.png)
.png)
smokp napisał(a):Martini2000 napisał(a):Kiedyś jeździłem przez CZ, A, SLO , kilka lat temu spróbowałem trasę SK, HU za namową znajomego Chorwata co często jeździł do Polski, no i od tamtego czasu wyłącznie SK, HU (a w tym roku w CRO będę 25 raz)
Prosta droga (bez podjazdów , górek i serpentyn) praktycznie bez korków, mało remontów , raz koło Bratysławy była mała czkawka ale google poprowadziło jakoś i ominąłem .
Nie tęsknię za trasą CZ , A tym bardziej jak słyszę o ciągłych remontach i korkach .
My w tym roku też Tucepi 15-30 czerwca , nie rozważałeś noclegu po trasie ? , ja mam tylko 1250 km ale ponieważ już mam pół wieku to w tym roku jedziemy z noclegiem po ok. 900 km w CRO (cena 60 Euro za cały domek na 4-5 osób) , potem rano 350 km i przed południem jesteśmy na kwaterze. A właśnie rozchodzi się o te ostatnie kilometry , w pewnym wieku pojawiają się "białe myszki", więc wolę odpocząć i kolejnego dnia na spokojnie dokończyć podróż i mieć cały dzień na miejscu
Możesz wrzucić (udostępnić) linka do google z trasą o której piszesz? Tak bym nie zinterpretował tego źle.
bo ja nie stałem nigdy dłużej niż 5-10 minut.png)
.png)
Marlowe1994 napisał(a):Link pokazuje główna trasę przez Brno i Wiedeń.
Co do Lučko na powrocie, gdy ja wracałem to się to już mocno wyrównało. Aż byłem zdziwiony, że jest taka kolona do bramek...
.png)
Martini2000 napisał(a):
p.s. Na bramkach w Lucko nigdy nie stoję zbyt długo bo wybieram bramki boczne gdzie płatność kartą, większość pcha się na główne bramki. Wracając do PL zjazd na bramki z płatnością kartą jest w prawo kilka km od głównych bramek i jak tak przejeżdżam koło korka z lewej strony do głównych bramek to nie wiem czy płakać czy śmiać siębo ja nie stałem nigdy dłużej niż 5-10 minut
.png)
.png)
marekkowalak napisał(a):
W ostatnich latach już się to zmienia. Coraz więcej osób płaci kartą i te kilkukilometrowe ogony do bramek gotówkowych powoli przechodzą do historii.
A na przyszły rok władze Chorwacji zapowiadają wprowadzenie systemu kamer (coś jak u nas na państwowej A2), więc będzie tylko lepiej.
.png)
Martini2000 napisał(a):marekkowalak napisał(a):
W ostatnich latach już się to zmienia. Coraz więcej osób płaci kartą i te kilkukilometrowe ogony do bramek gotówkowych powoli przechodzą do historii.
A na przyszły rok władze Chorwacji zapowiadają wprowadzenie systemu kamer (coś jak u nas na państwowej A2), więc będzie tylko lepiej.
Czemu nie zrobią winiet jak wszędzie , przecież ten system kamer też będzie zwalniał ruch , czytałem że w 2025 mieli to zrobić , ale nie widzę żeby coś drgnęło
.png)
Martini2000 napisał(a):marekkowalak napisał(a):
Czemu nie zrobią winiet jak wszędzie , przecież ten system kamer też będzie zwalniał ruch , czytałem że w 2025 mieli to zrobić , ale nie widzę żeby coś drgnęło
.png)
https://zapodaj.net/plik-gGs5DcJWil.png)
Marlowe1994 napisał(a):Będzie na pewno lepiej. Aktualnie przez bramki z opłatami maksymalnie przejeżdża 300 aut na godzinę. Nowy system kamer zwiększyć ma przepustowość do 3000 na godzinę.https://zapodaj.net/plik-gGs5DcJWil
.png)
marekkowalak napisał(a):Dawno nie jechałem autostradami w Słowenii, więc nie wiem, czy tak jest nadal, ale jeszcze długo po wprowadzeniu winiet stały bramki na autostradach i nadal trzeba było zwalniać.
.png)
.png)
marekkowalak napisał(a):W ostatnich latach już się to zmienia. Coraz więcej osób płaci kartą i te kilkukilometrowe ogony do bramek gotówkowych powoli przechodzą do historii.
.png)
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi