Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dojazd;]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JaczaQ
Turysta
Dojazd;]

Nieprzeczytany postnapisał(a) JaczaQ » 10.05.2007 16:01

Witam!

Mam do Was pytanie. Otóż, chcielibyśmy razem z rodziną pojechać nad Chorwackie Morze. Tylko mamy problem. Może nie tyle problem, co pytanie.
Otóż jedna osoba z nas ma lęk wysokości. I tutaj zaczyna się pytanie. Jak dojechać nad samo morze tak, żeby nie przejeżdzać przez żadne wysokie góry? Czy istnieje w ogóle taka trasa? Podajcie opis trasy.Jeśli możecie to podajcie także nazwę miasta, w którym nie ma gór ani takich bardzo wysokich wzniesień. Wiem, że moje pytanie jest dość nietypowe, jednak prosiłbym o pomoc :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.05.2007 16:21

Przez góry nad Chorwacki Morze czyli nad Adriatyk trzeba przejechać i to przez nie jedne, ale nie jest to teraz po oddaniu super autostrad w Chorwacji żadnym problemem.
Najpierw oczywiście trzeba pokonać góry Karpaty, a jak ta osoba boi sie faktycznie jazdy w górach, to może zatrzymać się nad Węgierskim Morzem czyli nad Balatonem.
Tam wysokich gór nie ma, choć i w tym nizinnym kraju zdarzają sie serpentyny
:wink: :lol: :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.05.2007 16:27

No to macie problem,bowiem góry w Chorwacji wchodzą(na znacznej długości wybrzeża,nie wiem jak na Istrii)prawie do morza,co do miejsca to polecam okolice Zadaru,dość daleko od gór,teren w miarę płaski,ale...trzeba dojechać a to jest problem,bowiem starej trasy(przez Karlowac)absolutnie nie polecam,natomiast autostrada ma wysokie i długie mosty,chociaż sama jest w miarę płaska poza początkowym odcinkiem za granicą ze Słowenią. I jeszcze pozostał przejazd przez polską,górzystą,granicę,ale to sami ocenicie którędy najlepiej przejechać.Pozdrówka ,dacie radę :wink:
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 10.05.2007 20:01

JaczaQ napisał(a):Witam!

Mam do Was pytanie. Otóż, chcielibyśmy razem z rodziną pojechać nad Chorwackie Morze. Tylko mamy problem. Może nie tyle problem, co pytanie.
Otóż jedna osoba z nas ma lęk wysokości. I tutaj zaczyna się pytanie. Jak dojechać nad samo morze tak, żeby nie przejeżdzać przez żadne wysokie góry? Czy istnieje w ogóle taka trasa? Podajcie opis trasy.Jeśli możecie to podajcie także nazwę miasta, w którym nie ma gór ani takich bardzo wysokich wzniesień. Wiem, że moje pytanie jest dość nietypowe, jednak prosiłbym o pomoc :)
Polecam dla tej osoby z lekiem wysokośći (aviomarin) powinno pomóc (też mój znajomy miał takie problemy ale po avio......prawie zasypiał i nie straszne mu były przełęcze i przepaście)Pozdrawiam.
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 10.05.2007 20:50

Mam lęk wysokości ale przynajmniej na mnie drogi specjalnie nie działają , szczególnie jak jadę za kierownicą. Będzie dobrze.
JaczaQ
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JaczaQ » 18.08.2007 21:05

Daliśmy radę! :D
Wlaśnie przed chwilą przyjechaliśmy... Przepaście okazały sie nie takie straszne ;)
A tunele lajtowe :)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone