Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 25.10.2012 18:21

Raul73 napisał(a):
kemilia napisał(a):Czy możne ktoś mi polecić jakiś mocny ( i/lub dobry) film ( thriller,kryminał, albo horror, tylko nie s-f) proszę. Czytałam kilkanaście str. forum, ale już się zmęczyłam :)

Jeśli chcesz obejrzeć naprawdę mocny horror (o ile masz super mocne nerwy), to polecam coś kultowego: "Cannibal Holocaust" (znany też pod tytułami "Green Inferno" czy "Nadzy i rozszarpani").

Film oficjalnie zakazany w 32 krajach (w Polsce też :!: ), w 100 innych mocno ocenzurowany - w związku z tym nie dostaniesz go nigdzie, tylko półlegalnie z netu. Na szczęście napisy są.

Ja obejrzałem go kilka lat temu i nie odważyłem się jeszcze obejrzeć ponownie - chociaż płytę cały czas trzymam w biurku.

No ja Cię proszę... kobiecie takie filmy??:) Nie da rady...o ile ma jakiekolwiek uczucia czegokolwiek:).
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.10.2012 18:39

To może Kac Wawa?

Podobno mało kto dotarł do końca, a ci, co dotarli, twierdzą że takiego czegoś jeszcze w życiu nie przeżyli ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.10.2012 18:48

weldon napisał(a):To może Kac Wawa?

Podobno mało kto dotarł do końca, a ci, co dotarli, twierdzą że takiego czegoś jeszcze w życiu nie przeżyli
i powtarzają: To straszne, to straszne ... 8O
;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.10.2012 01:51

maslinka napisał(a):
Interseal napisał(a):Ja dziś, a w zasadzie jutro, gdyż o 0:07 mam rozpocząć oglądanie "Skyfall". Jako że pewnie będzie z pół godziny reklam, a sam film trwa prawie dwie i pół godziny, to do roboty pojadę prosto z kina :lol:

Wow! Widzę, że już się nie możesz doczekać i zarezerwowałeś najwcześniejszy (również, jeśli chodzi o porę dnia/nocy ;)) seans :D

Ja poczekam chyba do poniedziałku. Mam nadzieję, że będzie trochę mniejszy tłok w kinie niż w weekend. Już też przebieram nogami ;) :D

Właśnie wróciłem z premiery "Skyfall".

Krótko: Panie i Panowie...do kina !!!
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.10.2012 04:54

Na Bonda, czy na ... film? ;)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 26.10.2012 06:48

MRK napisał(a):
No ja Cię proszę... kobiecie takie filmy??:) Nie da rady...o ile ma jakiekolwiek uczucia czegokolwiek:).

Też mi się wydaje, że dla kobiet ten film się nie nadaje. ale.... jeśli ma mocne nerwy, to czemu nie? :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.10.2012 06:49

weldon napisał(a):Na Bonda, czy na ... film? ;)

Ja byłem na Bondzie. :)

Wiele jest smaczków, ale nie chcę pisać. Myślę żeby odczekać przynajmniej tydzień i potem podyskutować nie odbierając teraz przyjemności i nie zdradzając niespodzianek tym, którzy się wybierają do kin.

Natomiast kilka spostrzeżeń z samej premiery.

1. Cztery pierwsze rzędy puste.
2. Film zaczął się punktualnie o 0:07 bez żadnych reklam!!!
3. Publiczność zróżnicowana jednak z przewagą dwudziestolatków, którzy namiętnie żrą popcorn i te jakieś czipsy maczane w jakimś tam sosie. (ja nie wiem, że to nie można się najeść przed seansem na dwie godziny naprzód? :) )
4. Drugim bohaterem tej nocy poza Bondem był młody blondynek, który nie wytrzymał nocnej pory i spał w fotelu gdy publiczność opuszczała salę :lol:
5. Z komentarzy tłumu wywnioskowałem, że film się podobał.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 26.10.2012 07:04

Podobno mało kto dotarł do końca, a ci, co dotarli......

To byli tacy ? 8O
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.10.2012 07:12

Interseal napisał(a):5. Z komentarzy tłumu wywnioskowałem, że film się podobał.

Właśnie słucham komentarzy widzów, którzy twierdzą, że film był ... romantyczny :roll: i wygląda na
rozpędówke do Bonda, który wróci i którego kochamy :D

Arek napisał(a):

Podobno mało kto dotarł do końca, a ci, co dotarli......

To byli tacy ? 8O

Interseal napisał(a):4. Drugim bohaterem tej nocy poza Bondem był młody blondynek, który nie wytrzymał nocnej pory i spał w fotelu gdy publiczność opuszczała salę :lol:

:mrgreen:
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 26.10.2012 07:33

MRK napisał(a):
Raul73 napisał(a):
kemilia napisał(a):Czy możne ktoś mi polecić jakiś mocny ( i/lub dobry) film ( thriller,kryminał, albo horror, tylko nie s-f) proszę. Czytałam kilkanaście str. forum, ale już się zmęczyłam :)

Jeśli chcesz obejrzeć naprawdę mocny horror (o ile masz super mocne nerwy), to polecam coś kultowego: "Cannibal Holocaust" (znany też pod tytułami "Green Inferno" czy "Nadzy i rozszarpani").

Film oficjalnie zakazany w 32 krajach (w Polsce też :!: ), w 100 innych mocno ocenzurowany - w związku z tym nie dostaniesz go nigdzie, tylko półlegalnie z netu. Na szczęście napisy są.

Ja obejrzałem go kilka lat temu i nie odważyłem się jeszcze obejrzeć ponownie - chociaż płytę cały czas trzymam w biurku.

No po takich komentarzach z czystej ciekawości muszę zobaczyć :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 26.10.2012 08:13

MRK napisał(a): Nie da rady...

Spróbuję obejrzeć. Może dam radę, nie widziałem.
Tutaj cały film.
8)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.10.2012 08:14

Interseal napisał(a):
marze_na napisał(a):Zarezerwowaliśmy bilety na OBŁAWĘ.
Słyszałam i czytałam już tak skrajne opinie, że z niecierpliwością czekam na seans.

... a ja z niecierpliwością na Waszą opinię. Moja na kilkanaście minut po seansie nie była najlepsza... ale chyba miałem za wysokie oczekiwania.

Czy rozczarował? Raczej nie, bo w zasadzie nie wiedziałam czego oczekiwać. Czy się podobał? Raczej tak, chociaż nikomu rekomendować nie będę.
Przede wszystkim jednak ani szczególnie mnie nie wzruszył ani nie poruszył ani nie zaskoczył. Fabuła mimo zabiegu retrospekcji prosta i przewidywalna. Pewnie dlatego, że to historia jakich dziesiątki rozegrały się w tamtych czasach. "Zdrada ma wiele twarzy", jak leciało w zwiastunach albo ,,Nie mam żadnego szacunku do bohaterów, bo w moim filmie nie ma bohaterów, wszyscy są zbrukani", że zacytuję reżysera. Cóż, nic odkrywczego. I ja właściwie nic odkrywczego w tym filmie nie znalazłam, choć parę refleksji przez głowę przeleciało.
Wnioskując z recenzji miało mi się zrobić żal bohaterów, "z których każdy nie jest jednoznacznie dobry albo zły", ale jakoś się nie zrobiło. Chyba dlatego, że nie trafiły do mnie zastosowane środki artystycznego wyrazu. Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że reżyser stanął gdzieś między Różą Smarzowskiego a Bękartami Wojny Tarantino i nie potrafił się zdecydować w którą stronę pójść. Z jednej strony dużo w Obławie scen brutalnych i naprawdę wstrząsających, ale też parę kompletnie groteskowych, z głową w zupie na czele, które czynią cały obraz wyjątkowo niespójnym i nieautentycznym. Do tego ścieżka dźwiękowa, która przybliża ten film raczej do pastiszu i parodii niż "okrutnie prawdziwego obrazu wojny, każdej wojny" (to z Polityki chyba). Rzucane na lewo i prawo przekleństwa, zwłaszcza "ch..e" też brzmiały fałszywie. Seksu w filmie też trochę za dużo i na siłę.
A poza tym ciekawe zdjęcia, rewelacyjny Dorociński i bardzo dobry Stuhr. Obraz wojny na pewno oryginalny, bez właściwego tej tematyce patosu i heroizmu, ale dla mnie trochę karykaturalny i nieprawdziwy. I to chyba jedyny zarzut jaki mam do filmu. Bo jak miał mnie poruszyć, skoro reżyserowi nie uwierzyłam.
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 26.10.2012 08:23

kaszubskiexpress napisał(a):
MRK napisał(a): Nie da rady...

Spróbuję obejrzeć. Może dam radę, nie widziałem.
Tutaj cały film.
8)

Włączam.... muzyczka na starcie spoko......
Dzięki za linka
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 26.10.2012 09:25

Przypomniał mi się fajny film "Częstotliwość - Frequency"... Ciekawy, taki inkszy ;)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 26.10.2012 09:32

kemilia napisał(a): "Częstotliwość - Frequency"... Ciekawy, taki inkszy ;)

Takich jest więcej. "Głosy"
Klasyka, czyli "Efekt motyla"
Zresztą wspomniane :Przeczucie", czy "Dom nad jeziorem" są utrzymane w podobnym klimacie.
8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 54
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone