Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GIEŁDA PAPIERÓW WARTOŚCIOWYCH- Pogadajmy

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 10.12.2024 23:13

AdamSz napisał(a):... a gdzie był komentarz, na bankierze ?? ))
"... shortującym ..." ...No i dzisiaj wbrew powszechnym nadziejom, nie przebił jeszcze 200 złotych ...zabrakło 15 groszy ))

/////

Bankiera omijam szerokim łukiem :). Szybki komentarz dla mojej firmy.

Z "shortującym", to chodziło mi o W20, a u Ciebie widzę, że temat CDR cały czas aktualny. No grubo ostatnio pociągnał. 200 pękło wczoraj, ale się nie utrzymało. Te 200 pewno będzie trzymać, a i trzeba brać poprawkę, że papier jest już wykupiony. Jak dla mnie, to już chyba po wszystkim... no mooooże 215, ale musi się streszczać, bo jak się ogólny sentyment odwróci, to bez szans... Zresztą jakoś mało wierzę w te 215, bo tam jest już większy opór, więc dorzucając wykupienie, zakładam, że nie da sobie na razie z tymi poziomami rady :).
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 11.12.2024 12:19

MRK napisał(a):
AdamSz napisał(a):... a gdzie był komentarz, na bankierze ?? ))
"... shortującym ..." ...No i dzisiaj wbrew powszechnym nadziejom, nie przebił jeszcze 200 złotych ...zabrakło 15 groszy ))

/////

Bankiera omijam szerokim łukiem :). Szybki komentarz dla mojej firmy.

Z "shortującym", to chodziło mi o W20, a u Ciebie widzę, że temat CDR cały czas aktualny. ).

Ech cdr, perła narodowa i polski potentat światowy w gamingu. )) Fajne sa te nasze wpisy z przed lat.)) Historia w pigułce . Czy przebije 20 ??)) , A może będzie wyżej ?? )) A może juz nie )) heh Jakie to byly poziomy 20zł !! 8O :) Dał zarobić. A od 400 zaczęła sie tragedia. Teraz juz bym sie trochę obawiał. Był dobry czas, kupować np od 120 zł, Ale zobaczymy,mówi się znów o poziomach 300 /500. Za rok, dwa, trzy. ??

Tu też kiedyś mówilem o Patentusie. Okazał się świetna inwestycją długoterminową. Spracowal i okazał się jako świetny Fundusz Emerytalny. )) Latami nic się tam nie działo. Można bylo sobie zbierac do "świnki skarbonki", co miesiąc, przy pensji, kilkaset akcji, kilka tysięcy akcji (ile kto mógł), ... Składka emerytalna, po te 90 groszy, 1 zł, 1,20 za akcję .... I w te 10 / 12 lat mozna był uzbierać i z kilkaset tysięcy akcji... A w pewnym momencie, po latach zrobił rakietę i dobił do 6 zł.

Zawsze stałem i stoję na stanowisku, że trzeba sobie samemu budować portfel emerytalno oszczędnościowy. A nie takie jakieś siubździu, )) ile zarobil/a to wydał/a, a nawet mniej zarobił/a a więcej wydał/a :rotfl: ...A potem jakieś gorzkie żale, nie wiadomo do kogo ?? :grzybki:
Nie sztuka jest jeździć w ciepłe kraje za młodu. To, to każdy głupi/głupia umie ))... Sztuka jest tam przesiadywać na tzw starsze lata )) patrz tu emeryt., emerytka....Przesiadywać, a nie jakieś 7 dni... U nas jednak mniejszość w tradycyjnej większości ))

Ok dość moralizowania ))..To nie do Ciebie, tylko tak sobie do ogółu ))

A pat // Radził bym Ci obserwować ta spółeczkę, bo teraz obsuneła się na ok. 2,80. Robię kółko, bo fundamentalnie mocna. I co ważne dywidendowa. Placili 50 groszy na akcję. Obstawiam 8/10, że do następnej dywidendy powróci na poziomy ok. 6. Już tu nie chcę wyrokować, co gadają optymiści. ))

/////
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 11.12.2024 23:24

AdamSz napisał(a):Zawsze stałem i stoję na stanowisku, że trzeba sobie samemu budować portfel emerytalno oszczędnościowy. A nie takie jakieś siubździu, )) ile zarobil/a to wydał/a, a nawet mniej zarobił/a a więcej wydał/a :rotfl: ...A potem jakieś gorzkie żale, nie wiadomo do kogo ?? :grzybki:
Nie sztuka jest jeździć w ciepłe kraje za młodu. To, to każdy głupi/głupia umie ))... Sztuka jest tam przesiadywać na tzw starsze lata )) patrz tu emeryt., emerytka....Przesiadywać, a nie jakieś 7 dni... U nas jednak mniejszość w tradycyjnej większości ))

Ok dość moralizowania ))..To nie do Ciebie, tylko tak sobie do ogółu ))

Jeśli ktoś liczy na emeryturę, to gratuluję. Będzie w d... Problem w PL jest taki, że ludzie boją się inwestować, bo nie mają wiedzy. Wina rynku, wina systemu, wina edukacji. Długo by można. IKE/IKZE powinny być obowiązkowe. Na szczęście jest PPK na bardzo dobrych warunkach, choć wiem, że ludzie i tak likwidują, co jest totalnie głupie, ale... wracamy do mojego pierwszego zdania. Sam skorzystałbym w PPK, no, ale... działalność.

Mimo, iż technicznie Pat to tak średnio wygląda (choć nie tragicznie), to wziąłem za piątkę (i zatrząsłem kursem haha).Jak nie mam, to jakoś mniej obserwuję :).No zobaczymy. Jakby co, to daleko do niech nie mam, więc jak będzie źle, to podjadę i zrobię oklep :). Stopa ustawiłem dość nisko, ale dużo nie poszło, więc... zobaczymy.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 11.12.2024 23:29

A ta dywidenda z Pat, to dopiero pierwszy raz wypłacona :).

ps. pooglądaj Bloober. Jakiś czas temu pogadałem z kilkoma ludźmi z gamedev'u... tak tylko piszę :).
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 13.12.2024 22:47

Dzięki za namiar, pooglądamy sobie. Widać było "trzęsienie ziemi" na funduszu emerytalnym, drgnął ))

/////
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 21.01.2025 14:38

Fundusz emerytalny drepcze w miejscu. A moja ulubiona spółeczka CDP jedzie w górę, że końca nie widać ;) Orlen też obiecująco w średniej perspektywie ;) Niebawem, sprzedaj akcje (część), jedź na wakacje ;)

/////
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

GIEŁDA PAPIERÓW WARTOŚCIOWYCH- Pogadajmy - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone