Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 18.04.2025 09:56

marekkowalak napisał(a):
Sorry, nie odnoś mojego wpisu konkretnie do siebie.

Ja tak ogólnie spytałem, bo się pojawił temat kwater z basenem - a u mnie w pracy też wiele osób jako pierwszy warunek wynajmu zakwaterowania wakacyjnego wymienia basen, w jakimkolwiek kraju. I nigdy nie potrafiłem zrozumieć sensu basenu nad Adriatykiem.

Spoko. Jakbym jechał do Cro, to też bym nie szukał, natomiast odkąd pierwszy raz polecieliśmy na Kretę (2021) i mieliśmy niezły apartholtel z basenem, stąd też nam (szczególnie dziewczynkom) takie coś odpowiada. Tyle, że my raczej w ciągu dnia jeździmy na plażę czy gdzieś, więc ten basen to taki dodatek, a nie główna atrakcja ;)
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 18.04.2025 10:07

Dokładnie basen pewnie ze względu na dzieciaki, pomijam wille za dziesiątki tysiąców za tydzień bo to inna liga.
Młody jak mamy zaklepane wyjazdy to pierwsze o co pyta to o baseny ;) żeby mu zdjęcia pokazać, nic nie jest tak ważne jak basen.
SebastianM
Cromaniak
Re: Aktualne wieści z Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 18.04.2025 11:11

Ludzi mogą trochę ceny przerażać, bo próżno szukać sezonowych budek z kiełbaską czy rybką , serwowanych na plastikowych, tudzież papierowych tackach. Wskakujemy z góry na poziom restauracji, z obsługą kelnerską a to już kosztuje i wcale nie więcej, jak nad polskim morzem. Jak ktoś chce się żywić fast-foodami, też znajdzie spory wybór w dobrych cenach. W zeszłe wakacje realizowaliśmy zlecenia na wyspie Uznam i Rugia w Niemczech......tam to są dopiero ceny !!!! Nocleg 60 €/osoba zapomnij... kwatery wakacyjne od 200 € wzwyż . Raz udało się nam znaleźć dla 3 osób jakieś agro, kilka kilometrów od morza za 120 €...kolegę w nocy myszy pogryzły :) .W Sassnitz, popularnym kurorcie ( nie wiem z czego, bo to totalna dziura dla mnie) klasyczny fish&chips + piwo 25 €, tego dorsza było może ze 100g , nie więcej, jak na dwa kęsy. Naprawdę nie mamy co narzekać ani na ceny w Polsce, ani w Chorwacji. Oczywiście dalej w Polsce znajdziemy tanie kwatery o niskim standardzie, których już próżno szukać w Chorwacji. Nie mniej jednak zakładając podobny standard noclegowo-żywieniowy, jedynie czas i koszty dojazdu mogą odstraszać .
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 18.04.2025 17:48

SebastianM napisał(a):Ludzi mogą trochę ceny przerażać, bo próżno szukać sezonowych budek z kiełbaską czy rybką , serwowanych na plastikowych, tudzież papierowych tackach. Wskakujemy z góry na poziom restauracji, z obsługą kelnerską a to już kosztuje i wcale nie więcej, jak nad polskim morzem. Jak ktoś chce się żywić fast-foodami, też znajdzie spory wybór w dobrych cenach. W zeszłe wakacje realizowaliśmy zlecenia na wyspie Uznam i Rugia w Niemczech......tam to są dopiero ceny !!!! Nocleg 60 €/osoba zapomnij... kwatery wakacyjne od 200 € wzwyż . Raz udało się nam znaleźć dla 3 osób jakieś agro, kilka kilometrów od morza za 120 €...kolegę w nocy myszy pogryzły :) .W Sassnitz, popularnym kurorcie ( nie wiem z czego, bo to totalna dziura dla mnie) klasyczny fish&chips + piwo 25 €, tego dorsza było może ze 100g , nie więcej, jak na dwa kęsy. Naprawdę nie mamy co narzekać ani na ceny w Polsce, ani w Chorwacji. Oczywiście dalej w Polsce znajdziemy tanie kwatery o niskim standardzie, których już próżno szukać w Chorwacji. Nie mniej jednak zakładając podobny standard noclegowo-żywieniowy, jedynie czas i koszty dojazdu mogą odstraszać .

Zgadzam się z Tobą , tak jak pisałem w innym wątku :

" Wynajęliśmy teraz 3-6 kwietnia domek w Łebie na uboczu (2,5 km od centrum) (typowy drewniany domek salon , 2 sypialnie) , fajnie bo był plac zabaw i atrakcje na obiekcie , ale::::
- cena 3 kwietnia w Łebie : 240,00 zł - w CRO mam apartament w Tucepi 15-30 czerwca przy samej plaży za 60 Euro - czyli praktycznie to samo - ale końcówka czerwca i CRO :) !
- naleśniki w knajpie : 29,00 zł - CRO 5 Euro czyli taniej
- lody w Łebie 9,00 zł za malutką gałkę - CRO 2 Euro za wielką piramidę lodów - mniam
- obiad w Łebie nie znaleźliśmy taniej niż za 2+2 170,00 zł za byle co , - CRO można zjeść 2+2 36-45 Euro i to z 2 piwami (np. w Baśka Voda) - czyli to samo
- pogoda - bez porównania
- widoki - bez porównania
To były ceny w kwietniu w PL - nie chcę wiedzieć co się wyprawia w PL w sezonie :)

Mogę się wybrać nad Bałtyk pooddychać jodem , ale na pewno nie będzie to moja destynacja wakacyjna nigdy :)

więc wszędzie drogo - w PL wg mnie jeszcze drożej !! - ale pamiętam czasy PRL jak moi Rodzice pracujący w budżetówce odkładali cały rok żeby nas zabrać na wakacje zakładowe nad polskie morze na 2 tygodnie . teraz to chyba nie jest problemem odłożyć na wakacje 15 k dla osób czynnych zawodowo.

Ktoś kto pisze że w CRO drogo to niech jedzie nad polskie morze :) i weźmie kalosze i pelerynę , chyba że ktoś porównuje wypady poza sezonem do Egiptu ALL i udaje że wypoczywa w Hotelu :) - dla mnie to nie jest wypoczynek - ja uwielbiam cykady, czysty Adriatyk , piękne widoki a przede wszystkim zawsze jadę autem i jestem wolny i zabieram ze sobą co chcę - a mając małe dzieci 8-10 lat to zabieramy dużo dziwnych rzeczy :) , mając duże auto nie ograniczamy się w podróży do CRO - nie gotujemy w CRO bo od tego są knajpy i różne smaki na które czekamy cały rok (kalmary, cevapi, rybki , pizza ichnia, Zagrebacki , i inne pyszności )
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 18.04.2025 20:07

jechać na wakacje 1,5-2 kkm
gdzie "głównym"kryterium jest basen,
"BEZCENNE"
od razu wyjaśniam że w CRO bywam tam gdzie po
wyjściu z wody co 200m jest prysznic(jeszcze darmowy)ze słodką wodą,
a w razie czego do lokum mam bodaj 48 (a może 84?)kroki,
ale jeśli ktoś lubi "basen" to dlaczego nie,
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 18.04.2025 22:13

Mnie tam generalnie brak prysznica ze słodką wodą nie przeszkadza ;) jak mnie zaczyna palić ta sól na ciele, ponownie wchodzę do wody. Basen w sumie może być, ale dla mnie zagadkowe jest to, po co ludzie jadą nad Adriatyk i kąpią się wyłącznie w basenie :roll: :roll: :roll: ...Szybciej bym to zrozumiał nad naszym morzem ale....może w tym szaleństwie jest metoda :co: :co: :co:
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 19.04.2025 05:33

marekkowalak napisał(a):(...) A reszta???
Pytałem - nie potrafią podać sensownych argumentów.
A muszą podawać?
Muszą się tłumaczyć ze swoich marzeń i wyobrażeń?

----------------------------
Przy jakiejś prośbie z mojej strony czasami słyszę odmowę.
I po tej odmowie następuje nawałnica informacji, dlaczego ten ktoś mi odmówił.
Nożesz, a co mnie to obchodzi?! Toż w tym czasie, kiedy trajkocze, mógłbym znaleźć "dwie inne ręce do pomocy".
Nie możesz i już.
Ciekawy jest też obraz "z drugiej strony", gdy ja nie mogę.
Wielu ta krótka wiadomość "nie dam rady" nie wystarcza. Muszą wiedzieć: dlaczego.
Tak, jakby ta wiedza zmieniła wagę problemu, do którego potrzebują pomocy.
I czują się urażeni, gdy nie podaję powodów. Niestety, takich cymbałów też się ma wokół.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 19.04.2025 05:49

Z jednej strony spokojna, wyważona, nawet mądra wypowiedź, ...
Kapitańska Baba napisał(a):
Brasilia napisał(a):lepsze 3 tygodnie za 3800 euro niż tydzień w Turcji all inclusive w tej samej cenie :sm:

Dla jednych tak, dla innych nie. Ile ludzi tyle pomysłów na wakacje, ich długość i na to co robić w tym wolnym czasie :oczko:
To co dla nas najlepsze dla innych może być najgorszym wyborem :tak:

..., by po chwili w całej okazałości wyszło szydło z worka....

Kapitańska Baba napisał(a):Tutaj niektórym nie wytłumaczysz że istnieje jakikolwiek świat poza Chorwacją :rotfl: Klapki na oczach :oczy:

OMG
Ile trzeba mieć w sobie zakłamania.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 19.04.2025 07:27

Martini2000 napisał(a):
CRO można zjeść 2+2 36-45 Euro i to z 2 piwami (np. w Baśka Voda) - czyli to samo

teraz to chyba nie jest problemem odłożyć na wakacje 15 k dla osób czynnych zawodowo.

Tu żeś trochę odlecial.

45E za obiad 2+2 z dwoma piwami.
Chyba że jest to najtańsza pizza lub inne najtańsze wynalazki. Ciężko to nazwać OBIADEM.

Z tymi 15 kaflami też odleciałeś i to mocno.
No chyba że pracujesz u tych złych Niemców. Wtedy to rzeczywiście żaden problem. Polak jednak pracuje w swojej kochanej Polsce więc odłożenie na same wakacje 15k to jednak wyzwanie.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 19.04.2025 08:10

wikol napisał(a):odłożenie na same wakacje 15k to jednak wyzwanie.

Mniej więcej podobne wyzwanie co odłożenie 7k w 2017r, jeśli byśmy policzyli wzrost średniej krajowej w latach 2017-2025, czyli dwukrotny, oczywiście powyzsza metodologia jest lekko żartobliwa ;). Przywołałem ten rok, bo pamiętam, że takie kwoty mniej więcej latały wtedy na forum, i ja jechałem wówczas pierwszy raz do Cro na tydzień i tyle też mniej więcej wynosił mój budżet.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 19.04.2025 09:25

Trajgul napisał(a):
wikol napisał(a):odłożenie na same wakacje 15k to jednak wyzwanie.

Mniej więcej podobne wyzwanie co odłożenie 7k w 2017r, jeśli byśmy policzyli wzrost średniej krajowej w latach 2017-2025, czyli dwukrotny, oczywiście powyzsza metodologia jest lekko żartobliwa ;). Przywołałem ten rok, bo pamiętam, że takie kwoty mniej więcej latały wtedy na forum, i ja jechałem wówczas pierwszy raz do Cro na tydzień i tyle też mniej więcej wynosił mój budżet.

Za tyle też jeździłem w 2013r do Chorwacji i nie bylo wtedy żadnych pińcet czy osiemset plusów i kupę innych dodatków.
Mówię o uzbieraniu samemu tej kwoty bez pomocy Państwa.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 19.04.2025 11:40

wikol napisał(a):
Martini2000 napisał(a):
CRO można zjeść 2+2 36-45 Euro i to z 2 piwami (np. w Baśka Voda) - czyli to samo

teraz to chyba nie jest problemem odłożyć na wakacje 15 k dla osób czynnych zawodowo.

Tu żeś trochę odlecial.

Chyba że jest to najtańsza pizza lub inne najtańsze wynalazki. Ciężko to nazwać OBIADEM.

Z tymi 15 kaflami też odleciałeś i to mocno.
No chyba że pracujesz u tych złych Niemców. Wtedy to rzeczywiście żaden problem. Polak jednak pracuje w swojej kochanej Polsce więc odłożenie na same wakacje 15k to jednak wyzwanie.

Nie odleciałem , takie były ceny w czerwcu 2024 w Baśka Voda i to w kilku fajnych knajpach (np. Dalmatino ) mówiąc 2+2 mam na myuśli 3 posiłki bo Dzieciom zawsze bierzemy porcję dorosłą na 2 talerze (np. kotlet i frytki, lub ryba i frytki) , a my albo Cevapi, ryba , pizza (i nie najtańsza a przepyszna (a jestem smakoszem pizzy i akurat w CRO potrafią robić dobrą pizzę ) albo kalmary (wtedy kilka Euro więcej za porcję .

Przykładowo kalmary , frytki, surówka 17 Euro (do tego w zestawie w promocji duże piwo i jakiś mały napój na poczęstunek - jest taka knajpa obok IT z Happy-Hour :) ) oczywiście to były ceny 15-30 czerwca , aczkolwiek już chyba po 25.06 jak zaczęło przybywać turystów zestawy z darmowym piwem wycofali :)

Co do 15 k . PLN na wakacje dla rodziny 2+2 to nie uważam że to dużo , i jeśli pracują 2 osoby to chyba stać na odłożenie 1,250 PLN / mc żeby pojechać na wakacje ....
ja prowadzę JDG w Polsce, odprowadzam podatki, VAT i niestety wysoki ZUS (polski ład) mam 2 dzieci 8 i 10 lat , żona nie pracuje, spłacam kredyt , spłacam Leasing i nie wyobrażam sobie żeby nie zabrać rodziny i swoich kości do CRO ... :glupek: :peace:

Do tego proszę pamiętać , że wyjeżdżając na 2 tygodnie na urlop odchodzi nam połowa miesiąca życia w PL (czyli też nie można powiedzieć że te 15 k to są tylko wakacje ale też część wydatków które odpadają w PL :lezekwicze:

p.s. Euro kupiłem już w grudniu na wyjazd i pozostanie mi tylko zatankować przed wyjazdem auto na full i heja :papa: 56 DDW
Ostatnio edytowano 19.04.2025 12:19 przez Martini2000, łącznie edytowano 1 raz
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 19.04.2025 12:11

Dodam jeszcze odnośnie tych 15 k PLN do odłożenia w 12 m-cy , dla chcącego nic trudnego , wszystko zależy od stylu życia i myśleniu o finansach , mam znajomych co żyją na pożyczkach , kredytach (nie zarabiają mało) ale muszą mieć co rok-dwa nowy smartfon z najwyższej półki / najnowszy model, najnowszą konsolę bo wyszła , najnowszy smartwatch bo przecież fajny .itd.

Ja mam telefon już chyba 4 lata , Xiaomi MI 10T PRO wtedy coś tam kosztował ale wiem za co zapłaciłem bo telefon jest bez zarzutów, bateria trzyma bardzo długo , szybko się ładuje, ma dużo pamięci itd. pomimo że są nowe już kilka generacji wyższe (już chyba 15 wchodzi) to nie zmieniam bo spisuje się rewelacyjnie. Nie generuje sztucznych i niepotrzebnych wydatków i nie mam problemów z odłożeniem na wakacje , dodatkowo mając kredyt hip. zawsze muszę mieć jakąś finansową poduszkę bezpieczeństwa bo wiadomo że w JDG każdy miesiąc jest inny.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 19.04.2025 12:49

wikol napisał(a):
Tu żeś trochę odlecial.

Na luziku ;)
Obrazek
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 19.04.2025 19:01

.
Ostatnio edytowano 20.04.2025 07:16 przez victoo, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 934
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone