Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.03.2011 10:20

weldon napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Już za chwilkę w TVP 1 (23.30) "Dwunastu" Michałkowa...
Pozdrawiam

Jak chwilkę wcześniej bym wstał, to bym na końcówkę zdążył :lol:
Kto to wymyśla takie pory emisji?
Jakaś ankieta, wśród nocnych stróżów była przeprowadzana czy jak? :roll:
:D

Mam spóźnony zapłon.. trochę za późno nasmarowałam post o filmie...ale lepiej późno, niż wcale..
A że pora nieprzyzwoita... cóż, niełatwe jest życie kinomana :wink:
kaszubskiexpress napisał(a):Wczoraj oglądałem Dekalog Kieślowskiego , część 1 i 2.
na TVP KULTURA.
Dzisiaj wieczorem o 20.25 kolejne dwie części i tak do piątku wyemitują wszystkie 10 części.

Kieślowski.... temat rzeka... Dekalogi to absolutnie "lektura obowiąkowa". W zeszłą sobotę czy piątek w TVP Kultura był i "Przypadek" (nie potrafiłam sobie odmówić tego seansu). Widocznie TVP w związku z rocznią śmierci reżysera postanowiła przypomnieć kilka z jego dzieł...
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 15.03.2011 10:34

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Już za chwilkę w TVP 1 (23.30) "Dwunastu" Michałkowa...
Pozdrawiam

Mam spóźnony zapłon.. trochę za późno nasmarowałam post o filmie...ale lepiej późno, niż wcale..

Słusznie, słusznie :lol: Jak przeczytałam Twoją informację - pomyślałam, że chyba się spóźniłam :wink:

Ale, ale... istnieje przecież program TV - szkoda, że sama do niego wcześniej nie zajrzałam :wink:

pozdrawiam
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 15.03.2011 17:50

Wiem, że prawie we wszystkich domach są gazety telewizyjne, ale wiem też, że nie czytamy ich zbyt dokładnie. Często mówię znajomym, że oglądaliśmy dobry film i często słyszymy...........kiedy?

Dlatego będę tutaj nadal przedstawiał propozycje godne uwagi moim zdaniem, ale chciałbym, żeby więcej osób przedstawiało tutaj swoje opinie o filmach.

Wtorek. 15.03

TCM g. 21.00 "RAPORT PELIKANA"
Klasyk politycznego thrillera. J. Roberts i D. Washington.

Środa. 16.03

ZONE EUROPA g. 22.00 "MOST NA RZECE KWAI"
Do obejrzenia tego filmu nie trzeba chyba zachęcać. Propozycja raczej dla panów. Alec Guinnes w roli głównej.

TVN7 g. 23.20 "ŚWIADEK" Powtórka we czwartek o 20.00
Świat Amiszów i H. Ford. Film z 1985 roku, ale świetny.

Czwartek 17.03

TVN g. 21.30 "RED EYE"
Solidne kino akcji.

Piątek. 18.03

POLSAT g. 20.00 "ALVIN I WIEWIÓRKI"
Kto widział ten wie, kto nie widział, będzie bawił się dobrze. Film dla dzieci, ale dorośli też się pośmieją.

TVP2 g. 22.50 "DAVE"
Rewelacyjna komedia o prezydenckim sobowtórze. Świetny Kevin Kline.
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 15.03.2011 20:15

Pozdrawiam

kiedy pierwszy raz obejrzałem ten film naszła mnie refleksja - jacy my Słowianie jesteśmy do siebie podobni ;). Nie była to oczywiście jedyna refleksja :)
"Dwunastu" jest jednym z tych filmów, który pomimo, że powiela historię zaczerpniętą z pierwowzoru jakim był film "Dwunastu gniewnych ludzi" w niemal nie zmienionym zarysie, to i tak (może dzięki przełożeniu fabuły na bieżące czasy i problemy) trzyma w napięciu. Nie wiem czy można o tym filmie powiedzieć, że to pastisz, a tym bardziej cover, bo mimo podobieństw są inaczej opowiedziane (u Michałkowa jest więcej patosu i melancholii, co akurat odbieram jako minus), ale film "daje radę".

P.S. pewnie jakbym wcześniej przeczytał post z informacją o filmie, to obejrzał bym go jeszcze raz (choć z tego co pamiętam był długaśny ;) )

Z propozycji Kaszubskiego na pewno nie odmówię sobie przyjemności obejrzenia "Mostu na rzece Kwai"
Pozdrawiam
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 16.03.2011 12:00

kaszubskiexpress napisał(a):Wiem, że prawie we wszystkich domach są gazety telewizyjne,
Dlatego będę tutaj nadal przedstawiał propozycje godne uwagi moim zdaniem
Z całym szacunkiem - Kaszubski - ale pisząc to:
Tymona napisał(a):Ale, ale... istnieje przecież program TV - szkoda, że sama do niego wcześniej nie zajrzałam :wink:
Nie myślałam wcale o Tobie :D a raczej o sobie, że przepuściłam taki fajny film :D

Poza tym pomysł informowania o tym, co w TV dzieje się na bieżąco uważam za bardzo dobry, bo jak sam napisałeś:
kaszubskiexpress napisał(a): wiem też, że nie czytamy ich zbyt dokładnie. Często mówię znajomym, że oglądaliśmy dobry film i często słyszymy...........kiedy?

pozdrawiam
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 16.03.2011 14:21

Tymona napisał(a):Nie myślałam wcale o Tobie :D a raczej o sobie, że przepuściłam taki fajny film :D

Ależ ja o tym doskonale wiem, to była taka "luźna" uwaga i nie była adresowana do kogokolwiek. :P
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 17.03.2011 10:54

kaszubskiexpress napisał(a):
Tymona napisał(a):Nie myślałam wcale o Tobie :D a raczej o sobie, że przepuściłam taki fajny film :D

Ależ ja o tym doskonale wiem, to była taka "luźna" uwaga i nie była adresowana do kogokolwiek. :P
No to teraz wszystko jasne :D

A żeby wrócić do tematu: W tym tygodniu na dvd ukazał się film, który premierę kinową miał co prawda jakiś czas temu, ale ponieważ premiera dvd to też premiera :wink: więc do tematu pasuje :D

The social network - bo o nim mowa polecam każdemu, niezależnie, czy jest za a nawet przeciw idei facebooka :wink:

Bo bycie lub nie bycie na facebooku nie ma nic wspólnego z tym, że "The social network" jest po prostu dobrym filmem, opowiadającym o tym, jak często geniusz łączy się z głupotą, o tym, że "wielki" człowiek często jednocześnie jest "małym" , że przyjaźń i biznes nie idą w parze, co więcej - wykluczają się na tyle, że kluczem do sukcesu jest samotność.
Jesse Eisenberg, który gra głównego bohatera, pokazuje młodego, mściwego, zakompleksionego człowieka, którego empatia nie jest mocną stroną :wink: a który przy okazji jest geniuszem komputerowym. Co z tego wynika - zobaczcie sami :wink:

pozdrawiam
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 17.03.2011 11:23

Tymona napisał(a):
The social network

Wielki przegrany tegorocznych "Oscarów".
8 nominacji i nic, jeśli dobrze pamiętam.

Wczoraj obejrzałem sobie "TOY STORY 3".

Supcio, żeby zachować klimat tej bajki. :P
Polecam dorosłym, bo maluchom chyba nie trzeba a poza tym nie czytają tego forum. :roll:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 17.03.2011 11:48

kaszubskiexpress napisał(a):Wielki przegrany tegorocznych "Oscarów".
8 nominacji i nic, jeśli dobrze pamiętam.

Dobrze pamiętasz, ale to raczej nie jest argument, żeby tego filmu nie oglądać :D

Gdyby tak było -" Skazani na Shawshank" - film, który był w podobnej sytuacji, bo miał też podobną ilość nominacji, a nagrody nie dostał, szybko odszedłby do lamusa :wink: :D

pozdrawiam
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 17.03.2011 11:57

Tymona od teraz będę budować zdania bardziej złożone, bo rzeczywiście z mojego wpisu wynika, że to argument przeciw.

Oglądałem i bardzo mi się podobał. :D :lol:

Pozdrav.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 17.03.2011 12:15

kaszubskiexpress napisał(a):Tymona od teraz będę budować zdania bardziej złożone, bo rzeczywiście z mojego wpisu wynika, że to argument przeciw.
:lol: o i to jest nielichy plan :lol:

kaszubskiexpress napisał(a):
Wczoraj obejrzałem sobie "TOY STORY 3".

Polecam dorosłym, bo maluchom chyba nie trzeba

O ja też polecam bajki, które bajkami są dla dzieci, a rewelacyjnym komediami dla dorosłych :!:

Piorun - ze względu na dubbing w wykonaniu Bohosiewicz, Karolaka :mrgreen:

pozdrawiam
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 17.03.2011 13:40

A oglada ktoś z Was, kolezanki i koledzy może Spartakusa - sezon 2 na HBO? I co myslicie o tym serialu?
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 17.03.2011 13:54

Tymona napisał(a):Piorun - ze względu na dubbing w wykonaniu Bohosiewicz, Karolaka :mrgreen:

o tak Piorun jest extra :lol: , wracamy czasem do niego, ze względu na gołębie :wink:

A ja polecam jeszcze
http://www.filmweb.pl/Na.Fali, u nas ta bajka przeszła jakoś bez echa, ale warto :lol: :lol: :lol:
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 17.03.2011 14:06

chciałbym pójść do kina na gwiezdne wojny części IV,V,VI, niestety oglądałem owe części na VHS z jakością dorównującą obecnym kamerkom w zegarkach, ale na dużym ekranie z efektami dźwiękowymi to by było coś. Te trzy części naprawdę na to zasługują, pozostałe -- komputerowe dno
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 17.03.2011 14:51

marsylia napisał(a):
o tak Piorun jest extra :lol: , wracamy czasem do niego, ze względu na gołębie :wink:

Z ostatnio oglądanych bardzo podobał mi się "Odlot"

Super. :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone