Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotoradary w Czechach

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Korala
Croentuzjasta
Fotoradary w Czechach

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 27.08.2007 16:00

Wracałem w niedzielę 19 sierpnia przez Mikulov-Brno-Olomounc-Cieszyn. Na odcinku Mikulov- Cieszyn naliczyliśmy około 10 kontroli radarowych! Gdyby nie stały nasłuch na CB byłaby masakra.
To jedyny sposób by obronić się przed nową techniką czeskiej policji polegająca na zastosowaniu fotoradaru robiącego zdjęcia od tyłu.
W miejscach gdzie na autostradzie lub dwupasmówce sa ograniczenia prędkości stawiają radiowóz schowany za nasypem wiaduktu, budynkiem itp. (nie widoczny dla nadjeżdżającego) Policjant nawet się nie wychyla, celuje jedynie fotoradarem w samochód który go minął! Kilometr dalej stoi bus policyjny połączony drogą radiową z pierwszym, po otrzymaniu wiadomości o nr samochodu jadącego zbyt szybko policjanci zatrzymują go i pokazują zdjęcie na monitorze komputera. Oprócz busa jest jeszcze motocykl lub auto osobowe, gdyby delikwent się nie zatrzymał.
Taki sposób kontroli jest niezwykle skuteczny, przy każdej mijanej kontroli widzieliśmy dwa lub trzy zatrzymane pojazdy, w tym niestety polskie.
Nam się z powodów jak wyżej udało, więc nie wiem jakie byłyby koszta takiego spotkania.
Jedno z miejsc wyglądało jak specjalnie przygotowana pułapka. Nie bylo żadnego powodu do ograniczenia prędkości!
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 27.08.2007 18:53

trzeba przestrzegać przepisów i ograniczeń. Nic wtedy nie grozi.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.08.2007 19:07

Masakra na drodze jest jak się trafi na "Króla drogi" który uważa że to on jest na drodze najważniejszy, reszta kierowców to robaki,które trzeba zniszczyć :evil:
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 28.08.2007 08:14

Korala napisał(a):Wracałem w niedzielę 19 sierpnia przez Mikulov-Brno-Olomounc-Cieszyn. Na odcinku Mikulov- Cieszyn naliczyliśmy około 10 kontroli radarowych! Gdyby nie stały nasłuch na CB byłaby masakra.

Zapomniałeś zdjąć cegłę z gazu? ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2007 08:30

Rozumiem jdubowski, szaki17 i profet, że Wy jeździcie dokładniutko tak jak przepisy nakazują :?: :wink: :lol: 50 na pięćdziesięciu i ani grama więcej ponad 130 na autostradzie :?:
Do Korali:
dzięki za ostrzeżenie :lol: nie jeżdżę jak wspomniany "król drogi", raczej rozsądnie podchodzę do sprawy, ale zawsze mnie wk......ą pułapki zastawiane na kierowców na przysłowiowym zadupiu, czyli np. 20 m za znakiem obszaru zabudowanego w szczerym polu.
Nigdy nie jadę szybko w centrach wiosek czy miasteczek, przy szkołach itp. ...to tam niech stoją z radarami i pilnują bezpieczeństwa, a nie wyłudzają kasę w krzakach za wsią :evil:
Pawełka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawełka » 28.08.2007 08:37

Sądzę, że każdy z nas - kierowców jeździ na granicy dozwolonych prędkości, tak w Polsce jaki poza jej granicami. Niestety drogi są jakie są, brak autostrad i ponad tysiąc kilometrów do przejechania daje nam w kość. Nie zwalnia nas to z odpowiedzialności i dostosowania się do warunków jazdy w danym kraju. Nie ma co szarżować. Dlatego ja jadąc na wczasy do Cro wybieram drogę przez Bratysławę, by mieć jak najmniej do czynienia z czeską policją. Mimo to zawsze między Cieszynem a Cadcą (Słowacja), niezależnie od pory dnia i nocy, zawsze mijamy jeden lub dwa czeskie patrole. Cóż takie ich zadanie. Pomijając ich pzesadne podejście do respektowania (bardzo surowo) najdrobniejszych przewinień.
Dalej jadąc autostradą przez Słowację i Austrię jest przyzwoicie. Dlatego OMIJAJCIE szerokim łukiem Czechy.

Pozdrawiam
Jarek36
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek36 » 28.08.2007 08:51

Rzeczywiście Czesi i Słowacy po prostu przeginają. Mój przypadek - zjazd z autostrady Słowacja, godzina 23.30, totalne za...pie i znak "stop", który zauważyłem po minięciu. Oczywiście policja i pokuta 1000 sk. Byłem grzeczny, dlatego najniższy mandat a skorumpować się dwóch nie udało. Na moją uwagę, że znak jest kompletnie niewidoczny i dojdzie do tragedii (kolejka do mandatów rosła), policja SK odparła, że oni znaków nie rozstawiają, tylko stoją tu gdzie im kazali. A kazali im dobrze.
Nigdzie nie spotkałem takiego dziadostwa i polowania na kierowców na drogach jak w SK czy Czechach. Powiem więcej - w Austrii, Słowenii i Cro nie spotkałem w czasie podróży ani jednego przypadku chamstwa na autostradach czyli tzw. jazdy na przedstawiciela handlowego, znaków pokoju pokazywanych przez szybę itp. Pełna kultura i cierpliwość w korkach. Niestety we wspomnianych krajach cywilizacja i kultura jakoś dziwnie się kończy...
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 28.08.2007 09:15

Jarek36 napisał(a): Mój przypadek - zjazd z autostrady Słowacja, godzina 23.30, totalne za...pie i znak "stop", który zauważyłem po minięciu. .

Gdzie dokładnie jest ten STOP, żebyśmy go nie przegapili?
Jarek36
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek36 » 28.08.2007 09:26

gospodarz napisał(a): Gdzie dokładnie jest ten STOP, żebyśmy go nie przegapili?

Pov. Bystrica przed Żyliną. Wydaje mi się, że zjechaliśmy za wcześnie - był znak w prawo na Żylinę, stąd taka decyzja. Potem widziałem, że samochody górą jechały dalej. Generalnie za Trencinem trzeba już b. uważać, nie tylko na "misków" ale i fatalne oznakowanie oraz roboty drogowe.
kresselack
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kresselack » 28.08.2007 09:36

Korala napisał(a):Wracałem w niedzielę 19 sierpnia przez Mikulov-Brno-Olomounc-Cieszyn. Na odcinku Mikulov- Cieszyn naliczyliśmy około 10 kontroli radarowych! Gdyby nie stały nasłuch na CB byłaby masakra.
To jedyny sposób by obronić się przed nową techniką czeskiej policji polegająca na zastosowaniu fotoradaru robiącego zdjęcia od tyłu.
W miejscach gdzie na autostradzie lub dwupasmówce sa ograniczenia prędkości stawiają radiowóz schowany za nasypem wiaduktu, budynkiem itp. (nie widoczny dla nadjeżdżającego) Policjant nawet się nie wychyla, celuje jedynie fotoradarem w samochód który go minął! Kilometr dalej stoi bus policyjny połączony drogą radiową z pierwszym, po otrzymaniu wiadomości o nr samochodu jadącego zbyt szybko policjanci zatrzymują go i pokazują zdjęcie na monitorze komputera. Oprócz busa jest jeszcze motocykl lub auto osobowe, gdyby delikwent się nie zatrzymał.
Taki sposób kontroli jest niezwykle skuteczny, przy każdej mijanej kontroli widzieliśmy dwa lub trzy zatrzymane pojazdy, w tym niestety polskie.
Nam się z powodów jak wyżej udało, więc nie wiem jakie byłyby koszta takiego spotkania.
Jedno z miejsc wyglądało jak specjalnie przygotowana pułapka. Nie bylo żadnego powodu do ograniczenia prędkości!

Hej mam pytanko jak nasłuchiwaliście CB w Czechach?? Na 19 stce po Czesku i wszytsko zrozuieliście gdzie co i jak stoją??
Pawełka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawełka » 28.08.2007 10:08

Poza granicami kraju Polacy zwyczajowo kraju porozumiewają się na 28 kanale. Jest to bardzo praktyczne, gdyż wielu jest tam "naszych" a nie trzeba słuchać innej gadki, często niezrozumiałej.
Jarek36
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek36 » 28.08.2007 10:22

Za granicą i tak obowiązuje pasmo FM. Większość odbiorników krajowych ma tylko polską częstotliwość AM więc i tak nie da załapać się na zagraniczną gadkę. No chyba, że posiadasz dobry sprzęt z dwiema częstotliwościami :)
A dwudziestke ósemkę jednak trzeba propagować. Ile razy trąbiłem bez odzewu do rodaków z antenką jadących z naprzeciwka stojąc w korku. Albo mieli wyłączone radyjka, w co wątpię albo jechali wciąż na 19.
Złośliwi koledzy z TIR-ów mówią, że małe mobilki to w ogóle kupują radia bez "gruchy" tylko do nasłuchu. :D
kresselack
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kresselack » 28.08.2007 10:27

Dzieki Jarek za info... Ja mam Alana i w insrukcji jest napisane, że jest moizliwosc odbioru fal " zagranicznych" mam nadzieje ze ktoś będzie jechał 16 września, bo wedy wyruszam.. na mam nadzieje przygodę życia..
Basman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basman » 28.08.2007 13:35

Pasmo CB posiada 40 kanałów. W polsce kanał 19 jest kanałem drogowym, kan 9 - Ratukowy a kanał 28 w polsce jak i zagranicą jest kanałem WYWOŁAWCZYM na którym należy wywołać , a na pogaduchy przejść na inny ( zwykle z lenistwa się nie przechodzi).Ten kanał głównie uzywa się poza PL.
Częstoliwości w każdym kraju ( przynajmniej w cześci sie różnią ) Na polskim AM z końcówką "5" nie usłuszymy czecha (tez AM) bo ma końcówkę "0". FM to chyba niemcy uzuwają ale głowy nie dam.
Nie ma potrzeby nasłuchiwania obcych narodowości bo oni CB uzywają sporadycznie. Jak się widzi samochód z anteną to 98% Polak.Generelnie w czechach i Austri ilość TX jak w polsce w słoweni i Cro ile razy włączyłem radio zawsze Polacy byli. W tym roku poraz pierwszy zabrałem do Cro radio - naprawdę warto

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone