Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.03.2011 15:36

telpol

Pozwolę się z tobą nie zgodzić, jako że fanem Star Wars jestem praktycznie od dziecka i co kilka miesięcy oglądam sobie cała sagę na DVD. Faktycznie starsze części są lepsze, ale i te nowe mi się bardzo podobają. "Mroczne widmo" ma niesamowite tempo akcji i świetnego Jar Jar Binksa, "Atak Klonów" chyba najlepsze w całej sadze sceny bitew, a "Zemsta Sithów" zdecydowanie najsłabsza, ale nadrabia mocnym zakończeniem. Plus świetna gra mojej ulubionej Natalie Portman.

Co do twoich życzeń, to być może niedługo będziesz mógł je spełnić. Słyszałęm, ze szykuje się wydanie całej sagi w wersji 3D - pierwsze mają niedługo trafić do kin. Jeśli to nie plotki...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.03.2011 15:45

Teoretycznie to masz rację, ale pierwsze ekranizacje, nie dość, że były rewolucyjne,
jak na swoje czasy, to jeszcze, mimo, że chałupniczymi metodami robione scenografia i efekty,
to strasznie zwalały z nóg, natomiast w tych ostatnich ekranizacjach nie było za specjalnie nic,
czego byś w mniejszym, lub większym stopniu gdzieś już nie widział.
Jak nie na ekranie, to w jakiejś grze.

3D też już jest tak oklepane, że na kolana nie rzuca.

To tak, jak z Bondami. Można się śmiać z Connery'ego w Doktorze No,
ale oglądam go, tak samo jak Moore'a, za każdym razem kiedy go puszczają,
a te z Daltonem, Brosnanem i Craig'iem, obejrzałem po razie, może po dwa i ... chwatit' :wink:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 17.03.2011 16:01

marsylia napisał(a):o tak Piorun jest extra :lol: , wracamy czasem do niego, ze względu na gołębie :wink:
Nieee, no gołębie to klasyka gatunku :lol:

marsylia napisał(a):A ja polecam jeszcze
http://www.filmweb.pl/Na.Fali, u nas ta bajka przeszła jakoś bez echa, ale warto :lol: :lol: :lol:
Ja to jej nawet nie kojarzę - ale jak będę szperać w wypożyczalni to wmówię Dzieciakom, że bardzo, ale to bardzo chcą ten film obejrzeć :wink:

kaszubskiexpress napisał(a):Z ostatnio oglądanych bardzo podobał mi się "Odlot"
Czuwaj i witaj - Rusell the best :lol:

Widzę, że niezły funklub możemy założyć :lol: To w takim zestawie nie może zabraknąć Dori i jej problemów z pamięcią krótkowtwałą :lol:

pozdrawiam
:D
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 17.03.2011 17:37

Raul73, masz inne zdanie i masz do tego pełne prawo, ja podłączam się pod odpowiedź weldon-a. Gdy oglądałem GW gdzieś około 88 roku ubiegłego wieku miałem 12-13lat i film zrobił na mnie, na tle "pana kleksa" czy "przyjaciela wesołego diabła" ogromne wrażenie (jak wszystko w tamtych czasach z zza żelaznej kurtyny). Dzisiaj efektów komputerowych mamy na pęczki, w czasach początku filmu GW wszystko było robione "w miniaturze" i bardziej realne, parę lat później spodobały mi się filmy z serii "odyseja kosmiczna"
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 17.03.2011 18:43

telepol napisał(a): Gdy oglądałem GW gdzieś około 88 roku ubiegłego wieku miałem 12-13lat i film zrobił na mnie, na tle "pana kleksa" czy "przyjaciela wesołego diabła" ogromne wrażenie

Ja oglądałem GW w 1980 jeśli dobrze pamiętam. Nie zapomnę jak starszy kolega opowiadał o tym filmie. Przez kolejne dni, zanim poszedłem do kina wyobraźnia tak mi pracowała, że wszędzie widziałem statki powietrzne.

Później w 1983 roku chyba, oglądałem "Imperium kontratakuje".
W "Świecie Młodych" wcześniej czytałem artykuł o tym filmie i oglądałem zdjęcia.
Wszyscy koledzy z klasy mieli plakaty z "czworonogimi maszynami".

Muszę przyznać, że rzeczywiście tamte filmy odcisnęły głębokie piętno w naszych wspomnieniach. Wtedy były jedyne i wyjątkowe. Dzisiaj obrazy z efektami pojawiają się co rusz, więc nie robią już takiego wrażenia.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 17.03.2011 18:47

Tymona napisał(a):
Widzę, że niezły funklub możemy założyć :lol:

Bardzo wzruszający jest moim zdaniem Wall-e.

Fanklub.........ok :P
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 17.03.2011 18:54

Tymona napisał(a):
marsylia napisał(a):A ja polecam jeszcze
http://www.filmweb.pl/Na.Fali, u nas ta bajka przeszła jakoś bez echa, ale warto :lol: :lol: :lol:

Ja to jej nawet nie kojarzę - ale jak będę szperać w wypożyczalni to wmówię Dzieciakom, że bardzo, ale to bardzo chcą ten film obejrzeć :wink:

Na fali wersja "dla tatusia".

telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 17.03.2011 19:37

z ciekawych filmów polecam "stygmaty" Rupert Wainwrighta, i z cyklu wierzyć, nie wierzyć dla fanatyków teorii o UFO "czwarty stopień"
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.03.2011 19:47

Kaszubski w swoim " tv rozkładzie jazdy" na ten tydzień nie uwzględnił cyklu TVP Polonia "Kino sąsiadów" (zawsze w piątek po 22.00).
Tym razem o 22.35 "Sekrety" A.Nellis (2007 r.)- fajne czeskie "babskie" kino.
Polecam
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 17.03.2011 20:32

longtom napisał(a): Na fali wersja "dla tatusia". :D

Oj, chyba bardziej dla mamusi :wink: :lol:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.03.2011 21:49

telepol

Jeśli mówimy o efektach specjalnych, to pełna zgoda - te z pierwszej trójki serii były jak na swoje czasy rewolucyjne, te nowe to nic specjalnego. Ale dla samej akcji warto obejrzeć wszystkie po kolei. ALe ja jestem niepoprawnym fanatykiem Star Wars, więc mnie się wszystko tam podoba :D :D

Co do "Stygmatów" to zgoda - super film, chociaż też ma swoje lata, ale w swojej kategorii chyba jeden z najlepszych.
Natomiast co do "Czwartego stopnia".... Nie wiem, co powiedzieć. Dziwny film. Usnąłem na nim - jak dla mnie trochę za bardzo bajkowy, ale do obejrzenia dla tyhc którzy lubią kino o UFO

A co się tyczy 3D, to mam podobne odczucia co weldon. Wolę jednak tradycyjne. Nie moge się doczekać 4 części "Piratów" (premiera 20 maja), ale kiedy się dowiedziałem że będzie w wersji 3D, byłem troche zawiedziony. No, ale przekonamy się w maju.
Ostatnio edytowano 17.03.2011 21:53 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 17.03.2011 21:49

nie wiem czy ktoś już polecał, bo nie przeglądałam całego wątku, ale ja namiętnie oglądam filmy na Iplexie, cale mnóstwo świetnych filmów :!:
Jakiś cza temu odkryłam kino skandynawskie, a do tej pory byłam fanką hiszpańskiego :lol:
Polecam gorąco :idea:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 17.03.2011 22:18

marsylia napisał(a):Jakiś cza temu odkryłam kino skandynawskie, a do tej pory byłam fanką hiszpańskiego :lol:
Polecam gorąco :idea:

O hiszpańskim pisałem troszkę wcześniej a ze skandynawskiego polecam, jeśli nie oglądałaś "Ondskan" .
Bardzo podobał mi się "Milenium - Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet"

I najlepszy z tych, które widziałem "Podziemny front" z moim ulubionym Madsem Mikkelsenem.

"Fucking amal" był bodajże pierwszym skandynawskim filmem jaki obejrzałem, nie licząc Gangu Olsena .

:P
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 17.03.2011 22:31

to skoro jesteśmy przy kinie ze Skandynawii, to polecam film produkcji duńsko - niemieckiej "Adams aebler", po naszemu "jabłka Adama".
Film jest współczesną produkcją (2005). Warto obejrzeć.
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 17.03.2011 22:48

kaszubskiexpress napisał(a):...

Zło oglądałam - rewelacja :!:
Millenium czytałam i jakoś do filmu mnie nie ciągnie, ale może może...

raffiu napisał(a): to polecam film produkcji duńsko - niemieckiej "Adams aebler", po naszemu "jabłka Adama".
Film jest współczesną produkcją (2005). Warto obejrzeć.

to też widziałam i polecam

a z innych bardzo polecam Księga Diny - przepiękne krajobrazy i wnętrza :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone