Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.03.2011 23:38

Skandynawowie mają bardzo ciekawe kino... I to nie tylko Bergmana i von Trier'a....

"Uczta Babette" (1987) reż. G.Axel
"Wół" / "Oko wołu" (1991). reż. S.Nykvist
"Życie jest piękne" (1995) reż B. Widerberg
"Włoski dla początkujących (2000) reż. L.Schering
"Wiarołomni" (2001) reż. L.Ullmann
"Elling" (2001) reż. P.Naes
"Noi Albinoi" (2003) reż. D. Kari
"Rekonstrukcja" (2003) reż. Ch. Boe
"Historie kuchenne" (2003) reż. B.Hamer
"Wilbur chce się zabić" (2004) reż. L.Scherfig
"Kumple" (2004), reż. M. Tyldum
"Jak w niebie" (2004) reż. K.Pollok
"Bracia" (2004) reż. S.Bier
"Jabłka Adama" (2005) reż. A.Jensen (już tutaj chwalone)
"Białe szaleństwo" (2009) reż. R.D. Langlo

o ile Islandię zaliczymy do Skandynawii
"101 Reykjawik" (2000) reż. B.Kormakur
"Białonocne wesele" (2007) reż. B. Kormakur

W ostatnim czasie pojawiło się wiele, których nie miałam jeszcze okazji zobaczyć, a straszną mam chęć...

Eh...
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 18.03.2011 10:25

kaszubskiexpress napisał(a):Skoro temat odżył to napiszę kilka zdań o Sanctum 3D.

Dopiero teraz trafiłam na ten wątek.
Nie mogę nie skomentować filmu Sanctum.
Zrobił na mnie niesamowite wrażenie, tym bardziej, że nurkowanie jest mi bardzo bliskie.
Powiem tak, dla mnie numer jeden od dłuższego czasu.

Nie wiem, czy wiecie ale w filmie był też polski akcent, praktycznie we wszystkich scenach pod wodą występowała Agnieszka Milowka jako dublerka.
Niestety kilka tygodni temu zgineła podczas nurkowania w jaskini...

Hitem była dla mnie "oddycharka" ;)
Musieli jakoś spolszczyć rebreather'a, więc spoko, tylko się pod nosem uśmiechnęłam.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 18.03.2011 11:49

kaszubskiexpress napisał(a):Bardzo podobał mi się "Milenium - Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet"

Wszystkie trzy części Millenium są sfilmowane. Jest co oglądać!

Roxi napisał(a):...Sanctum.
Zrobił na mnie niesamowite wrażenie

Mi się też bardzo podobał. W odróżnieniu do Avatara.

Roxi napisał(a):Nie wiem, czy wiecie ale w filmie był też polski akcent, praktycznie we wszystkich scenach pod wodą występowała Agnieszka Milowka jako dublerka.
Niestety kilka tygodni temu zgineła podczas nurkowania w jaskini...

Nie wiedziałem.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 18.03.2011 15:42

marsylia napisał(a):
Millenium czytałam i jakoś do filmu mnie nie ciągnie, ale może może...

Jeśli czytałaś, to film Cię prawdopodobnie zawiedzie, to jest raczej norma.
Ostatni raz wybrałem się na ekranizację kilka lat temu.
"Kod Da Vinci". Znajomi zachwyceni filmem a ja zawiedziony.

Roxi napisał(a):Nie mogę nie skomentować filmu Sanctum.
Zrobił na mnie niesamowite wrażenie, tym bardziej, że nurkowanie jest mi bardzo bliskie.
Powiem tak, dla mnie numer jeden od dłuższego czasu.

kaszubskiexpress napisał(a):Sanctum 3D.

Jest tylko jedna sprawa, która nie daje mi spokoju, ale o tym mogę pogadać z kimś, kto był i dopiero za jakiś miesiąc, gdy będzie pewność, że Ci co chcieli, film już obejrzeli.

W filmie Sanctum 3D przeżył tylko syn jednego z głównych bohaterów. Treść filmu jest jego opowieścią o tym co się tam zdarzyło (obraz na faktach).
Jego ojciec został przedstawiony jako szlachetna osoba a sponsor jako zły charakter, wręcz nikczemnik. Miałem mieszane uczucia, bo twórcy filmu każą mi uwierzyć w wersję młodego, zbuntowanego człowieka. Coś mi tu nie leży. Co o tym sądzisz Roxi ?
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 18.03.2011 16:24

kaszubskiexpress napisał(a):Jego ojciec został przedstawiony jako szlachetna osoba a sponsor jako zły charakter, wręcz nikczemnik. Miałem mieszane uczucia, bo twórcy filmu każą mi uwierzyć w wersję młodego, zbuntowanego człowieka. Coś mi tu nie leży. Co o tym sądzisz Roxi ?

Wiesz, nie zastanawiałam się nad tym, prawda pewnie leży w środku.
Ojciec, że tak będę o nim pisać, był doświadczonym nurkiem i grotołazem, dla niego samo to, że mógł tam być i nurkować było pewnie niesamowitym przeżyciem.
Nie w jednej wodzie nurkował i zdawał sobie sprawę z niebezpieczeństw, wiedział czego się spodziewać, jak reagować.
Mam znajomego, zresztą jest moim instruktorem nurkowania, który prowadzi prace podwodne i jak o tym opowiada, to czuje się pasję i miłość, do tego co robi. Mi samej zdażyło się kiedyś spanikować pod wodą i gdyby nie on, to nie wiem co by było- doświadczenie robi swoje.
Sponsor był typem człowieka, który ma kasę i nie wie co z nią zrobić, postanawia pobawić się w nurkowanie... nie jest w stanie przewidzieć i reagować na różne sytuacje tak samo jak ktoś kto przenurkował tysiące godzin.

Wydaje mi się, że sytuacja jest w miarę wiarygodna, synem pewnie kierowały uczucia, bo trudno sobie wyobrazić żeby mogło być inaczej, co nie zmienia faktu, że historia tragiczna i ucząca pokory.
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 18.03.2011 19:51

co do filmów 3D??? nie, jeszcze nie ta "epoka", okulary nie wygodne, obraz ciemny ogólnie lipa. Obraz w telewizorach 3D - już lepiej (oglądałem film demonstracyjny w sony center), ale obraz w kinie 3D... nie , wolę tradycyjny
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.03.2011 20:18

Ja polecę dokument TVP Kultura - 2011-03-20 10:10
Raj pana Hafnera
Pozdrawiam
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 18.03.2011 20:35

Kasiu zakładam, że masz dostęp u siebie do TVP Kultura i TVP Polonia.
Masz możliwość oglądania innych polskojęzycznych kanałów, jeśli tak , to jakich ?

Nie wiem, czy lubisz takie kino, ale ja ustawiam na jutro nagrywanie "Papillona" z 1973 roku z niesamowitym S. McQueenem i D. Hoffmanem.
TVP Kultura. Sobota. g. 20.20
Oglądałem ten film w wieku 17 lat, było to 25 lat temu i pamiętam, że film zrobił na mnie ogromne wrażenie. Prawdziwa historia drobnego złodziejaszka niesłusznie oskarżonego o zabójstwo.

Pozdrawiam.
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 21.03.2011 16:33

bardziej jako ciekawostkę niż obowiązkową pozycję, polecam wtorkowy odcinek serialu "Usta Usta" godzina 21.30 (chyba) TVN. A polecam dlatego, że odcinek kręcono w Chorwacji, a konkretnie w Splicie :).
Pozdrawiam
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 21.03.2011 17:34

fiu fiu, nawet kiczowata polska kinematografia serialowa zawitała w CRO mogę to tylko porównać do kręcenia teledysków w cro disco-polowych kapel. Oczywiście zerknę
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 21.03.2011 17:38

raffiu napisał(a):bardziej jako ciekawostkę niż obowiązkową pozycję, polecam wtorkowy odcinek serialu "Usta Usta" godzina 21.30 (chyba) TVN. A polecam dlatego, że odcinek kręcono w Chorwacji, a konkretnie w Splicie :).
Pozdrawiam

No czymś musieli widza przyciągnąć do oglądania tego "hitu" .
A czym przyciągnąć widza jak nie pięknymi widokami z Jadranem w tle.....
:lol:
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 21.03.2011 17:42

maniust napisał(a):No czymś musieli widza przyciągnąć do oglądania tego "hitu" .
A czym przyciągnąć widza jak nie pięknymi widokami z Jadranem w tle.....
:lol:

tylko widokami bo fabuła... przemilczę
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.03.2011 19:22

Polecam "Podwójną grę" na TVN 7 o g. 22.45

M. McConaughey i Al Pacino to wystarczająca rekomendacja.

A druga pozycja to:
Serial "NA WENECKIM SZLAKU"
Przegapiłem ubiegłotygodniowe części z Pulą i Splitem.....ech

HVAR, KORCZULA, MEDUGORIJE I DUBROVNIK !!!

TVP INFO dzisiaj w nocy w właściwie jutro o g. 0.10 część 3

Po tygodniu żeglowania Czarny Łabędź dociera do kolejnego kraju nad Adriatykiem _ Bośni i Hercegowiny. Francesco opowiada o wojnie, która zniszczyła te tereny. Następnie odwiedza Medugorije _ cel licznych pielgrzymek, wyspy Hvar i Korculę oraz najpiękniejsze miasto wybrzeża _ Dubrownik.

A o 0.45 część 4

W trzecim tygodniu żeglugi załoga Czarnego Łabędzia dociera do Czarnogóry. Tu Francesco spotyka się z Ivaną Knezevic, Miss Czarnogóry. Kolejnym celem podróży jest Albania. Podczas wyprawy w głąb kraju można obejrzeć betonowe bunkry, ustawione na brzegu przez komunistycznego dyktatora Envera Hodżę. W Tiranie podróżnik spotyka się z burmistrzem, byłym raperem, który postanowił zmienić miasto, malując stare domy jaskrawymi kolorami.
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 21.03.2011 19:37

już mojego PVR -a zaprogramowałem :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 22.03.2011 23:58

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Kieślowski.... temat rzeka... Dekalogi to absolutnie "lektura obowiąkowa".

Dzisiaj skończyłem oglądać ostatnią część z 10 nagranych i zdecydowanie najwyżej oceniam 5,6,9 i 10.
Mała ciekawostka, w 9 części warszawski wiadukt, na którym samobójstwo próbował popełnić główny bohater zagrała nieskończona wtedy(film z 1988 roku) estakada Kwiatkowskiego w Gdyni :D

I jeszcze jedna sprawa, nawet tak wielkim mistrzom zdarzają się wpadki.
W pierwszej części w pewnym momencie w odbiciu lustra widać czubek głowy prawdopodobnie dźwiękowca. 4 minuta 28 sekunda, nad patyczkami do czyszczenia uszu :oops:

Pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone