Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

E-winietka na Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojteker
Odkrywca
E-winietka na Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojteker » 20.07.2008 22:14

Ktoś się orientuje może czy e-winietkę na Węgry trzeba mieć wydrukowaną i gdzieś na przedniej szybie umieszczoną trzymać?
Pozdrawiam.

.....oj! już znalazłem odpowiedź na swoje pytanie (http://www.autopalyamatrica.hu/usr_site.php?site=aak_kezdlap_en.htm&session=&nyelv=en&keret=keret_aak.htm)

''There is no need to put the motorway sticker on your windshield as payment is inspected electronically without stopping the vehicle by your license plate number at any point within the territory''
marcin25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin25 » 27.07.2008 09:08

Witam! Mam pytanie o co chodzi z e-winietką można przez neta ją wykupić? I co mam ją sobie wydrukować czy co i jak ją później na szybę przykleić?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 27.07.2008 09:24

marcin25 napisał(a):Witam! Mam pytanie o co chodzi z e-winietką można przez neta ją wykupić? I co mam ją sobie wydrukować czy co i jak ją później na szybę przykleić?

Węgierska opłata autostradowa nie ma już nic wspólnego z szybą przednią i przyklejaniem do niej czegokolwiek.
Płacąc (zarówno przez internet jak i np na stacji paliw) podajesz nr rejestracyjny który trafia do bazy systemu. Dla pewności masz mieć w samochodzie dowód opłaty schowany np w okładce na dowód rejestracyjny.
marcin25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin25 » 27.07.2008 09:30

ale jak kupię przez internet to mam wydrukować jakieś potwierdzenie czy co?
wowek99
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wowek99 » 27.07.2008 09:40

Tak trzeba mieć potwierdzenie zakupu. Trzeba sobie wydrukować
marcin25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin25 » 27.07.2008 09:47

czy ktoś to testował czy to nie jest jakaś lipa?
gaceq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaceq » 27.07.2008 10:36

Kupował ktoś przez internet te e-winietę na Węgry ?
stempy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stempy » 27.07.2008 11:13

Nie kupowałem przez internet tej winiety (mimo że też miałem taki zamiar)
Można ją kupić bezproblemowo na każdej stacji lub zaraz za granicą w budce.
Ja kupowałem na stacji ,te pierwsze odcinki autostrad od granicy są bezpłatne , więc nie ma pośpiechu, a drobne forinty warto miec choćby na WC za które 100forintów trzeba placić :).
Kupiłem w polsce 5000 forintów , to ok 50zł w zupełności wystarczyło.
pozdrawiam
kincior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kincior » 31.07.2008 19:27

Chciałem zakupić e-winietę i niestety klapa. Po wprowadzeniu wszystkich danych wyskakuje na stronie tego węgierskiego banku error!
Raczej odpuszczam, kupię na stacji.
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 31.07.2008 19:42

kincior napisał(a):Chciałem zakupić e-winietę i niestety klapa. Po wprowadzeniu wszystkich danych wyskakuje na stronie tego węgierskiego banku error!

Witaj nie masz uaktywnionych limitów autoryzacyjnych na swojej karcie do płatności przez internet. zadzwoń do swojego banku i ustal limity :) działa na 100% wczoraj kupowałem - płatność z mBanku.
kincior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kincior » 01.08.2008 13:39

Blums napisał(a):
kincior napisał(a):Chciałem zakupić e-winietę i niestety klapa. Po wprowadzeniu wszystkich danych wyskakuje na stronie tego węgierskiego banku error!

Witaj nie masz uaktywnionych limitów autoryzacyjnych na swojej karcie do płatności przez internet. zadzwoń do swojego banku i ustal limity :) działa na 100% wczoraj kupowałem - płatność z mBanku.

Dzięki za info. Jednak problem jest w czym innym - w banku powiedzieli, że takie płatności to tylko kredytowymi, a ja mam tylko płatniczą Visa. Broniłem się zawsze przed kartami kredytowymi, więc i teraz się nie ugnę - kupię winietkę na stacji.
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 01.08.2008 19:10

Ja mam najzwyklejszą debetowa (płatność przeszła) tez jestem przeciwnikiem kart kredytowych.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone