Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy mogę prosić o małe podsumowanie :) ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
akcent76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) akcent76 » 16.06.2007 10:14

Witam,
Przewertowałem już mega, megabajty archiwum i niestety temat via Węgry lub Austria wygląda - z zachowaniem skali zjawiska - jak dyskusja o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad...
Pozwólcie zatem, że pokuszę się o małe podsumowanie:

Wybieram się do miejscowości ok. 200 km na północ od Dubrovnika (nota bene miejscowość opisywana i bardzo chwalona na tym forum - Drasnice, kilka km od Makarskiej).

Będę jechał "na 3 samochody". W dwóch autach będą małe dzieci (3 i 6 lat), które - jak większość dzieci - niespecjalnie lubi siedzieć kilka h w aucie. Mamy dwie opcje: jechać na jeden raz (W-wa - Makarska) lub nocować po drodze (wybraliśmy Plitvickie Jeziora jako miejsce noclegowe; Czechy za wcześnie). Do tego pojawiają się dwie podopcje: via Czechy i Austria albo Słowacja i Węgry. No właśnie. Problem pierwszy rozwiążemy we własnym zakresie, jednak przy zagwostce numer 2, licze na pomoc empiryków.

Za Austrią i Czechami przemawia infrastruktura drogowa, jednak często ludzie opisują problemy z przejazdem w okolicach Wiednia i Grazu (wg naszych wyliczeń, koło Wiednia bylibyśmy ok. 9-10.00 a.m.). Możliwość mega-korków i straconych wielu godzin.

Z kolei przez Węgry polecają ludzie, którzy chwalą sobie widoki, koszty i niespecjalnie cenią swój czas (nie gnają ile fabryka pozwala). W naszym przypadku - jazda max. to 130-140 km/h ze względu na "trumny na dachu", tak więc nie wykorzystamyt wszystkich dogodności, jakie niosą ze sobą autostrady.

Reasumując: czy mógłbym prosić o zdanie osoby, którym dane było przetestować oba warianty? Ze względu na liczne zmiany w infrastrukturze naszych południowych sąsaidów oraz bratanków, dobrze byłoby, aby swoje 0,02 pln dorzuciła osoba posiadając w miarę aktualne informacje (-:

Ślicznie dziękuję za ewentualnme wskazówki.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 16.06.2007 10:53

Witam, ćwiczyłem wszelkie możliwe warianty, więc widzę to tak.
Jeżeli jedziesz pierwszy raz, z dziećmi, startujesz z Warszawy, możesz jechać 130 km/h i chcesz dojechać do Plitvic na nocleg to wybrałbym taką trasę:
W-wa- B.Biała-Cieszyn-Ołomuniec-Brno-Bratysława-Obwodnica Wiednia-Graz-Maribor-Zagrzeb-Plitvice.
Celowo proponuję odbicie z Brna na Bratysławę bo wtedy całkowicie ominiesz Wiedeń bo jadąc od Bratysławy wjeżdżasz na nową obwodnicę Wiednia (S1 - nie ma jej na większości map bo została oddana rok temu).
Natomiast jadąc z Brna na Wiedeń ładujesz się do centrum Wiednia a tam może być różnie z korkami, choć wg mnie Wiedeń nie jest taki straszny. Oczywiście jest pewien skrót ułatwiający ominięcie centrum Wiednia jadąc z Brna ale trzeba dobrze znać temat żeby się nie zgubić, wiec na pierwszy raz odradzam.
Do Grazu wogóle się nie wjeżdża, autostrada skręca na Maribor.
A noclegów radzę szukać już 50 km przed Plitvicami - będzie taniej i łatwiej bo w samych Plitvicach, zwłaszcza w sezonie może być ciężko żeby znaleść coś dla 3-ch rodzin.

P.S.
Natomiast jesli zupełnie ci sie nie spieszy to możesz rozważyć jazdę przez Węgry i tam nocleg. Idealna baza noclegowa jest nad Balatonem - dobrze i tanio + dobre jadło. Najlepiej jechać "w jedną stroną tak a w drugą tak"
Szerokiej drogi - dacie radę :wink:
akcent76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) akcent76 » 16.06.2007 11:00

niezawodny napisał(a):Witam, ćwiczyłem wszelkie możliwe warianty, więc widzę to tak.
Jeżeli jedziesz pierwszy raz, z dziećmi, startujesz z Warszawy, możesz jechać 130 km/h i chcesz dojechać do Plitvic na nocleg to wybrałbym taką trasę:
W-wa- B.Biała-Cieszyn-Ołomuniec-Brno-Bratysława-Obwodnica Wiednia-Graz-Maribor-Zagrzeb-Plitvice.
Celowo proponuję odbicie z Brna na Bratysławę bo wtedy całkowicie ominiesz Wiedeń bo jadąc od Bratysławy wjeżdżasz na nową obwodnicę Wiednia (S1 - nie ma jej na większości map bo została oddana rok temu).
Natomiast jadąc z Brna na Wiedeń ładujesz się do centrum Wiednia a tam może być różnie z korkami, choć wg mnie Wiedeń nie jest taki straszny. Oczywiście jest pewien skrót ułatwiający ominięcie centrum Wiednia jadąc z Brna ale trzeba dobrze znać temat żeby się nie zgubić, wiec na pierwszy raz odradzam.
Do Grazu wogóle się nie wjeżdża, autostrada skręca na Maribor.
A noclegów radzę szukać już 50 km przed Plitvicami - będzie taniej i łatwiej bo w samych Plitvicach, zwłaszcza w sezonie może być ciężko żeby znaleść coś dla 3-ch rodzin.

P.S.
Natomiast jesli zupełnie ci sie nie spieszy to możesz rozważyć jazdę przez Węgry i tam nocleg. Idealna baza noclegowa jest nad Balatonem - dobrze i tanio + dobre jadło. Najlepiej jechać "w jedną stroną tak a w drugą tak"
Szerokiej drogi - dacie radę :wink:

ok, a jak wygląda przejazd przez SVK i H? czytałem wiele niepochlebnych komentarzy na temat policji i stanu dróg.

?
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 16.06.2007 11:05

akcent76 napisał(a):...temat via Węgry lub Austria wygląda - z zachowaniem skali zjawiska - jak dyskusja o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad...

Masz 100 % racji !!!

akcent76 napisał(a):Będę jechał "na 3 samochody". W dwóch autach będą małe dzieci (3 i 6 lat), które - jak większość dzieci - niespecjalnie lubi siedzieć kilka h w aucie. Mamy dwie opcje: jechać na jeden raz (W-wa - Makarska) lub nocować po drodze (wybraliśmy Plitvickie Jeziora jako miejsce noclegowe; Czechy za wcześnie).

Zdecydowanie nocleg - chyba że jazda w nocy kiedy dzieci śpią...

akcent76 napisał(a):Za Austrią i Czechami przemawia infrastruktura drogowa, jednak często ludzie opisują problemy z przejazdem w okolicach Wiednia i Grazu (wg naszych wyliczeń, koło Wiednia bylibyśmy ok. 9-10.00 a.m.). Możliwość mega-korków i straconych wielu godzin.

Doszedłeś do ciekawych wniosków :) Takie korki to raczej nic w porownaniu do tego co się ewentualnie dzieje na krótkim przejeździe przez Słowenię (bramki i granica w górach) oraz przed tunelami w Chorwacji...

akcent76 napisał(a):Z kolei przez Węgry polecają ludzie, którzy chwalą sobie widoki, koszty i niespecjalnie cenią swój czas (nie gnają ile fabryka pozwala). W naszym przypadku - jazda max. to 130-140 km/h ze względu na "trumny na dachu", tak więc nie wykorzystamyt wszystkich dogodności, jakie niosą ze sobą autostrady.

Ciekawe ile jeździsz bez trumny :) Ale na poważnie to latem ciężko przemieszczać się na jakichkolwiek autostradach z dużymi prędkościami ze względu na wzmożony ruch -> szczególnie w soboty. Jeśli tylko masz szansę to nie jedź w sobotę !!!

akcent76 napisał(a):Reasumując: czy mógłbym prosić o zdanie osoby, którym dane było przetestować oba warianty? Ze względu na liczne zmiany w infrastrukturze naszych południowych sąsaidów oraz bratanków, dobrze byłoby, aby swoje 0,02 pln dorzuciła osoba posiadając w miarę aktualne informacje (-:

Co prawda nie jeździłem przez Węgry ale rozmawiałem ze znajomymi którzy tamtędy jeżdżą i obserwuję oficjalne serwisy. Wydaje mi się że dopiero rok 2007 wniesie zdecydowane zmiany do struktury drogowej. Niestety większość planów to okres końcówki tego roku.
Austryjacy planują oddać odcinek A4 od Bratysławy w kierunku Wiednia, Węgrzy planują zakończyć odcinki wzdłuż Balatonu i zdecydowanie posunąć się z ringiem Budapesztu.

Myślę że wkrótce będą odzywać się powracający w tym roku i opiszą swoje aktualne wrażenia.

Pzdr
Tomek
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 16.06.2007 11:18

niezawodny napisał(a):Witam, ćwiczyłem wszelkie możliwe warianty, więc widzę to tak.

W takim razie może lepiej odbić od razu za Cieszynem do Słowacji i dalej autostradą przez Bratysławę i Wiener Neustadt ???

niezawodny napisał(a):Natomiast jadąc z Brna na Wiedeń ładujesz się do centrum Wiednia a tam może być różnie z korkami, choć wg mnie Wiedeń nie jest taki straszny.

Chyba rzeczywiście nie jest tak źle - raz zdarzyło mi się nawet przez pomyłkę wjechać do miasta - wydłużyło to drogę może o jakąś godzinkę...

Tomek
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 16.06.2007 11:25

akcent76 napisał(a):ok, a jak wygląda przejazd przez SVK i H? czytałem wiele niepochlebnych komentarzy na temat policji i stanu dróg.

?

Na odcinku Brno-Bratysława (granica A/SK) jedziesz autostradą w idealnym stanie. Drogi na Węgrzech są na pewno lepsze niż w Polsce.
A komentarze które czytałeś odnośnie policji to bzdura - trzeba jechać z głową i mieć winietki - to gwarantuje spokój.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 16.06.2007 11:32

Tomek napisał(a):W takim razie może lepiej odbić od razu za Cieszynem do Słowacji i dalej autostradą przez Bratysławę i Wiener Neustadt ???

Ta droga jest trochę krótsza w kilometrach ale znacznie wolniejsza czasowo; wąsko, kręto, spory ruch, ograniczenia prędkości, trzeba uważać na znaki, można się zgubić itd. Jeśli ktoś szuka szybkiej, prostej i wygodnej drogi to dla niego wymyślono autostrady.

A co do korków w Słowenii i tunelach chorwackich to wystarczy nimi nie jechać wtedy gdy wszyscy nimi jadą (piątek wieczór/sobota rano) i po problemie
cieglo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cieglo » 16.06.2007 18:46

niezawodny napisał(a):Natomiast jadąc z Brna na Wiedeń ładujesz się do centrum Wiednia a tam może być różnie z korkami, choć wg mnie Wiedeń nie jest taki straszny.

Oj chyba trudno to nazwać centrum Wiednia. To generalnie przedmieścia, jeszcze nie ta wielkomiejska dżungla. Dosłownie kilka przecznic od strony Mikulova, w prawo na światłach i w zasadzie jesteśmy na S1 (o ile dobrze pamiętam). Ja co prawda leciałem na Linz, ale po drodze kierowano także i na Graz. Całkiem przyjemnie i przejrzyście. Oczywiście można zapakować się i do ścisłego centrum, ale w jakim celu? Tą drogą jechałem w styczniu bądź lutym i wszystko było już bardzo ładnie oznaczone.

Czy odbijanie na Bratysławę nie jest zbędnym dodawaniem kilometrów?
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 16.06.2007 19:46

Czy odbijanie na Bratysławę nie jest zbędnym dodawaniem kilometrów

a ponadto trzeba być zaopatrzonym w słowacką winietkę :!:
Tomek
Cromaniak
Austria - oznakowanie dróg

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 16.06.2007 21:32

Niezależnie od drogi gdybyś wybierał Austrię polecam stronkę z oznakowaniem autostrad i dróg szybkiego ruchu.

Pzdr
Tomek
donia2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia2 » 17.06.2007 09:42

Ja na Twoim miejscu (odpowiedź na pierwszy post) pojechałbym przez Słowację i Austrię czyli (jak ktoś wspomniał) Żylina, Bratysława, Wiedeń, Graz.....
Żadne Węgry. Makaroniarze mają złe drogi, słabą infrastrukturę, marne środki recepcji i dużo wypadków drogowych.

http://www.wiadomosci.onet.pl/1554756,12,item.html

Pierwszą opisaną trasą możesz jechać wolno lub szybko jak sobie życzysz, możesz zbaczać z autostrad i powracać.

Zaś za takie drogi, tunele, wiadukty, widoki, parkingi - bezpieczeństwo i porządek - to naprawdę warto dać te parę Euro na winietki.
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 17.06.2007 11:09

2 razy jechałem via Brno - Wiedeń - Graz - Maribor. Trzecim razem przez Zwardoń - Żilinę - Bratysławę - Eisenstadt - Wiener Nustadt itd. W tym roku jeszcze raz tą samą trasą. Może to tylko moje subiektywne odczucie, ale ta trasa wydaje mi się spokojniejsza i równie szybka. Dwa razy jechałem w nocy, raz w dzień i powiem tylko tyle, że jak nie jedzie się w weekend, to czas podróży jest mniej więcej taki sam, a przy okazji można jeszcze coś zobaczyć. Startujemy do Vinjerca 2 lipca (poniedziałek) rano.
Pawełka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawełka » 17.06.2007 14:19

Leszek W napisał(a):2 razy jechałem via Brno - Wiedeń - Graz - Maribor. Trzecim razem przez Zwardoń - Żilinę - Bratysławę - Eisenstadt - Wiener Nustadt itd. W tym roku jeszcze raz tą samą trasą. Może to tylko moje subiektywne odczucie, ale ta trasa wydaje mi się spokojniejsza i równie szybka. Dwa razy jechałem w nocy, raz w dzień i powiem tylko tyle, że jak nie jedzie się w weekend, to czas podróży jest mniej więcej taki sam, a przy okazji można jeszcze coś zobaczyć. Startujemy do Vinjerca 2 lipca (poniedziałek) rano.

Jestem za!
Pierwszym razem jechaliśmy przez Mikulov. Drugim razem w tym samym składzie (trasą dobrze znaną) ... przez Mikulov, ale we Wiedniu remonty i przejazd przez centrum, i tanie na każdych światłach. Horror.
W ubiegłym roku trasa przez bratysławę w obie strony: szybko, tanio, bezproblemowo, bez szaleństw i zgodnie z rozkładem czasowym (zaplanowana). Pisałem o tym w zym roku.
.. i w tym roku również przez Bratysławę i nigdy więcej inną drogą. Ale może każdy wybrać dla siebie trasę, szczególnie uwzględniając godzinę wyjazdu oraz ... godzinę dojazdu na miejsce, by nie dotrzeć do apartamentu po północy

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone