Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 27.02.2011 12:38

Black Howk Down.
Świetna muza i duża doza realizmu w działaniach. Pomijam amerykański patos i łopoczącą flagę...
U-la
Cromaniak

Postnapisał(a) U-la » 27.02.2011 12:43

Aha i jeszcze Wam chciałam polecić "127 hours". Biograficzny, znaczy się na faktach. Też raczej niszowy niestety. Mam chyba słabość do "dziwnych" filmów :D

Tu akcja dzieje się na maleńkiej przestrzeni i właściwie to gra jeden aktor :D Słaba zachęta chyba :lol: Ale nie czytajcie recenzji, że nudny, że przydługawy. Guzik prawda! Film jest świetny!!!
O sile charakteru, o woli walki o przetrwanie, o tym co człowiekowi przychodzi do głowy, kiedy wydaje się, że znalazł się w sytuacji bez wyjścia i o tym, że nigdy nie wolno pozwolić zgasnąć nadziei itd.

I choć przeczytacie, że jest makabrycznie, kiedy bohater musi sobie odciąć przedramię chińskim scyzorykiem, to dodam, że nie brakło momentu, kiedy nie sposób się było nie roześmiać.

Dwa zdania ze stronki Filwebu: "Najnowszy film Danny'ego Boyle'a, wyróżnionego Oscarem za "Slumdog. Milioner z ulicy", to ekranizacja książki Arona Ralstona. Dramatyczne przeżycia młodego alpinisty, który podczas samotnej wędrówki zostaje uwięziony w rozpadlinie skalnej w niedostępnych górach Utah i jest zmuszony do desperackiej walki o przetrwanie"
Tymona
Cromaniak

Postnapisał(a) Tymona » 27.02.2011 13:33

U-la napisał(a): Mam chyba słabość do "dziwnych" filmów :D
:lol: to jest już nas dwie :lol: Ja na razie też wybieram się i na Ludzi Boga i na 127h. Jak Potomstwo pozwoli to już w przyszły łikend na dłużej parkuję w kinie :wink:

Do puli fimów "dziwnych" dorzucam jeszcze Wszystko w porządku

pozdrawiam
:D
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 27.02.2011 13:41

kaszubskiexpress napisał(a):Kilka propozycji na niedzielę:

"KSIĄŻĘ PERSJI: PIASKI CZASU"
Premiera w HBO o 20.10.
Nie oglądałem, więc opinii nie wystawię

Nagram, obejrzę w tygodniu i coś napiszę.

Oglądałem na DVD - taki średni, coś w rodzaju "Mumii". Generalnie do obejrzenia. Szybka akcja, fajne plenery, ale dosyć słabe efekty specjalne. Za to na duży plus rola ślicznej Gemmy Arterton - to dla męskich koneserów jej "talentu" :wink: :wink: :D :D

Co do "Gladiatora", to nie wiem jak w Ale Kino!, ale w TVP1 i w TVN mają wersję z lektorem, a ten film zdecydowanie lepiej ogląda się w oryginale z napisami, do tego wersja DVD ma lepsze tłumaczenie niż ta telewizyjna. Lektor psuje tę słynną scenę ze zdjęciem maski, scenę końcową też.
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 27.02.2011 19:51

Jak ktoś lubi i ma dostęp do Canal + Film dziś o 20:00 jest "kino kopane" - "Ip Man" produkcji Hongkong ......oglądałem już wcześniej i szczerze polecam , dobry film z gatunku "kung fu".
Film jest na faktach i nie jest to produkcja w stylu idiotyzmów Segala czy Van Damme gdzie "zabili i uciekli".

Kto nie oglądał .......polecam , warto obejrzeć ! :wink:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.02.2011 19:56

Obejrzałem "Czarnego Łabędzia" - film nienajgorszy, gra Natalii Portman bardzo dobra, myślę, że dostanie dziś w nocy Oskara. Film warto obejrzeć chociaż jest z gatunku "oglądam tylko raz". :D :D
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 27.02.2011 22:07

Obejrzałem właśnie jak zawsze z odtworzenia "Skazanych na Shawshank"

Ten film mnie po prostu rozwala.
Narracja Morgana Freemana doskonała, jego głos jest jak balsam dla uszu.

Doskonały.
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 28.02.2011 07:45

kaszubskiexpress napisał(a):Obejrzałem właśnie jak zawsze z odtworzenia "Skazanych na Shawshank"

Ten film mnie po prostu rozwala.
Narracja Morgana Freemana doskonała, jego głos jest jak balsam dla uszu.

Doskonały.

Popieram! Dodałbym do tego świetną rolę Robbinsa - chyba najlepszą w karierze.
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 28.02.2011 16:16

Nie oglądałem żadnego z filmów, o których dzisiaj mowa w kontekście Oscarów.

Wstyd. :oops:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 28.02.2011 16:21

Przesadzasz. Ja na hasło Oskar dostaję gęsiej skórki.
Ale akurat co do Króla to się zgodzę ...
Dawno nie oglądałem, po prostu, filmu, a nie efektów specjalnych.
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 28.02.2011 16:34

NIE ZAWSZE TO GNIOTY.

OSCARY 1987 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 1986 R.)
Najlepszy film: "Pluton" Olivera Stone'a
Reżyseria: Oliver Stone, za film "Pluton"

OSCARY 1988 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 1987 R.)
Aktor w roli głównej: Michael Douglas, za rolę w filmie "Wall Street" Olivera Stone'a

OSCARY 1989 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 1988 R.)
Najlepszy film: "Rain Man" Berry'ego Levinsona
Aktor w roli głównej: Dustin Hoffman, za rolę w filmie "Rain Man" Berry'ego Levinsona
Reżyseria: Barry Levinson, za film "Rain Man"

OSCARY 1990 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 1989 R.)
Reżyseria: Oliver Stone, za film "Urodzony 4 lipca"

OSCARY 1991 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 1990 R.)
Najlepszy film: "Tańczący z wilkami" Kevina Costnera
Reżyseria: Kevin Costner, za film "Tańczący z wilkami"

OSCARY 1992 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 1991 R.)
Najlepszy film: "Milczenie owiec" Jonathana Demme'a
Aktor w roli głównej: Anthony Hopkins, za rolę w filmie "Milczenie owiec" Jonathana Demme'a
Aktorka w roli głównej: Jodie Foster, za rolę w filmie "Milczenie owiec" Jonathana Demme'a
Reżyseria: Jonathan Demme, za film "Milczenie owiec"

OSCARY 1993 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 1992 R.)
Aktor w roli głównej: Al Pacino, za rolę w filmie "Zapach kobiety" Martina Bresta

OSCARY 1994 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 1993 R.)
Najlepszy film: "Lista Schindlera" Stevena Spielberga
Reżyseria: Steven Spielberg, za film "Lista Schindlera"
Zdjęcia: Janusz Kamiński, za zdjęcia do "Listy Schindlera" Stevena Spielberga
Scenografia: Allan Starski i Ewa Braun, za scenografię i dekorację wnętrz do "Listy Schnidlera" Stevena Spielberga

OSCARY 1995 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 1994 R.)
Najlepszy film: "Forrest Gump" Roberta Zemeckisa
Aktor w roli głównej: Tom Hanks, za rolę w filmie "Forrest Gump" Roberta Zemeckisa
Reżyseria: Robert Zemeckis, za film "Forrest Gump"

OSCARY 1996 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 1995 R.)
Najlepszy film: "Braveheart" ("Waleczne serce") Mela Gibsona
Reżyseria: Mel Gibson, za film "Braveheart" ("Waleczne serce")

OSCARY 1998 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 1997 R.)
Najlepszy film: "Titanic" Jamesa Camerona
Reżyseria: James Cameron, za film "Titanic"

OSCARY 1999 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 1998 R.)
Reżyseria: Steven Spielberg, za film "Szeregowiec Ryan"

Zdjęcia: Janusz Kamiński, za zdjęcia do filmu "Szeregowiec Ryan" Stevena Spielberga

OSCARY 2001 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 2000 R.)
Najlepszy film: "Gladiator" Ridleya Scotta

Aktor w roli głównej: Russell Crowe, za rolę w filmie "Gladiator" Ridleya Scotta

Aktorka w roli głównej: Julia Roberts, za rolę w filmie "Erin Brockovich" Stevena Soderbergha

OSCARY 2002 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 2001 R.)
Aktor w roli głównej: Denzel Washington, za rolę w filmie "Dzień próby" Antoine'a Fuquy

OSCARY 2003 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 2002 R.)
Aktor w roli głównej: Adrien Brody, za rolę w filmie "Pianista" Romana Polańskiego

Reżyseria: Roman Polański, za film "Pianista"

Aktor w roli głównej: Sean Penn, za rolę w filmie "Rzeka tajemnic" Clinta Eastwooda

OSCARY 2005 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 2004 R.)
Najlepszy film: "Za wszelką cenę" Clinta Eastwooda

OSCARY 2006 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 2005 R.)
Najlepszy film: "Miasto gniewu" Paula Haggisa

** OSCARY 2007 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 2006 R.)
Najlepszy film: "Infiltracja" Martina Scorsese

** OSCARY 2009 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 2008 R.)
Najlepszy film: "Slumdog. Milioner z ulicy" reżyseria Danny Boyle

** OSCARY 2010 (PRZYZNANE ZA FILMY Z 2009 R.
Najlepszy film: "The Hurt Locker. W pułapce wojny" reżyseria Kathryn Bigelow
Aktor w roli głównej: Jeff Bridges - "Szalone serce"; reż. Scott Cooper

Jest wiele "oscarowych" filmów, do których wracamy z przyjemnością nawet po latach.
Ostatnio edytowano 28.02.2011 16:54 przez kaszubskiexpress, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 28.02.2011 16:36

Oj, zaraz gnioty ... Po prostu, do niektórych, trzeba mieć nastrój :D
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 28.02.2011 17:14

kaszubskiexpress

Moim skromnym zdaniem usunąłbym "Titanica" z tej listy. Co prawda dostal Oscary, ale akurat z tym filmem słowo "gniot" kojarzy mi się idealnie!

weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 28.02.2011 17:26

No to z drugiej strony ...

Złote Maliny 2011 rozdane!

"Ostatni Władca Wiatru" otrzymał Złotą Malinę w kategorii najgorszy film 2010 roku.
Te wątpliwe wyróżnienia są przyznawane co roku dzień przed uroczystym rozdaniem Oscarów.

Film otrzymał łącznie aż pięć Malin.
Tuż za nim uplasował się "Seks w wielkim mieście 2", który dostał trzy Złote Maliny. Został najgorszym remakem roku, uznano też że miał najgorszą ekranową parę i najgorszą obsadę aktorską. Złote Maliny dostały cztery występujące w nim aktorki: Sarah Jessika Parker, Kim Catrall, Cynthia Nixon i Kristen Davis.

Złotą Malinę dla najgorszego aktora przyznano Ashtonowi Kutcherowi za rolę w "Walentynkach" oraz "Pan i pani Kiler". Jessica Alba została uznana za najgorszą aktorkę drugoplanową za rolę w 4 filmach, m.in. również w "Walentynkach".

Najgorszy film: "Ostatni Władca Wiatru"
Najgorszy aktor: Ashton Kutcher ("Pan i Pani Kiler", "Walentynki")
Najgorsza aktorka: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis i Cynthia Nixon ("Seks w wielkim mieście 2")
Najgorszy aktor drugoplanowy: Jackson Rathbone ("Ostatni Władca Wiatru", "Saga Zmierzch: Zaćmienie")
Najgorsza aktorka drugoplanowa: Jessica Alba ("Morderca we mnie", "Poznaj naszą rodzinkę", "Maczeta", "Walentynki")
Największe nadużycie 3D w kinie: "Ostatni Władca Wiatru"
Najgorsza ekranowa para/ekipa: obsada "Seksu w wielkim mieście 2"
Najgorszy reżyser: M. Night Shyamalan ("Ostatni Władca Wiatru")
Najgorszy scenariusz: "Ostatni Władca Wiatru"
Najgorszy prequel, remake, rip-off lub sequel: "Seks w wielkim mieście 2" :wink:
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 28.02.2011 17:27

Może i gniot, ale chodziło mi o przedstawienie listy filmów, które osiągnęły sukces kasowy, albo były "głośne" po prostu.

Ja też, gdy słyszę, że film został nagrodzony to zastanawiam się, czy jest po prostu dobry, czy jest dobry dla jakiegoś kolesia, który uznał, że świat powinien go uznać za dobry. :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone