Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Historia do 1960

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 24.07.2012 07:02

16 lipca

1054 - Wielka Schizma.
Kościół wschodni pozostał przy tradycji, zachodni zaczął modernizować wiarę.

1873 - urodził się Jan Heurich. Architekt. Kilka rzeczy po sobie pozostawił w Warszawie: Dom pod Orłami, Bibliotekę Publiczną ...

1903 - Ksiądz Walenty Gadowski rozpoczął budowę szlaku Orlej Perci.
Aj, to musiał być człowiek ... Górale stamtąd uciekali, nie wytrzymując warunków, a on trwał ...
Na Kasprowym jest tablica przypominająca, że po raz ostatni wszedł tam piechotą mając dobrze po siedemdziesiątce (ile, dokładnie, nie pamiętam).

1936 - W katastrofie lotniczej zginał generał Gustaw Konstanty Orlicz-Dreszer.
Do dziś nie udało się ustalić niejasnych przyczyn katastrofy.

Na warszawskim Mokotowie jest park jego imienia.

1940 - Rząd Vichy pozbawił Żydów obywatelstwa.
Tym samym, dobrzy Francuzi niejako pozwolili złym Polakom na ich wymordowanie w swoich obozach ;)

1952 - urodził się Stewart Copeland.

1957 - Urodził się Włodzimierz Smolarek.

17 lipca

1399 - zmarła Jadwiga Andegaweńska, prywatnie święta, oficjalnie królowa Polski.

1901 - urodził się Bruno Jasieński.

1916 - urodził się Aleksander Gieysztor.

1918 - zmarli na czerwoną zarazę Mikołaj II Romanow wraz z rodziną.

1932 - We Lwowie urodził się Wojciech Kilar.
Wiele polskich filmów bez jego muzyki byłoby pewnie znacznie słabszych. Ja oczywiście pamiętam głównie ścieżkę do Hubala, ale jest tego trochę ...

1934 - Również we Lwowie - urodził się odtwórca roli niesubordynowanego majora we wspomnianym wyżej filmie, Ryszard Filipski.

1937 - Urodził się Stanisław Tym.

1941 - w ostatniej egzekucji w Palmirach hitlerowcy rozstrzelali 47 osób.

1942 - Czerniaków notuje:
"Dzień pełen złych przeczuć. Pogłoski o tym, że od poniedziałku wieczorem rozpocznie się wysiedlanie (wszystkich!?). Zapytałem komisarza, czy wie coś o tym. Odpowiedział, że nie i że nie wierzy w to".

1944 - We wsi Bogusze NKWD rozbroiło i aresztowało zaproszonych na rozmowy dowódców Armii Krajowej okręgu wileńskiego.

1959 - zmarła Billie Holiday

1967 - zmarł John Coltrane.

1995 - zmarł Jerzy Michotek.
Nie urodził się co prawda we Lwowie, ale mieszkał tam do '39 roku.
A dla mnie to zawsze będzie Tolek Pocięgło.

18 lipca

1651 - W Krakowie, z braku telewizji, dla uciechy ludu nabito na pal Aleksandra Leona Kostkę-Napierskiego, ludowego rozrabiakę.

1897 - Otwarto Schronisko PTTK na Szyndzielni.
Nie zdobyłem, bo zawsze jakoś mi się zdarzało utknąć na, za przeproszeniem, Koziej, Górce ;)

1898 - Maria Skłodowska-Curie i Piotr Curie poinformowali o odkryciu polonu.
Widziałem na Moście balonik z polonem ;)

1901 - Urodził się Stanisław Mikołajczyk.

1927 - urodził się Tadeusz Łomnicki.
Niezapomniany Mały Rycerz (kuda Zamachowskiemu do niego :/), ale ja go pamiętam jako Lutka, z "Piątki z ulicy Barskiej", Marka z "Zamachu", Partyzanta z "Bazy ludzi umarłych", ale przede wszystkim, z "Niewinnych czarodziei" i ostatniej roli Króla Leara.

Przykład, że można było być w AK, można było być milicjantem, można było być partyjniakiem, a jednocześnie nie zeszmacić się i zostać największym polskim aktorem.

1931 - Za murami Cytadeli Warszawskiej został rozstrzelany Piotr Demkowski.
Z zawodu (zdegradowany) major, pracownik Sztabu Głównego, z zamiłowania komunista i soviecki agent.

1937 - Urodził się Jacek Fedorowicz.

"Na mieście niesłychana panika (...) mówi się o przygotowywanych 40 wagonach".

Dokonano oblotu pierwszego myśliwca odrzutowego Messerschmitt Me 262.

1944 - II Korpus Andersa zdobył Ankonę, zaś amerykanie zbombardowali Peenemunde na wyspie Uznam, gdzie, jak zostali poinformowani przez wywiad AK, Niemcy pracowali nad jedną ze swoich "cudownych broni".

W czasie tej bitwy zginał Adolf Maria "Adzio" Bocheński.

1951 - W Warszawie rozpoczął się proces Jürgena Stroopa.

1969 - Oddano do użytku Centrum Radiowo-Telewizyjne przy ul. Jana Pawła Woronicza w Warszawie.
Dokładnie w rocznicę tego Napierskiego ;)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 25.07.2012 07:08

19 lipca

1569 - w Lublinie, w czasie obrad Sejmu, książę pruski Albrecht Fryderyk Hohenzollern złożył hołd lenny królowi Zygmuntowi II Augustowi.
Relację z tego wydarzenia możemy przeczytać u Kochanowskiego :)

1764 - urodził się Krzysztof Celestyn Mrongowiusz.

1893 - urodził się Władimir Majakowski.

1937 - urodził się Bogusław Wyrobek

1940 - Hermann Goering został zatrudniony na stanowisku marszałka Rzeszy.

1942 - Zakończono ewakuację armii gen. broni Władysława Andersa ze Związku Radzieckiego na Bliski Wschód.

1943 - Heinrich Himmler wydał rozkaz przekształcenia obozu pracy na ul. Gęsiej w Warszawie w obóz koncentracyjny.

1944 - <<we wczesnych godzinach rannych całe śródmieście przystrojone było - przez członków Organizacji Małego Sabotażu "Wawer" - "dużymi czerwonymi tarczami z białym orłem, z emblematem PW w kształcie kotwicy na piersiach.
Tarcze te umieszczone wysoko na latarniach, słupach i murach domów, znajdowały się tam aż do godzin południowych,
budząc radosną sensację i zrozumiałe wzruszenie wśród przechodniów.">>

W nocy 19/20: <<grupa więźniów Pawiaka (z III oddziału) zaopatrzona w broń, podejmuje nieudaną próbę zbrojnego uwolnienia się.
Po wymianie strzałów wewnątrz więzienia 6 spiskowców odbiera sobie życie.
Tymczasem Niemcy osaczają na cmentarzu Powązkowskim oddział dyspozycyjny Kedywu KG AK "Osjan" zgrupowany tam w oczekiwaniu na udział w akcji osłaniania uciekających z Pawiaka więźniów.>>

- "Osjan":
Obrazek

1947 - urodził się Brian May

1974 - O godzinie 11:15 uruchomiono zegar na Wieży Zygmuntowskiej odbudowanego Zamku Królewskiego w Warszawie.

20 lipca

1792 - Urodził się Ignacy Prądzyński. Kto płynął Kanałem Augustowskim wie, o kim mowa.

1797 - urodził się Paweł Edmund Strzelecki. Kto słyszał o Australii, ten wie ;)

1822 - urodził się Johann Gregor Mendel. Od tamtej pory na 15 ziarenek grochu mówimy "mendel" ;)

1904 - urodziła się Hanna Ożogowska.

1919 - Urodził się Edmund Hillary, pierwszy zdobywca Mount Everest.
Fajna rzecz, tak sobie wejść na górę ... Dziś tam ponoć ruch, jak na Giewoncie.

1925 - Po eksplozji kotła zatonął polski torpedowiec ORP Kaszub.

1926 - Zmarł Feliks Edmundowicz Dzierżyński, chluba polskiego ruchu robotniczego - tak przynajmniej było napisane na pomniku.

1931 - W okolicach Lublina potężna trąba powietrzna zniszczyła budynki o kilkudziesięciocentymetrowych murach i wywracała załadowane (drewniane) wagony towarowe.
- to informacja dla tych "zdziwionych" ;)
Można by wspomnieć też jeden (co najmniej) warszawski kościół, ale od czego jest wiki? :D

"Zapytałem Mende, ile prawdy w pogłoskach. Odrzekł, że nic nie słyszał o tym. Z kolei zwróciłem się do Brandta, odpowiedział, że jemu nic nie wiadomo o tym. Na zapytanie, czy to jednak może mieć miejsce, odrzekł, że on nic nie wie. Wyszedłem od niego niepewny."

1944 - Zginął rozstrzelany za partactwo Claus Schenk von Stauffenberg.

Inna sprawa, że dużego wyboru nie miał.
Działał tylko dlatego, że Himmler liczył na przejęcie władzy po p...nym kapralu

Tak czy siak poszedł by do piachu - czy by zrobił ten zamach, czy nie zrobił, czy by się mu udał, czy nie udał ...

I dobrze - nie lubię dziada - jedyny cel, jaki mu przyświecał, to zakończyć wojnę na zachodzie,
co by mu nie przeszkodziło w dalszej eksterminacji na naszych ziemiach

Tak to przynajmniej ten psychiatryk pozostał przy władzy, co, niewątpliwie, skróciło o kilka lat tę wojnę,
która, w wyniku śmierci tego idioty, pewnie jeszcze by się toczyła na wschodzie, a więc na naszych ziemiach również,
jeszcze wiele lat.

1951 - W Warszawie odsłonięto pomnik Feliksa Dzierżyńskiego. Jakaś dziwna zbieżność dat :?
Jakby chwilę poczekał, to by można było odsłonić na 22 lipca i wszyscy byli by szczęśliwsi ;)

1964 - Odsłonięto pomnik Bohaterów Warszawy. Dziś to się nazywa: "na pierwotnej lokalizacji", a ja dodam, na starym cokole :)

1982 - Utworzono PRON.
Głównym hasłem nowego ruchu było "PRONcie woła" :)

21 lipca

1807 - Proklamowano Wolne Miasto Gdańsk.

1899 - urodził się Ernest Hemingway

1905 - Na stokach Cytadeli Warszawskiej został powieszony Stefan Aleksander Okrzeja.
A ja do dziś nie wiem, który Stefan Okrzeja ma ulicę w Warszawie :/

1907 - Urodził się Kazimierz Moczarski.

1942 - w czasie operacji, w narkozie, zamordowany został Abe Gutnajer, warszawski marszand i jeden z największych antykwariuszy II RP.

Ten organizator aukcji i wystaw malarstwa polskiego: Wojciecha Kossaka, Czachórskiego, Józefa Brandta, Fałata, Malczewskiego, Mehoffera, Siemiradzkiego i Jana Matejki, człowiek, który:
"W poszukiwaniu płócien podróżował po całej Europie, ściągając do kraju obrazy czołowych polskich artystów rozsiane po świecie. To właśnie Gutnajer przywiózł z Paryża prace Olgi Boznańskiej i Józefa Chełmońskiego, z Wiednia prace Józefa Brandta, Aleksandra Gierymskiego, Leopolda Löfflera i Jana Matejki, a z Berlina rzadko spotykane w Polsce obrazy pędzla Maksymiliana Gierymskiego. Wśród obrazów nabytych przez Gutnajera było 14 płócien pędzla Józefa Chełmońskiego, zakupionych w Paryżu w 1918, oraz &#8222;Portret czytającego mężczyzny&#8221; Pietera de Greberra (zakup z 1917 r.)." do getta poszedł tylko z tym ostatnim obrazem, który, prawdopodobnie, stał się powodem jego śmierci.
O ile inne zbiory (prawdopodobnie) zostały przekazane przyjacielowi marszanda - Edmundowi Metlewiczowi i sprzedane później w warszawskich antykwariatach, a pieniądze przekazane do getta, o tyle wspomniany obraz zaginął i wypłynął na aukcji (notabene, wystawiony przez jakiegoś Łotysza) w marcu 2006 roku.

Wraz z Gutnajerem wymordowani zostali wszyscy przebywający wówczas w mieszkaniu antykwariusza: żona - Regina, córka Stefania, zięć, kilkoro innych członków rodziny, prof. Raszeja (znany warszawski patofizjologi i patomechanik stawów) wraz z asystentem - dr. Kazimierzem Pollakiem i żydowska pielęgniarka. Ocalała wnuczka, która schowała się pod łóżko.

Czerniaków notuje:
Przed 12-tą zjawili się funkcjonariusze SP i polecili zatrzymać radców, obecnych w gmachu, w moim gabinecie (...) Wkrótce radcowie w moim pokoju zostali grupami zaaresztowani. Równocześnie zaaresztowano Zarząd Zakładu Zaopatrywania z Gepnerem na czele. Chciałem wyjść razem z zaaresztowanymi. Oświadczono mi, abym został w biurze. W międzyczasie dojechali i inni do mojego mieszkania, szukając mojej żony. (...) Zwróciłem się do Brandta, który oświadczył, że jutro, pojutrze będą wypuszczeni. (...) Wieczorem spokojnie. W nocy wypadki śmiertelne.

1943 - W ZSSR sformowano 2. Korpus Polski pod dowództwem gen. broni Władysława Andersa.

1944 - "generał generał Tadeusz "Bór"-Komorowski odbywa naradę z szefem sztabu AK gen. Tadeuszem Pełczyńskim
("Grzegorz") i szefem operacji gen. Leopoldem Okulickim ("Kobra").
Wbrew pierwotnej decyzji wyłączenia Warszawy z tzw. akcji "Burza", przyjęto punkt widzenia gen. Okulickiego,
że oddziały AK w Warszawie winny w odpowiednim momencie podjąć walkę wewnątrz miasta celem opanowania go."

1946 - Na stokach poznańskiej cytadeli, w ostatniej publicznej egzekucji w Polsce, został powieszony nazistowski zbrodniarz wojenny Arthur Greiser, były namiestnik Kraju Warty.

Taka ciekawostka z Wiki: 1946 - James Davidson na myśliwcu McDonnell FH-1 Phantom dokonał pierwszego w historii udanego startu samolotu z pokładu lotniskowca.
Pewnie to, co się działo na Pacyfiku miedzy Amerykańcami i Japsami to zwykłe fantasmagorie.
Oni na pewno używali pływających wysp, a nie lotniskowców :D
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 25.07.2012 08:00

22 lipca

imieniny ... Platona ;)

1018 - pod Wołyniem okazało się, że lepiej być Chrobrym, niż Mądrym :)
Pierwszemu dostał się Kijów, a drugi dostał ... kijów ;)

1878 - urodził się Janusz Korczak.

1881 - urodził się Bolesław Wieniawa-Długoszowski. Ułan. Poeta ... "Generał Wieniawa-Długoszowski, były pułkownik."
Do kasyna oficerskiego przyszedł młody podporucznik. Barman powiedział mu, iż organizowany jest konkurs na odgadnięcie wyrazu składającego się z pierwszych liter nazw wypijanych trunków. Podporucznik przystał na ofertę barmana i wziął udział w konkursie. Dostał trzy kieliszki i po wypiciu oświadczył: "SOS" - Starka, Okowita, Soplica. Po czym zapytał się o swoje miejsce w rankingu. Bardzo dobrze panie poruczniku - odparł barman - ale rekordzistą jest pułkownik Wieniawa z wyrazem "NABUCHONODOZOR".

1897 - W Warszawie rozpoczęła działalność pierwsza stacja pogotowia ratunkowego.

1921 - urodził się Michał Witwicki, polski architekt, konserwator zabytków. Żołnierz Zgrupowania AK Chrobry II.

1942 - "obstawiono getto z zewnątrz posterunkami policji niemieckiej, policji granatowej oraz kolaboracyjnych formacji ukraińskich, łotewskich i litewskich.
O godz. 10 SS Sturmbannfilhrer Herman Hoefle przybył jako pełnomocnik do spraw wysiedlenia ludności z getta warszawskiego do gmachu Gminy Żydowskiej, zawiadamiając o natychmiastowym rozpoczęciu akcji wysiedleńczej.
Odczytano obecnym w budynku rady gotowy tekst stosownego rozporządzenia o wysiedleniu, które po kilku godzinach rozplakatowano na murach.
Akcję wysiedleńczą prowadziła w pierwszej fazie -wyłącznie Żydowska Służba Porządkowa pod nadzorem Niemców.
Po południu tegoż dnia pojawiły się na ulicach wozy i platformy, na które wsadzano ulicznych żebraków i żebrzące dzieci. Jednocześnie rozpoczęło się wysiedlanie ludzi z tzw. punktów dla uchodźców (azyle). W tymże dniu uruchomiono punkt etapowy przy ul. Stawki, dokąd zwożono wszystkich schwytanych; stamtąd przez tzw. Umschlagplatz (plac przeładunkowy),
do którego prowadziła bocznica kolejowa z Dworca Gdańskiego, wywożono w nieznane. Łapanki uliczne i ewakuacje punktów dla uchodźców odbywały się z ogromną brutalnością. Schwytani opierali się, na ulicy słychać było krzyki i płacz ludzi wleczonych siłą na wozy" - zapisał w kilka tygodni potem Adolf Berman, działacz opieki społecznej nad dzieckiem w getcie, jeden z uczestników żydowskiego ruchu podziemnego.

Czerniaków notuje:
O godzinie 10-ej zjawili się Sturmbannführer Hoefle z towarzyszami. Telefony wyłączyliśmy. Dzieci usunięto z przyległego ogródka (...)
Hoefle (Beauftrager do wysiedlenia) poprosił mnie do gabinetu i oświadczył, że moja żona na razie jest wolna, ale jeżeli wysiedlenie się nie uda pierwsza będzie jako zakładnik rozstrzelana.

1944 - We Lwowie oddziały zbrojne Armii Krajowej rozpoczęły akcję "Burza" przeciwko wojskom niemieckim.

Dla równowagi, oficjalnie, ukazał się tzw. Manifest PKWN komuchów :/

1955 - Oddano do użytku Pałac Kultury i Nauki oraz Stadion Dziesięciolecia w Warszawie.

W ogóle, jakby się rozpisać, co oddano na 22 lipca na przestrzeni tych kilkudziesięciu lat, to by wiadomo było dlaczego się to wszytko rozsypało i nadal sypie :/

Acha ... 1966 - Tysiąclecie Państwa Polskiego było, co uczczono w Warszawie wielką defiladą, przedstawiająca Tysiąclecie Oręża Polskiego.
Znaczy się Mieszko chrzcił się w ... 22 lipca 966? ;)

23 lipca

1942 - Adam Czerniaków popełnił samobójstwo. Kroplą, która przepełniła czarę było polecenie przygotowania transportu dzieci.
"Jestem bezsilny, boleść i litość przepełniają moje serce. Dłużej nie mogę tego znieść. Mój czyn wskaże każdemu, co należy robić".

Rozpoczął działanie ośrodek zagłady Treblinka II. Liczbę jego ofiar ocenia się dziś na przynajmniej 870 tysięcy, niektórzy badacze mówią o ponad milionie. To i tak tylko statystyka, kto zabija jedno życie...

1944 - Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego wydał dekret o podporządkowaniu spraw dotyczących Armii Krajowej.

W tym celu, na terenie właśnie co wyzwolonego obozu koncentracyjnego na Majdanu Rosjanie natychmiast utworzyli ... obóz filtracyjny NKWD dla żołnierzy Armii Krajowej i Narodowych Sił Zbrojnych, wykorzystując w tym celu infrastrukturę hitlerowską.

Warszawa:
"... główne arterie miejskie na szlaku odwrotu wypełnia tłum zmęczonych i brudnych żołnierzy, ciągnących nieprzerwanie samochodami, wozami, konno i pieszo z Pragi przez most Kierbedzia w kierunku szosy modlińskiej i przez most Poniatowskiego, al. Jerozolimskimi - do Wolskiej i Grójeckiej.
Od strony Radzymina i Otwocka dochodzą głosy artylerii frontowej. Tu i tam wybucha strzelanina na oślep. Na ogół jednak odwrót oddziałów wojskowych przez Warszawę ma przebieg dość spokojny."

24 lipca

1909 - Urodził się Jerzy Witold Różycki, jeden z trójki naszych kryptplogów, dzięki którym Anglicy, Amerykanie, Francuzi, Portorykańczycy i insi Papuasi mogą dziś twierdzić, że to oni rozwiązali zagadkę niemieckiego szyfru maszynowego :/

1944 - "urzędy dystryktu warszawskiego przestały właściwie działać, a niemiecki Stadthauptmann Leist przekazuje obowiązki swojemu zastępcy dr. Fribolinowi i opuszcza miasto.

Co wieczór nadlatują nad miasto samoloty wywiadowcze i bombardujące sowieckie, oświetlają niebo rakietami (nazwanymi wnet przez warszawiaków "lampionami" i "żyrandolami"), przeprowadzają rozpoznanie, ostrzeliwują z broni maszynowej i obrzucają bombami oddziały niemieckie na szlaku odwrotu."

1993 - Po raz ostatni ukazał się (lekko komuchonistyczny, ale kolorowy) Świat Młodych.

25 lipca

1894 - Urodził się Gawriło Princip, strzelec z Sarajewa. Być może powinniśmy mu być wdzięczni ...
No, może oprócz poddanych Najjaśniejszego Pana Franciszka Józefa :D

1939 - W ośrodku wywiadowczym w Pyrach pod Warszawą polski wywiad przekazał przedstawicielom wywiadów brytyjskiego i francuskiego rezultaty prac nad złamaniem szyfru Enigmy.

1944 - Rozpoczęła się bitwa pod Warszawą.
Walki rozgrywające się na przedpolach Warszawy były ostatnim impulsem do podjęcia decyzji o rozpoczęciu powstania warszawskiego.

"... płk Antoni Chruściel ("Monter"), komendant okręgu warszawskiego AK otrzymuje od gen. "Bora" Komorowskiego rozkaz gotowości do podjęcia walki o Warszawę."

"Wiadomości dostarczone mi w południe wskazywały na dalsze zaostrzenie się położenia - relacjonuje szef BiPu KG AK płk dypl. Jan Rzepecki. - Na mieście zaszły już wypadki rabowania w biały dzień przez tłum niemieckich sklepów i magazynów żywnościowych, krwawo tłumione przez pogotowie policji niemieckiej, jak na przykład rabunek sklepu Meinla
na placu Narutowicza.
W rabunkach brała nawet udział granatowa policja. Temperatura nastrojów była bliska wrzenia, zbliżał się wybuch."

1969 - Gombrowicz zmarł, a w 1980 - Wysocki.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 26.07.2012 08:33

26 lipca

Mało kto wie, ale ten Nowy Rok, kończący żywot Świata, z Kalendarza Majów, ma się rozumieć, to przypada właśnie ... dziś ;)

1376 - Książę Janusz I wydał w Zakroczymiu przywilej dla mieszczan warszawskich na wybudowanie łaźni miejskiej i czerpanie z niej dochodów na potrzeby miasta.
Książę zastrzegł sobie prawo do bezpłatnego korzystania z łaźni jeden dzień w tygodniu. :D

1885 - Początek tzw. rugów pruskich.

1911 - Premiera filmu Antek Klawisz, bohater Powiśla.

1941 - Kazimierz Bartel, rektor Politechniki Lwowskiej.
Poseł na Sejm, pierwszy premier Polski po przewrocie majowym, premier pięciu rządów Rzeczypospolitej, senator itd. itd. ...

Po ataku Niemiec na ZSRR podczas II wojny światowej i zajęciu Lwowa przez Wehrmacht, odmówił kolaboracji z nazistami, za co został przez nich zamordowany.

1942 - Warszawa: w nocy 26/27 członkowie grupy bojowej organizacij Konfederacja Narodu, przebrani w mundury niemieckie, wykradają z więzienia przy ul. Daniłowiczowskiej pięciu kolegów ujętych przez Niemców kilkanaście dni przedtem z bronią w ręku.
Udaną akcją dowodził Stefan Lipiński ("Bruno").

1944 - Warszawa:
"pojawiają się na murach czerwone afisze grożące surowymi represjami dla wszystkich, którzy rozpuszczają fałszywe wiadomości jakoby "Siedlce zostały zajęte przez wojska sowieckie", którzy "zamykają sklepy, nie przychodzą do pracy lub dopuszczać się będą aktów sabotażu i dywersji". Odezwa podpisana przez gubernatora Fischera wyraża w patetycznych słowach przekonanie, że Warszawa będzie broniona.

Tekst tej odezwy, powszechnie wyśmiewany budzi jednak pewien niepokój, gdyż na ogół warszawiacy zdają sobie sprawę z tragicznej dla
miasta perspektywy obrony linii Wisły przez Niemców.
Ale dominuje wiara w szybkie postępy ofensywy radzieckiej i nieunikniony odwrót wojsk niemieckich."

1979 - zmarł Wiech.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 28.07.2012 08:28

115 lat temu, 28 lipca 1897 roku, urodził się piłkarz Henryk Reyman (zmarł 1963)

Wytrzymałość i siła woli wyćwiczona na arenach sportowych pomogła im w walce o niepodległą Polskę. Potrafili wygrywać na boisku i na wojnie

Idealnym połączeniem żołnierza i piłkarza był Henryk Reyman, legenda krakowskiej Wisły. Miał siedemnaście lat, gdy wybuchła pierwsza wojna światowa. Służył początkowo w poczcie polowej. Starał się dostać do Legionów Piłsudskiego, ale jego przełożeni w austriackiej armii nie wyrażali zgody. Walczył na froncie włoskim, a w listopadzie 1918 r. wstąpił jako ochotnik do Wojska Polskiego.

Jako żołnierz WP walczył o kształt granic odradzającego się państwa. W Nowy Rok 1919 r. wyruszył pod Lwów walczyć z Ukraińcami o Galicję Wschodnią. Bił się pod Gródkiem Jagiellońskim, raniony pod Przemyślem wrócił do Krakowa. Kilkanaście dni później był już pod Cieszynem, gdzie walczył z Czechami o Śląsk Cieszyński. W lecie brał udział w przygotowaniach do I Powstania Śląskiego, planował działania w rejonie Mysłowice-Janów-Bytom. Rok później stawił czoło nawale bolszewickiej, a na tym jeszcze nie skończyła się jego wojenna epopeja. Walczył także pod Bytomiem podczas III Powstania Śląskiego i po raz kolejny został ranny.

Polska odrodziła się, można było wrócić do gry. W pierwszych latach istnienia ligi Wisła Kraków została dwa razy z rzędu mistrzem Polski (1927-1928). Henryk Reyman w 1927 r. został królem strzelców z 37 golami, co do dzisiaj jest niepobitym rekordem. Dobrze rozwijającą się karierę trenerską przerwała II wojna światowa. Brał udział w kampanii wrześniowej, został ranny w bitwie nad Bzurą. Po wojnie pracował jako selekcjoner kadry narodowej. Prowadził drużynę jedynie w kraju, władza zabraniała mu wyjazdów za granicę. To on prowadził nasz narodowy zespół w pamiętnym meczu ze Związkiem Radzieckim 20 października 1957 r., kiedy wygraliśmy 2:1 po golach Gerarda Cieślika.

Ludzie ci żyli w pięknych, ale i bardzo trudnych czasach. Sport uprawiało się wtedy con amore, z pasją. Ideały kształtowane na boisku były kompasem moralnym dla ówczesnej młodzieży, dzięki której mogła odrodzić się Polska.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 28.07.2012 12:29

Dziś 70 rocznica utworzenia ŻOB.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 30.07.2012 07:28

27 lipca

1851 - Pierwszy w historii pociąg odjechał z Bydgoszczy.

1896 - Guglielmo Marconi przeprowadził pierwszą publiczną próbę radia.

1920 - Armia Bolszewików zajęła twierdzę Osowiec.

1900 - urodził się Jakub Wajda, polski zawodowy wojskowy, kapitan piechoty WP.
Ojciec Andrzeja Wajdy. Zamordowany w Charkowie, w 1940 roku.

1906 - urodził się Jerzy Giedroyc.
W Montrealu urodził się Stefan Długołęcki - obrońca Modlina z '39 roku, zamordowany w więzieniu mokotowskim przez bezpiekę.

1944 - Edward Osóbka-Morawski i Wiaczesław Mołotow podpisali w Moskwie porozumienie między PKWN a rządem sovieckim o wspólnej granicy państwowej :/

<<Armia Radziecka zdobywa 27.VII Stanisławów i Lwów, przekracza Wisłę w pobliżu ujścia Pilicy i obsadza rejon Garwolina.
Natomiast niemieckie jednostki zmotoryzowane napływają do rejonu
Modlina i Młocin, posiłki pancerne wyładowywane są w Skierniewicach i Żyrardowie.>>

<<O godz. 17.00 megafony ogłaszają zarządzenie gubernatora Fischera wzywające mieszkańców stolicy do stawienia się 28.VII, w piątek, o godz. 8 rano, w sześciu wyznaczonych punktach miasta w celu kopania rowów strzeleckich na przedpolu Warszawy.
Zarządzenie wymaga
stawiennictwa osób w wieku 17-65 lat, przy czym przewidziany jest pobór do robót 100 tys. ludzi.

Płk "Monter" dopatrując się w tym poważnego zagrożenia młodzieży i rozbicia podległych sobie oddziałów wydaje natychmiast, tj. 27.VII w późnych godzinach popołudniowych, rozkaz następującej treści:

Alarm.
Wobec dzisiejszych zarządzeń niemieckich nadanych przez megafony zarządzam co następuje:
1) zgrupować się na stanowiskach wyczekiwania i czekać na ogłoszenie godziny "W",
2) wkroczyć czynnie przed zarządzeniem godziny "W" tylko w wypadkach szczególnie usprawiedliwionych, a głównie w rejonach zarządzonych zbiórek.
(podpis): "X"
>>

1947 - Wincenty Pstrowski wystosował list otwarty do górników, w którym wzywał do "współzawodnictwa pracy i przekraczania norm".
W nagrodę ... szybko zszedł.
Dłużej utrzymała się ulica jego imienia w Warszawie, ale ... też zeszła :)

1995 - zmarł Jerzy Mrzygłód.

28 lipca

1656 - Potop szwedzki: rozpoczęła się bitwa pod Warszawą.

1741 - zmarł Antonio Vivaldi.

1750 - zmarł Jan Sebastian Bach.

1794 - zmarł (kurcze, po dekapitacji to każdy by zmarł ;)) Maximilien de Robespierre.

1812 - urodził się Józef Ignacy Kraszewski

1826 - zmarł Józef Zajączek, polski generał, namiestnik Królestwa Polskiego.

1942 - Józef Stalin wydał Rozkaz Nr 227, znany też jako "Ani jednego kroku wstecz".
Odpowiednio ustawieni komisarze ludowi z cekaemami dbali o prawidłową interpretację rozkazu.

1944 - <<27/28.VII w nocy, po godzinie 22, samoloty radzieckie obrzucają bombami Warszawę i okolice miasta. Niemcy zdołali ogłosić alarm lotniczy dopiero w kilka minut po upadku pierwszych bomb.
Popołudniowe pismo "Dzień Warszawy" (z 28.VII) donosi w specjalnym wydaniu wieczornym - z pewną przesadą, że spalony został Dworzec Wileński a Dyrekcja Kolei uległa zniszczeniu. Znów spadło wiele bomb na Grochów, przy czym główne nasilenie skoncentrowało się znów w rejonie ul. Wiatracznej. Licznych zniszczeń dokonały bomby na Woli i Bródnie.
W niektórych punktach miasta zniszczona została sieć tramwajowa m. in. na Waszyngtona, Grenadierów i Zygmuntowskiej. Samoloty atakowały ponadto Okęcie, Ursus oraz ponownie linię kolejową otwocką.>>

<<I oto na ulicach Warszawy rozgrywają się niezmiernie charakterystyczne wydarzenia.
Kilkaset niemieckich samochodów oczekuje daremnie od rana w punktach
zbornych na ochotników do kopania rowów strzeleckich. Ludność stolicy całkowicie samorzutnie zbojkotowała wezwanie niemieckie. W sześciu miejscach stawiło się ogółem, jakby na kpiny, zamiast oczekiwanych 100 tys. - kilkuset ludzi, przeważnie starszych, a niekiedy i ułomnych.
Samochody odjeżdżają z punktów zbornych o godz. 9 rano nie zabierając nikogo.
Warszawa rzuciła Niemcom otwarte wyzwanie.>>
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 30.07.2012 07:57

29 lipca

1423 - W Przedborzu nad Pilicą król Władysław II Jagiełło nadał prawa miejskie Łodzi, w tym prawo odbywania targów w środy i dwóch jarmarków rocznie. Było coś o szyciu z łuków, ale ktoś, coś, nie doczytał i ... ;)

1683 - Jan III Sobieski wyruszył wraz z armią z Krakowa pod oblegany przez Turków Wiedeń.

1942 - zmarł Wojciech Kossak. Miałem okazję obejrzeć właśnie, po raz pierwszy, Panoramę Racławicką - przepraszam za kolokwializm, ale ... jest za...jedwabista, co dziecko rodzone potwierdza :)

1944 - Związek Patriotów Polskich wystosował apel przez radio moskiewskie do ludności Warszawy o rozpoczęcie powstania przeciwko Niemcom.

Walczcie przeciwko Niemcom!

Warszawa bez wątpienia słyszy już huk armat w bitwie, która wkrótce przyniesie jej wyzwolenie.

Ci, którzy nigdy nie ugięli się przed przemocą Hitlera, przyłączą się znowu, tak jak w roku 1939, do walki przeciwko Niemcom, tym razem do działania decydującego.

Niemcy zechcą na pewno bronić się w Warszawie, szerząc nowe zniszczenia i mnożąc nowe tysiące ofiar. Nasze domy i gmachy będą zamienione w ośrodki oporu. Miasto Niemcy obrócą w ruiny, ludność wystawią na zagładę. Wywiozą wszelkie najcenniejsze dobro i obrócą w perzynę wszystko, co pozostawią za sobą. Toteż teraz sto razy bardziej niż kiedykolwiek nie wolno zapomnieć, że w potopie hitlerowskiej zagłady przepadnie wszystko to, co nie będzie ocalone czynem, że bezpośrednią, czynną walką na ulicach Warszawy, po domach, fabrykach, magazynach nie tylko przyspieszymy chwilę ostatecznego wyzwolenia, lecz ocalimy również majątek narodowy i życie naszych braci.

30 lipca

1920 - Tymczasowy Komitet Rewolucyjny Polski ogłosił Manifest do polskiego ludu roboczego miast i wsi, w którym zapowiedział utworzenie polskiej republiki radzieckiej.

Marchlewski, Dzierżyński, Fornalik, Nowotko ... :/

1944 - Nadająca z Moskwy Radiostacja im. Tadeusza Kościuszki wyemitowała czterokrotnie odezwę wzywającą ludność Warszawy do powstania.

Warszawa drży w posadach od ryku dział.
Wojska radzieckie nacierają gwałtownie i zbliżają się już do Pragi. Nadchodzą, aby przynieść nam wolność. Niemcy wyparci z Pragi, będą usiłowali bronić się w Warszawie. Zechcą zniszczyć wszystko. W Białymstoku burzyli wszystko przez sześć dni. Wymordowali tysiące naszych braci. Uczyńmy, co tylko w naszej
mocy, by nie zdołali powtórzyć tego samego w Warszawie.

Ludu Warszawy! Do broni!

Niech ludność cała stanie murem wokół Krajowej Rady Narodowej, wokół Warszawskiej Armii Podziemnej.

Uderzcie na Niemców!

Udaremnijcie ich plany zburzenia budowli publicznych. Pomóżcie Czerwonej Armii w przeprawie przez Wisłę. Przysyłajcie wiadomości, pokazujcie drogi. Milion ludności Warszawy niechaj się stanie milionem żołnierzy, którzy wypędzą niemieckich najeźdźców i zdobędą wolność.

Pamiętacie? Pamiętamy ...
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 31.07.2012 06:53

31 lipca

1556 - zmarł Ignacy Loyola, święty, założyciel i generał zakonu jezuitów.

1640 - urodził się Michał Korybut Wiśniowiecki, król Polski.
Choć był wielkim poliglotą był niestety też idiotą.

1853 - znany, polski, okupant, Ignacy Łukasiewicz, zapalił publicznie lampy naftowe na sali operacyjnej szpitala miejskiego we Lwowie.

1893 - Na ulicy Ciepłej 3 urodził się Ignacy Skorupka.
Budynek jeszcze stoi, choć ... W każdym razie - tablica jest.

1914 - Urodził się Louis de Funes.

1928 - Na Letnich Igrzyskach Olimpijskich w Amsterdamie Halina Konopacka zdobyła dla Polski pierwszy w historii złoty medal olimpijski, zwyciężając w konkursie rzutu dyskiem.

1932 - Janusz Kusociński zdobył na Letnich Igrzyskach Olimpijskich w Los Angeles złoty medal w biegu na 10 km.

1934 - Stefan Starzyński został prezydentem...
Zwycięstwo okupił tak ciężkim pokaleczeniem nóg, że nie był w stanie wystąpić w innych konkurencjach.

1936 - W Norwegii otwarto Drogę Trolli ;)

1943 - zmarł Zdzisław Lubomirski, prezydent Warszawy, członek Rady Regencyjnej.
Abdykował marionetkowy król Chorwacji Tomisław II.

1944 - w locie nad morzem Śródziemnym, zaginał francuski pilot, poeta, Antoine de Saint-Exupery.

Zapadła decyzja o godzinie "W".

1953 - W Zakopanem zmarł Kornel Makuszyński.
Awantury i wybryki..., ale też Perły i wieprze ...

1959 - Otwarcie Mostu Gdańskiego.

2004 - Otwarto (nieco prowizorycznie) Muzeum Powstania.
Co to się wtedy w tym mieście działo ... :)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 01.08.2012 05:24

1 sierpnia

Tu zęby mamy wilcze a czapki na bakier,
Tu u nas nikt nie płacze w walczącej Warszawie.
Tu się prusakom siada na karku okrakiem
I wrogów gołą pięścią za gardło się dławi.

Był taki miesiąc, taki rok ...

Całkiem, jak się okazuje, zwyczajny:

1939 - Ogłoszenie, "IKC" Kraków.:
Posiadam młodość, urodę, posag, wyprawę oraz wszelkie zalety kobiety, człowieka, żony. Szukam pokrewnej duszy, cel matrymonialny. Pierwszeństwo urzędnicy państwowi. Rozwodnicy wykluczeni.

"Kurier Gospodarczy":
Na krajowym rynku zbożowym tendencja słaba i unikowa.

William Colbern. "Polska. Styczeń, sierpień 1939":
Funkcjonariusze policji państwowej aresztowali we Lwowie około 30 przywódców Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów.
Ostatnio edytowano 29.08.2012 09:43 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 02.08.2012 12:05

2 sierpnia

1944 - W Sachsenhausen rozstrzelano generała Stefana Roweckiego.

Heinrich Himmler:
"Mój Führerze, moment jest niekorzystny. Uważam wszakże za szczęśliwe zrządzenie losu, że Polacy to czynią. Warszawa zostanie zniszczona wraz z jej inteligencją. Problem polski przestanie istnieć dla naszych dzieci".

Stare Miasto w całości opanowane przez powstańców, którzy opanowują również gmach PWPW.

Ginie Krystyna Krahelska.

Niemcy rozpoczynają eksterminację cywilnej ludności Warszawy:
- na Mokotowie rozstrzeliwują około 600 Polaków przetrzymywanych w więzieniu na Rakowieckiej oraz kilkadziesiąt osób (w tym kilkunastu duchownych) z domu Jezuitów przy ul. Rakowieckiej 61.
- W Śródmieściu Południowym policjanci i gestapowcy z Alei Szucha przystępują do rozprawy z mieszkańcami pobliskich ulic. Kilkaset osób zostaje rozstrzelanych w ruinach GISZ oraz w Ogródku Jordanowskim na rogu Alei Ujazdowskich i Bagateli.

Żywiciel podejmuje decyzję o wyprowadzeniu odciętych od reszty Warszawy żołnierzy z Żoliborza do Puszczy Kampinoskiej ...

1939 - W Londynie zawarto umowę pomiędzy rządem Polski, który reprezentowal płk Adam Koc, a rządem Wielkiej Brytanii w sprawie udzielenia pożyczki w wysokości 8 milionów funtów szterlingów (około 200 mln złotych).

"Gazeta Polska" - Prawda o Gdańsku:
Do niedawna jeszcze gdańska Landespolizei liczyła około 1000 ludzi. (...)
... dziś (...) policja liczy 3 pułki, każdy po 1500 ludzi. Ich członkowie noszą dawne ciemnozielone mundury. Na czapkach, co do formy identycznych z czapkami armii niemieckiej, widniej trupia czaszka

"IKC"
Pozbawiono obywatelstwa polskiego kilka osób za udział w wojnie hiszpańskiej

3 sierpnia

Niemcy wprowadzają do walki Stukasy.
Grenadierzy wschodniopruscy dopuszczają się szeregu mordów na ludności cywilnej w Śródmieściu.
Przy Marszałkowskiej 111 załoga niemieckiego samochodu pancernego dokonuje mordu na kilkudziesięciu mieszkańcach kamienicy.

Zablokowana powstańczym ostrzałem, w dobę później zostaje w odważnym ataku sekcji szturmowej AK zabita w walce lub wzięta do niewoli.

Sąd polowy, za mord dokonany na cywilach, skazuje wziętych do niewoli na śmierć.

W pacyfikacji Wawrzyszewa, małej, podwarszawskiej osady, która miała to nieszczęście, że położona zbyt blisko młocińskiego lotniska, Niemcy mordują kilkadziesiąt osób, w tym kobiety i dzieci.

Na Mokotowie i w Śródmieściu trwają nadal masowe egzekucje na ludności cywilnej. Najgorsze i tak przed nimi, ponieważ do Warszawy docierają oddziały skierowane przez Himmlera.
Rozlokowują się na Ochocie (brygada SS RONA Kamińskiego ) i na Woli (grupa bojowa gen. Reinefartha, w tym brygada SS Dirlewangera).

Pierwsza rozmowa premiera Mikołajczyka ze Stalinem - Stalin obiecał wydanie polecenia o pomocy powstańcom w Warszawie, jednak deklaracje te pozostały w sferze obietnic - w tej samej rozmowie stwierdził iż "nie pozwoli na jakąkolwiek akcję poza naszą linią", odnosząc się do propozycji Mikołajczyka udzielenia wsparcia oddziałom AK w postaci zrzutów broni.
Stalin w tej sprawie skierował Mikołajczyka do PKWN.

1939 - S. Żerko "Stosunki polsko niemieckie 1938-1939"
W Moskwie doszło do spotkania Wiaczesława Mołotowa z ambasadorem Rzeszy w Związku Radzieckim Friedrichem Schulenbergiem

"Kurier Polski"
Mniejsze jednostki polskiej floty wojennej odbywały na naszych wodach terytorialnych normalne ćwiczenia artyleryjskie.

W międzynarodowych zawodach lekkoatletycznych w Malmoe polscy zawodnicy odnieśli dwa sukcesy. W biegu na 5000 m pierwsze miejsce zajął Józef Noji w czasie 14 min 47,8 sek. Na 1000 m zwyciężył Staniszewski w dobrym czasie 2 min 28,2 sek.
Ostatnio edytowano 29.08.2012 09:45 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 06.08.2012 06:04

Dziewięćdziesiąt osiem lat temu rankiem 6 sierpnia 1914 roku z Oleandrów w Krakowie wyruszyła 1 kompania kadrowa pod dowództwem Tadeusza Kasprzyckiego, przekroczywszy granicę rosyjską w Michałowicach. Jej celem było wywołanie powstania w zaborze rosyjskim.

Według różnych źródeł stan kompanii wynosił 145-168 żołnierzy.
Do składu 1 kompanii kadrowej należy zaliczyć członków tzw. "siódemki" ; patrolu Władysława Prażmowskiego "Beliny", który w nocy z 1 na 2 sierpnia 1914, jako pierwszy oddział Wojska Polskiego przekroczył granicę zaboru austriackiego z zaborem rosyjskim w Kocmyrzowie i 3 sierpnia wieczorem powrócił do Krakowa, a 6 sierpnia wyruszył wraz z kompanią do Miechowa.

Krzyczeli, żeśmy stumanieni,
Nie wierząc nam, że chcieć — to móc!
Laliśmy krew osamotnieni,
A z nami był nasz drogi Wódz!

Nie chcemy już od Was uznania
Ni Waszych mów, ni waszych łez!
Skończyły się dni kołatania
Do waszych serc, jebał was pies!
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 06.08.2012 06:55

3 sierpnia

Jak wspomniał Kiepura, 1914 - Powstała Pierwsza Kompania Kadrowa.

1929 - urodził się Zbigniew Krzyszkowiak

1941 - w Auschwitz-Birkenau zamordowano Stanisława Sedlacza, harcmistrza Rzeczypospolitej, Naczelnika Harcerzy Związku Harcerstwa Polskiego.

1944 - został rozstrzelany przez Niemców Herman Wendt - polski inżynier, wieloletni pracownik Elektrowni Łódzkiej, działacz Polskiego Towarzystwa Tatrzańskiego.

Na Żoliborz, z Kampinosu, wracają oddziały Żywiciela i opanowują dzielnicę.
Niemcy wprowadzają do walki Stukasy.
Między Wybrzeżem Kościuszkowskim a Rynkiem Mariensztackim Niemcy zaczęli podpalać domy.
Na krańce Ochoty przybywa brygada słynąca z okrucieństwa SS RONA. Rozpoczyna się krwawy taniec z bezbronnymi ...

4 sierpnia

1944 -
Stare Miasto – ujawnia się dowództwo Obwodu Warszawa Armii Ludowej, które przygotowuje tekst odezwy ogłoszonej następnego dnia:
„Polacy! Obywatele Stolicy!
1 sierpnia lud Warszawy chwycił za broń, by wypędzić ze stolicy Polski znienawidzonego okupanta. Zadanie to stało się możliwe dzięki zwycięstwom Armii Czerwonej, która atakuje wroga na przedpolach miasta. (...)
Walczymy razem.
Na barykadach Warszawy żołnierz AL obok żołnierza AK w bojowej braterskiej współpracy bije wspólnie niemieckiego okupanta.
Pod dumnie łopoczącym biało-czerwonym sztandarem stoimy zjednoczeni.
Powodzenie walki wymaga, by wzięła w niej udział cała ludność. (...)
Nasza walka zbrojna musi stać się prawdziwym powstaniem ludowym najszerszych mas ludowych.
Przed nami wolna Warszawa!
Przed nami Polska wolna i niepodległa!”

Fragment depeszy Churchilla do Stalina:
„Na usilną prośbę polskiej armii podziemnej zrzucimy w zależności od pogody, około 60 ton sprzętu i amunicji na południowo-zachodnią dzielnicę Warszawy, gdzie, jak mówią, wybuchło powstanie przeciwko Niemcom i Polacy prowadzą zażarte walki. Mówią oni także, że zwracają się o pomoc rosyjską, która zdaje się być bardzo bliska. Atakuje ich półtorej dywizji niemieckiej. Może to stanowić pomoc dla waszych operacji”.

Ochota – w rejonie Opaczewskiej i na kolonii Staszica i Lubeckiego żołdacy RONA wypędzają ludność, masowo mordują, gwałcą i podpalają obrabowane domy. Zieleniak obrócony zostaje na miejsce koncentracji ludności cywilnej.

Żoliborz – oddziały „Żywiciela” opanowują ziemię niczyją pomiędzy pl. Wilsona i pl. Inwalidów oraz al. Wojska Polskiego.

Po południu ginie na pierwszym piętrze Pałacu Blanka na pl. Teatralnym "Krzyś" - Krzysztof Kamil Baczyński.
Nam jed­na szarża - do nieba wzwyż,
I je­den or­der - nad gro­bem krzyż.

1901 - urodził się Louis Armstrong.

1904 - urodził się Witold Gombrowicz.

1912 - urodził się Raoul Wallenberg.

1925 - urodził się Ryszard Kossobudzki, polski żołnierz Armii Krajowej, zmarły w bieżącym roku uczestnik powstania warszawskiego.
Przez 35 lat milczał o swoich przeżyciach wojennych aż do momentu, gdy jego tajemnicę odkryła córka - znana amerykańska dziennikarka Rita Cosby. (Nazwisko Cosby przyjął po osiedleniu się w Stanach.)

1944 - W Amsterdamie Gestapo aresztowało Annę Frank i jej rodzinę.

1945 - Kielce. Rozbicie więzienia Wojewódzkiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego.
"Tę spektakularną akcję przeprowadziły zgrupowania poakowskich oddziałów partyzanckich, związane z Delegaturą Sił Zbrojnych kpt. Antoniego Hedy ps. „Szary” (ok. 120–150 osób) oraz por. Stefana Bembińskiego ps. „Harnaś” – „Sokół” (ok. 70–80 osób). Po opanowaniu kluczowych punktów w mieście i zablokowaniu ważniejszych siedzib sił represji, partyzanci przeprowadzili udany szturm na budynki więzienne i uwolnili 354 więźniów. Ze względu na skalę trudności (atak partyzantów w centrum miasta wojewódzkiego) oraz niewielkie straty po obu stronach akcja zasługuje na szczególne podkreślenie."

1947 - urodził się Klaus Schulze.

1939 - w "IKC" artykuł Sierpień jak zwykle gorący, ale Europa nie boi się już niespodzianek

Polscy inspektorzy celni, nadzorujący celników gdańskich, zostali powiadomieni, że decyzją Senatu Wolnego Miasta nie będą mogli wykonywać swej pracy na granicy Gdańska z Prusami Wschodnimi.

"IKC":
W ogrodzie drogomistrza Błażejowskiego w Baranowie wiśnia pokryta dojrzałymi owocami pokryła sie drugi raz kwieciem

"Kurier Warszawski":
W Gdyni odbyły się ogólnopolskie zawody zręczności kelnerów

5 sierpnia

1944 - Po godz. 1°° w nocy nastąpił zapowiadany radiowo zrzut lotniczy. Brytyjskie samoloty typu "Halifax" zrzuciły na teren cmentarzy żydowskiego i powązkowskiego oraz w rejonie ul. Młynarskiej kontenery z bronią i amunicją.

Około godz. 14, SS wtargnęło do szpitala Wolskiego i dokonało rzezi na pracownikach i pacjentach.
Śmierć poniosło około 60 pracowników i 300 chorych.

Około godz. 20 rozpoczęła się masakra chorych, personelu i ludności w szpitalu św. Łazarza przy ul. Leszno 127. Zamordowano około 1000 osób.

Liczbę zamordowanych tego dnia na Woli szacuje się na około 20 tys osób.

Godz. 20.05 – Hans Frank zawiadamia dalekopisem szefa Kancelarii Rzeszy Hansa Lammersa:
„Warszawa w przeważającej części stoi w płomieniach. Palenie domów jest najpewniejszym środkiem zlikwidowania powstańczych kryjówek. Niemieckie grupy specjalne rozpoczęły działania bojowe dzisiaj o godzinie 10 rano w trzech punktach podmiejskich. (...)
W milionowym mieście wśród mieszkańców panuje nędza nie do opisania. Po stłumieniu lub upadku powstania przypadnie Warszawie w udziale zasłużona kara całkowitego zniszczenia. (...)
Straty nasze są niestety znaczne. W związku z istotnie poprawiającą się ogólną sytuacją wojskową na południowy wschód od Warszawy, kontynuując odsiecz można się liczyć z całkowitym stłumieniem powstania w ciągu kilku dni.”

Odpowiedź Stalina na pismo Churchilla z dnia poprzedniego:
„Pańskie pismo w sprawie Warszawy otrzymałem.
Myślę, że zakomunikowane Panu przez Polaków informacje są bardzo przesadzone i nie budzą zaufania. Do takiego wniosku można dojść choćby na tej podstawie, że Polacy-emigranci przypisali już sobie niemal zdobycie Wilna przez jakieś tam jednostki Armii Krajowej i nawet ogłosili o tym przez radio. Ale to oczywiście w żadnym stopniu nie odpowiada prawdzie. Armia Krajowa Polaków składa się z kilku oddziałów, które niesłusznie nazywają siebie dywizjami. Nie mają one ani artylerii, ani lotnictwa, ani czołgów. Nie wyobrażam sobie, jak takie oddziały mogą zdobyć Warszawę, dla której obrony Niemcy wystawili cztery dywizje pancerne, w tej liczbie dywizję „Hermann Goring”.”

Trafiony przypadkowym odłamkiem pocisku artyleryjskiego w swym mieszkaniu w Sulejówku ginie Jędrzej Moraczewski, ps. E. K. Pomorski, Edward.

1772 – I rozbiór Polski.

1827 – urodził się Marian Langiewicz. Generał, dyktator powstania styczniowego.

1864 – na stokach Cytadeli Warszawskiej straceni zostali przywódcy powstania styczniowego:
- Jan Jeziorański
- Rafał Krajewski
- Józef Toczyski
- Romuald Traugutt
- Roman Żuliński

1900 – urodził się Leonard Buczkowski.

1914 - urodził się Zbigniew Węglarz, dowódca ORP Błyskawica.
Prześladowany przez bezpiekę, mimo, że nie załamał się w śledztwie i nie udowodniono mu żadnego zarzutu, przesiedział w więzieniach prawie pięć lat.
Zrehabilitowany.

1915 – I wojna światowa: wojska niemieckie wkroczyły do opuszczonej przez Rosjan Warszawy.

1942 - Niemcy zlikwidowali prowadzony przez Janusza Korczaka warszawski Dom Sierot.

1939 - Polskie ultimatum poskutkowało. Senat Wolnego Miasta Gdańska anulował zarządzenie zabraniające pracy polskim celnikom

Polskie Radio wyemitowało audycję Rachunek wodza poświęconą Józefowi Piłsudskiemu.

"IKC":
Po niezwykle upalnym dniu rozpętała się nad wybrzeżem polskim, krótka, lecz gwałtowna burza połączona z opadem gradu.
Nad wsią graniczną Nadole grad wielkości gołębich jaj zabijał drób, dziurawił dachy i wyrządzał liczne szkody na polach

6 sierpnia

Brygada RONA pacyfikuje Ochotę i Kolonię Staszica.

W Pruszkowie na terenie Zakładów Naprawczych Taboru Kolejowego Niemcy zakładają obóz przejściowy "Durchgangslager 121" [Dulag 121], przez który w okresie dwóch miesięcy przeszło ok. 600.000 mieszkańców wypędzonych ze stolicy [z tego 60.000 wysłano do obozów koncentracyjnych].

Około godz. 15°° Niemcy zajęli szpital dziecięcy im. Karola i Marii [Leszno 30] mordując ponad 100 rannych [w tym wiele dzieci] i część personelu medycznego.

Tego dnia na Woli w egzekucjach rozstrzelano ok. 10.000 mieszkańców.

Przy ul. Świętokrzyskiej rozpoczyna działalność Harcerska Poczta Polowa.

Wanda Wasilewska z Moskwy do premiera Rzeczpospolitej Stanisława Mikołajczyka w Londynie:
"Panowie są źle poinformowani i to celowo, o tym, co dzieje się w kraju. Pan mówi o walce, która zaczęła się 1 sierpnia w Warszawie. Tu są ludzie, którzy wyszli 4 sierpnia z Warszawy i mówią, że tam był zupełny spokój. Może walki toczyły się wczoraj lub dziś"...

1585 - zginął Jermak Timofiejewicz, rosyjski ataman kozacki, zdobywca Syberii

1711 – Rozpoczęła się pierwsza pielgrzymka warszawska na Jasną Górę.

W dwa stulecia później pielgrzymki trwały nadal, o czym przekonałem się w ostatnia niedzielę, próbując zabrać rodzinę na zieloną trawkę

1914 - Józef Piłsudski ogłosił powołanie w Warszawie tajnego Rządu Narodowego.

Z krakowskich Oleandrów wyruszyła do walki Pierwsza Kompania Kadrowa.

1928 - urodził się Andy Warhol.

1942 - w Treblince, wraz z grupą dzieci, których nie chciał opuścić, został zamordowany w komorze gazowej dr Janusz Korczak.

1945 - Hiroszima.

1939 - W Krakowie olbrzymie uroczystości. 25 rocznica wymarszu z Oleandrów Pierwszej Kadrowej.

"Kurier Poranny":
W Oslo zakończyły się mistrzostwa świata w Łucznictwie.
Drużynowo Polska zajęła zarówno na długich dystansach, jak i na krótkich, drugie miejsce, ale w ogólnej klasyfikacji wysunęła się na pierwsze miejsce, dzięki uzyskaniu największej ilości punktów w obu konkurencjach. Indywidualne mistrzostwo świata zdobyła Jadwiga Kurkowska-Spychajowa, zdobywając 2087 punktów i ustalając nowy rekord świata. Wicemistrzostwo zdobyła również Polka Szczucińska.
Ostatnio edytowano 29.08.2012 09:47 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 09.08.2012 06:45

7 sierpnia

1560 – urodziła się Elżbieta Batory, węgierska księżna, wnuczka naszego króla, bohaterka kilku filmów i opowieści ...

1870 – urodził się Gustav Krupp, niemiecki przemysłowiec.
Z postawienia go przed Międzynarodowym Trybunałem w Norymberdze zrezygnowano wobec złego stanu zdrowia i upośledzenia poczytalności.
Ciekawe, że oni wszyscy jacyś tacy niepoczytalni się potem okazywali :/

1876 – urodziła się Mata Hari

1905 – Austriacy przekazali Zamek Wawelski władzom cywilnym.

1932 - urodził się Abebe Bikila, podobno symbol rozpadającego się kolonializmu.

1944 - Płk Karol Ziemski „Wachnowski”, nie mogąc przedostać się na Żoliborz, organizuje obronę Starówki jako dowódca Grupy Północ.
Niemcy kontynuują natarcie na Śródmieście. W okolicy Chłodnej i Elektoralnej Niemcy masowo mordują ludność. Z mieszkańców Warszawy tworzą „żywe barykady”.
Na Ochocie oddziały RONA przesuwają się na wschód. Trwa okrutna pacyfikacja dzielnicy.
Pierwszą dobę funkcjonuje powołana poprzedniego dnia Harcerska Poczta Polowa. Naczelnik "Szarych Szeregów" por. "Orsza" kierownikiem poczty mianuje hm. "Kuropatwę". Pierwszego dnia młodzi harcerze dostarczyli adresatom ponad 900 listów.
W alei Niepodległości ginie, zamordowana przez żołnierzy RONA, Jadwiga Falkowska.

1958 – urodził się Bruce Dickinson. Żyje. Ma się dobrze.
Podobno stale przebywa w towarzystwie jakiejś Dziewicy ... Stalowej ;)

1939 - Awantury i prowokacje w Gdańsku są coraz silniejsze. - Stefan Rowecki.

"Słowo":
Są u nas ludzie, którzy chcieli żyć w zgodzie z Niemcami.
My, "Słowo", nalezeliśmy do nich. Ale dziś nie ma w Polsce różnicy zdań. Jak nas napadają czy chca poniżyć, będziemy się bronić

"IKC":
Na prośbę jednej z czytelniczek "IKC" redakcja podaje przepis na sławny likier benedyktyński ...

8 sierpnia

1655 – Rosjanie zajęli Wilno, które po raz pierwszy w historii dostało się pod obce panowanie.
Rzeź mieszkańców trwała 3 dni, a miasto płonęło przez 17 dni.

1780 – urodził się Tadeusz Reytan.

1914 – Włodzimierz Lenin został aresztowany i osadzony w więzieniu w Nowym Targu.

Wypuścili ... :/

1944 - W pobliżu kościoła św. Wojciecha na Woli ginie zamordowany przez SS-mana Naczelny Kapelan Armii Krajowej, ks. płk "Budwicz" Tadeusz Jachimowski, zagarnięty przez Niemców 7.VIII.1944 w swoim domu przy ul. Elektoralnej 47.
W ataku na niemiecką placówkę w al. Jerozolimskich 25 ginie kpr. "Antek Rozpylacz".
W Kampinosie por. Adolf Pilch „Dolina” organizuje pułk „Palmiry - Młociny”.
W skład pułku wchodzą oddziały z Puszczy Nalibockiej oraz oddziały VIII Rejonu VII Obwodu „Obroża” i rejonów sąsiednich.
Z gmachu PKO na rogu Jasnej i Świętokrzyskiej pierwszą audycję nadaje radiostacja powstańcza „Błyskawica”.

2012 - Błyskawica znów nadaje :D

1939 - Manifestacja polsko-węgierska u stóp Krzyża Legionów.
W 25. rocznicę Czynu Legionowego na granicy obu krajów, na przełęczy pod Rafajłową wyszła sztafeta z pochodniami, by zapalić znicz podczas apelu poległych legionistów.

"Polska Agencja Telegraficzna":
Sierpień 1939 to tropikalne upały i straszliwe burze niespotykane wcześniej.
Huragan połączony z ulewą i olbrzymiej wielkości gradem przeszedł nad powiatem bracławskim i wyrządził katastrofalne szkody

"Kurier Warszawski":
Silna fala upałów nawiedziła znowu wybrzeże polskie, dając odczuć się najmocniej na piaskach Mierzei Helskiej, gdzie temperatura w słońcu na wydmach przekracza 53 stopnie.

"Dziennik Bydgoski":
Do przytułku ks. Boduena w Warszawie zgłosiła się 80-letnia staruszka. która oświadczyła, że kilkadziesiąt lat temu podrzuciła tutaj dwoje dzieci. Obecnie prosi o pomoc w ich odszukaniu, zamierza bowiem od podrzuconych w swoim czasie dzieci żądać wsparcia.

9 sierpnia

1382 – Książę Władysław Opolczyk ufundował klasztor paulinów na Jasnej Górze w Częstochowie.
630 lat później zablokowało mi to drogę, która jechałem na wycieczkę

1897 – urodził się Mieczysław Niedzielski

1944- w Śródmieściu, z lokalu przy pl. Dąbrowskiego, zaczyna nadawać Polskie Radio.
W godzinach popołudniowych niemieckie lotnictwo bombarduje Rynek Starego Miasta.
W związku z wywalczonym przez grupę Dirlewangera połączeniem z dzielnicą rządową, gubernator Ludwig Fischer mógł wraz ze swoimi urzędnikami opuścić Pałac Brühla. Kolumna samochodów pod osłoną czołgu, kierująca się na pl. Żelaznej Bramy i dalej na Wolę, dostała się pod silny ostrzał powstańców. Dr Fischer odniósł lekką ranę, a wicegubernator Herbert Hummel i jeszcze jedna osoba zginęli.
W Moskwie Stalin deklaruje premierowi Stanisławowi Mikołajczykowi pomoc lotniczą dla Warszawy. :mrgreen:

1939 - Nad południowa częścią Kaszub przeszłą niezwykle gwałtowna burza połączona z wyłądowaniami atmosferycznymi i ulewnym deszczem.

Żerko: "Stosunki polsko-niemieckie 1938-1939":
Polski charge d'affaires w Berlinie Stefan Lubomirski został zaproszony do Waizsaeckera. Sekretarz stanu odczytał Lubomirskiemu tekst oświadczenia, jakie dzień wcześniej zostało zredagowane przez Ribbentropa, nawiązując do ultymatywnego charakteru noty rządy Rzeczypospolitej Polskiej do władz gdańskich i zawartych w niej gróźb.

"Kurier Warszawski":
Znany dziennikarz amerykański Phillip Simms ogłosił w "Word Telegraph" artykuł na temat konfliktu polsko-niemieckiego, w którym stwierdza, że jeśli dotychczas nie wybuchła jeszcze wojna, to świat zawdzięcza to zdecydowanemu stanowisku Polski

"Kurier Poranny":
Błyskotliwa, dowcipna fantazja polityczna Bernarda Shawa w przekładzie Florian Sobieniowskiego "Genewa" zdobyła w Teatrze Polskim ogromne powodzenie mimo sezonu wakacyjnego.

W Krakowie bawili popularni aktorzy radiowi Szczepko (Henryk Vogelfaenger) i Tońko (Kazimierz Wajda), którzy obecnie objeżdżają Polskę z ekspedycją filmową, która nakręca nowy film. Zobaczymy w nim sympatycznych batiaró lwowskich.
Ostatnio edytowano 29.08.2012 09:48 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.08.2012 06:30

10 sierpnia

1628 – Zatonął szwedzki okręt wojenny Vasa.
Zasłynął tym, że był wielki i że ... zatonął w dość spektakularny sposób :D
O sabotaż oskarżono wówczas domniemanych polskich agentów, którzy mieli celowo zmienić dane konstrukcyjne okrętu ;)

1896 – W Warszawie otwarto Park Ujazdowski.
Urodził się Wiech.

1920 – 3. Korpus Kawalerii przekroczył Wisłę na północ od Warszawy.

1932 – Podniesiono banderę na niszczycielu ORP Burza.

1937 – W Tokio założono firmę Canon ... Nie wiecie, co lepsze ... ? ;)

1939 – von Ribbentrop nakazał ambasadorowi Hansowi Adolfowi von Moltke opuszczenie Warszawy.

1944 - pod gruzami walącego się domu zginęli Miłaszewscy, Wanda i Stanisław.
Nad Śródmieściem i Mokotowem Brytyjczycy dokonują udanych zrzutów.
Po upadku "Reduty Kaliskiej" żołdacy z RONA dorzynają cywili z tej ulicy.
"Reduta Wawelska" dokopuje się do kanałów.

1959 – Premiera filmu Baza ludzi umarłych. Dziś zrobiliby z tego komedię pewnie ... Albo kryminał fantastyczny :/

1939 - Polskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych zareagowało bardzo szybko na bezczelne oświadczenie Ausweartiges Amt z 9 sierpnia.
(...)w Pałcu Bruchla pojawił się charge d'affaires Johann von Wuerlisch, którego przyjął wiceminister Arciszewski. Przedstawił, iż Rząd Rzeszy nie ma prawa mieszać się do stosunków miedzy Polską a Wolnym Miastem Gdańskiem.

"IKC":
Najnowszy polski motorowiec transatlantycki "Chrobry" zawinął do Dakaru w drodze do Ameryki Południowej

"Wróble na dachu":
Na Błoniach w Krakowie.
- Obywatelu, nie wiecie, dlaczego wszyscy legioniści wystąpili w czapkach?
- Aby odróżnić się od dygnitarzy w cylindrach.
(Humor :))
Ostatnio edytowano 29.08.2012 09:49 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone