Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marze_na
Koneser
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Postnapisał(a) marze_na » 15.10.2014 11:15

walp napisał(a):Też wróciłem z kina. W końcu obejrzałem "Miasto 44".

Generalnie zgadzam się z Twoją opinią.
Film oceniam wysoko. Sporo w nim mocnych i wstrząsających scen. Mnie poruszyły na tyle mocno, że na tą rozdmuchanej na forach scenę seksu praktycznie nie zwróciłam uwagi. Co innego siedziało mi w głowie.

Jedyne co mnie nieco irytowało to sceny slow-motion, pocałunek wśród latających pocisków i bieg przez cmentarz. Jak tłumaczył reżyser te sceny miały pokazywać to co działo się w umysłach bohaterów. Do mnie to nie trafiło, zaleciało tanim kiczem.

walp napisał(a):Zamysłem twórców filmu nie było ważenie racji czy oceny decyzji sprzed 70 lat, ale pokazanie filmu o miłości, młodości i walce.
I to udało im się pokazać.

Dokładnie. A większość recenzentów chyba nie potrafi odnieść się do filmu nie patrząc na niego przez pryzmat swojej własnej opinii o powstaniu.
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 20.10.2014 09:20

"Miasto 44"

No cóż.
Nastawiłem się na coś wyjątkowego, ale szybko niefortunna scena z pocałunkiem w osławionym slow-motion sprawiła, że film stał się niepoważny.
Na szczęście chwilę później Komasa pokazuje scenę eksplozji pojazdu-pułapki, w której z nieba zaczyna padać krwawy deszcz z szczątkami kilkuset zabitych.
Mocne !

Potem było przyzwoicie zaledwie.

Scena seksu nawet byłaby do przełknięcia, gdyby nie trafiająca w zamyśle do niewymagającego, młodego widza współczesna muzyka klubowa. Dramat. Porażka. Żart.

No cóż Komasa powinien dokładnie obejrzeć "Wroga u Bram", żeby zobaczyć jak robi się scenę seksu w czasie wojny.

Opinie powstańców po obejrzeniu filmu na stadionie w większości nieprzychylne są zrozumiałe.

W weekend chcieliśmy z żoną obejrzeć "Bogowie", ale tłumy rodem z lat 80-tych z czasów filmów o Godzilli zniechęciły nas skutecznie.
Poczekamy.
:hut:
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 25.10.2014 14:57

Właśnie wyszliśmy żoną z kina.

"Bogowie"

Krótko: Brawo.
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 26.10.2014 20:59

maslinka napisał(a):Właśnie wróciłam z filmu Zaginiona dziewczyna. Powiem krótko: rewelacja! :mrgreen:

Koniecznie idźcie do kina. Fincher to jednak klasa :D

Potwierdzam, byłem z tydzień temu tylko zapomniałem napisać

powiek krótko - od tego momentu staram się byc grzeczniejszy..... nie napiszę dl akogo, aby nie popsuć zabawy tym, którzy nie widzieli jeszcze filmu :smo: :smo: :smo: :smo:
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 26.10.2014 21:05

tony montana napisał(a):powiek krótko - od tego momentu staram się byc grzeczniejszy..... nie napiszę dl akogo, aby nie popsuć zabawy tym, którzy nie widzieli jeszcze filmu :smo: :smo: :smo: :smo:

:smo:
SgwdYrEira
Cromaniak

Postnapisał(a) SgwdYrEira » 26.10.2014 21:06

Obejrzałem dzisiaj "Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął".

Całkiem sympatyczny film :)
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 26.10.2014 21:36

maslinka napisał(a):
tony montana napisał(a):powiek krótko - od tego momentu staram się byc grzeczniejszy..... nie napiszę dl akogo, aby nie popsuć zabawy tym, którzy nie widzieli jeszcze filmu :smo: :smo: :smo: :smo:

:smo:

A żebyś wiedziała ;) :smo: :smo: :smo:
raffiu
Cromaniak

Postnapisał(a) raffiu » 28.10.2014 10:52

SgwdYrEira napisał(a):Obejrzałem dzisiaj "Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął".

Całkiem sympatyczny film :)

Też było mi dane :) Potwierdzam. Całkiem sympatyczny film... Czego Ci Szwedzi nie wymyślą :D

"Zaginiona dziewczyna" też moim zdaniem warta obejrzenia (choć od czasu "Operacji Argo" nie przepadam za Afflekiem - żeby nie było kreacja super, ale sam film będący w moim odczuciu tubą propagandową rzuca się cieniem na moje postrzeganie aktora). A no i w "Zaginionej dziewczynie" wystąpiła modeleczka z polskimi korzeniami ;), ta znana z teledysku "blurred lines" :)...HOT!
"Bogowie" jeszcze przede mną :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.10.2014 11:15

Bogowie- warto, a nawet trzeba. Trzyma poziom od początku do końca, świetnie zostały oddane realia schyłku komuny, praca kardiochirurgów w tamtych czasach.
Kot- genialny, postać Religi długo zostaje w pamięci.
Teraz czekam na "Furię".
http://film.onet.pl/recenzje/furia-jedz ... nzja/0rkc8]Furia[/url]
garbowski
Cromaniak

Postnapisał(a) garbowski » 29.10.2014 06:55

"Furia"... zaliczona. Tak mogę napisać po obejrzeniu tego filmu. Wystarczy poczytać komentarze pod artykułem który podlinkowała Kasia. Z wieloma niestety ja jako sympatyk kina wojennego muszę się zgodzić po obejrzeniu... szczególnie te o scenie ataku 4 shermanów na ukrytych w lesie Niemców, scena finałowej walki. Dla miłośników kina czasu wojny, szczególnie drugiej film obowiązkowy... ale czy aż taki dobry jak go reklamują :?: , osobiście wątpię...ale to tylko moje zdanie i opinia.
Mnie na kolana z fotela kinowego nie rzucił.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 30.10.2014 15:43

Dziś na TVP2 o 20:40 - Nietykalni. Rewelacyjna komedia!

Jeśli ktoś nie widział, polecam :)
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 30.10.2014 15:53

maslinka napisał(a):Dziś na TVP2 o 20:40 - Nietykalni. Rewelacyjna komedia!

Jeśli ktoś nie widział, polecam :)

Potwierdzam. Całkiem sympatyczny film. Nieco inny niż odmóżdżone komedie amerykańskie.
Zresztą już kiedyś go w tym wątku polecałem.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 30.10.2014 15:54

greenrs napisał(a):Zresztą już kiedyś go w tym wątku polecałem.

Ja też ;)

Ale to chyba premiera w tv.
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 30.10.2014 16:02

maslinka napisał(a):
greenrs napisał(a):Zresztą już kiedyś go w tym wątku polecałem.

Ja też ;)

Ale to chyba premiera w tv.

Emitowany w TVP był w święta wielkanocne, ale potwierdzam, że to świetny komediodramat. :wink:
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 30.10.2014 16:14

By rozwiać wątpliwości (18.04.2014r) :mrgreen:
greenrs napisał(a):W świąteczną niedzielę polecam film: Nietykalni - TVP 1 godz. 21.25. Naprawdę znakomite kino :!:

Waldek, masz dobrą pamięć :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 179
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone