jacekww napisał(a):Czy dobrze to rozumuję?
Jeśli ustawisz PKC, czyli po każdej cenie, to zgodnie z rozwinięciem skrótu sprzedasz bez względu na to jaka cena będzie obowiązywać w momencie dotarcia Twojego zlecenia na rynek, pod warunkiem, że będą chętni do kupna. Nawet jeśli będzie to minus 10 %.
Jeśli ustawisz Limit aktywacji na poziomie np: 9,50 zł, gdy akcje kosztują załóżmy 10,20 zł. Zaczynają spadać, jest 10,00 nadal je masz, jest 9,70 nadal je masz, osiągają poziom 9,51 i nadal je masz, gdy spadną do 9,50 następuje sprzedaż.
Dla niezorientowanych może wydawać się dziwne, że ktoś może sprzedać akcje po 9,50 skoro mógł wcześniej sprzedać np za 10 złotych.
To opcja przydatna w ciężkich chwilach. W czasach niepewnych, czyli zaburzeniach na rynkach, wojnach albo politycznie niepewnych itd. Zazwyczaj w normalnych rynkowych czasach wahania kursów nie są tak duże.
Taka opcja ratuje nas przed głębszymi spadkami, bo zakładamy, że skoro spadło w czasie jednej sesji o 7 % to jest spora szansa, że poleci niżej, bo zaczęło się coś niebezpiecznego dla rynków.
Ci którzy kupili akcje Petrolinvest długoterminowo np w sierpniu 2007 roku mogą dzisiaj cierpieć bo zapłacili 470 zł za sztukę i gość, który kupił sobie np 10 szt, czyli stał się właścicielem 10 akcji wartych 4700 zł a dzisiaj ma 10 akcji wartych 1 złoty 60 groszy. ( słownie: jedenzłotysześćdziesiątgroszy !!!!! )
Jeśli ktoś ma chęć zaryzykowania na giełdzie. ( w dwa miesiące na CDProjekcie zarobiłem na dzisiaj ok 30 %, w banku musiałbym na to czekać 10 lat, ale tak naprawdę zarobię, gdy sprzedam, teraz zarabiam wirtualnie ), to musi mieć świadomość, że można zarobić nieźle, tak samo jak będzie musiał znieść stratę sporej gotówki. Ja o swoich stratach sprzed kilku lat nie będę pisać, bo mi się łycha skończyła a bez niej nie dałbym rady