Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy Chorwacja jest nadal bezpieczna dla turystów?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Penelopa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 22.02.2008 00:32

:cry: Martwię się że teraz po tych zamieszkach które prędko się nie skończą odnośnie Kosowa mogą zaważyć na spokoju i bezpieczeństwu jakie dotąd mogło cieszyć się to Państwo.Jakie jest wasze zdanie,co myślicie na ten temat,czy powinniśmy się tym już martwić? 8) :hut: 8O :?:
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 22.02.2008 02:01

eh..ja mam nadzieje ze jednak wszystko jakos sie uspokoi..
jednak teraz powoli robi sie goraco..:(
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 22.02.2008 06:49

Spokojnie gdzie Kosovo a gdzie CHorwacja. To już do Sofii z Pristiny bliżej ;)
Juz raz wojenka w Kosovie była i jakoś nie maiło to wpływu na Chorwację no chyba jedynie taki że taniej było Bo Niemce i inne zachodnie turysty z kiepską znajomością mapy nie dojechały ;)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.02.2008 08:11

Maciej napisał(a):Juz raz wojenka w Kosovie była i jakoś nie maiło to wpływu na Chorwację no chyba jedynie taki że taniej było Bo Niemce i inne zachodnie turysty z kiepską znajomością mapy nie dojechały ;)

Na razie jestem optymistą i się nie martwię, ale mam nadzieję, ze tym razem jednak żadnej wojenki, nawet daleko od CRO nie będzie................ :cry:

A co do Niemców itp, no to oby się przestraszyli i zrobili NAM więcej miejsca, może ceny przez to w tym roku już nie mówię, że zmaleją, ale chociaż nie wzrosną :?:
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 22.02.2008 09:16

Penelopa napisał(a)::cry: Martwię się że teraz po tych zamieszkach które prędko się nie skończą odnośnie Kosowa mogą zaważyć na spokoju i bezpieczeństwu

Oczywiście że przestała być bezpieczna :wink:. Lepiej tam nie jechać, do Kosowa jest blisko, a i jakaś zbłąkana kula serbskiego snajpera może dolecieć nad wybrzeże...ja bym nie ryzykował :( :wink:
Tyle jest ładnych miejsc, po co pchać się w kolejny 'kocioł bałkański', kiedy Bałtyk wita z otwartymi rękami i uprzejmymi gospodarzami. :!:
lokis01
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lokis01 » 22.02.2008 10:44

Penelopa napisał(a):(...) kiedy Bałtyk wita z otwartymi rękami i uprzejmymi gospodarzami. :!:

Zapomniał kolega dodac, że ceny takie same i odległośc z płd Polski również :)
Ludzie do Łeby na wakacje! TO jest to :P

Pozdr.
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 22.02.2008 10:58

jak bym miał jechać nad Bałtyk to wole zostać w domu i chodzić na basen
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 22.02.2008 11:11

Maciej napisał(a):Spokojnie gdzie Kosovo a gdzie CHorwacja. To już do Sofii z Pristiny bliżej ;)
Juz raz wojenka w Kosovie była i jakoś nie maiło to wpływu na Chorwację no chyba jedynie taki że taniej było Bo Niemce i inne zachodnie turysty z kiepską znajomością mapy nie dojechały ;)

Ale BiH jest tuż tuż a tam zaczyna się coś dziać powiedzmy niepokojącego. W Belgradzie między innymi podpalili chorwacką ambasadę. Coś ten pokój na bałkanach znów drży w posadach.
Penelopa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 22.02.2008 11:19

Penelopa napisał(a)::cry: Martwię się że teraz po tych zamieszkach które prędko się nie skończą odnośnie Kosowa mogą zaważyć na spokoju i bezpieczeństwu jakie dotąd mogło cieszyć się to Państwo.Jakie jest wasze zdanie,co myślicie na ten temat,czy powinniśmy się tym już martwić? 8) :hut: 8O :?:
:) Nie chodzi mi o same Kosowo wiem że jest daleko ale o rozbuchaną BIH ona przecież przylega do Chorwacji a jak dojdzie do wojny domowej lub czegoś mniejszego"nawet" to oni dopiero pokażą ile mają miejsca i pola do popisu wchodząc na nie swoje terytorium " bo im wolno " porażka,oni nie są spokojnym krajem nie byli i nie będą.
Penelopa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 22.02.2008 11:22

mpapu napisał(a):
Maciej napisał(a):Spokojnie gdzie Kosovo a gdzie CHorwacja. To już do Sofii z Pristiny bliżej ;)

Ale BiH jest tuż tuż a tam zaczyna się coś dziać powiedzmy niepokojącego. W Belgradzie między innymi podpalili chorwacką ambasadę. Coś ten pokój na bałkanach znów drży w posadach.
Zgadzam się jadę z rodzinką do Vinjerac i mam obawy czy nie za blisko Safarii zwierzęta różnie się zachowują ... :( mam okazję jeszcze się przenieść i zastanawiam się czy to nie byłby dobry pomysł :?:
Penelopa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Penelopa » 22.02.2008 11:25

Blums napisał(a):jak bym miał jechać nad Bałtyk to wole zostać w domu i chodzić na basen
Zgadzam się ładnie tam ale klimat umiarkowany woda zimna jak w Dunajcu ciepłej trzeba czekać do 20 masakra :roll: ludu też w pierony,plaże pełne.Drogie jedzenie itd.
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 22.02.2008 11:35

Penelopa napisał(a):
Blums napisał(a):jak bym miał jechać nad Bałtyk to wole zostać w domu i chodzić na basen
Zgadzam się ładnie tam ale klimat umiarkowany woda zimna jak w Dunajcu ciepłej trzeba czekać do 20 masakra :roll: ludu też w pierony,plaże pełne.Drogie jedzenie itd.

Nooo
Moja druga połówka uparła się że w tym roku w Polskę ( czytaj nad Bałtyk) , mam tylko nadzieje że te wakacje długo zapamięta i więcej nie będzie chciała naszego morza. Aż ciarki mi przechodzą jak pomyślę że mam wejść do lodówki.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.02.2008 12:03

Eeee tam, jedźcie do Łeby :lol: Flądry smażone w pysznym ubiegłorocznym oleju sąprzecież The Best :lol: :wink:
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 22.02.2008 12:05

W Łebie nie byłem więc może ? A sa tam jakieś ścieżki rowerowe ?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 22.02.2008 12:06

Moim zdaniem, najdalej do Makarskiej można jechać. Dalej to już lekka obawa. Nie chce krakać ale w okresie wakacyjnym może być różnie. Do tej pory raczej spokój tam nie powróci, mogą trwać jeszcze długo różnego rodzaju zamieszki ( o czymś bardziej groźnym nawet nie wspominam). ....... a jak komuś przyjdzie do głowy, wzorem państw wschodu, jakąś bombkę zdetonować wśród turystów ( przepraszam ale wszystko może się zdarzyć). Do wakacji jeszcze sporo czasu, należy śledzić bieg wydarzeń. Przy negatywnym scenariuszu - zrezygnować z CRO. Tylko nasuwa się pytanie - czy aby to nie przeniesie na całe Bałkany a nawet basen morza śródziemnomorskiego. Wówczas tylko Egipt (?), Wyspy Kanaryjskie, ...... Meksyk, Dominikana lub........... np. Krynica Morska. :o
Ja do swojego KRK-u jadę bez obaw. Tak myślę. Odległość spora.
Zapewne Balaton odżyje i dla niektórych wróci do łask.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone