Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolina Rospudy (wycięte z wątku zlotowego)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.02.2007 22:47

Rysio napisał(a):
różnica w kosztach w sumie niewielka tylko jak wygląda sprawa wykupu gruntów bo u nas z tym zawsze największy problem icon_rolleyes.gif oo a teraz patrzę że alternatywny byłby nawet tańszy więc nie kapuję icon_rolleyes.gif chyba że grunty prywatne pod tym 2 wariantem

krzysio21 napisał(a):
No chyba pierwszy wariant już wykupiony icon_wink.gif a kasy nikt nie odda i zmiana pewnie podniesie koszt całości.A może w pobliżu drugiego wariantu mieszka jakiś VIP

Koszt wykupu gruntu pod drogę to nie tak znaczący wydatek w stosunku do całości inwestycji, szczególnie w tamtym terenie, bo chyba cena wolnorynkowa gruntu na "ścianie wschodniej" nie jest wysoka.
e.zetka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) e.zetka » 23.02.2007 23:55

Pewnie gdybym bliżej mieszkała. to już wisiałabym na tych drzewach, nawet z moim lękiem wysokości :!:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.02.2007 00:11

Janusz Bajcer napisał(a):Koszt wykupu gruntu pod drogę to nie tak znaczący wydatek w stosunku do całości inwestycji, szczególnie w tamtym terenie, bo chyba cena wolnorynkowa gruntu na "ścianie wschodniej" nie jest wysoka.

Janusz koszt może nie być wysoki ale procedura i negocjacje czasem trwają lata :?
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 24.02.2007 00:35

a to ja napisał(a):Jaśniej?

Ja poproszę.

Wiem, że jesteś mistrzynią pisania między wierszami, ale my tu na południowych rubieżach naprawdę nie wiemy o co tak naprawdę chodzi. Dla mnie jedynym miarodajnym źródłem jest opinia "autochtonów" :D a ta do nas nie dociera przez tak zwane media. Przez media słychać tylko kwakanie, albo antykwakanie.

"Napisz proszę chociaż krótki post ..." Ale tak po naszemu "w prostych żołnierskich słowach".
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.02.2007 00:42

Jak pisałem wcześniej, jest spec-ustawa z 2003 r. dla dróg krajowych i autostrad, która bardzo te sprawy upraszcza, a w grudniu 2006 r. ta ustawa została znowelizowana i dotyczy wszystkich dróg publicznych, nawet gminnych.
W skrócie - Wojewoda lub Starosta wydaje decyzję o ustaleniu przebiegu drogi i działki wchodzące w pas drogowy stają się mocy prawa własnością Skarbu Państwa lub samorządu (zależy czyja droga) i inwestor może się starać o pozwolenie na budowę i ewentualne środki pomocowe.
Odszkodowanie dla właścicieli ustala się w innej decyzji po wycenie gruntu.
e.zetka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) e.zetka » 24.02.2007 00:54

[
Tego nikt nie wie i moim skromnym zdaniem powinni budować obok. Opracowanie nowego plnu budowy nie powinno zająć dłużej jak 3 miesiące

No więc niech się w sobie zbiorą i zrobią coś szybko i pożytecznie!!!!!!
Ostatnio edytowano 24.02.2007 01:01 przez e.zetka, łącznie edytowano 2 razy
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 24.02.2007 00:56

Janusz Bajcer napisał(a):Jak pisałem wcześniej, jest spec-ustawa z 2003 r. dla dróg krajowych i autostrad, która bardzo te sprawy upraszcza, a w grudniu 2006 r. ta ustawa została znowelizowana i dotyczy wszystkich dróg publicznych, nawet gminnych.
W skrócie - Wojewoda lub Starosta wydaje decyzję o ustaleniu przebiegu drogi i działki wchodzące w pas drogowy stają się mocy prawa własnością Skarbu Państwa lub samorządu (zależy czyja droga) i inwestor może się starać o pozwolenie na budowę i ewentualne środki pomocowe.

Potwierdzam. Wywłaszczenie zajmuje dziś 5 minut i kosztuje kilka kartek papieru a kto ma pecha może się odwoływać tylko w kwestii wyskości odszkodowania - na temat gleby nie ma dyskusji.

Natomiast co do tematu; Na przełomie czerwca i lipca zeszłego roku spędziłem tydzień na dzikiej Suwalszczyźnie - bajka. Mam nadzieję że choć to się ostanie. Przejeżdżałem przez ten zapyziały Augustów - faktycznie jest dramat bo nie ma innej drogi na Litwę jak przez środek tego miasta i TIRy ładują się "elegancko".
Sądzę jednak że przyroda musi mieć zawsze priorytet. Jesli jest to prawda (nie mam zdania) że ta przyroda zostanie zniszczona to należy powiedzieć stanowcze NIE.
A kaczory oczywiście próbują cały temat rozegrać "politycznie" - pokazać jak to oni się troszczą o Polskę choć sami wydali decyzję o budowie (wojewoda jest organem władzy wykonawczej). No a pomysł z referendum jest niczym z Mrożka - nie ma czegoś takiego jak referendum lokalne w sprawie drogi krajowej - własności całego państwa - konstytucjonaliści juz rozwiali kacze wątpliwości :wink:

P.S.
Leszek Skupin; to ja już wiem kto te wszystkie raki wyłapał... I tak to jest wpuścić scyzoryki na Mazury - kamień na kamieniu się nie ostanie. Szarańcza :wink: :lol:
e.zetka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) e.zetka » 24.02.2007 01:08

Tak, bo oni wszystko robią po fakcie. Jak już nie ma odwrotu to oczywiście są za. Wq..a mnie to ja nie wiem co.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.02.2007 08:35

niezawodny napisał(a):...
Leszek Skupin; to ja już wiem kto te wszystkie raki wyłapał... I tak to jest wpuścić scyzoryki na Mazury - kamień na kamieniu się nie ostanie. Szarańcza :wink: :lol:

Spokojnie ;) po naszych łowach raki napewno dały sobie radę i nie naruszyliśmy zbytnio ich populacji :P. Było ich wtedy tyle, że wiadro potrafiliśmy złapać poruszając się po kilku m kwadratowych jeziora przy brzegu 8O . Natomiast dużo większym zagrożeniem jest dla tych stworzeń cała infrastruktura, która powstanie razem z obwodnicą.

Pozdrav :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.02.2007 08:42

Janusz Bajcer napisał(a):Jak pisałem wcześniej, jest spec-ustawa z 2003 r. dla dróg krajowych i autostrad, która bardzo te sprawy upraszcza, a w grudniu 2006 r. ta ustawa została znowelizowana i dotyczy wszystkich dróg publicznych, nawet gminnych.

Jeśli rzeczywiście są takie możliwości to niech spieprzają z doliny do wariantu omijającego. Nowa procedura przetargowa trwa max 3 miesiące a jeśli uwzględnić skalę problemu która opiera się już o najwyższe stołki w państwie prezes uzp powinien maksymalnie przyspieszyć ewentualne procedury odwoławcze co pozwoli krótki termin postępowania zachować. Rozpoczęcie prac możliwe byłoby w początku czerwca co przy tak dużej inwestycji nie jest terminem znaczącym.

:wink:

tak więc niech wiszą do skutku a referendum to niech se w d... wsadzą chyba że ogólnokrajowe :lol:

Po spojrzeniu na mapę rozumiem że problemem jest ruch tranzytowy przejścia w Budzisku - na ten czas - ograniczyć ruch na tym przejściu i ograniczyć przejazd przez Augustów ograniczając go ze względów bezpieczeństwa do godzin poza szczytowych - powiedzmy zakaz ciężarowych od 7- 18 (dzieci itd) i cześć. Jak się komuś czekać nie chce niech leci przez inne przejście a tych na wschodniej granicy jest od groma :roll:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.02.2007 10:26

Popieram ekologów w całej rozciągłości i bardzo mnie niepokoi fakt, ze urząd (urzędnik) niczym zdechła krowa stoi przy swoim.
Budowa na terenie nie podmokłym jest z całą pewnością tańsza więc dlaczego ktoś wytyczył przebieg trasy jak wytyczył ??? Zwykła ludzka logika nakazuje myślenie, że jak raz zniszczysz to już zniszczone pozostanie. Doskonale każdy z nas dałby sobie z tym problemem radę, nie jesteśmy uwikłani w miejscowe zależności każdy od każdego. Zapewne ktos w tym ma już z góry zaplanowany "interes" ( może wykupił ziemię i postawi np. motel). Zmiana trasy to dla tego gościa czysta strata i rysa na honorze ze ktoś go zrobił w bambuko. Winna tam pojechać grupa kompetentnych osób z innego zakątka kraju i "chłodnym" okiem popatrzeć. Nie ma wątpliwości jaka byłaby ich opinia. Żadnych wątpliwości. Ponoć CBA patrzy ..... gorzej jak wykryje "swoich", wówczas znowu nic nie ujrzymy. Kaczolandia jest wszędzie i żadne autorytety im nie są groźne ( vide Stępień). Miejscowej ludności natomiast w żadnym stponiu się nie dziwię, chcą mieć spokój, chcą aby ich miasto było wreszczie bezpieczne. Która trasą będzie budowane zapewne jest to dla nich zupelnie obojetne .... aby tylko była obwodnica.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 24.02.2007 10:37

Rysio napisał(a):Jak się komuś czekać nie chce niech leci przez inne przejście a tych na wschodniej granicy jest od groma :roll:

Tak łatwo to też nie jest. Są tylko 2 przejścia graniczne z Liwtą a jednym z nich są właśnie Budziska prowadzące dalej przez Kowno do Rygi, Tallina i Helsinek - tzw. via Baltica. I są to jedyne połączenia wewnątrzunijne - inaczej trzeba dymać przez 3-ci świat Putina lub 4-świat Łukaszenki.
A cały problem wziął się stąd że stan dróg w tej części świata nie zmienił się od 100 lat - a w międzyczasie świat się trochę zmienił. Jest to zatem klasyczne zaniedbanie sprawy - czyli klasyka jak wszystko dookoła.
Najlepszym przykładem skali niemocy tego kraju jest budowa nowej Zakopianki; rozpoczęła się zanim Chorwaci zaczęli budować swoje autostrady. I nie jest zbudowana nawet w połowie podczas gdy Chorwatom został już ostatni odcinek po przekopaniu setek kilometrów przez wysokie góry, które w Polsce zostałyby uznane za "nieprzebyte".
Reasumując jest tzw. lipa.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.02.2007 11:03

niezawodny napisał(a):
Rysio napisał(a):Jak się komuś czekać nie chce niech leci przez inne przejście a tych na wschodniej granicy jest od groma :roll:

Najlepszym przykładem skali niemocy tego kraju jest budowa nowej Zakopianki; rozpoczęła się zanim Chorwaci zaczęli budować swoje autostrady. I nie jest zbudowana nawet w połowie podczas gdy Chorwatom został już ostatni odcinek po przekopaniu setek kilometrów przez wysokie góry, które w Polsce zostałyby uznane za "nieprzebyte".
Reasumując jest tzw. lipa.

I ten fakt najbardziej mnie wkrw.....a. Wiem,że najłatwiej jest krytykować ale to jest naprawdę zawstydzające. Brakuje odpowiedniego człowieka na odpowiednim miejscu, który "ręką wojskowego" wprowadziłby nowe myślenie i podejście do tematu. To tylko wina konkretnych, z imienia i nazwiska osób. Osób "na urzędzie". Pomyli sie taki urzędniik - jaką ma odpowiedzialność ? żadną. Terminy rozpatrzenia wniosków niby niezwłocznie ale termin 14 dniowy jest ok. Mozna czasami sprawe załatwić w ciągu dosłownie 5 minut, bywa że jest w tym czasie nawet załatwiona lecz do adresata odpowiedź "idzie" po tygodniu. ( nie wolno się śpieszyć). Teraz mile wspominam swoją byłą pracę (admin. specjalna), ...... był problem do rozwiązania, potrzeba było np. tydzień i o ten czas prosiło się szefa. Rozmowa krótka, wysłuchał, zrozumiał i ......... masz 3 dni. !!!! Koniec i kropka. Nie było odważnego aby w tym terminie nie wykonać. Jednak to "firma" z mocy prawa apolityczna i w takiej jest najlepiej pracować. Tam się pracuje a nie obija bąki.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 24.02.2007 13:38

Takich "lokalnych wojen" można znaleźć w kraju jeszcze kilka.

Temat stał się "ogólnopolski" dopiero od kilku dni.

Na Podlasiu wałkowany jest od chwili, kiedy pomysły dopiero zaczynały rodzić się w głowach i nie przenoszono je jeszcze na papier kreślarski.

Wiadomo, że najlepszym wyjściem byłoby szybkie wytyczenie takiej trasy, którą zaakceptowałyby obie strony tego konfliktu.
A referendum to ... kolejne "wtopione" pieniądze.
.

Jest inna trasa.
Taka, która biegłaby ... przez 20 okolicznych wsi.
I również przecięłaby Dolinę.
Tylko w innym miejscu.

Trzeba by parę siedlisk zlikwidować.
Albo przenieść w inne miejsce.
Jak kiedyś ... przy budowie zalewu na Dunajcu.

(jadąc PKS-em .. po dnie :wink: wykraczało to wtedy poza moja wyobraźnię. I te rzędy nowiutkich domów na maniowych pagórkach ... . O tym już dawno wszyscy zapomnieli. Ale to nie ma związku ze sprawą :wink: )

I jeszcze słowo.
Niemal 1/3 Podlasia to tzw. obszar chroniony, który rządzi się "swoimi" prawami.
Dlatego trudno je obejść jak i uwzględnić ... .
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 24.02.2007 15:08

a to ja napisał(a):Wiadomo, że najlepszym wyjściem byłoby szybkie wytyczenie takiej trasy, którą zaakceptowałyby obie strony tego konfliktu.
A referendum to ... kolejne "wtopione" pieniądze.
.

Ja proponuję puścić tą trasę koło chałupy "atojki" :wink: 8)
To jak głosujemy :?: :wink: Niech CRO-forum rozstrzygnie ten spór Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Dolina Rospudy (wycięte z wątku zlotowego) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone