21 kwietnia roku ...:
1809 - Toruń został stolicą Księstwa Warszawskiego. Na chwilkę, ale jednak
1923 - Holoubek się urodził i, co by nie mówić, to był dobry pomysł
1908 - urodził się Jerzy Hryniewiecki.
Ciekawe co by powiedział, gdyby dowiedział się, że koniec wieńczący jego dzieło nazywał się Red Bull X-Fighters.
Gwoli wyjaśnienia - jego, między innymi, dziełem był twór znany Stadion X-lecia.
1957 - powstał Hutnik Warszawa. Przetrwał dłużej, niż huta o tej samej nazwie.
Znaczy się, igrzysk niż stali bardziej potrzebujemy
1952 - Zatwierdzono projekt PKiN im. Józefa Stalina.
A potem ... zrealizowano :/
A 22 kwietnia ...:
... to był bardzo marny dzień :/
Bardzo marny dzień:
1870 - Urodził się niejaki Włodzimierz Uljanow.
1889 - Urodził się Richard Glucks, całkiem fajna para do poprzedniego noworodka.
1899 - Położono kamień węgielny pod budowę hotelu Bristol w Warszwie.
Piękny, ale ... Nie tak to wszystko być miało.
Niech tam - dobrze, że przynajmniej ocalał. Kawał historii Warszawy: Kossak płacący obrazami za pokój, Słonimski i ruscy...
1903 - Urodził się Eberhard Schongarth, doktor prawa ...
1912 - Ukazał się pierwszy numer Prawdy.
Złota czcionka za tę nazwę, naprawdę duża rzecz
1915 - niemiecki atak gazowy pod Ypres
No i ...
23 kwietnia:
1815 - urodził się Adam Mierosławski, polski inżynier, marynarz ...
Mi się kojarzył co prawda zawsze z prawem jazdy i z poborem do wojska, ale niech będzie, że marynarz - kto z Żoliborza, ten będzie wiedział
1834 - Urodził się Leandro Marconi. Architekt.
Szczególnie związany z Warszawą, wiec pewnie większości obcy ...
1891 - urodził Siergiej Prokofjew, rosyjski kompozytor, zaś w 1969 zmarł Krzysztof Komeda, polski kompozytor.
Obaj są przykładem na to, że można być znanym nawet przez kogoś, kto nie trawi rodzajów muzyki tworzonej przez jednego i drugiego.
A więc można ...
1911 - Urodził się Józef Cyrankiewicz. Wydaje mi się, że już wspominałem o nim, więc nie muszę więcej pisać o tej mało sympatycznej postaci.
1937 - Sejm ustanowił dzień 11 listopada Świętem Niepodległości - święto na różne sposoby interpretowane i obchodzone.
Ja lubię te "normalne" obchodzenie. Bez słuchania płyt ... chodnikowych
1944 - >>przy ul. Daniłowskiego na Bielanach następuje nieoczekiwana eksplozja i pożar przy próbie dostania się patrolu niemieckiego do zaminowanego garażu, gdzie ukryty został niemiecki samochód pancerny, porwany dnia 8.II.
Przypadkowy świadek tego wydarzenia, zamieszkały nie opodal, poeta Jerzy Zagórski, wspomina:
"...tego dnia na Bielanach była obława - Polacy porwali wojskowe auto niemieckie, wywiązała się bitwa, spłonął domek, a potem pół dnia kordony lotników zajmowały się każdym przechodniem."<<
1955 - Niejaki Iwan Koniew został honorowym obywatelem Krakowa.
... ciekawe po co? Żeby ukryć to, co robili z AK-owcami?