znalazłem mleczka do kawy więc w tym roku obowiązkowo. Ale czemu masło?
Gdzie masz taki apartament? Ja mam jakieś 50-70m od morza i jest 180/dobę... sam nocleg to 12k
24pak na start:)? no macie spust :) ja tam 4 ... a potem lokalny i Rosos (ps. co myślisz o tej knajpce? - dla mnie sztos obsługa i jadło)
Gdzie te poranne świeże bułki kupujesz? Ja to co drugi dzień do lidla w makarskiej po niezłe nawet pieczywo....
Dasz jakieś namiary na darmowy parking w Tucepi, s zczególnie na wylocie do Podgory? Te 3 miejsca koło nugala to zawsze zajęte no i jeszcze te schody!!! Czy tam celowo jest tak niebezpiecznie bez poręczy?.
Daj namiary na sprawdzoną olivę:)[/quote]

Jedyny jaki znam darmowy parking w Tucepi to tu https://maps.app.goo.gl/bLr8sNjYhbVdWLuC6, przynajmniej w zeszły roku jeszcze tak było. Jedyny minus to skromna ilość miejsca :), ale jak podjedziesz rano nie będzie problemu.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 23.06.2025 09:58

Ile kosztuje?
Tyle co w Polsce.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.06.2025 10:02

Habanero napisał(a):Ile kosztuje?
Tyle co w Polsce.

I wątek do zamknięcia :oczko_usmiech:
Tofik_83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tofik_83 » 24.06.2025 06:23

Widzę, że paragony grozy dostępne są również w wersji by Cro :lool: :glupek:

https://podroze.onet.pl/aktualnosci/wro ... ce/fl4870r

Ja tam się nie znam, za to wiem że Dubrovnik jest drogi. Co faktu nie zmienia, że tegoroczny plan obejmuje ponowne odwiedziny :verryhappy:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.06.2025 08:41

marekkowalak napisał(a):
Przeczytaj uważnie kilka ostatnich stron, to się dowiesz, że Trajgulowi basen w niczym nie przeszkadza.

Dyskusja była na temat osób, którzy jadąc na wakacje muszą koniecznie mieć basen w apartamencie czy hotelu i są gotowi nawet dopłacić za ten basen połowę ceny wynajmu. Dla tych osób basen na wyjeździe to absolutny priorytet, najczęściej z 2 powodów:
- muszą mieć zdjęcia na insta czy inny szajs
- bombelki żądają basenu

Kilka naszych pierwszych wyjazdów do cro to również basen był obowiązkowy i to oczywiście ze słodką wodą

Nie wstawiamy zdjęć na insta czy inny szajs

Na pierwszych wyjazdach nie mieliśmy bombelka

Powód jest, był prozaiczny

Wyjaśnić, czy dalej chcesz nabijać się z innych obcych ludzi, nie mając pojęcia o powodach ich wyborów? :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 937
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone