Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.07.2025 11:06

Marlowe1994 napisał(a):
Trajgul napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):
Zacheusz napisał(a):Łącznie około 19000zł

No jest parę złotych. Niejeden powie, że za te kasę to woli w egzotykę polecieć.

Za 19k w 4 osoby, na 2 tygodnie polecisz gdzieś w egzotykę? Nie wiem, tylko pytam.

Pewnie coś by znalazł. Ale niejeden powie że za śmieszne 19 kilo to żadna egzotyka.

To "egzotyczność" określa się w ilości wydanych pieniędzy?

Zatem od ilu tysiaków za głowę, zaczyna się egzotyka?

To są jakieś widełki, czy jak?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.07.2025 11:24

Trajgul napisał(a):Za 19k w 4 osoby, na 2 tygodnie polecisz gdzieś w egzotykę? Nie wiem, tylko pytam.
Polecisz.
Azja, własna organizacja, o ile wcześniej kupisz bilety i nie będziesz kręcił nosem, że lot nie jest Qatarem czy Emirates, nie wpadnie Ci do głowy co 3 dni zmieniać destynację, a tym samym płacić za wewnętrzne przeloty czy codziennie płacić za wejściówki do topowych zabytków jak np. Angkor Wat.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.07.2025 11:50

piotrulex napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):
Trajgul napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):
Zacheusz napisał(a):Łącznie około 19000zł

No jest parę złotych. Niejeden powie, że za te kasę to woli w egzotykę polecieć.

Za 19k w 4 osoby, na 2 tygodnie polecisz gdzieś w egzotykę? Nie wiem, tylko pytam.

Pewnie coś by znalazł. Ale niejeden powie że za śmieszne 19 kilo to żadna egzotyka.

Zapytaj niejednego.
Bijesz bez sensu pianę, chyba tylko po to żeby Bajcer to wyciął.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 15.07.2025 10:38

Marlowe1994 napisał(a):
piotrulex napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):
Trajgul napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):No jest parę złotych. Niejeden powie, że za te kasę to woli w egzotykę polecieć.

Zapytaj niejednego.
Bijesz bez sensu pianę, chyba tylko po to żeby Bajcer to wyciął.

No tak, lepiej nazwać to pytanie "biciem piany", niż np. "hejtem" bo to ostatnio mega popularne słowo, jak ciężko coś sensownego odpowiedzieć ;)

Nie miej pretensji, że czytam co piszesz i dopytuję, aby zrozumieć ...
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 15.07.2025 11:18

piotrulex napisał(a):
Nie miej pretensji, że czytam co piszesz i dopytuję, aby zrozumieć ...

Ale widać, że nie dajesz rady, to daj sobie spokój.
Paszczaak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paszczaak » 08.08.2025 06:05

Z racji swojego pierwszego wyjazdu do Chorwacji często szukam info co ile kosztuje i ile ojro zabrać.
Zdaję sobie sprawę, że dla jednego ta sama kwota będzie ułamkiem kwoty drugiego i odwrotnie. Jednak licząc się z uszczypliwościami itd zaryzykuję i podzielę się planem przeznaczenia funduszy na 1sze wakacje w Chorwacji. Wydatek jest dostosowany do możliwości i zbierałem cały rok odkładając po trochę różne kwoty (premia w pracy/zyski/nadgodziny itd. )
Jedziemy 2+2 na 9 dni już wkrótce. Koszt spania już opłacony (5.8k zł za 40m2 w Tucepi blisko plaży)
zamierzam zabrać kilak paczek pierogów, jakieś zupy w słoiku kilka sztuk itd nie tyle z racji wiecznego "gotowania" w pokoju, co z obawy o moich synków niejadków. A przy okazji i ja czasem chętnie obrócę pyszne swojskie pierożki (mam swoją ulubioną pierogarnię w PL). Dodatkowo na całość pobytu planuję przeznaczyć ok. 1700 euro. Jedzenie (niecodzienne) obiado-kolacji w knajpach, lody. słodycze, jakieś atrakcje. Planuję wjechać na ten szklany taras i raczej żadnych innych objazdówek nie planujemy. Leżaki i parasol zabieramy swoje.
Jak to wygląda z waszego doświadczenia, kwota realna do wydania? bez fajerwerków, ale też nie zamierzam oczywiście wszystkiego wszędzie odmawiać by ściśle zmieścić się w budżecie. Żadnego exela na wakacje nie robiłem :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.08.2025 07:19

Wystarczy, nawet jak w tej kwocie 1700 eur jest ujęty dojazd (ok. 1700-2500 zł, w zależności skąd jedziesz i jakim autem)
Skywalk Biokovo - wejściówka 15 eur dla osób 7+
Kolacja dla 2+2 to przeciętnie 60-100 eur (w zależności ile alkoholu i co jecie, pizza najtańsza opcja, 1 szt. od 8/10 eur, inne dania od 14 eur w górę)
gałka lodów 3 eur
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 08.08.2025 07:23

Napisze tak ze nikt ci dokladnie nie powie ze starczy bo jeden kupi na obiad danie z makaronem za 12 euro drugi kalmary za 20. Ja np pije jedno piwo dziennie kto inny wypije kilkanascie.My jezdzimy na 11-12 noclegow i nigdy takich pieniedzy nie wydalismy bo sniadania czy kolacje we wlasnym zakresie obiady to tak z 8 razy knajpa , lody codziennie. Mysle ze co starczy.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 08.08.2025 07:29

Jak masz 1700 ojro (plus minus) do wydania to zmieścisz się w tym co masz. Na bieżąco będziesz przecież kontrolował wydatki i zobaczysz co ile kosztuje i na co styknie kasy.
Jak już będziecie na Skywalk to wjedźcie na szczyt. Przy dobrej pogodzie piękne widoki. Warto dla dzieciaków wziąć jakieś bluzy bo chłodno na szczycie. Ale nie wjechać byłoby szkoda. I z tego co pamiętam to bilety są na konkretną godzinę chyba.
Paszczaak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paszczaak » 08.08.2025 07:40

Marlowe1994 napisał(a):Jak masz 1700 ojro (plus minus) do wydania to zmieścisz się w tym co masz. Na bieżąco będziesz przecież kontrolował wydatki i zobaczysz co ile kosztuje i na co styknie kasy.
Jak już będziecie na Skywalk to wjedźcie na szczyt. Przy dobrej pogodzie piękne widoki. Warto dla dzieciaków wziąć jakieś bluzy bo chłodno na szczycie. Ale nie wjechać byłoby szkoda. I z tego co pamiętam to bilety są na konkretną godzinę chyba.

Dzięki za informacje i wszystkim za odpowiedź. Dojazd już osobny budżet. Winiety kupione (Słowenie niestety też kupiłem - ale zrozumiałem przy jej zakupie dlaczego jest wątek objazdu autostrady Słowenii :) ) paliwo zatankuje tez pozawakacyjnego budżetu. Dotankuje przed Chechami i potem już Chorwacja.
Co do tego szczytu, autem można tam dalej dojechać ? Bilety na konkretną godzinę się kupuje na taras to wiem i tak zrobię, i na auto chyba też osobno. Planuje jeszcze dronem tam polatać ale muszę upewnić się co do przepisów aktualnych. Swoje uprawnienia itd. posiadam :).
Śniadanka planujemy na pokoju. Rano piekarnię jakąś ogarnę i sklepik i będzie dobrze.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 08.08.2025 07:50

Nie żałuj kosztu słoweńskiej winiety. To po prostu jedna ze składowych wydatków.
Na Sv. Jure można dojechać autem. Po prostu jedzie się dalej tą drogą co na Skywalk. Drogą wąska, z mijankami. Trzeba uważać na cyklistów. Można spotkać stado półdzikich koni co jest fajne.
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-ggoI3gcZOJ
Co do drona to sprawdź przepisy. Ja nie jestem pilotem, nie mam drona ale w chorwackim radiu kilka razy słyszałem taki spot przypominający o zasadach używania drona, czyli zwracają na to uwagę.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 08.08.2025 08:17

Paszczaak napisał(a):
Co do tego szczytu, autem można tam dalej dojechać ? Bilety na konkretną godzinę się kupuje na taras to wiem i tak zrobię, i na auto chyba też osobno. Planuje jeszcze dronem tam polatać ale muszę upewnić się co do przepisów aktualnych. Swoje uprawnienia itd. posiadam :).

Tak, dojeżdżasz autem na sam szczyt - tam jest parking. Grzechem byłoby nie wjechać, bo widoki z samej drogi i ze szczytu palce lizać. W necie znajdziesz różne opinie na temat drogi, ale nie wierz tym, którzy piszą, że to hardcore i trasa dla zawodowca typu Hołowczyc. Zwykła górska droga, tylko wąska - trzeba często trochę cofać żeby znaleźć mijankę, czasem składać lusterka. Dla normalnego ogarniętego kierowcy nic trudnego.

Po drodze, mniej więcej w połowie drogi między Skywalkiem a szczytem, masz też chyba najlepszy punkt widokowy na Makarskiej. Trzeba zjechać w bok do schroniska Vošac (Planinarski Dom Vošac), tam można zostawić auto i w ok. 20-25 minut wejść na szczyt Vošaca (prosta górka dróżka, żadna wspinaczka). Uwierz mi, że warto.

Wszystko to jest w ramach jednego biletu na cały park - nic więcej nie dopłacasz.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 08.08.2025 08:32

piekara114 napisał(a):Wystarczy, nawet jak w tej kwocie 1700 eur jest ujęty dojazd (ok. 1700-2500 zł, w zależności skąd jedziesz i jakim autem)
Skywalk Biokovo - wejściówka 15 eur dla osób 7+
Kolacja dla 2+2 to przeciętnie 60-100 eur (w zależności ile alkoholu i co jecie, pizza najtańsza opcja, 1 szt. od 8/10 eur, inne dania od 14 eur w górę)
gałka lodów 3 eur

2 euro
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 08.08.2025 09:06

Paszczaak napisał(a):,,,,,,,,,,,
Dzięki za informacje i wszystkim za odpowiedź. Dojazd już osobny budżet. Winiety kupione (Słowenie niestety też kupiłem - ale zrozumiałem przy jej zakupie dlaczego jest wątek objazdu autostrady Słowenii :) ) paliwo zatankuje tez pozawakacyjnego budżetu.

nooo bracie,
jak 1,7k Euro to poza dojazdem i.t.d
to na" bogato celujesz"
;)
W Tucepi nie bedziesz miał na co wydać tej kwoty,
to straszna "dziura" ;)
wiem bo byłem tam bodaj
z dwanascie razy :)

udanych wakacji,
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 08.08.2025 10:29

599 napisał(a):
Paszczaak napisał(a):,,,,,,,,,,,
Dzięki za informacje i wszystkim za odpowiedź. Dojazd już osobny budżet. Winiety kupione (Słowenie niestety też kupiłem - ale zrozumiałem przy jej zakupie dlaczego jest wątek objazdu autostrady Słowenii :) ) paliwo zatankuje tez pozawakacyjnego budżetu.

nooo bracie,
jak 1,7k Euro to poza dojazdem i.t.d
to na" bogato celujesz"
;)
W Tucepi nie bedziesz miał na co wydać tej kwoty,
to straszna "dziura" ;)
wiem bo byłem tam bodaj
z dwanascie razy :)

udanych wakacji,

Kurde ponad 10 razy w jednej miejscowości ? To nieźle musiała wam podpasować :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 941
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone