Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 20.02.2012 15:02

Film, filmem, a dziś w jedynce, w Teatrze TV "Skarpetki, opus 124" z Pszoniakiem i Fronczewskim na żywo.

20.25.
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 20.02.2012 15:34

Anai napisał(a):
weldon napisał(a):
Anai napisał(a):W niedzielę o 20:05, na TVN7 Wróg u bram

Miesiepodoba i polecam ;)

A to było bardzo fajne ... przez pierwsze trzy, czy cztery razy ;)
Teraz już mniej, ale miło go wspominam.

Hahahaha ja też go już kilka razy widziałam i pewnie jeszcze obejrzę :D

No i nie obejrzałam... :/

Jak sobie przypomniałam, to akurat Perlman trupem padł...
a to ja
Cromaniak

Postnapisał(a) a to ja » 20.02.2012 20:22

weldon napisał(a):Film, filmem, a dziś w jedynce, w Teatrze TV "Skarpetki, opus 124" z Pszoniakiem i Fronczewskim na żywo.

20.25.

Zonk! :wink:
"Kryptonim GRACZ" nie tylko z Zamachowskim.

P.s. Czyżby "na żywo" się nie udało? :wink:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 20.02.2012 20:26

To może za tydzień?:?

Nie jestem najlepszy z dat.
Ciągle mi się mylą :D

Za to Holmesa (kolejny raz) sobie obejrzę :)
sviva
Cromaniak

Postnapisał(a) sviva » 21.02.2012 07:20

No to i ja nadrabiam zaległości.
Jesteśmy po seansie filmu "Roża". I co tu napisać. Że genialna gra aktorska, że wspaniałe zdjęcia, że fabuła wciągająca? No tak ale zakończenie jak wspominaliście naprawdę nasuwa na myśl wracającego Juranda. Fakt, że charakteryzacja się spisała w 100% ale jakoś tak dziwnie się film skończył.
Ale warto zobaczyć bo tematyka naprawdę inna od tych miałkich komedii romantycznych, które nam serwują rodzime wytwórnie.

Kolejny film z tego tygodnia to "Skóra w której żyję" P. Almodovora.
Film genialny, pokazujący jak wielka może być miłość i jak blisko od miłości do szaleństwa i nienawiści.
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 27.02.2012 13:55

kaszubskiexpress napisał(a): "W Ciemności"
Jeśli dostanie Oscara, to moim skromnym zdaniem nie miała z kim przegrać.

Oglądając na C+ noc oscarową słuchałem dwóch jełopków ( byli w pracy ewidentnie za karę ), którzy przed wynikami uważali "W ciemności" za epokowe osiągnięcie polskiej kinematografii a gdy okazało się, ze łoskara nie ma, to już tylko podkreślali jaki to film osiągnął sukces, bo po nominacji kupiło go kilka państw 8O

Sama ceremonia żenująco nudna, dowcipy kompletnie nieśmieszne.
Moim zdaniem na uwagę zasługuje tylko to, co powiedział twórca irańskiego, zwycięskiego filmu. Nie jestem w stanie zacytować w całości, ale można to streścić jednym zdaniem.

Pokochaliście film z kraju, którego nie kochacie

Jego krótkie podziękowanie było owacyjnie przyjęte.

P.S.
I niech ta Angelina J. zacznie żreć, bo niedobrze się robi od patrzenia na jej gnaty :x
8)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 27.02.2012 14:28

Podobno w "ciąży" jest ;)

Z tegoż powodu zarządzono chwilową ewakuacje Kambodży, więc oczy całego świata na Ukrainę się skierowały,
chociaż z Ukrainy to chłopcy raczej biorą :D

Hop, hop.

Te Skarpetki, Opus 124 to dziś ... na pewno ;)
raffiu
Cromaniak

Postnapisał(a) raffiu » 27.02.2012 21:10

No i oskar "gołs tu"" Rozstanie" zamiast do "W Ciemności" :)
Miałem tą przyjemność oglądać irański film całkiem niedawno wiedząc już, że jest nominowany do oscara i że to główna konkurencja dla naszej rodzimej produkcji. Rodzimej nie oglądałem jeszcze. Pewnie kiedyś tam se oglądnę ;).....
To czym chcę się z Wami podzielić, to moje podejście do filmu Rozstanie przed i po obejrzeniu. Bo co ja sobie mogłem myśleć o filmie z Iranu, który ma szanse na oscara ?
Ano to, że pewnie podejmuje tematykę związaną z szyickim fundamentalizmem, albo że jest krytycznym spojrzeniem na teokratyczny Iran i dlatego zdobywa poklask w USA. Myślałem też, że jeśli nie te aspekty decydują o jego nominacjach to pewnie jest naszpikowany artystowskimi środkami przekazu i to one stanowią o jego wartości nie zaś scenariusz i to jak jest zagrany. Trochę opinię o filmie ratowały wyróżnienia na europejskiej arenie, ale i te postrzegałem jako próbę przeciwstawienia kina z tej części świata Hollywoodzkiej szmirze. Zasiadałem do oglądania z mocno krytycznym nastawieniem.
Jakie więc było moje zdumienie, gdy okazało się, że film jest na prawdę dobry. Nie będę wdawał się w szczegóły ani nie zamierzam recenzować. Napisze tylko tyle, że poza niezaprzeczalnymi walorami samego filmu po jego obejrzeniu jawi mi się zupełnie inny obraz Iranu niż to co za sprawą "wolnych" mediów zakorzeniło się w mojej głowie. Niby wiedziałem, że życie tam wygląda "w miarę normalnie". Że obrazek tłumu z kałahami w rękach palącego Izraelskie i Amerykańskie flagi na tle chatek lepianek to nie jest to co na co dzień widać na ulicach Teheranu. Niby wiedziałem, ale wyobrażenie było a film Rozstanie to wyobrażenie obalił. Tam żyją normalni ludzie, którzy tak samo kochają, nienawidzą, myślą jak my ludzie zachodu. I to uważam, za największy sukces tego filmu. Właśnie to, że może podobne odczucia pojawia się wśród społeczeństw państw, które tak chętnie przyklasnęły by na wieść o kolejnej wojence USA prowadzonej w myśl zaprowadzania demokracji, obrony Izraela, zwalczania broni biologicznej, chemicznej, atomowej.... itp.
a to ja
Cromaniak

Postnapisał(a) a to ja » 28.02.2012 00:37

weldon napisał(a):Hop, hop.

Te Skarpetki, Opus 124 to dziś ... na pewno ;)

Ano były :)

P.s. do "Skarpetek..": jaką trzeba mieć głowę, żeby ... opanować tyle tekstu "na raz"?
I - jak powiedział wcześniej Fronczewski - tak dużą widownię, jak podczas jednego TAKIEGO spektaklu, niektórzy aktorzy nie nazbierają nawet przez całe swoje życie sceniczne.

Reszta to ... fikcja.
Teatr.
Czysta Forma Fikcji.

Hm ... tylko że "Skarpetkom ..." tak do końca nie możemy ufać - wszak Telewizja może wszystko ... :oczko_usmiech:
ufam, że to "na żywo" było na żywo

A my ... chodzimy na spektakle, bo po prostu chcemy być "zwodzeni".:)
Albo nie chodzimy, bo sądzimy, że ... sami właśnie gramy swoją największą życiową rolę. :oczko_usmiech:

P.s. do Oscarów: chociaż FILMem interesuję się ... niemal od zawsze :wink: to gala filmowa/oscarowa od dawna przestała mnie kręcić.
Jury ... nie ma czasu, żeby obejrzeć wszystkie nominowane filmy.
Tego pojąć nie mogę :devil:
I już nie chcę.

A poza tym ... kiedy to jury jest w stanie obejrzeć wszystkie, aby ... nominować?

I tak obejrzę te, które będę chciała :)

[Właśnie kończę "Underground" na ZoneEurope. Kiedyś oglądałam go ... przed "Moją Chorwacją". Teraz ... oglądało się go nie-co-i-na-czej]

Pozdraviam
Ostatnio edytowano 29.02.2012 11:03 przez a to ja, łącznie edytowano 1 raz
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.02.2012 18:58

We czwartek, 2.03 po północy o 01.10 w TVP 1 "Babel" A.G. Inarritu

W sobotę, 3.marca o 20.20, na antenie TVP Kultura "Grubasy" (Gordos)
A już w niedzielę startuje "30 minut Młodego Kina".
Pozdrawiam
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 01.03.2012 21:20

a to ja napisał(a): Fronczewski

A my ... chodzimy na spektakle

Zdecydowanie polecam "Kolację dla głupca". Genialna sztuka.

8)
kozulka
Cromaniak

Postnapisał(a) kozulka » 01.03.2012 21:47

kaszubskiexpress napisał(a):
a to ja napisał(a): Fronczewski

A my ... chodzimy na spektakle

Zdecydowanie polecam "Kolację dla głupca". Genialna sztuka.

8)

Byłam i rzeczywiście...
Super sztuka a i Krzysztof Tyniec - aktorstwo na najwyższym poziomie. POLECAM :D
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 06.03.2012 08:23

Wczoraj obejrzałem "Boga zemsty" z Nicolasem Cage'em.

Przyzwoita sensacja, z ciekawym pomysłem.

Cóż więcej pisać................poczytałem wcześniej kilka recenzji i wynikało z nich, że to jakaś szmira a że ja lubię wyrabiać sobie opinię sam........... to moja ocena 7/10.

8)
Martynek
Odkrywca

Postnapisał(a) Martynek » 06.03.2012 08:47

Ja z kolei obejrzałam wczoraj film "Grbavica" i polecam nie tylko tym, którzy interesuja sie Bałkanami, ale każdemu, kto chciałby zobaczyć jak wygląda życie w powojennym Sarajewie, ode mnie 7,5/10
arabesqa74
Cromaniak

Postnapisał(a) arabesqa74 » 06.03.2012 11:40

A ja chciałabym polecić film Clinta Eastwooda Gran Torino (2008r.).
Genialny Eastwood w roli głównej i jako reżyser.
Jak nie lubiłam kiedyś jego filmów, tak teraz oglądam je w ciemno.
Polecam. Kawał świetnego kina - i wzrusza i rozśmiesza.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone