Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 06.12.2015 16:25

Danka napisał(a):Zawsze masz Chopok :D

No tak - trzeba go będzie kiedyś w końcu odwiedzić zimą. :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 06.12.2015 16:27

Roxi napisał(a):A było słuchać brata... rezerwujcie tydzień przed wyjazdem, jak śnieg będzie mówił... Przynajmniej tyle, że jedziemy sprawdzoną ekipą, więc na pewno będzie wesoło ;)

Jak się nie da jeździć, to będziemy chodzić :mrgreen: - a uciec ze Śląska choć na chwilę i przewietrzyć dziatwę zawsze jest dobrze. :wink:
Zabukowałam wprawdzie bez zaliczki - ale wyjedziemy pewnie mimo wszystko.
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 06.12.2015 16:32

Mikromir napisał(a):
Jak się nie da jeździć, to będziemy chodzić :mrgreen: - a uciec ze Śląska choć na chwilę i przewietrzyć dziatwę zawsze jest dobrze. :wink:
Zabukowałam wprawdzie bez zaliczki - ale wyjedziemy pewnie mimo wszystko.

gdzie znalazłaś lokum?
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 06.12.2015 18:07

Danka napisał(a):gdzie znalazłaś lokum?

Biely Potok pod Rużomberkiem (Vila Michaela) - wiem, że trochę daleko od Donovaly (nastawiałam się wstępnie na Malino Brdo), ale okolica mi bardzo spasowała - tuż za domem już tylko górki dla małej, która pewnie jak co roku tradycyjnie oprotestuje narty i wybierze pupolut. Jeden dorosły będzie musiał ją paść. :roll: Reszta rodziny mobilna, dojadą sobie gdzie będzie trzeba.

W przypadku Jasnej zawsze niepokoiły mnie ewentualne korki do ośrodka, zwłaszcza w szczycie sezonu. Przy samych wyciągach odstraszają ceny, niestety. Mieszkaliśmy na obrzeżach Demianowskiej Doliny latem przez parę dni, fajne lokum było, ale oznaczałoby jednak dojazdy.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.12.2015 18:29

Danka napisał(a):
FUX napisał(a):
Danka napisał(a): patrzałam

Patrzyłam.
:wink:
A w temacie, to nie warto rezerwować do przodu z wpłacaniem zaliczek. Kolejna zima wydaje się nie do przewidzenia.

Poprawne są obie formy, ale patrzeć jest formą dwudziestokrotnie częściej używaną niż patrzyć. W czasie przeszłym jest na odwrót: formy utworzone od patrzeć, tzn. patrzał, patrzała itd., są dziś o wiele rzadsze od form utworzonych od patrzyć, tzn. patrzył, patrzyła itd. :lol:

http://forum.ebiznesy.pl/slownik-popraw ... t5345.html

PATRZYŁEM tylko i wyłącznie
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 06.12.2015 20:05

Mikromir napisał(a):
Danka napisał(a):gdzie znalazłaś lokum?

Biely Potok pod Rużomberkiem (Vila Michaela) - wiem, że trochę daleko od Donovaly (nastawiałam się wstępnie na Malino Brdo), ale okolica mi bardzo spasowała - tuż za domem już tylko górki dla małej, która pewnie jak co roku tradycyjnie oprotestuje narty i wybierze pupolut. Jeden dorosły będzie musiał ją paść. :roll: Reszta rodziny mobilna, dojadą sobie gdzie będzie trzeba.

W przypadku Jasnej zawsze niepokoiły mnie ewentualne korki do ośrodka, zwłaszcza w szczycie sezonu. Przy samych wyciągach odstraszają ceny, niestety. Mieszkaliśmy na obrzeżach Demianowskiej Doliny latem przez parę dni, fajne lokum było, ale oznaczałoby jednak dojazdy.

Z dojazdem nie ma problemu , to nie są duże odległości ...
my mamy lokum w Liptovskym Janie i w zależności od pogody wybieramy odpowiedni kurs........
życzę udanego szusowania :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.12.2015 20:05

FUX, nie masz racji... i cytujesz mało wiarygodne źródło.

Patrzałem/patrzałam to forma poprawna, choć przestarzała - klik. Małgorzata Musierowicz w swoich powieściach (nadal!) używa wyłącznie formy "patrzałem".

Poradnia językowa PWN to dobry adres. Profesor Bańko jest godny zaufania :)
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 06.12.2015 20:18

Dzięki Pani Profesorko
też korzystam z SPP i wyjaśnień profesora
szczególnie jak sprawdzam prace pisemne

ale to wątek o nartach , a uwagę kolegi potraktowałam z przymrużeniem oka.......
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.12.2015 20:20

Danka napisał(a):Dzięki Pani Profesorko

;)

Danka napisał(a):też korzystam z SPP i wyjaśnień profesora
szczególnie jak sprawdzam prace pisemne

ale to wątek o nartach , a uwagę kolegi potraktowałam z przymrużeniem oka.......

Nikt nie jest nieomylny :), ale nie lubię, jak ktoś nie mając racji, poprawia innych.

Pozdrawiam :papa:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 06.12.2015 20:24

Danka napisał(a):życzę udanego szusowania :papa:

Bardzo dziękuję - za życzenia i pomoc. :D

BTW, ja jakoś zawsze patrzałam - aż się zdziwiłam, że używam jakiejś przestarzałej formy... Być może za dużo M. Musierowicz naczytałam się w młodości :wink: , a może po prostu za stara jestem na te nowości. :mrgreen: :wink: Natomiast nie mogę przełknąć współczesnych tendencji jeśli chodzi o akcentowanie sylab - gęsiej skórki dostaję słysząc zrobiliśmy. Brr...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.12.2015 20:30

Mikromir napisał(a):Natomiast nie mogę przełknąć współczesnych tendencji jeśli chodzi o akcentowanie sylab - gęsiej skórki dostaję słysząc zrobiliśmy. Brr...

Tego też nienawidzę :evil: A tak mówią niestety nawet dziennikarze...

Danusiu, przyjemnych szusów i narciarskiej pogody! :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.12.2015 20:30

Maslinka, pozwolę sobie mieć zdanie odrębne.
Dla mnie jest to tak samo denne, jak wynikło zamiast wyniknęło, znikł zamiast zniknął, etc.
Niby poprawnie, ale za takie teksty to miałbym na maturze o jedną ocenę niżej.
Bralczyka, Miodka, Markowskiego pozycje czytuję dla przyjemności a nie tylko z obowiązku.
Z nauczycielami mam na co dzień do czynienia. Takimi, którzy nie mówią nowo mową. :twisted:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.12.2015 20:33

FUX napisał(a):Maslinka, pozwolę sobie mieć zdanie odrębne.

Możesz oczywiście mieć swoje zdanie; ja Ci podałam, jak jest poprawnie :) (Sama mówię: "patrzyłam", ale wiem, że ta druga forma też jest poprawna.) To samo możesz zresztą znaleźć w "papierowym" słowniku PWN, sprawdziłam :)

To wolny kraj, nie musisz się zgadzać nawet z zasadami poprawności językowej ;)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.12.2015 20:39

Ale sama przyznasz, że forma patrzałam, zazdraszczam brzmi anachronicznie...
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 06.12.2015 20:50

maslinka napisał(a):Danusiu, przyjemnych szusów i narciarskiej pogody! :D

Dziękuję! :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone