Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolina Rospudy (wycięte z wątku zlotowego)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 23.02.2007 14:05

Nie mam znajomych ani wśród greenpeasowców, ani wśród miejscowych (za to znajomy alpinista by się znalazł :) )

Więc ... nie naginam w żadną stronę :wink: .

I choć w Kielcach nie mieszkam - to scyzoryk też mi się otwiera.
Ale z innego powodu.

Po huk te referendum!!
Następna kasa wrzucona w błoto? (patrz: rozwiązanie sejmiku województwa podlaskiego)
Nie dość, że Biedni, to w dodatku Głupi :evil:

Mądrych brakuje.

Na szczęście tylu ludzi jest nieobojętnych.

Niestety ...
Prawda jest jedna, ale nie koniecznie trzeba ją wypowiedzieć do końca?
W tym wypadku prawdy są dwie i ... jak zwykle brakuje kogoś, kto wszedłby pomiędzy wilki i owce i sensownie je rozdzielił :(

A do sedna:
Augustów "obwieść" trzeba.
A Doliny - nie tykać !!!

Tylko JAK to zrobić :?:

Rozłóżcie przed sobą mapę.
I jeśli to możliwe to .. nie słuchajcie ani wilków, ani owiec.
Przekonajcie się sami o co tam się wszystko rozchodzi ... .

Pozdraviam V
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 23.02.2007 14:35

Leszek Skupin napisał(a): Pamiętam na Mazurach chwile sprzed 12 lat kiedy łapaliśmy raki w jeziorach jak nie mieliśmy co jeść.... Teraz :?: Pomarzyć o czymś takim. :cry: To se nevrati.

Ajć...przesadzasz! W Golejowie skorupiaków po dostatkiem (właściciel Lotnika skrupulatnie spisuje receptury potraw), a raki spokojnie możesz łowić w Jez. Wigry (jadąc w kierunku Czerwonego Krzyża, na terenie PN zobaczysz niezwykłą posesję...należącą do obecnej Pani Prezydent Wawki.).
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 23.02.2007 14:39

No teraz już lepiej ;)
Hmm Greenpeace to profesjonalna "firma", ze wynajęli alpinistów do zawieszenia namiotów i zrobienia wejść na drzewa jakoś specjalnie mnie nie dziwi. Trudno żeby ryzykowano życie amatorów. Namioty i ciepłe śpiwory też musieli kupić. Sami nie uszyją przecież.
Co do intencji akurat tych ludzi nie mam żadnych wątpliwości, co nie znaczy że zawsze z tym środowiskiem mi po drodze.
Ad meritum, uważam ze głównym winowajcą w tej sytuacji są drogowcy czytaj urzędasy z GDDKiA - muzeum figur woskowych. Kompletnie niereformowalna ekipa. Pewne sprawy można było zmienić wiele lat temu gdy nie było pieniędzy na budowę a był czas na projekty.
Teraz wszyscy mają problem, a każde wyjście ma tyle plusów co minusów.
A co to populizmu PiS-propozycja referendum to klasyczny przykład. Pytanie o Rospudę tylko mieszkańców Podlasia to tak jakby na Śląsku spytać czy jesteś za lub przeciw zamykaniu kopalń. Wynik przesądzony ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.02.2007 14:52

Nie dość że populiści, to jeszcze "prawi i sprawiedliwi" na bakier z prawem.
Premier nie może ogłaszać referendum lokalnego.
http://www.abc.com.pl/serwis/du/1996/0386.htm
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.02.2007 15:16

mama_Kapiszonka napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a): Pamiętam na Mazurach chwile sprzed 12 lat kiedy łapaliśmy raki w jeziorach jak nie mieliśmy co jeść.... Teraz :?: Pomarzyć o czymś takim. :cry: To se nevrati.

Ajć...przesadzasz! W Golejowie skorupiaków po dostatkiem (właściciel Lotnika skrupulatnie spisuje receptury potraw), a raki spokojnie możesz łowić w Jez. Wigry (jadąc w kierunku Czerwonego Krzyża, na terenie PN zobaczysz niezwykłą posesję...należącą do obecnej Pani Prezydent Wawki.).

Nie powiesz mi, że przyroda nie jest niszczona. Spróbuj złapać jakiegoś raka w Bełdanach, w których to właśnie łapaliśmy raki 12 lat temu :cry: Ich tam poprostu nie ma :!:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 23.02.2007 16:21

Do dziś mam dreszcze ... jak przypomnę sobie WIZJE sprzed wielu lat dotyczącą zagospodarowania Bieszczad.
Sieć nartostrad, wyciągi, zaplecze gastronomiczne, hotelowe ... .
Krzyczałam wtedy głośno NIE :!:
I nie patrzyłam na to, że być może tambylcom odbieram możliwość zarobkowania.
Chciałam, żeby pozostały jak najmniej "skomercjalizowane".
Bieszczady - to Bieszczady.

A Dolina Rospudy?
Specjaliści od środowiska nie mają jednego słusznego zdania na ten temat.
Referendum - jak słyszę .. już ogólnopolskie - jest BEZ SENSU.

Idę robić obiad :|
Ostatnio edytowano 23.02.2007 20:17 przez a to ja, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.02.2007 16:26

Atoja nie obraź się. Turystą to ja byłem kiedyś .... jak szedłem na piechotę z plecakiem na plecach dźwigając w nim cały swój dobytek. Teraz jestem wczasowiczem nastawionym na jak najniższe ceny i na to, żeby wszędzie móc dojechać samochodem. Jest mi z tego powodu wstyd :oops: . Dlaczego tak jak Bieszczady zostaly dla Turystów nie może zostać dla Turystów dolina Rozpudy :?:
Chyba że coś źle zrozumiałem :? :oops:

P.S. Przepraszam za rozmywanie wątku :oops: obiecuję - więcej nie będę :!:
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 23.02.2007 17:57

Słyszeliście, że jakiś ekolog wykupił bodajże 4 m2 Doliny Rozpudy w miejscu, przez które miała biec obwodnica. Ciekawe co teraz zrobią. Może ominą ten kawałek :P
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.02.2007 18:20

Obrazek

A ja proponuje ominąć Dolinę Rospudy w tym zlotowym wątku i przenieść ewentualną dyskusję do Hyde Parku.
Temat o Zlocie to przyjemność, temat Rospudy to trudny orzech do zgryzienia.
Nawet żubry (i wiewiórki) tu nie poradzą. :wink:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 23.02.2007 19:22

Janusz, masz rację!
Zarówno w temacie przeniesienia tej dyskusji, jak również ... prób poradzenia sobie z nią przez wiewiórki i żubry :wink:

P.Winiarski z Greenpeascu chyba nie zauważył, że tekstem o ogólnopolskim referendum ... podcina gałąź, na której siedzi.
Dosłownie.
Chyba że ... zależy mu na zwłoce.
Tylko czemu ta zwłoka ma nas tyle kosztować?
Jaśniej?

Raz:
Rzucono hasło o referendum.
W regionie.
Czy coś takiego jest możliwe?
Ja mogę się na prawie nie znać, ale żeby premier?
Ale jeśli już się odbędzie tylko na Podlasiu to ...
...wiadomo: tubylcy są za obwodnicą.
Czyli referendum nie ma sensu.

Dla naszych władz sprawa referendum ma jeszcze jeden sens:chcą za jednym razem upiec dwie pieczenie.
Muszą rozpisać ponowne wybory do sejmiku wojewódzkiego i przy okazji podciągną pod nie referendum.

Dwa:
Po co ogólnopolskie?
Władz nie poszliśmy wszyscy wybierać - to Dolina Rospudy sprawi, że tym razem większość pójdzie do urn zakreślać krzyżyk?
Nie wierzę.

Przecież referendum krajowe nic nie rozstrzygnie.
A wtedy ... trzeba będzie od nowa zająć się sprawą.
A to potrwa kolejne kilka lat.

Czyli ... zwłoka.

Tylko jakim kosztem?
Nie stać nas na to.

Wierzę za to że ... "Ci co na drzewach" siedzą tam bo wiedzą, co robią :)

Acha! Janusz!
jak wrzucimy Dolinę do Hyde Parku to ... dopiero polecą argumenty :mrgreen: .
Ostatnio edytowano 23.02.2007 20:18 przez a to ja, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.02.2007 19:57

Przeczytałem to co napisaliście...i dopiero teraz spostrzegłem, że to na wątku Puszczańskiego Zlotu 8O 8O ....jestem za przeniesieniem tematu do Hyde Parku :twisted:
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 23.02.2007 20:22

hmmmmmm :roll:
No mają problem tam na kresach.No mają ...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 23.02.2007 20:56

a to ja napisał(a):Do dziś mam dreszcze ... jak przypomnę sobie WIZJE sprzed wielu lat dotyczącą zagospodarowania Bieszczad.
Sieć nartostrad, wyciągi, zaplecze gastronomiczne, hotelowe ... .
Krzyczałam wtedy głośno NIE :!:
I nie patrzyłam na to, że być może tambylcom odbieram możliwość zarobkowania.
Chciałam, żeby pozostały jak najmniej "skomercjalizowane".
Bieszczady - to Bieszczady.

A Dolina Rospudy?
Specjaliści od środowiska nie mają jednego słusznego zdania na ten temat.
Referendum - jak słyszę .. już ogólnopolskie - jest BEZ SENSU.

Idę robić obiad :|

Dziewczyna z Białegostoku i "walczyła" o Bieszczady ??? :wink:
Jeżeli to prawda co piszesz o Bieszczadach ...... wielkie dzięki.
Masz rację lecz pamiętaj, nikt tak nie zna Bieszczad jak tubylcy. To ONi tutaj mieszkają i uszczęśliwianie kogokolwiek na siłę może przynieść zupełnie odwrotny kierunek. Moim zdaniem, o zagospodaarowaniu danego terenu winna decydować społeczność lokalna i NIKT inny ( nie oznacza to że trzeba od razu referendum). Decydować w zakresie w jakim mogą, rzecz oczywista. Odnośnie Doliny Rospudy nie mogę się wypowiedzieć ale jednego jestem pewny........ miejscowi wiedzą najlepiej.

Odnośnie ..... Sieć nartostrad, wyciągi, zaplecze gastronomiczne, hotelowe ... . ( protestowałaś) właśnie ma powstawać i powstaje coraz więcej. Fundusze z UE ponoć trochę pomogą. Proszę się nie obawiać, urok Bieszczad w żadnym względzie nie ucierpi a wręcz przeciwnie. Turyści będą się zatrzymywać w miejscach oznaczonych, przeznaczonych, oznakowanych, przystosowanych a nie jak niejednokrotnie bywało ... gdzie chcieli, niszcząc przy okazji wiele dobrego. Nadal pozostaną "dzikie".
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 23.02.2007 22:02

Wydzieliłem ten temat z wątku zlotowego. Niestety nie ma możliwości połączenia go z tematem założonym w międzyczasie przez Janusza. Dlatego wkleję tu w wypowiedzi z tamtego wątku w formie cytatów:

Rysio napisał(a):IMHO - nowoczesna infrastruktura drogowa może współgrać ze środowiskiem naturalnym. Nie znam szczegółów inwestycji ale droga powinna powstać. Lepiej jak padnie wiewiórka czy dzięcioł niż czyjeś dziecko w drodze do szkoły

Janusz Bajcer napisał(a):Był i jest drugi wariant trasy omijający Rospudę

Obrazek

Jest spec-ustawa o drogach, wg której wcale nie trzeba czekać kolejne 10 lat na opracowanie inwestycji po nowej trasie.

Rysio napisał(a):różnica w kosztach w sumie niewielka tylko jak wygląda sprawa wykupu gruntów bo u nas z tym zawsze największy problem :roll: oo a teraz patrzę że alternatywny byłby nawet tańszy więc nie kapuję :roll: chyba że grunty prywatne pod tym 2 wariantem

krzysio21 napisał(a):No chyba pierwszy wariant już wykupiony :wink: a kasy nikt nie odda i zmiana pewnie podniesie koszt całości.A może w pobliżu drugiego wariantu mieszka jakiś VIP :smo:

Maciej napisał(a):CYTAT(gazeta.pl)
Piłkarze Lecha Poznań w najbliższym meczu z Pogonią Szczecin zagrają z zielonymi elementami na koszulkach. Chcą w ten sposób pomóc w ratowaniu Doliny Rospudy.
W sprawie Rospudy chcą też protestować pracownicy i piłkarze poznańskiego Lecha. W najbliższym meczu Pucharu Ekstraklasy z Pogonią Szczecin (24 lutego) zawodnicy mają wystąpić z zielonymi opaskami lub wstążeczkami. Klub zamierza zbierać wśród kibiców podpisy pod apelem w obronie doliny, by później wysłać je do prezydenta Lecha Kaczyńskiego i Parlamentu Europejskiego. - Z tym pomysłem wystąpił dyrektor ds. marketingu klubu Michał Lipczyński. Razem uznaliśmy, że Rospudę trzeba chronić. Nie wiem, czy nasza akcja pomoże, ale spróbować warto - mówi rzeczniczka prasowa klubu Joanna Dzios.

I jak tu nie być dumnym kibicem Kolejorza ;)

woka napisał(a):
Rysio napisał(a):IMHO - nowoczesna infrastruktura drogowa może współgrać ze środowiskiem naturalnym. Nie znam szczegółów inwestycji ale droga powinna powstać. Lepiej jak padnie wiewiórka czy dzięcioł niż czyjeś dziecko w drodze do szkoły

O wiewiórkę czy dzięcioła ja się nie obawiam. Znajdą sobie "w mig" nową dziuplę. Obawiam się natomiast tego wiercenia w ziemi, czy aby nie naruszą naturalnego układu, czy aby woda nie odpłynie i wszystko zniknie. Tego nikt nie wie i moim skromnym zdaniem powinni budować obok. Opracowanie nowego plnu budowy nie powinno zająć dłużej jak 3 miesiące ale znając naszych urzędników, naszą administrację będą to robić o wiele dłużej. Nie ma to jak urzędnik, jest czas na kawę i herbatę, są trzynastki i nagrody. Życie sielanka. Nie wolno się śpieszyć, jak zrobi sie szybko to mogą etaty zlikwidować. Obywatel winiem mieć wrażenie że to bardzo ważna i odpowiedzialna praca. ( wiem co piszę też byłem jednym z nich. W administracji specjalnej ale w administarcji).

i tu proszę o ciąg dalszy dyskusji.

pozdrav a1
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 23.02.2007 22:22

było kiedyś takie hasło ku przyszłości ,,a na drzewach zamiast liści będą wisieć ekologiści'' :wink: no i wiszą :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Dolina Rospudy (wycięte z wątku zlotowego) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone