Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 24.06.2025 11:03

Dawno nic nie pisałem na forum a w szczególności kosztów. Powiem, że z mojego pkt widzenia Chorwacja niestety na przełomie lat mocno podrożała, wręcz zrównała się z innymi kierunkami w Europie jak Włochy, Hiszpania czy Grecja. Może nawet je przegoniła. Do tego mam wrażenie, że za wzrostem kosztów nie podskoczyła jakoś w szczególności infrastruktury jak parkingi, ścieżki rowerowe, lokalne drogi, promenady, chodniki...ciągną kasę a nie przekłada się to aż tak mocno na poprawę jakości...
Osobiście jeździmy od lat tylko dlatego, że kosztowo płacimy tylko za dojazd i cześć wyżywienia...jeździmy jak do rodziny. Gdybym miał płacić za apartament, całość jedzenia wybrałbym inny kierunek jak Italia czy Hiszpania.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 24.06.2025 14:36

Możliwe, że Chorwacja jest droższa.
Dopóki rośnie popyt to ceny będą wysokie.
To podstawowa zasada ekonomii.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 25.06.2025 17:53

czerwiec 2025 roku
cztery pełne dni, 3 noce na campingu

winiety - 240 zł
paliwo - 1033 zł
camping - 454 zł
sklepy i świeże ryby - 453 zł

suma 2180 zł

:piwo:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 25.06.2025 18:12

Split, czerwiec, samolot.
Samolot 130€
Autobus 16€
Śniadanie 20€
Dwa obiady 60€
Nocleg dwie noce 200€
Zakupy 15€
Browary, aperol 50€
Suma: 491€ (ok 2100pln)
!Novy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) !Novy » 29.06.2025 15:12

Jak pisałem, że początek wysokich cen miał miejsce już 2023r., to mnie tu zlinczowano. W 2024r.nie byłem, w tym roku Sardynia we wrześniu będzie na 100% tańsza i ładniejsza (patrząc na poprzednie wpisy).
Nawet biorąc pod uwagę dłuższy dojazd i prom.

BTW.
Nasza gospodyni w Cro (od 14 lat ta sama) była mocno wkurzona jak zrezygnowaliśmy w tym roku z Cro i się przez mięsiąc nie odzywała. Teraz śle fotki i relacje goścu (których nie ma za wiele) mocno zachęcając do przyjazdu.
Coś jest na rzeczy z tą "tanią" Chorwacją! :)
A tak na prawdę, od wprowadzenia Euro jest tylko coraz drożej i jakościowo gorzej.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.06.2025 15:23

Zmieniaj kierunek na ten który będzie na 100% tańszy. Nie ma co się męczyć.
Ostatnio edytowano 29.06.2025 23:28 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 29.06.2025 19:27

!Novy napisał(a):Jak pisałem, że początek wysokich cen miał miejsce już 2023r., to mnie tu zlinczowano. W 2024r.nie byłem, w tym roku Sardynia we wrześniu będzie na 100% tańsza i ładniejsza (patrząc na poprzednie wpisy).

BTW.
Nasza gospodyni w Cro (od 14 lat ta sama) była mocno wkurzona jak zrezygnowaliśmy w tym roku z Cro i się przez mięsiąc nie odzywała. Teraz śle fotki i relacje goścu (których nie ma za wiele) mocno zachęcając do przyjazdu.
Coś jest na rzeczy z tą "tanią" Chorwacją! :)
A tak na prawdę, od wprowadzenia Euro jest tylko coraz drożej i jakościowo gorzej.

No popatrz a apartamenty w których dotychczas bywałem wyprzedane jeszcze w zeszłym roku. Pół roku niemalże szukałem czegoś w Metajnie, rzutem na taśmę udało się. Cały czas udaje mi się znajdować apartamenty w założonym budżecie. Ceny na miejscu…. mieszkam w Gdańsku, naprawdę ceny chorwackie nie są w stanie ani mnie zdziwić, ani zaskoczyć, ani zniechęcić;) . Wprowadzenie € nie ma nic wspólnego ze wzrostem cen. W Polsce nie wprowadzono € , a ceny poszybowały znacznie wyżej ( proporcjonalnie wyżej) po pandemii.
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 29.06.2025 19:51

SebastianM napisał(a): Wprowadzenie € nie ma nic wspólnego ze wzrostem cen. W Polsce nie wprowadzono € , a ceny poszybowały znacznie wyżej ( proporcjonalnie wyżej) po pandemii.

Dokładnie.

Pozatym warto zauważyć ze z roku na rok Chorwacja bije rekordy pod względem odwiedzin. Ile to Polaków odwiedziło Chorwacje zeszłego roku , ponad milion ? Nie mówiąc o innych nacjach jak Niemcy,Austriacy itd.
Podnoszą ceny bo i tak mają turystów.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 29.06.2025 20:40

Bartek81 napisał(a):
SebastianM napisał(a): Wprowadzenie € nie ma nic wspólnego ze wzrostem cen. W Polsce nie wprowadzono € , a ceny poszybowały znacznie wyżej ( proporcjonalnie wyżej) po pandemii.

Dokładnie.

Pozatym warto zauważyć ze z roku na rok Chorwacja bije rekordy pod względem odwiedzin. Ile to Polaków odwiedziło Chorwacje zeszłego roku , ponad milion ? Nie mówiąc o innych nacjach jak Niemcy,Austriacy itd.

Gdzieś widziałem info, że było nas rok temu 1.2 miliona.

I nadal jest tendencja wzrostowa.

W tym roku szykuje się więc kolejny rekord.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.06.2025 21:59

Bartek81 napisał(a):

Dokładnie.

Co do ilości turystów...
https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... 79640.aspx
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 29.06.2025 22:07

Marlowe1994 napisał(a):
Bartek81 napisał(a):

Dokładnie.

Co do ilości turystów...
https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... 79640.aspx

Dotychczas rok do roku były wzrosty....zobaczymy jak zamknie sie 2025
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.06.2025 22:14

Zobaczymy. Choć wieszcze już wiedzą :usmiechkrzywy:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.06.2025 06:08

!Novy napisał(a):Jak pisałem, że początek wysokich cen miał miejsce już 2023r., to mnie tu zlinczowano. W 2024r.nie byłem, w tym roku Sardynia we wrześniu będzie na 100% tańsza i ładniejsza (patrząc na poprzednie wpisy).

Na jesienny wyjazd jest zaplanowane Cro w konfiguracji tygodniowej lub dwutygodniowej. Tymczasem w pewnym momencie wpadła w oko upragniona Sardynia... dlatego mnie zainteresowało.
Szybki research i wg wyliczeń pod nasz rodzaj spędzenia urlopu to 1000-2000zł więcej niż w Cro (liczona Sardynia z BP samolotem, bo żona inaczej nie chce; Cro samochodem).

Wszystko zależy od konfiguracji urlopu i formy jego spędzania.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.06.2025 09:05

te kiero napisał(a):(liczona Sardyniaz BP samolotem, bo żona inaczej nie chce; ).
I stąd różnica....
Biuro musi też zarobić..

A samolotem można samemu fajnie to ogarnąć ... Choć nie jest to tania wyspa, ale jak się poszuka (jak w Cro) to można....
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 30.06.2025 09:34

Marlowe1994 napisał(a):

Zobaczymy. Choć wieszcze już wiedzą :usmiechkrzywy:

Coś na rzeczy jest z pewnością. Drogie zakwaterowania cały czas są dostępne, ale też proporcjonalnie najbardziej podrożały. Mam 2 bądź 3 oferentów , którzy na początku tego roku, kiedy szukałem kwatery, oferowali nocleg od 180 € do 200 € , kontakt urwał się z końcem maja, kiedy już zjechali do 150 € z zapytaniem czy nadal jetem zainteresowany. Jedna z tych ofert nadal jest dostępna w sierpniu, zapewne czekają do końca i wtedy obniżą cenę. Przyglądam się też cenom nad naszym morzem i też dostrzegam zdecydowany wzrost. Jeżeli ludzie są w stanie zaakceptować polskie ceny towarów i usług, nazwijmy je zakwaterowań i wyżywienie, to nie widzę powodu, dlaczego nie mieliby zaakceptować tychże cen w Chorwacji. Z innej zaś strony, jeżeli dzisiaj można za 1500 € od osoby znaleźć ofertę na 10 dni w egzotycznych destynacjach jak Zanzibar, Wyspy Zielonego Przylądka, to wypoczynek w Polsce czy Chorwacji przestaje być atrakcyjny chyba, że stać nas wyłącznie na low-price i organizujemy sobie wjazdy po kosztach. Przydałoby się takie zestawienie turystów. Od jakiegoś czasu podstawowym zapytanie w przypadku rezerwacji noclegów nad polskim morzem są dwa pytania " jak blisko i czy jest dyskont w pobliżu i czy w apartamencie można smażyć ryby ". Podobnie w Chorwacji, co raz więcej ludzi jedzie z możliwie jak największą ilością własnego prowiantu ( obserwacja własna ) bo o ile kiedyś trzeba było rezerwować stoliki na wieczorną obiado-kolację w konobie, to po pandemii wszędzie gdzie bywałem, można było to zrobić z marszu o dowolnej porze. Cały cas da się znaleźć coś w normalnych cenach, cały czas są akceptowalne cenowo destynacje,ale z drugiej strony co raz więcej Chorwatów niewspółmiernie podnosło ceny swoich usług. Wszystko jak zwykle zweryfikuje rynek, podaż-popyt.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 938
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone