Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dojazd do Puli -Istria

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lm4jjap
Plażowicz
Dojazd do Puli -Istria

Nieprzeczytany postnapisał(a) lm4jjap » 17.06.2008 19:31

Witam
W tym roku w lipcu po raz pierwszy wybieram się do Chorwacji do Puli. Na forum przeczytałem o świetnym pomyśle Słoweńców z winietkami i chciałbym ich ominąć . Analizowałem trasę przez Węgry, ale na Istrię to trochę daleko ( startuję z Warszawy, dalej Bratysława).
Proszę o poradę osoby doświadczonej - czy da się przejechać przez Austrię, Włochy do Triestu i dalej przez wąski pasek nadmorski Słowenii, kierując się dalej na Istrię, nie pakując się na słoweńskie autostrady?
Wiem, że trasy dojazdu na Chorwację były wielokrotnie omawiane, ale takiej informacji nigdzie nie znalazłem.
Z góry dziękuję za info. :oops:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2008 19:51

lm4jjap napisał(a):.... Analizowałem trasę przez Węgry, ale na Istrię to trochę daleko ( startuję z Warszawy, dalej Bratysława)...

Nie wiem na czym i jak to analizowałeś. Ale skoro trasa przez Węgry (jadąc przez Bratysławę) to wg Ciebie "troche daleko" to jakim cudem wyszedł Ci "skrót" przez Włochy :lol:
lm4jjap napisał(a):.... czy da się przejechać przez Austrię, Włochy do Triestu i dalej przez wąski pasek nadmorski Słowenii, kierując się dalej na Istrię, nie pakując się na słoweńskie autostrady?....

Da się :wink:
Tylko po co tak kombinujesz jak koń pod górkę :lol:
lm4jjap napisał(a):....
Wiem, że trasy dojazdu na Chorwację były wielokrotnie omawiane, ale takiej informacji nigdzie nie znalazłem.....

Prawdopodobnie takiej opcji nie znalazłeś z powodu j/w, czyli.....bez sensu :wink:

Nie chcesz jechać przez SLO to wcale nie musisz aż tak kombinować. Jest normalna i całkiem przyjemna trasa:
Słowacja (via Bratysława) - Węgry (trasa zachodnia tzw. 86-tka i dalej kierunek do Letenye) - granica HU/HR w Letenye/Gorican i dalej autostradą do Rijeki. A jak już jesteś w Rijece to rzut beretem do Puli.
Trasa przez zachodnie Węgry została na tym forum szczegółowo opisana - opis jest w dziale FAQ.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 18.06.2008 00:12

Gorican - Pula: 250 HRK w obie strony co daje dokładnie 35 EUR czyli tyle co ta słoweńska winietka :lol: :lol: :lol:
Jadąc przez Węgry odpada Ci 2 x 7,70 EUR za Austrię.
Przez Włochy faktycznie robisz koło ale wtedy płacisz za Austrię i Italię, Słowenia Cię nie interesuje a w Chorwacji płacisz 2 x 14 HRK
lm4jjap
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lm4jjap » 18.06.2008 09:04

Nie wiem na czym i jak to analizowałeś. Ale skoro trasa przez Węgry (jadąc przez Bratysławę) to wg Ciebie "troche daleko" to jakim cudem wyszedł Ci "skrót" przez Włochy :lol:

Na dostępnych mi wyszukiwarkach , jak podawałem trasę przez Słowację i Węgry , to zawsze mi wyskakiwał przejazd przez Słowenię , kilkaset kilosów dłużej niż wynika to z normalnej mapy

Nie chcesz jechać przez SLO to wcale nie musisz aż tak kombinować. Jest normalna i całkiem przyjemna trasa:
Słowacja (via Bratysława) - Węgry (trasa zachodnia tzw. 86-tka i dalej kierunek do Letenye) - granica HU/HR w Letenye/Gorican i dalej autostradą do Rijeki. A jak już jesteś w Rijece to rzut beretem do Puli.
Trasa przez zachodnie Węgry została na tym forum szczegółowo opisana - opis jest w dziale FAQ.[/quote]

Właśnie , jest opisana , tylko według części użytkowników ta trasa nie jest aż taka dobra ( nawierzchnia i przejazd przez miejscowości) - nie da się porównać z austriackimi czy włoskimi autostradami. A sam jeszcze tej trasy nie widziałem, stąd moja rozterka.
lm4jjap
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lm4jjap » 18.06.2008 09:11

Mosqito napisał(a):Gorican - Pula: 250 HRK w obie strony co daje dokładnie 35 EUR czyli tyle co ta słoweńska winietka :lol: :lol: :lol:
Jadąc przez Węgry odpada Ci 2 x 7,70 EUR za Austrię.
Przez Włochy faktycznie robisz koło ale wtedy płacisz za Austrię i Italię, Słowenia Cię nie interesuje a w Chorwacji płacisz 2 x 14 HRK

Wydaje mi się , że jednak legalne 130/h na przyzwoitych austriackich i włoskich autostradach i chyba niewiele większa odległość ( kurde, nie ma w internecie dobrego routeplanera :oops: ) niż przez Węgry , wyrównuje szanse drogi przez Włochy. A opis trasy 86 przez Węgry przypomina mi polskie trasy szybkiego ruchu - wąskie i z wieloma miejscowościami( częste zwalnianie).
lm4jjap
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lm4jjap » 18.06.2008 09:12

Tak czy inaczej dziękuję za info, może rzeczywiście te Węgry są lepsze
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 18.06.2008 10:15

lm4jjap napisał(a):Tak czy inaczej dziękuję za info, może rzeczywiście te Węgry są lepsze

Według mnie jeżeli jedziesz w terminie obowiązywania winiet w Słowenii w obie strony to głupotą jest omijać ichnie autostrady. Zapłacisz 35 euro a będziesz jechał około 240 km słoweńskimi autostradami w jedna stronę. No fakt jest drożej niż np za taki sam odcinek w Austrii. Przynajmniej nie musisz wymyślać alternatyw i prędkość przejazdu jest nieporównywalna. Jadąc przez Chorwację od strony Węgier też musisz zapłacić za autostrady tylko w formie opłat na bramkach. Ja w twoim przypadku nie miałbym żadnych rozterek.
Pozdrawiam
lm4jjap
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lm4jjap » 21.07.2008 13:34

lm4jjap napisał(a):Tak czy inaczej dziękuję za info, może rzeczywiście te Węgry są lepsze

Właśnie wróciłem z Chorwacji. Trasa przez kawałek Czech( fatalne kilkadziesiąt kilometrów), Słowację, Węgry, Słowenię ( 10 km przez Landavę-chyba niedługo zrobią je płatne, właśnie przebudowują drogę) i Chorwacja. Trasa w 16 godzin , polecam. Praktycznie nie było żadnych korków.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone