Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów .

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2026? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2026 ツ
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 02.06.2026 16:40

Zrzut ekranu 2026-06-02 162554.png

Zrzut ekranu 2026-06-02 164055.png

Właściwie masz tylko kawałek drogi przez HU może 80 km trasą 86 (jest ok., mały ruch , 50-90 km/h tylko kilka miasteczek ) - reszta to autostrada , można jechać pełną autostradą koło Balatonu , ale to wydłuża trasę o 100 km i czas 1 h , jeśli jedziesz nocą przez HU to teoretycznie wybrać autostradę pełną , aczkolwiek ja tam usypiałem :) , raz pojechałem pełną autostradą i nie pojadę koło balatonu, wole trochę wolniej ale szybciej przez kilka miasteczek .

Szczerze - namówił mnie na tą trasę znajomy Chorwat który do mnie przyjeżdżał , ja zawsze byłem tylko CZ-A , raz spróbowałem i już zostałem , uwierz , mniejszy ruch , niższe opłaty , nie uśniesz w HU bo jednak trzeba kręcić czasem w miasteczku. dla mnie bomba :) , czasowo to samo albo lepiej , km krótsze nawet , no i kasa za winiętę w SLO wydana na obiad po drodze .
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.06.2026 17:25

bzelazko napisał(a):Powiem szczerze, że czuję się jak jakiś outsider czytając wszystkie wypowiedzi ;) zdecydowana większość jedzie Słowacja/Węgry i jeszcze czasami autostrady omija :) Ja byłem już w Chorwacji pare razy i tylko dwa razy jechałem przez Słowację/Węgry, i doświadczenia były raczej słabe. Niestety, jestem fanem autostrad :D Większość trasy od Cieszyna do (zazwyczaj) okolic Makarskiej jade autostradą i to mi się nadal podoba :) 12 do 14h z głównymi opóźnieniami na bramkach w Chorwacji :)

Spoko, są tu też tacy co jeżdżą przez Czechy i Austrie, olewając nudne Węgry :lol:
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 02.06.2026 17:28

marekkowalak napisał(a):
bzelazko napisał(a):

Absolutnie rozumiem co piszesz i możesz mieć rację :) ale brakuje mi argumentów. W autostradach cenię sobie prostotę, bezpieczeństwo, przewidywalność, możliwość postoju etc... Zazwyczaj jadę w nocy więc w/w pomaga. Pierwszy raz do Chorwacji jechałem właśnie przez HU i było dłuuugo ale to pierwszy raz więc pewnie coś zrobiłem nie tak ;) Drugi raz chciałem znowu dać szansę bo znajomi polecali, ale nadal zbyt długie dystanse były drogami lokalnymi a to nie dla mnie... Było to jakiś czas temu więc może drogi się polepszyły etc. Jeżeli możesz, napisz jaką trasą dokładnie jedziesz i jaka to jakość dróg. Dzięki

Do 2023 r. najważniejszym argumentem za wyższością drogi przez Węgry było o wiele mniejsze ryzyko korków na granicy chorwackiej - podczas gdy Macelj permanentnie stało, w Letenye przejeżdżało się prawie bez zatrzymywania.

Po 2023 r. ten argument przestał być aktualny, bo granic już praktycznie nie ma.

Jakie inne argumenty?
1. Przez Czechy też nie masz cały czas autostrady, bo sporego kawałka za Brnem brakuje. Nie tak dużego, jak od Szombathely do Lenti, ale jednak.
2. Konieczność przejechania przez Wiedeń. O ile nocą jest to raczej bezproblemowo, o tyle w godzinach szczytu potrafi i wkurzyć, i opóźnić przejazd.
3. Na Węgrzech jest bardziej płasko, mniej zakrętasów i dla mnie ta trasa jest o wiele bardziej przyjemna niż odcinek od Wiener Neustadt do Grazu, którego po prostu nie lubię.
4. Jakość dróg węgierskich jest teraz dobra lub bardzo dobra - od Gyor do Szombathely jest nowa ekspresówka, a dalej w większości świeżo wyremontowana Route 86. Jakość austriackich autostrad pozostawia już sporo do życzenia - dopiero od tego roku biorą się za ich kapitalne remonty, podobnie jak Niemcy.
5. Przez Węgry jest trochę taniej - chyba że omija się autostrady w Słowenii, ale wtedy odpada argument ciągłej jazdy autostradą.
6. Za chwilę skończy się budowa naszej S1 i będzie można dojechać drogą szybkiego ruchu z centrum kraju aż do Szombathely (z wyjątkiem krótkiego kawałka Čadcza - Żylina, też w budowie). Za to u nas planowany jest kapitalny remont fal Dunaju za Pyrzowicami, więc tu się zaczną korki i zwężenia.
7. Dla mnie argumentem jest również sentyment: do Żyliny, do Bratysławy, do Węgier, do starego przejścia w Letenye.... Bardzo lubię też słowacką D1 - w Żylinie włączam tempomat i nie dotykam pedałów aż do Bratysławy.

Brawo Ty - też tak uważam :)
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 02.06.2026 17:43

Marlowe1994 napisał(a):
bzelazko napisał(a):Powiem szczerze, że czuję się jak jakiś outsider czytając wszystkie wypowiedzi ;) zdecydowana większość jedzie Słowacja/Węgry i jeszcze czasami autostrady omija :) Ja byłem już w Chorwacji pare razy i tylko dwa razy jechałem przez Słowację/Węgry, i doświadczenia były raczej słabe. Niestety, jestem fanem autostrad :D Większość trasy od Cieszyna do (zazwyczaj) okolic Makarskiej jade autostradą i to mi się nadal podoba :) 12 do 14h z głównymi opóźnieniami na bramkach w Chorwacji :)

Spoko, są tu też tacy co jeżdżą przez Czechy i Austrie, olewając nudne Węgry :lol:

Dziękujemy , dlatego jest mniejszy ruch na trasie SK-HU - i niech tak pozostanie :proszedzieki:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.06.2026 18:02

Martini2000 napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):

Dziękujemy , dlatego jest mniejszy ruch na trasie SK-HU - i niech tak pozostanie :proszedzieki:

I vice wernisaż jak mawiają artyści, co do Czech i Austrii.
Jak czytałem tu na forum, że droga przez Austrię jest niebezpieczna bo są zakręty i wzniesienia, to niech każdy jedzie swoją drogą :)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 02.06.2026 19:45

Martini2000 napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):

Dokładnie tak!!

Tym bardziej się cieszę, że Google Maps prowadzi raczej przez Czechy i Austrię, bo tamtędy pojadą też tacy, którzy jadą ślepo na GPS, nie używając za często głowy - i na Węgrzech będzie bezpieczniej :mg: :mg:
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 03.06.2026 14:50

pierwszy raz jadac do Cro 12 lat temu "tam" jechałem przez Słowacje ,Wegry,
wracałem przez Sł,At i Cz, pomyślałem sobie juz nigdy przez Austrie,
wytrzymałem 10 lat,
jeżdżę na "strzał"
dwa lata temu pomyślałem aaa spróbujemy przez At i Słowenie bo autostrad i takie tam,
będzie szybciej,
wracałem już "stara"trasą,
i AT starczy mi na wiele lat,
autostrada w Austrii ?
jaka autostrada jak ograniczenia szybkosci prawie non stop,
o + (dodatnich) Hu pisali przedmówcy,
ale jak kto woli ,oby bezpiecznie,
Poprzednia strona

Powrót do Wakacje 2026

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów . - strona 172
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone