Danka napisał(a):Zawsze masz Chopok
No tak - trzeba go będzie kiedyś w końcu odwiedzić zimą.
.png)
Roxi napisał(a):A było słuchać brata... rezerwujcie tydzień przed wyjazdem, jak śnieg będzie mówił... Przynajmniej tyle, że jedziemy sprawdzoną ekipą, więc na pewno będzie wesoło
.png)
Danka napisał(a):gdzie znalazłaś lokum?
.png)
Danka napisał(a):FUX napisał(a):Danka napisał(a): patrzałam
Patrzyłam.
![]()
A w temacie, to nie warto rezerwować do przodu z wpłacaniem zaliczek. Kolejna zima wydaje się nie do przewidzenia.
Poprawne są obie formy, ale patrzeć jest formą dwudziestokrotnie częściej używaną niż patrzyć. W czasie przeszłym jest na odwrót: formy utworzone od patrzeć, tzn. patrzał, patrzała itd., są dziś o wiele rzadsze od form utworzonych od patrzyć, tzn. patrzył, patrzyła itd.
PATRZYŁEM tylko i wyłącznie
.png)
Mikromir napisał(a):Danka napisał(a):gdzie znalazłaś lokum?
Biely Potok pod Rużomberkiem (Vila Michaela) - wiem, że trochę daleko od Donovaly (nastawiałam się wstępnie na Malino Brdo), ale okolica mi bardzo spasowała - tuż za domem już tylko górki dla małej, która pewnie jak co roku tradycyjnie oprotestuje narty i wybierze pupolut. Jeden dorosły będzie musiał ją paść.Reszta rodziny mobilna, dojadą sobie gdzie będzie trzeba.
W przypadku Jasnej zawsze niepokoiły mnie ewentualne korki do ośrodka, zwłaszcza w szczycie sezonu. Przy samych wyciągach odstraszają ceny, niestety. Mieszkaliśmy na obrzeżach Demianowskiej Doliny latem przez parę dni, fajne lokum było, ale oznaczałoby jednak dojazdy.

.png)
.png)
Danka napisał(a):Dzięki Pani Profesorko
Danka napisał(a):też korzystam z SPP i wyjaśnień profesora
szczególnie jak sprawdzam prace pisemne
ale to wątek o nartach , a uwagę kolegi potraktowałam z przymrużeniem oka.......

.png)
Danka napisał(a):życzę udanego szusowania
.png)
Mikromir napisał(a):Natomiast nie mogę przełknąć współczesnych tendencji jeśli chodzi o akcentowanie sylab - gęsiej skórki dostaję słysząc zrobiliśmy. Brr...
.png)
.png)
FUX napisał(a):Maslinka, pozwolę sobie mieć zdanie odrębne.
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.