1054 - Wielka Schizma.
Kościół wschodni pozostał przy tradycji, zachodni zaczął modernizować wiarę.
1873 - urodził się Jan Heurich. Architekt. Kilka rzeczy po sobie pozostawił w Warszawie: Dom pod Orłami, Bibliotekę Publiczną ...
1903 - Ksiądz Walenty Gadowski rozpoczął budowę szlaku Orlej Perci.
Aj, to musiał być człowiek ... Górale stamtąd uciekali, nie wytrzymując warunków, a on trwał ...
Na Kasprowym jest tablica przypominająca, że po raz ostatni wszedł tam piechotą mając dobrze po siedemdziesiątce (ile, dokładnie, nie pamiętam).
1936 - W katastrofie lotniczej zginał generał Gustaw Konstanty Orlicz-Dreszer.
Do dziś nie udało się ustalić niejasnych przyczyn katastrofy.
Na warszawskim Mokotowie jest park jego imienia.
1940 - Rząd Vichy pozbawił Żydów obywatelstwa.
Tym samym, dobrzy Francuzi niejako pozwolili złym Polakom na ich wymordowanie w swoich obozach
1952 - urodził się Stewart Copeland.
1957 - Urodził się Włodzimierz Smolarek.
17 lipca
1399 - zmarła Jadwiga Andegaweńska, prywatnie święta, oficjalnie królowa Polski.
1901 - urodził się Bruno Jasieński.
1916 - urodził się Aleksander Gieysztor.
1918 - zmarli na czerwoną zarazę Mikołaj II Romanow wraz z rodziną.
1932 - We Lwowie urodził się Wojciech Kilar.
Wiele polskich filmów bez jego muzyki byłoby pewnie znacznie słabszych. Ja oczywiście pamiętam głównie ścieżkę do Hubala, ale jest tego trochę ...
1934 - Również we Lwowie - urodził się odtwórca roli niesubordynowanego majora we wspomnianym wyżej filmie, Ryszard Filipski.
1937 - Urodził się Stanisław Tym.
1941 - w ostatniej egzekucji w Palmirach hitlerowcy rozstrzelali 47 osób.
1942 - Czerniaków notuje:
"Dzień pełen złych przeczuć. Pogłoski o tym, że od poniedziałku wieczorem rozpocznie się wysiedlanie (wszystkich!?). Zapytałem komisarza, czy wie coś o tym. Odpowiedział, że nie i że nie wierzy w to".
1944 - We wsi Bogusze NKWD rozbroiło i aresztowało zaproszonych na rozmowy dowódców Armii Krajowej okręgu wileńskiego.
1959 - zmarła Billie Holiday
1967 - zmarł John Coltrane.
1995 - zmarł Jerzy Michotek.
Nie urodził się co prawda we Lwowie, ale mieszkał tam do '39 roku.
A dla mnie to zawsze będzie Tolek Pocięgło.
18 lipca
1651 - W Krakowie, z braku telewizji, dla uciechy ludu nabito na pal Aleksandra Leona Kostkę-Napierskiego, ludowego rozrabiakę.
1897 - Otwarto Schronisko PTTK na Szyndzielni.
Nie zdobyłem, bo zawsze jakoś mi się zdarzało utknąć na, za przeproszeniem, Koziej, Górce
1898 - Maria Skłodowska-Curie i Piotr Curie poinformowali o odkryciu polonu.
Widziałem na Moście balonik z polonem
1901 - Urodził się Stanisław Mikołajczyk.
1927 - urodził się Tadeusz Łomnicki.
Niezapomniany Mały Rycerz (kuda Zamachowskiemu do niego :/), ale ja go pamiętam jako Lutka, z "Piątki z ulicy Barskiej", Marka z "Zamachu", Partyzanta z "Bazy ludzi umarłych", ale przede wszystkim, z "Niewinnych czarodziei" i ostatniej roli Króla Leara.
Przykład, że można było być w AK, można było być milicjantem, można było być partyjniakiem, a jednocześnie nie zeszmacić się i zostać największym polskim aktorem.
1931 - Za murami Cytadeli Warszawskiej został rozstrzelany Piotr Demkowski.
Z zawodu (zdegradowany) major, pracownik Sztabu Głównego, z zamiłowania komunista i soviecki agent.
1937 - Urodził się Jacek Fedorowicz.
1942 - Czerniaków notuje:
"Na mieście niesłychana panika (...) mówi się o przygotowywanych 40 wagonach".
Dokonano oblotu pierwszego myśliwca odrzutowego Messerschmitt Me 262.
1944 - II Korpus Andersa zdobył Ankonę, zaś amerykanie zbombardowali Peenemunde na wyspie Uznam, gdzie, jak zostali poinformowani przez wywiad AK, Niemcy pracowali nad jedną ze swoich "cudownych broni".
W czasie tej bitwy zginał Adolf Maria "Adzio" Bocheński.
1951 - W Warszawie rozpoczął się proces Jürgena Stroopa.
1969 - Oddano do użytku Centrum Radiowo-Telewizyjne przy ul. Jana Pawła Woronicza w Warszawie.
Dokładnie w rocznicę tego Napierskiego

.png)
.png)