Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy Chorwacja jest nadal bezpieczna dla turystów?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Penelopa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 25.02.2008 10:00

Janusz Bajcer napisał(a):
Penelopa napisał(a):O to super a w jakie miejsce co byś polecił naprawdę ja też jadę ale do Pag/Dinjiska ogólnie chcemy zwiedzić całą wyspę itd. :D

W tym roku jedź na Pag - a w następnych latach w inne super miejsca. :lol:

Wyspa Pag
:D Dzięki dużo ciekawych rzeczy i informacji.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 25.02.2008 12:21

gslawek napisał(a):mam dowód że liczba turystów nie będzie mniejsza.
bióro przez które mam zrobioną rezerwacje na ten rok, poinformowało mojego kolegę który chciał zarezerwować apartament w tym samym miejscu co ja ŻE NIE MA JUŻ MIEJSC 8O

Cieniutkie to biuro. Oby więcej takich to będzie pusto na plażach :wink:

Wpłata zaliczki i dokonanie rezerwacji o niczym jeszcze nie przesądza.
marcin.k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin.k » 25.02.2008 12:23

mam dowód że liczba turystów nie będzie mniejsza.
bióro przez które mam zrobioną rezerwacje na ten rok, poinformowało mojego kolegę który chciał zarezerwować apartament w tym samym miejscu co ja ŻE NIE MA JUŻ MIEJSC

Na początku lutego wysłałem z zapytaniem ok. 80 maili na chorwackie adresy, i co najmniej 1/3 gospodarzy odpisała, że wszystko ma wynajęte (15-22 sierpnia - Podgora i okolice, Stari Grad). Wiem, że to z okresu "sprzed zamieszania", ale raczej naprawdę chętnym na wyjazd niewiele to zmieni.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 25.02.2008 12:44

marcin.k napisał(a):Na początku lutego wysłałem z zapytaniem ok. 80 maili na chorwackie adresy, i co najmniej 1/3 gospodarzy odpisała, że wszystko ma wynajęte (15-22 sierpnia - Podgora i okolice, Stari Grad). Wiem, że to z okresu "sprzed zamieszania", ale raczej naprawdę chętnym na wyjazd niewiele to zmieni.

Primo 1/3 to nie 3/3 a secundo ten termin to absolutny szczyt sezonu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2008 18:15

niezawodny napisał(a):
marcin.k napisał(a):Na początku lutego wysłałem z zapytaniem ok. 80 maili na chorwackie adresy, i co najmniej 1/3 gospodarzy odpisała, że wszystko ma wynajęte (15-22 sierpnia - Podgora i okolice, Stari Grad). Wiem, że to z okresu "sprzed zamieszania", ale raczej naprawdę chętnym na wyjazd niewiele to zmieni.

Primo 1/3 to nie 3/3 a secundo ten termin to absolutny szczyt sezonu.

.......a dodatkowo to co masz w necie to tylko ułamek procenta tego co jest w rzeczywistości do wynajęcia :wink:
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 26.02.2008 14:11

Na dzień dzisiejszy nie dzieje się nic na tyle niepokojącego aby zrezygnować z wakacji w Cro. Jeśli już Chorwacja miałaby się angażować w jakikolwiek konflikt zbrojny z innymi państwami bałkańskimi to w sytuacji gdyby doszło do rozpadu BiH i secesji częsći Serbskiej - co sugerował obradujący w Banja Luce parlament Republiki Serbskiej. Następstwa tego procesu mogłyby być różne. Narazie to są tylko spekulacje polityków więc nie należy panikować tylko śledzić sytuację na bierząco gdyż do wyjazdów wakacyjnych jeszcze pare dni zostało.
Pozdrawiam :)
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 26.02.2008 16:12

Kir napisał(a):Serbskie enklawy znajdują się też blisko Dubrovnika. Tyle że tam Serbowie są w mniejszości i raczej nie powinno być problemów.
Gorzej gdy Polska uzna Kosowo - wtedy na pewno przez enklawę czy w pobliżu bym się nie pchał

Polska uznała Kosowo. Chciałbym tylko zauważyć, że na razie mamy luty. Do wakacji jest jeszcze chwila.
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 28.02.2008 12:26

Też się zastanawiam nad wyjazdem do cro i to już 26 kwietnia , moja zona sie troche obawia , a ja nie mam czasu nawet popatrzeć w telewizor co tam się dzieje , przeczytałem wasze posty i dalej nie jestem pewien, myślałem o itali ale wolałbym cro , i cały czas myślę :?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.02.2008 12:37

Nie patrz w telewizor, tylko w kalendarz i licz dni do wyjazdu. :lol: :lol:

A w tym kalendarzu nic nie pisze o Waszym terminie wyjazdu :wink: :cry:
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 28.02.2008 12:43

chyba przedwczoraj się dopisywałem.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.02.2008 12:52

Faktycznie jest wpis - widocznie atoja nie jescze nie wpisała do głównego kalendarza.
Na weekend majowy to wystarczy do Zadaru, bo do Dubrownika z Łobezu to masz chyba dwa dni jazdy tam i dwa dni z powrotem.
:papa:
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 28.02.2008 12:57

Łobza nie Łobezu!!!
Autostradami jadę około 20 godzin , ale myślę o okolicach zadaru , może trogir, może makarska jeszcze nie wiem , szukam jakiejś chaty do wynajęcia, a może pojadę w ciemno ?? :D
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 28.02.2008 12:58

trochę się obawiam pogody w tym terminie a w zadarze nigdy nie byłem przejeżdżałem tylko obok
Penelopa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 28.02.2008 14:22

darko napisał(a):Też się zastanawiam nad wyjazdem do cro i to już 26 kwietnia , moja zona sie troche obawia , a ja nie mam czasu nawet popatrzeć w telewizor co tam się dzieje , przeczytałem wasze posty i dalej nie jestem pewien, myślałem o itali ale wolałbym cro , i cały czas myślę :?
:D Hey nie bój się znajomi ostatnio byli w Chorwacji i cisza...ja też patrzę w telewizor i w kalendarz :lol: jeśli chodzi o Włochy polecam okolicę blisko Chorwacji z możliwościa nawet odwiedzenia bez problemu Wenecji.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.02.2008 14:46

darko napisał(a):Łobza nie Łobezu!!!
Autostradami jadę około 20 godzin , ale myślę o okolicach zadaru , może trogir, może makarska jeszcze nie wiem , szukam jakiejś chaty do wynajęcia, a może pojadę w ciemno ?? :D

Strasznie ciężki ten Łobez do odmiany :wink: :?:

20 godzin "ciurkiem" lub tylko z małym odpoczynkiem nie polecam, ale Ty zdaje się tych, co to mają gdzieś innych użytkowników drogi, a nawet tych co wieziesz w aucie.
Taka podróż do Chorwacji jest bardziej niebezpieczna, niż ostatnie zawirowania polityczne.
W terminie majówkowym "chatę" znajdziesz w ciemno.
Życzę więc szczęśliwej drogi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Czy Chorwacja jest nadal bezpieczna dla turystów? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone