Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 25.05.2025 09:52

Przeciętnie ogarnięty kierowca pokonuje tę drogę bez żadnego problemu :lool: :lool:
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 25.05.2025 10:03

smokp napisał(a):
Martini2000 napisał(a):Kiedyś jeździłem przez CZ, A, SLO , kilka lat temu spróbowałem trasę SK, HU za namową znajomego Chorwata co często jeździł do Polski, no i od tamtego czasu wyłącznie SK, HU (a w tym roku w CRO będę 25 raz)

Prosta droga (bez podjazdów , górek i serpentyn) praktycznie bez korków, mało remontów , raz koło Bratysławy była mała czkawka ale google poprowadziło jakoś i ominąłem .

Nie tęsknię za trasą CZ , A tym bardziej jak słyszę o ciągłych remontach i korkach .

My w tym roku też Tucepi 15-30 czerwca , nie rozważałeś noclegu po trasie ? , ja mam tylko 1250 km ale ponieważ już mam pół wieku to w tym roku jedziemy z noclegiem po ok. 900 km w CRO (cena 60 Euro za cały domek na 4-5 osób) , potem rano 350 km i przed południem jesteśmy na kwaterze. A właśnie rozchodzi się o te ostatnie kilometry , w pewnym wieku pojawiają się "białe myszki" :lezekwicze: , więc wolę odpocząć i kolejnego dnia na spokojnie dokończyć podróż i mieć cały dzień na miejscu

Możesz wrzucić (udostępnić) linka do google z trasą o której piszesz? Tak bym nie zinterpretował tego źle.

https://www.google.pl/maps/dir/Dabrowa+ ... FQAw%3D%3D

Zawsze jeździłem przez Węgierską Górkę , ale w tym roku chemy pojechać na BRNO i Bratysławę a potem po staremu w dół, dochodzi 1 winieta CZ więcej ale może trasa lepsza biorąc pod uwagę wieczne zawirowania w dojeździe do Żyliny, póki nie pociągną pełnej autostrady do PL to zawsze będzie tam czkawka.

p.s. Na bramkach w Lucko nigdy nie stoję zbyt długo bo wybieram bramki boczne gdzie płatność kartą, większość pcha się na główne bramki. Wracając do PL zjazd na bramki z płatnością kartą jest w prawo kilka km od głównych bramek i jak tak przejeżdżam koło korka z lewej strony do głównych bramek to nie wiem czy płakać czy śmiać się :lezekwicze: bo ja nie stałem nigdy dłużej niż 5-10 minut
Zrzut ekranu 2025-05-25 111101.png
Ostatnio edytowano 25.05.2025 10:23 przez Martini2000, łącznie edytowano 1 raz
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 25.05.2025 10:19

Link pokazuje główna trasę przez Brno i Wiedeń.
Co do Lučko na powrocie, gdy ja wracałem to się to już mocno wyrównało. Aż byłem zdziwiony, że jest taka kolona do bramek...
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 25.05.2025 10:24

Marlowe1994 napisał(a):Link pokazuje główna trasę przez Brno i Wiedeń.
Co do Lučko na powrocie, gdy ja wracałem to się to już mocno wyrównało. Aż byłem zdziwiony, że jest taka kolona do bramek...

U mnie pokazywało Brno-Bratysława - poprawiłem , sprawdź teraz
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 25.05.2025 10:30

Martini2000 napisał(a):
p.s. Na bramkach w Lucko nigdy nie stoję zbyt długo bo wybieram bramki boczne gdzie płatność kartą, większość pcha się na główne bramki. Wracając do PL zjazd na bramki z płatnością kartą jest w prawo kilka km od głównych bramek i jak tak przejeżdżam koło korka z lewej strony do głównych bramek to nie wiem czy płakać czy śmiać się :lezekwicze: bo ja nie stałem nigdy dłużej niż 5-10 minut
Zrzut ekranu 2025-05-25 111101.png

W ostatnich latach już się to zmienia. Coraz więcej osób płaci kartą i te kilkukilometrowe ogony do bramek gotówkowych powoli przechodzą do historii.

A na przyszły rok władze Chorwacji zapowiadają wprowadzenie systemu kamer (coś jak u nas na państwowej A2), więc będzie tylko lepiej. :)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 25.05.2025 10:30

Teraz jak dodałeś przystanek Rajka, jest jak piszesz. Ale bez punktu pośredniego, google na ten moment wybierają austrię i trasa jest krótsza i szybsza.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 25.05.2025 10:35

marekkowalak napisał(a):

W ostatnich latach już się to zmienia. Coraz więcej osób płaci kartą i te kilkukilometrowe ogony do bramek gotówkowych powoli przechodzą do historii.

A na przyszły rok władze Chorwacji zapowiadają wprowadzenie systemu kamer (coś jak u nas na państwowej A2), więc będzie tylko lepiej. :)

Czemu nie zrobią winiet jak wszędzie , przecież ten system kamer też będzie zwalniał ruch , czytałem że w 2025 mieli to zrobić , ale nie widzę żeby coś drgnęło :)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 25.05.2025 10:40

Martini2000 napisał(a):
marekkowalak napisał(a):

Czemu nie zrobią winiet jak wszędzie , przecież ten system kamer też będzie zwalniał ruch , czytałem że w 2025 mieli to zrobić , ale nie widzę żeby coś drgnęło :)

Bo nie zarobiliby tyle hajsu. I ma nie być spowolnienia znacznego, kamery będą czytały rejestrację do prędkości 120km/h.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 25.05.2025 10:52

Martini2000 napisał(a):
marekkowalak napisał(a):

Winiety były tylko chwilowo brane pod uwagę przez władze chorwackie, ale pomysł szybko upadł. System kamer nie spowolni ruchu o wiele bardziej niż winiety - po prostu zwalniasz przejeżdżając przez bramki i jedziesz dalej.

Dawno nie jechałem autostradami w Słowenii, więc nie wiem, czy tak jest nadal, ale jeszcze długo po wprowadzeniu winiet stały bramki na autostradach i nadal trzeba było zwalniać.

W Europie winiety są głównie w krajach typowo tranzytowych: Austria, Czechy, Słowacja, Węgry, Bułgaria, Rumunia, Słowenia, Szwajcaria.

Włochy, Grecja, Hiszpania, Francja, Serbia, Macedonia i kraje z mniejszą siecią autostrad mają bramki.

Typowy system kamer jest na razie chyba tylko u nas (oczywiście pomijam odcinki koncesyjne).
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 25.05.2025 11:01

Będzie na pewno lepiej. Aktualnie przez bramki z opłatami maksymalnie przejeżdża 300 aut na godzinę. Nowy system kamer zwiększyć ma przepustowość do 3000 na godzinę.
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-gGs5DcJWil
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 25.05.2025 14:46

Marlowe1994 napisał(a):Będzie na pewno lepiej. Aktualnie przez bramki z opłatami maksymalnie przejeżdża 300 aut na godzinę. Nowy system kamer zwiększyć ma przepustowość do 3000 na godzinę.
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-gGs5DcJWil

Po likwidacji kontroli granicznej co już nastąpiło likwidację bramek autostradowych wymusi życie - po prostu w lipcu i w sierpniu napływ turystów z roku na rok jest coraz większy, a stanie w korkach zniechęca cześć turystów.
smokp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smokp » 25.05.2025 17:11

marekkowalak napisał(a):Dawno nie jechałem autostradami w Słowenii, więc nie wiem, czy tak jest nadal, ale jeszcze długo po wprowadzeniu winiet stały bramki na autostradach i nadal trzeba było zwalniać.

W zeszłym roku jak pomykałem tą trasą to zaskoczyło mnie:
a) pseudo bramki na wjeździe do Austrii z Czech. Jeden pas, szykana, i nawet na wyrywki kontrola (nie wiem czego).. może imigrantów. Podobnie na wyjeździe z Austrii do Czech. Ograniczenie do 10-20km.
b) resztki bramek na wjeździe do Słowenii z Austrii nadal są, co prawda mijałem je nocą ale z tego co widziałem to ograniczenie prędkości (30-50) km. i chyba jakieś kamerki. No i budki do zakupu winiet przy jednym z pasów... a wszystko w jakiejś takiej scenerii jak z wczesnego Gierka / późnego Breżniewa.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 25.05.2025 17:13

Mam nadzieję, że w 2026 roku już pojadę po nowemu i wtedy się przetestuje co i jak. Oby nie było opóźnienia bo pierwotne plany mówiły o tym roku. Choć więcej stałem na granicy między Słowenią a Chorwacją niż na bramkach.
smokp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smokp » 25.05.2025 17:24

marekkowalak napisał(a):W ostatnich latach już się to zmienia. Coraz więcej osób płaci kartą i te kilkukilometrowe ogony do bramek gotówkowych powoli przechodzą do historii.

I tak i nie. Bo w sumie też pojechałem na te bezgotówkowe i zyskałem sporo minut... czysty przypadek..
ale też zauważyłem że wiele jeszcze osób na trasie jedzie pierwszy raz i jak ktoś widzi przed sobą PL to następuje efekt wpływu masy :) Skoro wszyscy wracają do PL z blachami PL to na pewno tu stanąć trzeba :) Ja dzięki ignorowaniu tego i zignorowaniu genialnego google zyskałem min. 1h na powrocie.

PS. Google czasem oferuje i prowadzi przez alternatywy tylko dlatego że tak uzna za słuszne... bo tam 1 minuta jest lepiej... co więcej jak w tym czasie się wszyscy rzucają na alternatywną trasę, to wielkie zaskoczenie że jak dojadą na miejsce to jest korek i gorzej .... raz zignorowałem google a ten i tak wyznaczył mi nową trasę i tylko dlatego że jechałem na pamięć udało się sprawnie przejechać... Ktoś kiedyś pisał że google trochę tak sztucznie steruje ruchem ... rozładowując korek w jednym miejscu na inne... A ameby łykają jak pelikany.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 25.05.2025 17:33

Większość kierujących stojących w gotówkowej kolejce to byli miejscowi. Co było dziwne. I część turystów którzy jeszcze jak były kuny, to chcieli koniecznie je wydać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów . - strona 158
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone