Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 28.05.2025 05:32

LUKASQ napisał(a):
Martini2000 napisał(a):
smokp napisał(a):
Wracaliśmy w dzień już przez Szombi - wyjazd ok. 8.00, na miejscu 21.30 (13,5 h - 1.220 km)

Więc myślę że odpowiada to Twoim obliczeniom.

i przez dzień nie było ci lepiej kierować ? nie czułeś lepszego skupienia większej koncentracji i ogólnie pewniej za kiermaną ?

Tak , zdecydowanie przez dzień od pewnego czasu lepsza jazda , jak byłem młodszy to tylko nocą jeździłem , teraz już oczy szybciej się męczą a jak jeszcze dojdzie deszcz to dla mnie tragedia.

Nie jestem niedzielnym kierowcą, rocznie robię ok. 30-40 k. km , lubię kierować autem ale nocne długodystansowe podróże już mnie zaczęły męczyć. Wolę ruszyć jak słońce wstaje i budzi się wszystko do życia (start ok. 3-4 rano)
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.05.2025 06:27

599 napisał(a):(...)
reasumując,
niech każdy jedzie na tyle/jak sie czuje,
byle bezpiecznie,

Bardzo złe podejście.
gógiel dał mi takie tłumaczenie:
"zniekształcenie poznawcze percepcji"
niem.: kognitive Verzerrung der Wahrnehmung
ang.: cognitive distortion of perception

wyciągnięte z "pierwszego lepszego" artykułu na ten temat:
https://www.goslar-institut.de/recherch ... erbreitet/

Ciekaw jestem, jak wypadliby ci wszyscy "jak nowonarodzeni po 1000 km", na testach :roll:
Ze wszystkich, które oglądałem, ani jeden superman nie powstrzymał się od komentarza typu: "nie spodziewałem się, że aż tak" 8O
U sporej części testowanych, wyniki były takie, jakie są u ludzi, którym się zabiera prawo jazdy za pewien poziom alkoholu we krwi.

To tyle na temat "samooceny za kółkiem".
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.05.2025 06:43

Otóż to, samopoczucie a realne możliwości to dwie różne rzeczy. W zeszłym roku robiłem prawie dwugodzinny test kompetencyjny u neuropsychologa. Jakież było moje zdziwienie.... To co nam się wydaje a to co jest, odbiega od siebie.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 28.05.2025 07:40

Gdyby było tak jak pisze 599 to nie było by wypadków z powodu zmęczenia czy zaśnięcia za kiero, ci ludzi chwilkę wcześniej po prostu zjechaliby gdzieś na drzemkę czy odpoczynek, a jednak części się nie udaje dojechać .....

Jadąc pierwszy raz do Cro lata temu, do Jelsy konkretnie braliśmy nocleg po drodze akt że bardziej z powodu promu żeby nie dojechać na noc na prom, ale później cieszyłem się że zjechaliśmy do Senj i poszliśmy na dobrą kolację z zimnym piwem, rano po śniadaniu wypoczęty pojechałem dalej.
Na Istrię - ja mam ~900km - po przyjeździe cieszyłem się że mogę wysiąść z puszki, zajmowało mi to zwykle 10-11h z przystankiem na tankowanie i lunch w okolicy Mariboru i drobnymi postojami fizjologicznymi.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 28.05.2025 12:44

Organizmu się nie oszuka, oszukuje się swój umysł, bo to się da, ale do czasu. Potem następuje lament.
Można wytrenować pewne nawyki ale i to ma określony zakres czasowy, potem następuje gwałtowne załamanie.
Wspominam jeden z wyjazdów do Mandre, gdzie po całym dniu pracy i podróży z Mielca przez Katowice do domu w Tarnowskich Górach. Oczywiście obiadek i próba drzemki, zapomnij, już mi "grzało" wakacyjnie. Wyjechaliśmy po 22:00. Dojechałem A1 tylko do Shella (winiety) w Boguminie, gdzie mnie kompletnie odcieło, a to tylko 80km. Dobrze że małżonka ma prawko i jakoś dojechaliśmy do Mandre z niezliczoną ilością postojów. Nigdy więcej.
A mam też epizod, że sam dojechałem do Poreč w niecałe 9,5h bez postoju (zasięg auta to 1050-1070) w piątek przez Brno-Wiedeń-Lublanę, choć jeszcze nie było A1 a i w Słowenii autostrada nie była kompletna. Tylko że na stacji paliw w Poreč miałem problem wyjść z auta, tak zastygłem.
Po tych wszystkich przygodach, teraz 4-5h jazdy i pauza, tym bardziej że z psem(i) jedziemy a one muszą swoje zrobić. Jest przyjemnie, spokojnie, nikt się nie spieszy. Wakacje zaczynamy od wyjazdu z domu.
A że byłem już tyle razy nad Jordanem to wiem o której wyjechać by na wyznaczoną godzinę dojechać i nic nie stracić z dnia przyjazdu.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.05.2025 13:21

Jeśli chodzi o własne możliwości i komuś się wydaje że wie jakie są, to ma rację. Wydaje mu się :lool:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 28.05.2025 14:20

adamosos napisał(a):Gdyby było tak jak pisze 599 to nie było by wypadków z powodu zmęczenia czy zaśnięcia za kiero, ci ludzi chwilkę wcześniej po prostu zjechaliby gdzieś na drzemkę czy odpoczynek, a jednak części się nie udaje dojechać .....

Jadąc pierwszy raz do Cro lata temu, do Jelsy konkretnie braliśmy nocleg po drodze akt że bardziej z powodu promu żeby nie dojechać na noc na prom, ale później cieszyłem się że zjechaliśmy do Senj i poszliśmy na dobrą kolację z zimnym piwem, rano po śniadaniu wypoczęty pojechałem dalej.
Na Istrię - ja mam ~900km - po przyjeździe cieszyłem się że mogę wysiąść z puszki, zajmowało mi to zwykle 10-11h z przystankiem na tankowanie i lunch w okolicy Mariboru i drobnymi postojami fizjologicznymi.

No widzisz, a ja z Torunia do portu w cro, gdzie mamy żaglówkę, robię jakieś 1400km w 14 godzin i czuję się wybornie

Zdajesz sobie sprawę, że każdy jest inny? :)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.05.2025 14:27

No widzisz, a ja z Torunia do portu w cro, gdzie mamy żaglówkę, robię jakieś 1400km w 14 godzin i czuję się wybornie

Nocą?
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 28.05.2025 15:31

piotrulex napisał(a):
adamosos napisał(a):
Zdajesz sobie sprawę, że każdy jest inny? :)

raczej to że nie każdy ma tam żaglówkę. Gdybym też miał to tak samo był śmigał tam czym prędzej :zeby:
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 28.05.2025 22:36

te kiero napisał(a):,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

U mnie max tyle ile przejadę na 1 baku, czyli ok.700km, od pewnego czasu tylko w dzień, bo po jeździe konieczny zdrowotnie spacer kilka km najlepiej, więc popołudnie następuje zwiedzanie po odświeżeniu.
,,,,,,,,,,,,,,,,

o kant d,,,,,,
takie auto, :D
mój Pug przejedzie 1,1-1,2kkm,
pamietam jak kilka lat temu jechaliśmy "na trzy auta" i te dwa musiały tankowac co 600-700km,
zapewne da radę zrozumieć ze to nie wypada co 700 km a raczej bardziej 500-600km,
masakra,ile straty czasu,a i jeszcze trzeba było robić przerwy bo co niektórzy "palili",
co do spaceru to co mozna napisać,
dla mnie nie ma z tym problemu jeśli przejadę 1,4kkm czy wiecej,
tak swoją drogą ,
nie rozumiem dlaczego Ci co prowadzą w dzien i srednie dystansy
próbują na siłę przekonywać tych co jadą na noc i troszkę dalej,
dla jasności,
jeszcze za komuny,jak ruszyłem rano po przespanej całej nocy,
po 70 km nie byłem w stanie prowadzić auta dalej ,
zatrzymałem sie na parkingu i spałem kilka godzin,
ale,
to było chyba ostatni raz jak spałem w aucie,
jak pisałem,
Ci co jadą w dzien i te 700km to dobrze
aby nadal tak jezdzili,bedzie znacznie bezpieczniej na drogach
niż by próbowali jechać na noc i dystans razy dwa,
bezpieczniej dla nich samych i dla innych uczestników dróg,
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 29.05.2025 04:55

Jak to było w "Chłopaki nie płaczą"?
- ja wszystko widzę

Zaakcentuję tylko swoją ciekawość:
boboo napisał(a):Ciekaw jestem, jak wypadliby ci wszyscy "jak nowonarodzeni po 1000 km", na testach :roll:

No, ale wiadomo. Statystyki są "z mas dla mas".
Nie dotyczą jednostek. A jednostek mamy na Ziemi 8 miliardów...
Znaczy: o kant dupy potłuc takie badania.

Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.05.2025 08:13

Jak by wypadli? Oni przecież wiedzą jak. Wspaniale.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 29.05.2025 08:23

Marlowe1994 napisał(a):Jak by wypadli? Oni przecież wiedzą jak. Wspaniale.
Wręcz wybornie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.05.2025 08:42

ja już tak mam że naprawdę dobrze mi się jedzie od 22.00 dlatego w trasę do Breli zawsze po przespanej nocce wyruszamy około 09.30 z Poznania.
wtedy mogę ciągnąć bez problemu do 02.00-03.00 w nocy z postojami oczywiście. A około 02.00 w nocy bez napinki jestem już w okolicach Zadaru.....albo nawet dalej i zjazd z autostrady na Magistralę Adriatycką nad Jadranem :jupi: :jupi: :jupi:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.05.2025 08:58

Rocznie w samej Polsce ginie kilkadziesiąt osób w wyniku zaśnięcia za kierą. Zapewne nie tylko w nocy. Czy to dużo? Dla mnie dużo, dla jeżdżących nocami, pewnie mało. To dane oficjalne z policji. Inne ośrodki które to monitorują mówią o ilościach 3krotnie wyższych. Dla mnie konkluzja jest jedna, jeśli śpiącą królewna ma się zabić to niech to zrobi bez mojego udziału. I dlatego też jeżdżę jak najwięcej autostradami bo taki śpioch nie nadjedzie z naprzeciwka.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów . - strona 160
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone