Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GIEŁDA PAPIERÓW WARTOŚCIOWYCH- Pogadajmy

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 05.09.2013 13:15

Krew się leje... Myślałem, że 2199 nie przebije...a tutaj... :-). Jechane jest...
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 05.09.2013 13:20

Było dobrze, jest źle normalka...jak się zamknie na (-) 5-6 %, dalej będzie kicha....tym razem jestem pesymistą .................(obym nie trafił ze swoja bardzo dogłębną i wysublimowana analizą :wink: (moczu) ,...................z drugiej strony nie wierzą, aby te różne pazerne grube h.................. długo wytrzymały na tej zwałce, ...... jak nic zaraz zechcą zarobić......
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 05.09.2013 13:57

Dzisiaj rządzą stoplossy.

Kuczyński to wczoraj przewidział.
OFE pokażą jak źle jest bez nich i wysypują.

Ja chyba coś kupię.

Jutro może być luka hossy.

Ustawię kupno na solidnych minusach od obecnych cen i albo nic nie wpadnie, albo będzie miło, przynajmniej przez chwilkę. :wink:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 05.09.2013 18:42

Po znojnym, pracowitym dniu, wreszcie stop, LB i krótki przegląd.....Bardzo ładne zachowanie naszego tygryska (cdp)......Ogólnie, nie najgorzej....Mam wrażenie, ze szybciej niż myślimy, rozejdzie się to wszystko po kościach (smerfy sknerusy raczej nie wytrzymają tej presji i skoczą na okazje.......Ale, co to ?????? widzę, że królem parkietu w dniu dzisiajszym został ktoooooo?????????......no, oczywiście peeeetrrooooollllll----invest !!!!!! :D :D :D ...... No to do jutra, ...życzę wszystkim plusa na wszystkim. :roll: (co nie zawsze może być prawdą :wink:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 05.09.2013 23:45

Że niby jutro górka? Eeeeeeeee...ja się szykuje na zakupy :-). Zobaczymy.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.09.2013 08:13

kaszubskiexpress napisał(a):Ustawię kupno na solidnych minusach od obecnych cen i albo nic nie wpadnie, albo będzie miło, przynajmniej przez chwilkę. :wink:

Dobrze piszesz.
Ja też bym tak zrobił - problem w tym, że wiem co piszesz ale nie wiem jak to się robi. :(
Rachunek maklerski mam w PKO BP tam są przechowywane akcje nabyte na rynku pierwotnym........ natomiast aby na nim działać to u mnie czarna magia. :( :(
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 06.09.2013 08:34

woka napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):Ustawię kupno na solidnych minusach od obecnych cen i albo nic nie wpadnie, albo będzie miło, przynajmniej przez chwilkę. :wink:

Dobrze piszesz.
Ja też bym tak zrobił - problem w tym, że wiem co piszesz ale nie wiem jak to się robi. :(
Rachunek maklerski mam w PKO BP tam są przechowywane akcje nabyte na rynku pierwotnym........ natomiast aby na nim działać to u mnie czarna magia. :( :(

Woka, skladasz zlecenie kupna po niskiej cenie i...czekasz. Nie wiem, jak wygląda makler w PKO, ale to nie może być trudne.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 07.09.2013 08:10

Ja korzystam z emaklera w mBanku.

Sam decyduję ile i po ile kupuję. Natychmiast obserwuję status zlecenia.
Od razu po zakupie mogę zrobić zlecenie sprzedaży.
Prowizja od zlecenia to 0,39 % wartości transakcji.

Ustawiałem dokupienie CDProjekta na poziomie 10,89 ale się nie załapałem. Dzisiaj kurs to 12,43. Szkoda. Wpadłoby prawie 15 % w dwa dni.

Inwestowanie w fundusze inwestycyjne, to inwestowanie w wiedzę maklerów, bez wpływu na skład swojego portfela.
:hut:
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 09.09.2013 21:58

napisał(a) kaszubskiexpress »
Ja korzystam z emaklera w mBanku.

Sam decyduję ile i po ile kupuję. Natychmiast obserwuję status zlecenia.
Od razu po zakupie mogę zrobić zlecenie sprzedaży.
Prowizja od zlecenia to 0,39 % wartości transakcji.

Witam
Jak ustawić zlecenie sprzedaży przy zaŁożeniu maksymalnej straty jaką jestem skŁonny przyjąć na poziomie np. 5%

PrzykŁad:
Zakup akcji po 10zŁ, dzisiejsza cena zamknięcia 10,20, jednakże gdyby nastąpiŁy spadki i cena zeszŁa do 9,50 chciaŁbym aby akcje zostaŁy sprzedane.

Obrazek
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 09.09.2013 23:14

jacekww napisał(a):PrzykŁad:
Zakup akcji po 10zŁ, dzisiejsza cena zamknięcia 10,20, jednakże gdyby nastąpiŁy spadki i cena zeszŁa do 9,50 chciaŁbym aby akcje zostaŁy sprzedane.

Obrazek

hm...... :lol:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 10.09.2013 09:35

jacekww napisał(a):
Witam
Jak ustawić zlecenie sprzedaży przy zaŁożeniu maksymalnej straty jaką jestem skŁonny przyjąć na poziomie np. 5%

PrzykŁad:

Cześć.

Ja korzystam już z tej nowej szaty graficznej w mBanku.

Wchodzisz w zakładkę "Inwestycje", potem w "Sprzedaż", wybierasz "Więcej parametrów" i klikasz w wybraną przez Ciebie nazwę papieru.
Zaznaczasz ilość i "Limit aktywacji ( opcjonalnie)"
Ustalasz cenę na poziomie np -5 % od aktualnej i Twój stop loss uaktywni się, gdy cena spadnie do tego poziomu.

To może uchronić przed większymi spadkami, przy jakimś zawale giełdowym.
Przy ostatniej zwale mój CDProjekt spadł z 12,50 do poniżej 11 zł. Rzadko ustawiam stop lossy i na szczęście tak też było ostatnio, dzięki czemu nadal mam te akcje a one znowu kosztują 12,50 :wink:

MCI też daje mi powody do zadowolenia.
Pozdrawiam.

:hut:
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 10.09.2013 10:56

Czyli wracając do przykładu
1 Ustawiam limit aktywacji na 9,50 co skutkuje wrzuceniem akcji na giełdę przy spadku do tej wartości.

a. Jeśli zaznaczę okienko PKC (nie wpisując żadnej wartości w Limit ceny)to akcje zostaną sprzedane po każdej aktualnej cenie poniżej limitu aktywacji.
b. Jeśli nie zaznaczę PKC tylko Limit ceny na 9,4 to jeśli nie załapę się na sprzedaż między wartościami 9,5-9,4 i akcję spadną niżej wówczas nie zostaną one sprzedane.

Czy dobrze to rozumuję?
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 11.09.2013 08:55

jacekww napisał(a):Czy dobrze to rozumuję?

Jeśli ustawisz PKC, czyli po każdej cenie, to zgodnie z rozwinięciem skrótu sprzedasz bez względu na to jaka cena będzie obowiązywać w momencie dotarcia Twojego zlecenia na rynek, pod warunkiem, że będą chętni do kupna. Nawet jeśli będzie to minus 10 %.

Jeśli ustawisz Limit aktywacji na poziomie np: 9,50 zł, gdy akcje kosztują załóżmy 10,20 zł. Zaczynają spadać, jest 10,00 nadal je masz, jest 9,70 nadal je masz, osiągają poziom 9,51 i nadal je masz, gdy spadną do 9,50 następuje sprzedaż.

Dla niezorientowanych może wydawać się dziwne, że ktoś może sprzedać akcje po 9,50 skoro mógł wcześniej sprzedać np za 10 złotych.

To opcja przydatna w ciężkich chwilach. W czasach niepewnych, czyli zaburzeniach na rynkach, wojnach albo politycznie niepewnych itd. Zazwyczaj w normalnych rynkowych czasach wahania kursów nie są tak duże.

Taka opcja ratuje nas przed głębszymi spadkami, bo zakładamy, że skoro spadło w czasie jednej sesji o 7 % to jest spora szansa, że poleci niżej, bo zaczęło się coś niebezpiecznego dla rynków.

Ci którzy kupili akcje Petrolinvest długoterminowo np w sierpniu 2007 roku mogą dzisiaj cierpieć bo zapłacili 470 zł za sztukę i gość, który kupił sobie np 10 szt, czyli stał się właścicielem 10 akcji wartych 4700 zł a dzisiaj ma 10 akcji wartych 1 złoty 60 groszy. ( słownie: jedenzłotysześćdziesiątgroszy !!!!! )

Jeśli ktoś ma chęć zaryzykowania na giełdzie. ( w dwa miesiące na CDProjekcie zarobiłem na dzisiaj ok 30 %, w banku musiałbym na to czekać 10 lat, ale tak naprawdę zarobię, gdy sprzedam, teraz zarabiam wirtualnie ), to musi mieć świadomość, że można zarobić nieźle, tak samo jak będzie musiał znieść stratę sporej gotówki. Ja o swoich stratach sprzed kilku lat nie będę pisać, bo mi się łycha skończyła a bez niej nie dałbym rady :wink:
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 11.09.2013 09:58

Post napisał(a) kaszubskiexpress »
ale tak naprawdę zarobię, gdy sprzedam, teraz zarabiam wirtualnie

I to jest sedno sprawy, do lata 2007 roku to była "sielanka", mam jeszcze akcje zakupione w tym okresie - trzymałem bo przecież bessa nie może trwać wiecznie i ich wartość zacznie rosnąć. 6 lat to może nie wieczność ale dość długi okres w życiu człowieka, teraz stanowią one dla mnie przestrogę że trzeba szybciej reagować na zmiany na rynku godząc się czasami z poniesieniem strat.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 11.09.2013 10:11

jacekww napisał(a):Post napisał(a) kaszubskiexpress »
ale tak naprawdę zarobię, gdy sprzedam, teraz zarabiam wirtualnie

I to jest sedno sprawy, do lata 2007 roku to była "sielanka", mam jeszcze akcje zakupione w tym okresie - trzymałem bo przecież bessa nie może trwać wiecznie i ich wartość zacznie rosnąć. 6 lat to może nie wieczność ale dość długi okres w życiu człowieka, teraz stanowią one dla mnie przestrogę że trzeba szybciej reagować na zmiany na rynku godząc się czasami z poniesieniem strat.

Otóż to.
Ja o swoich stratach już pisałem. Do tej pory mam awersję do giełdy i jedynie chęć zminimalizowania stary powoduje, że czasami mam chęć "zagrać" ponownie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

GIEŁDA PAPIERÓW WARTOŚCIOWYCH- Pogadajmy - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone